GTA, GTA, GTA, GTANog twee nachtjes slapen. Terwijl fanboys aan het kibbelen zijn over welke versie het beste is (komt neer op ‘PS3 als leidend platform’ vs. ‘downloadable content’ wat de 360 dan wint in mijn ogen), is de GTA IV karavaan in z’n vier gezet. Veel Grand Theft Auto dus. Een kleine compilatie van nieuwsberichtjes van en voor rocksterren.

080423_grand_theft_auto_iv_01.jpg

De GTA IV bundel met een 40 GB PS3 en GTA IV komt wel degelijk in Europa uit. Een beetje irritant van Sony om dat een paar dagen voor de vrijgave van de game zelf officieel te maken (meerdere mensen in mijn directe omgeving zijn afgelopen weekend overstag gegaan), maar goed het blijft een leuke optie. Vanaf vrijdag heb je het setje voor €439 in huis.

Of Microsoft nog buiten Engeland iets gaat doen qua acties is mij totaal onduidelijk? Anyone in the know?

In Amerika zorgen de advertenties alleen al voor commotie. In Chicago zijn de reclames van de bussen afgehaald nadat Fox News melding zich afvroeg waarom er geweldadige videogames werden gepromoot. Waarschijnlijk om dezelfde reden dat de volgende SAW er ook op zal staan.

Ondertussen in een heel ander gedeelte van het land is GTA IVbigger than life’.

080423_grand_theft_auto_iv_02.jpg

En GTA zou GTA niet zijn als onze favoriete lijmsnuivende advocaat niet van zich liet horen. “Porn and violence!” Je zou bijna denken dat deze onderwerpen expres in de game zitten om Thompson te pesten. Geen hond vindt dat toch leuk? Tsss…

Fanboys kunnen ondertussen hun eigen ‘guns of justice’ vullen met een interview op 1Up waarin Sam Houser de verschillen tussen PS3 en X360 bespreekt. En terwijl zij dat doen zijn de eerste illegaaltjes al weer bezig de game daadwerkelijk te spelen met hun aangepaste 360’jes. PAL versie notabene. Misschien moeten we Europa maar opheffen als dit de mentaliteit is.

Toepasselijkerwijs heeft de tweede Houser, Dan, het op Variety over “het beschermen van hun IP, in plaats van het uitbuiten”. Moet voor sommige mensen bij Elektronische Kunsten toch lezen alsof je nagels over het bord trekt (of ze moeten er écht veranderd zijn). That said, die twee PSP-deeltjes voelden nou niet echt aan als bescherming, beste Dan.

Microsoft weet dat mensen van nature GTA associëren met PlayStation en probeert mensen te overtuigen dat het eerst moeten installeren van de game op de PS3 toch echt niet goed is. Hadden jullie maar een HDD verplicht gemaakt, dan was de Xbox 360 versie misschien compleet perfect geweest ten opzichte van de PS3 versie.

En dus rest me alleen nog de vraag: heb je hem gereserveerd of niet en waarom? Persoonlijk heb ik hem in bestelling staan, omdat de game de enige sandboxer is die het onderzoeken waard is. Maar ik ben bang dat, net zoals alle voorgaande delen, ik niet verder kom dan 15 minuten speeltijd per sessie voordat ik compleet verveeld ben en alleen maar van het ‘daar zijn’ geniet.

Volgende!

45 reacties

 1. Bart · 23-4-2008 · 21.09 uur

  Oh, komt GTA IV vrijdag uit? Ik heb even een gamedip en ik mis de belangrijkste gamersrelease van het jaar.

  Maar nee, ik hoef ‘m niet. De laatste sandboxgames op Crackdown na, waren voor mij allemaal tijdsbesteding. Geen avonturen waar ik mezelf door liet opslokken.

 2. Jeroen Bos · 23-4-2008 · 21.12 uur

  Er was op zich weinig mis met de twee PSP-deeltjes, volgens mij. Dat ze die ook nog even zonodig naar de PS2 moesten overzetten, valt dat onder ‘bescherming’ van je IP?

 3. leonhard · 23-4-2008 · 21.15 uur

  Ik heb hem niet gereserveerd, maar ben wel van plan hem zo snel mogelijk te halen. De 360 versie welteverstaan, en dan niet zozeer om de extra content ( ‘k speel sandbox games toch nooit 100% uit)maar meer om het gebrek aan een PS3… De voorgaande 3D-games vond ik - op Vice City na - behoorlijk kut, dus we zullen zien of deze zijn verwachtingen waar maakt :)

 4. Pieter · 23-4-2008 · 21.18 uur

  Ik ga GTA IV ook niet halen omdat ik A) nog steeds geen next-gen console in huis heb B) mijn PC ook geen next-gen aan kan en C) ik niet zonder reden de afgelopen tijd alleen maar de budgetbakken afstruin. In de tussentijd kijk ik wel vanaf de zijlijn hoe de hype rond dit deel zich ontvouwt om het spel in de luwte te bemachtigen.

