Hebben gamejournalisten een belangenorganisatie nodig?Het gebrek aan onafhankelijkheid in de gamejournalistiek staat nogal eens ter discussie, zeker hier op Bashers. Vandaar dat ik hoofdredacteur Niels ’t Hooft onlangs interviewde voor mijn journalistieke eindvisie, waarin ik pleitte voor meer professionaliteit in onze tak. Een vraag waarmee ik hem nogal verraste was of er weleens een oprichting van een belangenorganisatie is overwogen. Niet voor zover hij me kon vertellen, wat vreemd is want vergelijkbare vormen van journalistiek hebben die wel. Is dit niet wat we voor onze geloofwaardigheid nodig hebben?

Kring van Nederlandse Filmjournalisten

Ik stelde de vraag ook aan Jeroen Roding, adjunct-hoofdredacteur van Power Unlimited, en die gaf hetzelfde antwoord. Tijdens mijn zoektochten vond ik organisaties zoals de Kring van Nederlandse Filmjournalisten. Deze vereniging “behartigt de belangen van de professionele filmjournalistiek en fungeert als contactorgaan voor binnen- en buitenlandse instellingen en personen.” Ze tellen iets meer dan honderd leden en stellen naast contributie ook enkele eisen aan een lidmaatschap. Zo mag je geen commerciële bindingen of activiteiten op filmgebied hebben en moet je jaarlijks minstens vijftien keer over het onderwerp publiceren in de pers.

Deze vereniging bestaat al sinds 1982 en ook theatercritici hebben in de tussentijd een dergelijke kring opgezet. Beide verenigingen zijn bovendien verbonden aan grotere internationale organen, zoals de Fédération Internationale de la Presse Cinématographique.

Waarom wel?

Nu stel ik aan jullie – gamejournalisten, gamers en andere geïnteresseerden – dezelfde vraag als aan Niels en Jeroen: Waarom is een dergelijke belangenorganisatie nog niet overwogen voor onze tak? Ik neem aan dat er tegenwoordig minstens zoveel gamecritici als theatercritici in Nederland rondlopen. De voordelen zijn niet moeilijk te vinden. Ten eerste stel je een machtsblok op tegenover de steeds groter wordende gameuitgevers, waardoor ze zich wel twee keer zullen bedenken voor ze advertenties of testexemplaren aan een kritische redactie laten passeren. Andersom krijgen zij een professionele organisatie terug die binnen zijn garelen uniforme regels kan opstellen over hoe een game bijvoorbeeld gerecenseerd moet worden. Moeten echt alle games uitgespeeld worden door hun recensenten? Hoeveel uur steek je dan in een MMO voor je een eindconclusie mag trekken? Het is ook niet zo vreemd dat dit soort ‘kringen’ ontstaan, aangezien de journalistiek zich steeds meer richt op freelancers en dus netwerken.

Waarom niet?

Tegelijk blijf ik ook realistisch met dit idee; het zal geen makkelijke opgave worden om een belangenorganisatie te stichten waar (een deel van de) Nederlandse gamejournalisten zich aan wil binden. Kijkend naar de vele discussies over professionele gamejournalistiek (ook buiten Bashers om) zijn de meningen all over the place. Wel zie je dat iedereen het er over eens is dat gamen als medium serieuzer genomen mag worden door de massa(media). Dat is een goed startpunt, want vroeg of laat zal men informatie willen en een overkoepelende organisatie voelt dan het betrouwbaarst aan als bron.

10 reacties

 1. Harry Hol · 22-2-2011 · 12.12 uur

  We hebben al een perfecte Nederlandse belangenvereniging, namelijk de journalistenvakbond NVJ. Ik ben hier al vele jaren lid van en ze hebben me regelmatig goed geholpen en geadviseerd. Ze organiseren cursussen, lezingen en voorzien journalisten van een officiële perskaart. Mij hebben ze meerdere malen met juridische hulp bijgestaan. Wat zou een ‘gamejournalisten vereniging’ daar aan toevoegen?

 2. Stefan Keerssemeeckers · 22-2-2011 · 12.21 uur

  @ Harry

  Niet zoveel denk ik. Daarnaast lijken ‘de regels waar een review aan moet voldoen’ mij eerder iets wat per redactie wordt bepaald in plaats van door een soort vakbond.

  Toch zou lid worden van de NVJ al een stap zijn, maar dat gebeurt nooit: daar is het voor veel gamerecensenten te veel een hobby voor.

 3. Richard Borgman · 22-2-2011 · 14.03 uur

  Volgens mij moeten gamejournalisten juist minder aan hun eigen belangen denken, en meer aan die van de lezer.

