Hands-on: gamen op de iPad
Sinds twee weken ben ik de gelukkige bezitter van een iPad. Zodra ik de grote broer van de iPhone uit de doos griste is hij intensief gebruikt, zakelijk en voor games. Maar hoe bevalt de iPad eigenlijk voor games? Voegt het wel wat toe aan spelen op de iPhone, DS en PSP? Ik vertel je mijn oordeel, gebaseerd op twee weken ervaring met de nieuwe gadget van Apple.

iPhone games verhuizen mee

Een belangrijk sterk punt van de iPad is dat al je oude iPhone-games gewoon speelbaar zijn op de nieuwe device, ook als je een Amerikaanse iPad importeert. Via iTunes zet je eenvoudig je bestaande games en apps over. Je kunt vervolgens kiezen of je die apps in het klein wilt zien op de grootte van de iPhone, maar je kunt ook onderin je scherm kiezen voor een 2x-vergroting. Daardoor wordt het beeld van de app eenvoudig verdubbeld.

Een groot voordeel hiervan is dat oude apps direct te gebruiken zijn op de iPad en dat je hele verzameling games niet plots overbodig is geworden. Veel spellen blijken er in de ‘opgeblazen versie’ prima uit te zien. Bovendien zijn er veel developers die momenteel hard werken aan een HD-versie van hun iPhone-game. Via een (vaak gratis) update kun je dan een betere versie installeren op de iPad.

Herontwerpen van bediening

Wat je merkt is dat het grafisch dan wel makkelijk is om een game van de iPhone over te zetten, maar qua bediening en spelplezier is dat niet altijd eenvoudig. Ik heb verschillende games gespeeld op de iPad en m’n ervaringen zijn heel wisselend. Sommige games zijn vrijwel niet speelbaar op de iPad, zoals Flare Elite. Dit spel maakt immers gebruik van een inventieve besturing met je duimen langs de rand van het scherm. Op de iPad is dit onbruikbaar. Ook zijn er games die op de iPad net zo leuk blijken te zijn, zoals Plants vs Zombies. De beelden van de game zijn ook in de iPhone-versie verrassend scherp. Het is mij dan ook een raadsel waarom ik $10 zou moeten betalen voor de HD-versie van het spel als de iPhone-versie ook uitstekend voldoet.

Andere games werken wel goed, maar zijn plots veel minder leuk. Dat effect heeft Doodle Jump. Op de iPad is de afstand tussen de platformen plots onlogisch groot en voelen alle bewegingen houterig aan. Er zijn echter ook games die ik juist prettiger vindt op de iPad, zoals Jimmy Pataya. In dit spel valt een parachutist naar beneden en moet je door je device te bewegen rotorbladen ontwijken. Waar het scherm bij Doodle Jump onlogisch groot lijkt, is het bij Jimmy Pataya juist lekker robuust op de iPad. Mijn belangrijkste conclusie van deze ervaringen is dan ook: zet gewoon je oude verzameling games over op de iPad en bekijk per game of het je bevalt. Direct aanschaffen van HD-versies is absoluut niet nodig en je zult zien dat veel iPhone-games ook op de iPad prima speelbaar zijn.

Extra mogelijkheden van de iPad

Eén van de vragen die ik had voordat ik de iPad in handen kreeg was: wat kan ik er nu meer mee, ook op het gebied van games? Een leuke game die de extra’s van de iPad laat zien is Small World, een bordspel dat je met twee personen speelt. De iPad ligt in het midden op tafel en via knoppen kun je zetten in een beurt doen. Ben je klaar, dan sluit je je beurt af en vervolgens draait het speelveld zodat de andere speler ook een goed zicht heeft tijdens zijn beurt. Dit is slechts een kleine gimmick, maar het laat wel zien dat speelplezier ook in dit soort kleine zaken zit. Ook laat Small World zien dat de iPad zich uitstekend leent voor inventieve versies van bestaande bordspelen. Zo hoop ik dat er een developer komt die ‘Harry Potter-schaak’ gaat maken, met levensechte animaties van stukken die elkaar aanvallen en van het bord schoppen als ze worden geslagen.

Een ander, inmiddels bekend, voorbeeld van een inventief bordspel is Scrabble. Hierbij is het mogelijk om de iPad op tafel te leggen en via je iPhone stenen aan te leggen. Het kost $2500, maar dan heb je ook een leuke vierpersoons-Scrabble-set. Het is erg leuk om te fantaseren over mogelijkheden die de iPad biedt om klassieke spelletjes opnieuw uit te vinden en in een ander jasje te steken. Ik weet zeker dat er wereldwijd vele developers al bezig zijn met creatieve plannen en ideeën en ik ben heel benieuwd welke prachtige apps we op dit gebied het komend jaar in de app store zien.

