GfK-cijfers voor 17 oktober 2009Op maandag analyseert Maarten de Koning de nieuwste GfK-cijfers, met de games die de afgelopen week het best verkochten in Nederland.

Dutch Charts 17 oktober 2009

Bekijk de top tien (of een van de platformspecifieke lijsten) bij Dutchcharts. En klik verder voor mijn analyse van de marktontwikkelingen en het koopgedrag van de Nederlandse consument.

GfK-statistieken zijn onvoorspelbaar

Zo, het hoge woord is eruit. Natuurlijk is dit een vette knipoog naar de GfK-cijfers die we elke week met plezier publiceren, maar vandaag laat de lijst zien dat de GfK-cijfers ècht maar een momentopname zijn. Ondanks dat is Fifa 10’s aanhoudende populariteit een keihard feit; dat laten de cijfers van deze week weer zien.

Zoals ik vorige week al hoopte zien we de koning der ‘militaire simulaties’, Operation Flashpoint: Dragon Rising de lijst binnenkomen. Zoals ik in mijn inleiding aangaf zal dit echter van korte duur zijn. Ik verwacht dat dit spel alleen voor de ‘fanbase’ is, toch iets te ‘hardcore’ voor de gemiddelde Nederlander. Desondanks een grote aanrader voor eenieder die wil ervaren hoe een echte oorlog voelt.

De andere grote nieuwkomer is natuurlijk Uncharted 2: Among Thieves, die door de Nederlandse pers erg goed werd ontvangen. Duidelijk een topper die iedere PS3-eigenaar moet aanschaffen. Wat zien we nog meer? Wii Fit en Mario Kart die weer in de lijsten verschijnen. Het zal toch niet waar zijn! Voor volgende week verwacht ik weinig schokkends. Dat Tim Schafer’s Brütal Legend zijn opwachting maakt, geloof ik daarentegen wèl. Tot volgende week!

6 reacties

 1. Ellen · 19-10-2009 · 13.52 uur

  Volgens mij ben je een grote klapper vergeten die we de komende 30 weken in de verkoopcijfers gaan terugzien: Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen. Die verwacht ik eerder dan Brutal Legend. Maar goed, we zullen zien wat deze week het snelst over de toonbank gaat vliegen.

 2. TAW · 19-10-2009 · 13.53 uur

  Ik ben benieuwd wat Grand Theft Auto: Chinatown Wars (PSP) en Forza Motorsport 3 gaan doen. En Pro Evolution Soccer 2010 komt ook nog eens uit :o
  Het lijkt wel of we in het vierde kwartaal van 2009 zitten…

 3. TAW · 19-10-2009 · 14.33 uur

  @ Ellen:
  Over 30 weken zitten we ergens in mei en dan heb ik in ieder geval niet al te veel zin in een winterse game. Bovendien vermoed ik dat ook de jeugd het gehad heeft met Sonic: gisteren was ik live getuige van hoe de Amsterdamse jeugd de aanval inzette op Sonic….

 4. Ellen · 19-10-2009 · 15.29 uur

  @TAW: Ik zie in mijn omgeving erg veel basisschool kids die reikhalzend uitkijken naar dat spel. Die kids worden er nu voor warmgemaakt, dus zeuren er nu al om. Dan komen straks nog Sint en Kerst (=opnieuw 2x een koopmoment) en die hele olympische spelen moeten nog gaan komen (=opnieuw koopmoment). Ik denk dat SEGA hiermee de komende maanden nog wel een paar keer in de top 10 gaat opduiken, ook al denken jij en ik waarschijnlijk “zo bijzonder is die game niet”.

  Voor wat betreft GTA en de PSP denk ik (helaas) direct aan piraterij. Ik verwacht meer van die game op de iPhone qua gerealiseerde omzet voor de uitgever/developer.

  PES 2010 ben ik ook heel benieuwd naar, al denk ik dat ze het dit jaar heel zwaar krijgen met de concurrentie van FIFA.

 5. Gunstar · 19-10-2009 · 20.17 uur

  Is dit niet een grote tegenvaller van Uncharted 2? Hij doet het slechter dan FIFA 10 in z’n 3e week…

 6. Kevin · 19-10-2009 · 22.10 uur

  Het ligt wel in de lijn der verwachtingen. Sony’s eigen titels zijn niet zulke grote verkoopknallers als bijvoorbeeld een Halo, Gears of War of een Nintendo game. Killzone 2 verkocht bijvoorbeeld ook twee miljoen exemplaren in twee of drie maanden tijd, een aantal dat Halo of GoW in één dag weten te bereiken.

  Maar Uncharted verdiend meer, iedereen met een PS3 zou deze game in huis moeten halen.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>