Global Game Jam 2011: dag 1Eline sloot zichzelf 48 uur op met 142 gamemakers en bracht verslag uit. Lees ook haar reportages over dag 2 en dag 3.

Het is zover: de Global Game Jam 2011 is van start gegaan. In landen over de hele wereld komen game developers, studenten en andere enthousiastelingen bijeen om samen in 48 uur een game te maken. De Nederlandse editie vindt net als vorige jaren plaats in het gebouw van de HKU in Hilversum. Ruim 140 man doet dit jaar mee. Volgepakt met energydrinks, noedels en tosti-apparaten komen ze ‘s middags in de kantine bij elkaar. Iedereen krijgt een kaart met een mysterieus puzzelstuk. Het blijkt de sleutel tot de teamvorming die later plaatsvindt.

De Jam wordt georganiseerd door Dutch Game Garden. Het weekend wordt ingeleid met een aantal inspirerende presentaties, met handige tips. Wees niet bang om ideeën helemaal weg te gooien, voer de eerste drie concepten die je bedenkt nooit uit en zie de Jam vooral niet als een wedstrijd. Er waren vorig jaar een aantal teams die, bedolven in het werk, zich hadden opgesloten in hun ruimte. Contact leggen met andere teams tussendoor wordt van harte toegejuicht. We krijgen een humoristische keynote van Keita Takahashi te zien en Niels ‘t Hooft praat over blokjes, buffels en bavianen (het klonk vanmiddag heel logisch allemaal, heus). De stemming zit er goed in en de sprekers worden met veel gejuich ontvangen.

Samen de afgrond in

In tegenstelling tot wat ik aanvankelijk dacht, hoef je om mee te doen geen skills te hebben in programmeren of ontwerpen. Er is altijd wel iets dat je kan doen, naast koffie halen. Ideeën voordragen, de tijd in de gaten houden en knopen kunnen doorhakken blijkt al heel waardevol. Elk team heeft programmeurs, designers, artists en soms ook componisten. Na de officiële start van de Jam worden er teams gevormd. Sommige teams zijn direct compleet, anderen zoeken nog extra leden. Er blijkt dit jaar een gebrek aan artists te zijn, zo blijkt uit de vele vragen en het papier dat boven de menigte in de lucht wordt gehouden. Teamnamen klinken direct door de ruimte: “The Flaming Lemmings! Samen de afgrond in!”

Het beginstadium is het brainstormen, waarbij iedereen rond tafel zit. Het thema is dit jaar ‘extinction’, oftewel uitsterving. Daarnaast zijn er extra achievements die je in de game kan stoppen, zoals ‘maak een game die zowel fysieke als digitale elementen heeft’. De teams hebben elk een andere aanpak en vooral veel verschillende ideeën. Er wordt veel getekend, maar sommigen besluiten ook om het concept fysiek uit te beelden met fiches, dobbelstenen of pinda’s. Er is een team dat zich focust op een voortplantingsgame: zaadcel zoekt eicel. Een ander komt met een soort ‘tower defense’. Wéér een ander gaat meer uit van de controls: het toetsenbord als speelveld. Het verschil in werkwijze is leuk om te zien. Er zijn teams die zwijgend aan het werk gaan, maar andere teams hebben constant overleg of gewoon geklets. Hier en daar is ook muziek te horen. Op de gang wordt een gevecht gehouden en allerlei projectielen vliegen in het rond. Er staat een Winnitron NL in een open ruimte waar allerlei indiegames te spelen zijn en deze is constant in gebruik.

“Snel! De tijd gaat zo snel!” De kreet klinkt door de gangen. Begint paniek nu al een rol te spelen? Midden in de nacht zijn er al verschillende dingen te zien. De teams die lang zijn blijven hangen in het brainstormen, hebben nu eindelijk ook iets zichtbaars. Concepten krijgen langzamerhand vorm. We zien konijnen, whiteboards vol met ideeën en vooral heel veel programmeertaal. Het wordt een lange nacht voor veel programmeurs, maar enkele teams besluiten toch hun tanden te gaan poetsen en onder de wol te kruipen. Het team dat ik volg is zo enthousiast bezig dat ze de tijd uit het oog verliezen en gezamenlijk de game blijven aanpassen en testen.

4 reacties

 1. Zuraida · 29-1-2011 · 18.24 uur

  Leuk stuk Eline. Tof dat je erbij bent! :D
  De INDIGO kast is de Winnitron NL door Piet Veer en Vlambeer naar Nederland gehaald. Zie: http://www.vlambeer.com/2011/01/05/winnitron-nl/

  Mensen kunnen het op dit moment ook live volgen via: http://www.ustream.tv/channel/ggj-2011-netherlands
  En via twitter stroomt de info je ook tegemoet: #ggj11 (wereldwijd) en #ggjnl (nederland)

  Oh ja, er schijnen ook pixel konijnen rond te lopen. Heel apart.

 2. Luke van Velthoven · 29-1-2011 · 20.26 uur

  Erg leuk stukje, ik baal er nu van dat er ik er niks van kan zien.

 3. Eline Muijres · 29-1-2011 · 21.56 uur

  Ik zet nog meer foto’s op Twitter en Facebook, dus hou dat ook in de gaten.

 4. Roland van Hek · 30-1-2011 · 2.36 uur

  Ik ben benieuwd om te zien wat er morgen allemaal voor fraaid te zien en te spelen is!

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>