 5. TranceKuja · 23-4-2008 · 21.32 uur

  Nog twee nachtjes? De releasedatum staat op 29 april, heur. Da’s volgende week dinsdag.

 6. TAW · 23-4-2008 · 21.33 uur

  Ik ga hem niet halen. Geen enkel 3D deel kon mij interesseren.
  Wat mij ook opvalt:
  a) In Den Bosch plannen ze weer een nachtverkoop voor GTA IV net als voorheen voor Halo 3 en de belangrijkste stationary consoles.
  b) Microsoft probeert weer van die argumenten te verzinnen om iedereen naar de Xbox 360 te trekken. Die eenmalig vijf minuutjes instaleren schrikt niemand toch af?
  c) Anders dan bij GTA III, VC en SA hebben we nu een gelijke release per platform. Maakt het dan nog uit of GTA geassocieerd wordt met PlayStation (2)? De Xbox 360 heeft momenteel zoiezo een voorsprong kwa verkoopaantallen in het westen. Is er nog de kans dat de GTA IV generatie daardoor misschien als typisch Xbox 360 wordt gezien? Het past immers goed in het straatje van andere actiegames op de 360.

 7. TAW · 23-4-2008 · 21.36 uur

  Toevoeging releasedatum info: releases zijn normaal gesproken op vrijdag in Europa en op maandag in de US. Bij mijn weten is de wereldwijde releasedatum 29 april. Geen idee of er strikt wordt gekeken op een embargo ofzo. Een winkelier vertelde me dat de games zaterdag worden verwacht en ze gaan die verkopen in de nacht van 28 op 29 april.

 8. Joe · 23-4-2008 · 21.36 uur

  In het begin zat ik nog te twijfelen, maar vandaag heb ik de game toch maar gereserveerd bij Music Store. Omdat ik: A) toe ben aan een nieuwe, naar verwachting echt goede titel in het algemeen, B) wel eens een echt lang houdbare titel voor de PS3 wil, C) ik Vice City Stories net vandaag heb uitgespeeld (qua missies), en het dus weer tijd wordt voor de meest recente GTA. Deeltje IV dus!

  Edit: alleen dat verhaal over een release op aanstaande vrijdag blijft me dwarszitten. Het zou absoluut fantastisch zijn als de game dan al te koop is, ruim vier dagen voordat de rest van de wereld (klaarblijkelijk) het spel in handen kan krijgen, maar ik moet het nog zien…

 9. Claire · 23-4-2008 · 23.42 uur

  Had iedereen het verhaal al meegekregen van Jack Thompson die de moeder van Strauss Zelnick een open brief heeft geschreven? Te erg voor woorden: http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=284486

 10. Jaap · 24-4-2008 · 9.35 uur

  waarom is iedereen zo dolenthousiast over deze titel? Hebben we dit spel niet al 30x gespeeld maar dan met een andere etnische achtergrond?

 11. kappietijn draakula · 24-4-2008 · 9.51 uur

  Niet halen. Zwaar overschatte serie.

 12. Rob · 24-4-2008 · 10.15 uur

  Ik heb hem zelf ook gereserveerd heb me altijd wel vermaakt met de GTA serie al vond ik vice sity en san andreas niet echt super goed maar waren wel vermakelijk ben dus ook wel benieuwd hoe deze gaat worden :)

 13. japie · 24-4-2008 · 10.54 uur

  ik heb hem niet gereserveerd of besteld. Niet besteld omdat ik dan op de postbode moet wachten terwijl ie dan al aardig wat uren in de winkel ligt waarschijnlijk. NIet gereserveerd omdat….. tja waarom niet eigenlijk?

 14. Maarten de Koning · 24-4-2008 · 10.59 uur

  Ben ik dan een van de weinige op deze site die wel degelijk zit te wachten op een nieuwe GTA? Ik heb enorm genoten destijds van GTA3 (was voor mij de reden om toen een PS2 te kopen) en daarna heb ik nóg meer genoten van GTA Vice City. Met San Andreas kwam er een beetje de slop in. Die heb ik wel uitgespeeld, maar het moeite.

