GfK-cijfers voor 7 novemberOp maandag analyseert Maarten de Koning de nieuwste GfK-cijfers, met de games die de afgelopen week het best verkochten in Nederland.

GFK dd 7 november

Bekijk de top tien (of een van de platformspecifieke lijsten) bij Dutchcharts. En klik verder voor mijn analyse van de marktontwikkelingen en het koopgedrag van de Nederlandse consument.

Stilte voor de storm

Precies zoals ik vorige week voorspelde, heeft de grote fanbase ervoor gezorgd dat Football Manager 2010 een aantal plaatsen omhoog kroop. Op de derde plek staat, gek genoeg, Wii Fit! Onbegrijpelijk! Iedere moeder, zus, nicht en vriendin heeft toch al zo’n wiebelplaat in de woonkamer staan?

Voor de rest weinig schokkende zaken in de GfK-lijst, behalve dat de PS3-topper Uncharted 2 naar beneden geschoven is. De mainstream domineert wederom, met titels als Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen en Wii Sports Resort.

Deze week is het Modern Warfare 2-week: zelfs de grootste leek op gamegebied voelt aan zijn water dat dit spel nog heel lang in de lijsten zal blijven staan. Iedereen veel plezier bij de nachtlancering van dit epos!

12 reacties

 1. Vincent Leeuw · 9-11-2009 · 16.02 uur

  Ik sta er eerder van te kijken dat Dragon Age: Origins er niet tussen staat en dat de 360-versie van Tekken 6 blijkbaar geen naam mag hebben…

  Wii Fit is makkelijk te verklaren met het mediabombardement. Of zou Wii Fit Plus per ongeluk als Wii Fit worden geteld?

 2. Bart de Boer · 9-11-2009 · 17.10 uur

  Ik dacht ook dat misschien Wii Fit Plus wel eens verkeerd in de lijst kwam te staan. Maar goed, Nintendo zal wel weer een leuk trucje bedacht hebben om de game te verkopen.

  Daarnaast vind ik het ook apart dat Dragon Age er niet in staat zeg maar

 3. Harmen · 9-11-2009 · 20.58 uur

  Naar wat ik weet moet Wii Fit Plus het originele Wii Fit eruit faseren net zoals de DSLite dat destijds deed met de originele DS. Het zou kunnen verklaren waarom Wii Fit Plus er niet bij wordt geteld zeker ook omdat Nintendo zelf aangeeft dat Wii Fit Plus een expansion pack is van het origineel.

 4. Thymon AW · 9-11-2009 · 21.30 uur

  Na de opmerking van Harmen heb ik het idee dat het eigenlijk om één product gaat. Wii Fit Plus is een update, niet eens zozeer een expansion pack, en daarbij is Wii Fit gewoon één productlijn.
  De verkoopcijfers van alle modellen Game Boy, Game Boy Advance en DS worden immers ook bij elkaar opgeteld (en kunnen als ge-update hardware-modellen van elkaar worden gezien).

 5. Bart de Boer · 9-11-2009 · 21.54 uur

  Volgens die redenering zou je een nieuwe FIFA of Football Manager ook bij de verkoopcijfers van vorig jaar kunnen voegen. Zijn immers ook gewoon updates van de voorgaande versies.

  Ik denk dat dit niet gaat gebeuren, aangezien Wii Fit Plus veel als losse game word verkocht voor slechts €30 ofzo. Ik denk eerder dat we met een gevalletje Brain Training en meer Brain Training te maken hebben dan met uitfasering en dergelijke.

 6. Harmen · 9-11-2009 · 23.27 uur

  @Bart: Statement komt van o.a. Miyamoto die de uitspraak deed. Nintendo zelf heeft het ook al meerdere keren gezegd. Don’t shoot the messenger. ;)

  Anderzijds, waarom denk je dat Nintendo überhaupt een aparte versie van €20 op de markt brengt? De versie van €20 is voor de bestaande Wii Fit gebruiker terwijl de Plus variant is voor de mensen die nog geen Wii fit hebben. Die Football Managers en FIFA games die jij noemt daarbij vergleken elk jaar weer opnieuw voor €60 in de winkel. Dit terwijl de €100 Wii Fit Plus bundel toch echt de €90 bundel van Wii Fit lijkt te gaan vervangen.

 7. Harmen · 9-11-2009 · 23.29 uur

  Whoops, ik bedoelde uiteraard dat al die Football Managers en FIFA games elk jaar weer voor €60 in de winkel liggen i.v.m. Wii Fit.

  En nog 1 ding: als je Wii Fit Plus hebt dan merk je eigenlijk zelf ook al hoe weinig verschil er tussen Wii Fit en Wii fit Plus zit. Niet voor niets zitten de nieuwe mini-games in een apart scherm met de aanduiding: Wii Fit Plus.

 8. Luke van Velthoven · 10-11-2009 · 1.10 uur

  Over Dragon Age:

  Dan heeft die rare reclamecampagne kennelijk toch zijn doel gemist :. Naar mijn idee kwam die campagne totaal niet overeen met hoe DA: O echt is, maar probeerden ze hiermee een nieuw publiek (buiten ‘ons’) aan te boren, of iets dergelijks. Helaas.

 9. Thymon AW · 10-11-2009 · 8.17 uur

  @ Bart:
  “Volgens die redenering zou je een nieuwe FIFA of Football Manager ook bij de verkoopcijfers van vorig jaar kunnen voegen. Zijn immers ook gewoon updates van de voorgaande versies.”

  Het is meer een productervaring. Bij FIFA is het nieuwe setje voor een heel seizoen. Technisch veranderd er zoiezo al vaak iets. De statistieken zijn nieuw, de engine is (meestal) nieuw danwel flink aangepast. Er lijken tussen de sportspellen ieder jaar weer meer verschillen te zitten. Wii Fit Plus lijkt echt meer op een update zoals je dat kan vergelijken met een firmware update voor je console/handheld/iPhone.

 10. Ellen · 10-11-2009 · 9.59 uur

  Bizar dat de oude versie van Wii Fit hoger staat dan Uncharted 2. Waar moet dat heen met de wereld?!

  Ik vind de lijst een leuke mix van games voor mannen (Football Manager, Uncharted, Tekken), vrouwen (Wii Fit) en kinderen (Mario & Sonic). En dan mag je nu zelf beslissen in welke categorie je zelf volgens mij valt… :-)

 11. Bart de Boer · 10-11-2009 · 23.58 uur

  je hebt me net ingedeeld bij de vrouwen volgens mij….

 12. André · 17-11-2009 · 19.14 uur

  Wat mij het meeste verbaasd aan dit lijstje is dat er een PC game op de nummer 1 staat. Een sport managing game nog wel! Ik hoor steeds vaker van mensen dat ze de console prefereren boven de PC. Dan heb je al die hommeles niet met installeren, instellingen, handmatige updates en al dat soort smet. Tegenwoordig lijkt het steeds meer (door alle verschillende technologieën) dat je een computer-genie moet zijn om een spelletje te kunnen spelen. Het ene is niet compatibel dat, andere werkt niet zo, ene moet met shader model 2.0 andere moet nieuwer. Het verwonderd mij niet zo dat Dragon Age: Origins er niet bij staat. Persoonlijk vind ik RPG’s echt ontzettend gaaf, maar ik heb origins de volgende dag teruggebracht omdat ik het spel totaal niet leuk vond. Ik vermaakte me er niet mee. De gameplay is veel anders dan verwacht. Alsof het een of andere oude variant van D&D is. Dat irriteerde mij best wel.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>