Gfk-cijfers voor 21 meiBekijk de top tien meest verkochte games in Nederland (of een van de platformspecifieke lijsten) bij Dutchcharts, klik verder voor onze analyse.

Zoals de voorspelling staat detectivetopper LA Noire hoog in de ranglijst. Blijkbaar vond men de vastloop-problemen van Amerikaanse gamers niet zodanig groot dat ze de menselijke leugendetectorgame ervoor lieten liggen.

Waarom toch?

Het wederom op 1 staan van Wii Party blijft me verbazen, maar LA Noire kwam pas de 20ste uit, dus waarschijnlijk hoef ik volgende week niet langer een verklaring te zoeken voor de populariteit van de mini-game partytitel.

Inmiddels beginnen de twee Pokémon-varianten hard te dalen, waardoor Nintendo dit keer slecht wordt gerepresenteerd in de top 10. Een leuk gegeven is dat er weer eens een PC-game tussen de meestverkochte games staat; Brink. Zijn broertjes op de Xbox 360 en Playstation staan hoger in de lijst, maar deze PC-variant zorgt er wel voor dat Brink de lijst domineert met drie notities.

Ik ben benieuwd hoe Dirt 3 het er vanaf gaat brengen komende week. Hij komt al op dinsdag uit, dus hij heeft genoeg dagen om misschien wel -na bijna een kwartaal- Pokémon uit de charts te verbannen.

10 reacties

 1. RastaHenkie · 23-5-2011 · 2.43 uur

  Waarom staat er voor COD:BO NEW?
  Ik vind het toch raar dat de ps3 versie van Black Ops het zo lang vol houdt in de top 10. Dat de voor mainstream Triple A titels van Nintendo zo lang goed verkopen is logisch, aangezien er geen goede concurrentie is.

 2. Nick Kivits · 23-5-2011 · 10.07 uur

  Als er ‘new’ voor staat, betekent dat dat de game nieuw in de lijst staat.

 3. Claire Donkersloot · 23-5-2011 · 11.48 uur

  @RastaHenkie: Denk je dat Call of Duty geen game is die het grote publiek aanspreekt?

 4. Laura · 23-5-2011 · 16.03 uur

  Rastahenkie,
  Ik heb inmiddels begrepen dat Wii Party bij de consoles zit als je hem koopt, er is een reclamecampagne op televisie én als je hem los koopt, dan zit er een remote bij. Dus dat die game als een trein loopt, het niet zozeer te maken met dat het een topgame zou zijn.

 5. Ruud · 23-5-2011 · 17.26 uur

  Wii is doomed right?

 6. MonoBrow · 23-5-2011 · 17.29 uur

  Wat ik zo jammer vind aan deze rubriek: het ontbreken van cijfers….

 7. Nick Kivits · 23-5-2011 · 23.16 uur

  Die exacte cijfers zijn helaas niet zo makkelijk te verkrijgen, MonoBrow. Anders zouden we ze natuurlijk plaatsen.

 8. RastaHenkie · 24-5-2011 · 3.09 uur

  @nick
  Alle versies van CoD:BO zijn vorig jaar uitgekomen, daarom vond ik het raar dat er new voor stond. Of is het voor een nieuwe dlc?

  @Claire
  Nee yoh,
  CoD is alleen de grootste franchise ooit, alleen al BO heeft een opbrengt van 1 miljard$+.
  Ik bedoelde meer dat het FPS-genre het grootst is op dit moment en dus een diep aanbod heeft aan FPS. En dat CoD dan een half jaar later alleen op de PS3 nog zoveel verkoopt; terwijl er zoveel klachten zijn over het spelen van CoD op PSN.
  Dan vind ik dat wel apart yah.

  @laura
  Ik wist het toevallig wel omdat het vorig jaar was uitgelekt bij een aandelen vergadering van Nintendo.
  Maar Wii Party is gewoon Mario Party alleen dan met Mii’s en de zelfde marketingstruc als Wii Play door die mote er bij te doen. Ik heb nooit gezegd dat het een topgame was maar meer dat er geen concurrentie is. Omdat er het komende half jaar (zo ver ik weet) geen nieuwe party game van het kaliber Mario Party voor de casualnoob op de Wii uitkomt.
  Die reclame heb ik toevallig gezien btw en wie wil er nu naar wii-motes zoeken alsof het Pasen is….

 9. Claire Donkersloot · 24-5-2011 · 10.44 uur

  @RastaHenkie: Zover ik weet is de installbase van de PS3 in Nederland een flink stuk groter dan de 360 - zodoende is het ook gemakkelijker om meer units te verkopen. In de Gfk cijfers zie je dan ook vaak dat de PS3 versie van vrijwel iedere multiplatform game het beter doet.

 10. RastaHenkie · 24-5-2011 · 14.05 uur

  @ Claire
  Dat klopt de installbase van de PS3 is in NL (ook in de rest van de EU+Japan) groter dan de 360. Maar dat geld ook voor het aanbod aan games. In het half jaar zijn er veel meer exclusiefs voor de PS3 uitgekomen. Zelfs shooters zoals Killzone3 & Socom. Daar komt nog bij dat het PSN offline was deze maand en het bekende gezeur over CoD spelen op PSN. Dan blijft het voor mij apart dat er zoveel CoD:BO nu nog een half jaar later verkocht word. Zeker in NL zouden wij Killzone beter moeten supporten. Maaryah CoD spreid zich ook door mijn vriendengroep als een soort virus…..

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>