  Ik heb dan ook de PS3 versie besteld (bij Gamemania, was nummer 42 op de lijst), omdat ik net zoals Joe een wat uitgebreide PS3-game wil. Verder loop ik gewoon warm voor een next-gen GTA. Naar mijn weten worden de games ook pas echt vrijgegeven op 28/29 april.

 15. Jasper Kusters · 24-4-2008 · 14.04 uur

  @Jaap

  Hebben we Mario (kart/party/etc) niet ook al 100 keer gedaan?
  Mij zijn de vorige delen heel goed bevallen en ik heb ook voor de eerste keer eens een de dure limited edition gereserveerd. Dat leek me wel eens mooi :).
  Overigens de 360 versie. Wie kan ik straks online eens wat kogels door zn porem heen knallen?

 16. Coen van der Heijden · 24-4-2008 · 14.30 uur

  Ik ga voor de PS3 versie. Moet ‘t toch even proberen, niet waar?

 17. Bart · 24-4-2008 · 15.04 uur

  Pre-order wedstrijdje Bart Smit in Emmen. Wii Fit versus GTA IV: 15-4.

  Hoogst opmerkelijk voor de gameserie die ooit drie keer zoveel was voorbesteld als Halo 2.

 18. TAW · 24-4-2008 · 15.11 uur

  @ Bart: Pre-order wedstrijd Replay Videogames Den Bosch Wii Fit versus GTA IV: weet niet de exacte aantallen (GTA IV meer dan 150 iig) maar Wii Fit had dus niet genoeg aantallen voor een nachtverkoop volgens de winkelier. GTA IV pre-order gaat over Halo 3 aantallen heen.

 19. Meerman · 24-4-2008 · 15.56 uur

  Ik verwacht gewoon een winkel binnen te kunnen lopen en GTA IV te kopen, zonder reservering. Mijn jarenlange ervaring heeft geleerd dat reserveren van spellen helemaal niet nodig is hier in Nederland. Tenminste, niet in mijn omgeving.

 20. David · 24-4-2008 · 16.11 uur

  GTAIV fanboy hier! En dat komt niet door eerdere delen maar wat ik er van gezien heb vorige maand in München tijdens een perstrip. Ik kan echt niet wachten tot dinsdag. En heel misschien pik ik wel een SE op omdat die gewoon tof zijn (voor welk platform mag je raden).

  Mag ik overigens Rockstar complimenteren met hun briljante timing! Koninginnedag, Dag van de Arbeid, Hemelvaart, Hemelvaart+1dag, ik weet wel wat ik ga doen :).

 21. Jaap · 24-4-2008 · 16.29 uur

  @Jasper Kusters
  True, maar ik vind het zo grappig dat de mensen die MK beschudligen van telkens hetzelfde zijn hiervoor dan weer wel warmlopen…

 22. Jasper Kusters · 24-4-2008 · 16.50 uur

  @Jaap

  Hehe, heb je een aardig punt idd.

  @david
  Misschien juist een goed idee om eens naar buiten te gaan? :P

 23. David · 24-4-2008 · 17.20 uur

  @Jasper

  Brrrr, frisse lucht prikt zo in mijn neus. En daglicht, getvererrederrie, daar hoef je mij niet voor wakker te maken ‘s nachts.

  Maar, wat is dat toch met het idee dat buiten (spelen?) gezond is? Hartstikke gevaarlijk joh hier in de grote stad.

  Ik ga zo lekker WiiFit spelen. Binnen! (Misschien dat ik het raam een kleeeein beetje open zet…).

 24. berend jan · 24-4-2008 · 20.42 uur

  waarom zou je een game gaan reserveren die bij de release 100.000 keer in de winkel te vinden is. Door te reserveren laat je juist de last minute acties liggen en moet je hem kopen op pre order plek.

  En GTA ach leuk voor een uurtje dan ben ik heb wel beu…

 25. Jasper · 25-4-2008 · 0.42 uur

  @david

  Geinspireerd door deze?
  http://www.youtube.com/watch?v=_iYBmAVuBns

 26. David · 25-4-2008 · 15.52 uur

  @ jasper.

  Hehe die kende ik niet. WiiFit is trouwens erg geinig, zolang je het maar niet als gamen ziet.