Geen ADHD-er, maar volwassen

Tijdens m’n eerste weken met de iPad merk ik dat ik er duidelijk anders op speel dan op de iPhone. Games voor de iPhone lijken regelmatig op een achtjarige ADHD-er met een aandachtsspanne van niet meer dan vijf minuten. De iPad leent zich daarentegen voor volwassen games met een wat langere duur en meer oog voor grafisch detail. Ik merk dat ik op de iPad wat rustiger zit te spelen en gerust een half uur tot een uur met een game bezig wil zijn. De korte snelle spelletjes van de iPhone gaan zelfs irriteren en ik snak naar een uitgebreidere spelervaring.

Technisch biedt de iPad bovendien extra mogelijkheden vanwege het prachtige grote scherm. De device schreeuwt dan ook om mooie versies van strategiespellen, of bijvoorbeeld een rijke RPG met mooi vormgegeven cutscenes. Ook een complexere MMO met interacties via chat zijn op de iPad uitstekend mogelijk. Krijgen developers die snakken naar een succes zoals World of Warcraft met de iPad eindelijk hun kans?

DS en PSP lijken geen partij

Ik heb het gevoel dat de iPad niet echt partij is voor de DS en de PSP. Het scherm is zoveel groter dat het heel andere mogelijkheden biedt en voor een heel andere spelervaring zorgt dan de PSP en DS. Toch laat de vergelijking met de DS en PSP ook zien waar het allerbelangrijkste aspect zit om een succesvolle gaming device te worden: ontwikkelaars die mooie games maken.

Ik hoop dat de iPad niet zal worden overspoeld met matige games van ontwikkelaars die uit zijn op een snel succesje. Zijn er voldoende ontwikkelaars die de tijd en het budget hebben om een complexe diepgaande game op de iPad te maken? En zullen zij hun geld terugverdienen, gezien de lage prijzen die gamers van de iPhone inmiddels gewend zijn? Dat zijn vragen waar ik nu na twee weken nog geen antwoord op kan geven, maar die wel een groot deel van het succes van de iPad gaan bepalen.

14 reacties

 1. Wormpaul · 28-4-2010 · 11.39 uur

  En nu maar hopen dat de games die erop komen ook kritische reviews krijgen van de gamepers, zoals die van jouw Ellen :-)

  Begin steeds nieuwsgieriger te worden naar de Ipad, uj kijk eerst nog even de kat uit de boom maar lijkt me ideaal als game medium naast mijn Ps3/Wii voor als je snel even een game doet!
  (bijvoorbeeld als er reclame is op TV of dat tergende commentaar in de rust van voetbalwedstrijden)

 2. Jurjen · 29-4-2010 · 6.49 uur

  $2500? Is dat niet erg duur voor een Scrabble-spel?

 3. Stefan Keerssemeeckers · 29-4-2010 · 10.33 uur

  @ Jurjen

  Duur? Jij bent duidelijk geen Scrabble-liefhebber!

 4. Thymon AW · 29-4-2010 · 14.28 uur

  De iPad.
  Ook ik droom wel eens over de iPad al heb de kritieken gelezen.
  Als gaming device zie ik er wel kansen in eerlijk gezegd, ware het niet dat ook hier even de prijs in meegenomen moet worden wanneer je het apparaat overweegt aan te schaffen.
  De iPad zou ik eigenlijk wel zijn geld waard vinden als er net wat meer mogelijkheden waren. Ik kan wel zeuren dat de iPad niet kan multi-tasken maar daarin zijn andere handhelds (en een console als de Wii) ook niet toe in staat. Handhelds moeten tegenwoordig ook beoordeeld worden op wat ze buiten videogames en draagcomfort allemaal te bieden hebben.
  Ik zou eerder gaan voor een soort iPad waar Windows op zou zitten: daar wordt flash vast op ondersteund en zit er een waarschijnlijk wel een echte Windows Live Messenger toepassing op (van Microsoft zelf).

 5. sven · 29-4-2010 · 14.59 uur

  Ligt het aan mij, of is het nou nog een beetje onduidelijk waar de Ipad echt geplaatst kan worden? Ja een Tabletpc, maar wat kun je daar nou echt mee?

  Ik zie nu vooral leuke gimmicks met een sterke verwijzing naar reeds bestaande appraraten (pc, smartphone, laptop, E-reader). Alhoewel het zeker geen E-reader is in vergelijking met een kindle http://www.mobypicture.com/user/vincente/view/6327974

  En het is natuurlijk onvermijdelijk dat er eerst een hoop bagger uit zal komen voor dit apparaat. Dat wordt dus zoeken naar de pareltjes tussen de zeeën van stront.

  Noem mij eens minimaal 3 toepassingen waarom ik een Ipad zou willen (want ik wil er 1 maar weet eigenlijk geen reden te bedenken, anders dan dat het van Apple is).