 4. Stefan Keerssemeeckers · 22-2-2011 · 14.06 uur

  @ Richard

  Ik zou zeggen dat die uiteindelijk ongeveer dezelfde belangen hebben, jij vindt van niet?

 5. Harry Hol · 22-2-2011 · 14.26 uur

  @stefan Lid worden van de NVJ kan ook niet zomaar. Je moet aantonen dat je een substantieel deel van je inkomen verwerft met journalistiek werk. Ze stellen uitdrukkelijk dat ze geen oordeel vellen over de kwaliteit van het werk. Hun criterium is dat je er (een deel van) je brood mee verdient.

  Maar ik ben even heel benieuwd wat de schrijver van dit stuk nu precies voor ogen heeft: een vakbond? Een genootschap van recensenten? Een soort vrijmetselarij met een geheime handdruk? Ik stem voor het laatste. Ik heb altijd al lid willen zijn van een geheime organisatie. Niet dat ik dat nu niet ben. Of wel. Al kan ik daar natuurlijk niets bevestigends of ontkennends over zeggen.

 6. Peter Koelewijn · 22-2-2011 · 15.24 uur

  @Harry Hol
  Wat ik voor ogen heb is simpelweg een variant op wat de Kring van Filmjournalisten heeft opgericht. En dat komt inderdaad het meest overeen met een genootschap van recensenten, of critici, of hoe gamejournalisten zichzelf het liefst noemen.

  Zoals hierboven al staat, verschillen de meningen over wat professionele gamejournalistiek is (en of het überhaupt journalistiek is) sterk. Dat viel me op tijdens de informatiegaring voor mijn eindvisie, en om eerlijk te zijn begrijp ik ook wel dat niet iedereen staat te springen om lid te worden van de NVJ. Waarom zou je dat willen als je jezelf niet eens als een journalist beschouwt?

  Ik had ook contact met Leo Bankersen, een bestuurslid van het KNF, die uitlegde dat zijn organisatie goed contact onderhield met de NVJ. Volgens hem specialiseert de NVJ zich vooral in rechtspositionele zaken. Het KNF houdt zich daar dan ook buiten en richt zich vooral op het creëren van een groot gespecialiseerd netwerk waar buitenstaanders informatie en werknemers uit kunnen putten. Dit is slechts zijn mening en ik geloof graag dat de NVJ handige workshops organiseert voor zijn leden. Veel filmjournalisten blijken dan ook lid te zijn van beide verenigingen.

  Niettemin zit een belangenorganisatie van alleen gamejournalisten, critici en fanaten, automatisch dichter op de zaken. En ik geloof dat veel film- en theaterjournalisten hun werk ook nog steeds als een uit de hand gelopen hobby beschouwen. Gamejournalisten zijn alleen nog een tikkeltje jonger.

 7. Richard Borgman · 22-2-2011 · 15.40 uur

  @Stefan. Nee, eigenlijk niet :-)

 8. Stefan Keerssemeeckers · 22-2-2011 · 16.21 uur

  @ Richard

  Oh.

 9. Harry Hol · 22-2-2011 · 18.53 uur

  @Peter als mensen zichzelf niet serieus genoeg nemen om zich journalist te noemen, wat voor meerwaarde zou dan een genootschap van dergelijke mensen hebben?

  Gewoon heel concreet: wat levert het op? Het klinkt een beetje alsof je een combinatie voorstelt van een ‘gamejourno stamp of approval’ en een sociaal netwerk.

  Wat betreft dat keurmerk: voor wie is dat? Voor de journalisten onder elkaar (zo ja: waarom)? Als kwaliteitsstempel richting opdrachtgever (not happening)?

  En als het om discussiëren en netwerken met collega’s gaat, is dan een facebook group (of linkedin group) voldoende, toch?

 10. Laura · 24-2-2011 · 16.14 uur

  @Harry, dus mensen die zichzelf recensent of criticus noemen, zijn automatisch minder serieus? Ik denk dat mensen zich eerder zo noemen dan journalist, omdat een journalist in het stereotype meer achter nieuws aanjaagt. En dat doe je als gamejournalist over het algemeen lang niet zoveel als dat je recensies schrijft.

  Ik denk dat zo’n belangenorganisatie wel goed kan zijn. Niet zozeer om mensen stempels op te drukken van wie en en wie niet tot het gamejournaille zou behoren, maar wel om iets van houvast te hebben in een gamewereld waarbij steeds meer geslijmd wordt tegen uitgevers en waarbij de critici meer het hondje lijken van de game-uitgevers dan dat game-uitgevers hun best moeten doen om hun titel in een blad te zien schitteren.. Ik denk dus dat in die zin zo’n organisatie wel goed zou zijn, om in ieder geval iets te proberen met de hele relatie gamesite-gameuitgever.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>