 27. leonhard · 25-4-2008 · 16.48 uur

  Vanmiddag toch maar ff besteld… :p Gelukkig waren er meet PS3 pre-orders dan 360 bij Dimension Plus, waardoor ik hem gewoon dinsdag af kan halen, als het niet eerder is :)

 28. Vincent · 25-4-2008 · 17.09 uur

  Leuk/goed geschreven. :)

 29. Joe · 25-4-2008 · 20.40 uur

  Nou: we zijn twee nachtjes slapen verder, maar ik weet de game nog nergens (officieel in ieder geval) te verkrijgen. Overal in het land blijven winkeliers dinsdag volhouden, al zeggen sommigen er wel bij dat ‘ie morgen al binnenkomt. Wellicht nog even ergens iets zien te regelen…

 30. Frans Coehoorn · 26-4-2008 · 10.06 uur

  Tering, kom ik terug van Mallorca, is heel de wereld ondergesneeuwd in GTA-nieuws. Op dat eiland had je er tenminste geen last van. ;)

  Donderdag waren trouwens de review copies binnen, dus blame criminele journo’s die em online flikkeren I guess.

 31. Lieuwe Jan · 26-4-2008 · 22.58 uur

  Zelf de game twee weken geleden gepre-ordered en blij toe dat ik dat gedaan heb. Ben nu verzekerd van een exemplaar iig :)

 32. Alcides · 28-4-2008 · 11.31 uur

  Ik heb hem niet gereserveerd. Ik koop niet graag fullpriced games, vallen nl. bijna altijd tegen… Bij GTA wil ik hem wel hebben. Ik ga morgen om 09.00 uur naar mijn kleine, plaatselijke, niet drukke Bart Smit en hoop de game daar zo uit de rekken te halen. Wie weet…

 33. Vincent Leeuw · 28-4-2008 · 11.33 uur

  .::: Voor de fans: MediaMarkt heeft hem morgen voor €48.

 34. Alcides · 28-4-2008 · 12.06 uur

  @ vincent.

  Weet je dat zeker,… voor die prijs???

 35. Frans Coehoorn · 28-4-2008 · 12.22 uur

  Is variabel. Verschilt per MM. Maar ik weet wel dat ze er mee gingen stunten in ieder geval. Hoorde zelfs al €39,95! Maar ga maar uit van een euro’tje of 45/50 inderdaad.

 36. Bart · 28-4-2008 · 12.40 uur

  Bij de MediaMarkt verschilt het inderdaad per vestiging. Maar meestal, als je een medewerker wijst op een prijs van een ander filiaal, kun je hem elders ook voor die prijs krijgen. Dat is eigen ervaring althans.

  Door al die hype voel ik me ineens wel verleid, maar ik doe het niet, ik doe het niet, ik doe het niet…

 37. Vincent Leeuw · 28-4-2008 · 13.20 uur

  .::: Pagina grote advertentie in de Metro iig. Maar het lijkt er op dat het morgen druk gaat worden bij MediaMarkt.

 38. leonhard · 28-4-2008 · 13.35 uur

  NRC heeft er ook een aardig artikel over geplaatst. Viel me alleen op dat de schrijver GTA nu al ‘de beste game ooit gemaakt’noemde, zonder hem zelf te hebben gespeeld oid.
  Kan amper nog wachten, nog maar ff een dagje TrackMania Nations Forever spelen om de tijd door te komen, dan :)

 39. TAW · 28-4-2008 · 14.52 uur

  Iemand nog nieuws gehoord over nachtverkopen?
  Ik spreek net vrienden online die hem al hebben overigens.

 40. Vincent Leeuw · 28-4-2008 · 15.42 uur

  .::: Laat me raden: Xbox 360 versie? Die kunnen ze inderdaad ‘hebben’.

 41. TAW · 28-4-2008 · 16.45 uur

  @ Vincent: volgens mij zijn de meeste gamers intiligent genoeg om voor de PS3 versie te gaan :P
  En ‘hebben’ doen ze hem zeker ;)

 42. TAW · 28-4-2008 · 16.46 uur

  (haha ga ik daar lekker de faut in! :S )

 43. Vincent Leeuw · 28-4-2008 · 17.13 uur

  .::: Als dat zo is, is er een winkel(keten) die hem nu aardig knijpt.

 44. TAW · 28-4-2008 · 18.18 uur

  Ach de FRS (onze favoriete winkelketen!) heeft wel vaker embargo’s genegeerd. Daarnaast hoeft niet alles via “eerlijke” consumentenkoop te verlopen.

 45. Kevin · 28-4-2008 · 18.36 uur

  Ik hoop dat bol.com morgen die zooi aflevert. Heb hem voor de 360 besteld, puur en alleen vanwege controller die mij wat beter ligt en de downloadable content. Maar mocht ie er morgen niet zijn, dan probeer ik wel een exemplaar voor de ps3 op de kop te tikken en annuleer ik mijn bestelling. Dan koop ik de 360 versie wel als ie wat goedkoper is.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>