 6. Niels ’t Hooft · 29-4-2010 · 15.14 uur

  @sven: Een betere vraag is denk ik 3 plekken waar de iPad een handigere computer is dan een telefoon, laptop of desktop. Ik denk dan aan: bank, trein, beurs.

 7. sven · 29-4-2010 · 15.19 uur

  @Niels: Hmmm, oke, not sure. Zit nooit in de trein, werk niet op de beurs en op de bank zit tevens mijn vriendin en die wil ook aandacht. :S

  Dit gaat lastiger worden dan ik dacht.

 8. sven · 29-4-2010 · 15.25 uur

  Er zit trouwens geen webcam op kom ik net achter. Waarom eigenlijk niet?

 9. Niels ’t Hooft · 29-4-2010 · 15.41 uur

  @sven: Je vriendin zit op de bank omdat je geen iPad hebt, natuurlijk :-) (Zonder grappen, mijn vrouw is enthousiaster over de iPad dan ik, ze ziet hem al helemaal in haar leven. Tv kijken en mailen / foto’s kijken zonder op te hoeven staan om naar de pc te lopen.)

  Webcam: misschien omdat die vooral heel goed zicht op je neushaar zou bieden. Maar je zal zien dat er op de versie van volgend jaar wel eentje zit.

 10. Ellen · 29-4-2010 · 16.02 uur

  @Sven: ik vind na twee weken hands on ervaring de iPad geweldig om te internetten en bijvoorbeeld blogs en RSS te lezen. Merk dat ik dat nu veel meer doe. Verder is hij heerlijk om een filmpje op te kijken.
  Ook is het een geweldige reader voor boeken of tijdschriften met een mooie opmaak.
  Tot slot merk ik dat ik als journalist nu liever de iPad meeneem naar een event dan m’n laptop. De batterijduur van de iPad is fenomenaal en het is een heerlijk licht ding als je een dag wandelt door een stad of op een congres bent. Voor dat laatste heb ik de iPad niet gekocht, maar ik gebruik hem daar nu wel veel voor.
  Wat ook ideaal is: stukken voor vergaderingen niet meer printen, maar op de iPad meenemen. Scheelt veel papier.
  Een lange bespreking over m’n ervaringen als zakelijk gebruiker kun je vinden op iPadPlanet.nl.

 11. Ellen · 29-4-2010 · 16.04 uur

  Hier vind je het stuk met m’n ervaringen als zakelijk gebruiker met de iPad: http://www.ipadplanet.nl/4345/hands-on-review-de-ipad-voor-zakelijk-gebruik/#comment-7114

 12. Raoul · 29-4-2010 · 16.32 uur

  5 minuten aandachtsspanne van een acht jarige ADHD’er …

  Dat is ADHD in een extreem milde vorm ….

 13. Ruud · 29-4-2010 · 16.47 uur

  Grappig hoe eerst iPhone games als steeds volwassener medium werd beschreven en nu ineens als ADHD games, gezien de grotere variant op de markt is verschenen.

  Als niet Apple-freak, is het dan een interessante aanschaf?
  Hoe print ik documenten? Waarom zou ik games spelen in de trein door een A4tje heen en weer te bewegen? Hoe connect ik met andere apparatuur zoals USB-sticks etc? Waarom is het ontbreken van een verwachte webcam geen probleem? Hoe kan het dat een iPhone zoveel duurder is dan de iPAd, gezien de extra onderdelen tesamen in telefoons van 50 euro te vinden zijn? Werkt de iPad in vol zonlicht, of is het scherm dan niet meer werkbaar? Gezien zon, ik hoor veel over oververhitting, al meegemaakt?
  Wat heb je tot dusver gezien van HTML5?
  De iPad is niet HD, maar waarom worden veel dezelfde games voor de dubbele prijs in de winkel geplaatst met HD achter de titel geplakt, is dit geen misleiding?
  Kan ik data overdragen zonder iTunes?
  Lezen van het strakke beeldscherm…. Kindle heeft een geoptimaliseerd scherm puur voor de rust van het oog, hoe zit dit bij de iPad?
  Ik lees dat het OS an sich al 2GB van je ruimte wegneemt, klopt dit?

  Veel vraagtekens vanuit mijn kant.
  Waarom eigenlijk vergelijken met PSP en NDS, gezien de omvang niet echt meer lekker is om in je binnenzak mee te nemen. Het echte portable is er wel vanaf. iPad betekent bewust meenemen.

  Ja kritisch…

 14. Sven · 29-4-2010 · 17.10 uur

  @Ellen heel duidelijk stuk dat je geschreven hebt voor ipadplanet. Het beantwoord oog een aantalvan mijn vragen. Geen vervanger voor de huidige techniek maar een aanvulling erop. Allen zie ik het voor mijn doeleinde nu nog even te veel als wanna have. Ik wacht wellicht tot de volgende versie.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>