Hoe een… PlayStation 3 HDD te vervangenPlayStation 3

Als je een PlayStation 3 bezit, heb je misschien gemerkt dat de harde schijf (HDD) niet helemaal is opgewassen tegen enthousiast gebruik van downloads, installaties en wat al niet meer. In andere woorden: de harde schijf raakt nogal snel vol. Gelukkig dat de PS3 een standaard type harde schijf slikt en dus te vervangen is. En aangezien daar een paar haken en ogen aan vastzitten, presenteer ik hier een Nederlandse handleiding om je PS3 HDD te vervangen.


Waarom zou ik de HDD vervangen?

Dat is de eerste vraag die je jezelf moet stellen. In de intro maakte ik al duidelijk dat ruimtegebrek de voornaamste reden is. Als je veel games speelt die een installatie vereisen (GTA IV, DMC4 en MGS4 happen ieder een slordige 5 GB per game weg), dan is een grotere HDD een goede keuze om je verzameldrift te kunnen opvangen.

Hetzelfde geldt voor PlayStation Network-games. Gran Turismo 5 Prologue is compleet te downloaden en hapt ook weer 5 GB weg (nog meer als je GT TV-video’s downloadt), terwijl kleinere games tientallen tot honderden MBs in beslag nemen. In tegenstelling tot Xbox Live Arcade is er geen maximum bestandsgrootte voor PSN-games, dus de kans dat je grotere installaties tegenkomt is aanzienlijk.

Een andere reden kan zijn dat je je PS3 als media centre gebruikt, zonder je bestanden te streamen via een media server (maar da’s een artikel op zich). In zulke gevallen moet je alle mediabestanden op de HDD opslaan en, tja, dat vreet weer ruimte. Bedenk wel dat je dit probleem ook kan oplossen door een externe HDD te gebruiken via een van de USB-poorten op de PS3, dus als dit je enige reden is om een grotere HDD aan te schaffen, kun je er beter nog een nachtje over slapen.

O, en als je met Linux op de PS3 bezig bent, dan is een grotere HDD natuurlijk ook een leuk extraatje.

Of je hebt natuurlijk geld teveel, maar in dat geval heb ik nog wel een rekeningnummer voor je waar je dat geld ook kwijt kunt.

Als de bovenstaande redenen zwaar genoeg wegen of je gewoon een grotere HDD wilt ‘voor in de toekomst’, dan is het misschien tijd om je HDD daadwerkelijk te vervangen.

Even voor de goede orde: ik vertel hier niets nieuws. De officiële handleiding van de PS3 geeft in principe ook alle benodigde informatie, maar deze gids is bedoeld om op een ‘menselijke’ manier uitleg te geven. Vergeet niet dat je de meest recente versie van officiële handleiding altijd online kan vinden op de PlayStation website. En om het maar even expliciet te vermelden: het verwisselen van de HDD is volkomen LEGAAL.

Wat heb ik nodig om een HDD te vervangen?

 1. Een werkende, aangesloten PlayStation 3
 2. Externe opslag die werkt via USB en FAT32-geformatteerd is (hoe groter, hoe beter, maar een 2 GB USB-stick zou voldoende moeten zijn voor de meeste mensen)
 3. Tweede externe opslag die werkt via USB en FAT32-geformatteerd is (deze is alleen bedoeld om PS3-systeemsoftware bij de hand te houden, indien groot genoeg kan de eerste hier ook voor gebruikt worden)
 4. Een vervangende 2,5” SATA HDD (type 5400 RPM, 9,5 mm hoog, zie kader)
 5. Kleine kruiskopschroevendraaier of (bij voorkeur) een pompschroevendraaier
 6. Tijd

AD-HDD

Hoewel een PS3 relatief eenvoudig van HDD kan wisselen, moet je wel even opletten wat betreft het type. Ten eerste, de PS3 gebruikt een 2,5” SATA HDD van 9,5 mm dikte. Dat betekent dat het apparaat een SATA (dus niet een IDE) HDD gebruikt, die je normaliter in laptops vindt (SATA II e.d. zijn ook bruikbaar). Zorg dat je zeker weet dat je het goede type HDD hebt, anders past hij fysiek niet. Let hier vooral op bij grotere schijven: deze zullen eerder 12,5 mm dik zijn in plaats van de 9,5 mm die de PS3 aan ruimte heeft.

Ten tweede, je hebt in HDD’s de keus tussen 5400 RPM, 7200 RPM en 15000 RPM schijven. De laatstgenoemden zijn sneller in gebruik, maar tegelijkertijd kunnen ze problemen geven tijdens het vervangen ervan. Er zijn meldingen van HDD’s die überhaupt niet door de PS3 herkent worden. De snelheid die je ervoor terugkrijgt is enkele seconden op een installatie van een kwartier en de schijfsnelheid is zelfs te verwaarlozen tijdens het spelen zelf.

Voeg daaraan toe dat sommige mensen met hogere RPM-schijven claimen dat niet alle games er even lekker mee draaien en dat de schijf een stuk meer warmte afgeeft tijdens het gebruik, en het mag duidelijk zijn dat je een hoge RPM-schijf beter kan ontwijken. Tenzij je precies weet wat je doet is het beter een goedkopere 5400 RPM aan te schaffen.

Oftewel, zoek naar een 2,5” (bij 9,5 mm) SATA 5400 RPM HDD in de gewenste grootte.

Dan resteert alleen nog de opslagcapaciteit van de HDD. Zelf koos ik een 320 GB Western Digital-schijf van rond de € 100 om mijn 40 GB HDD te vervangen. Gezien mijn HDD-gebruik is dat meer dan voldoende. Afhankelijk van merk en grootte zal de prijs nogal verschillen, dus kijk en vergelijk in/op een aantal winkels/sites. De 500 GB-schijven zijn hier en daar nog een tikje prijzig, maar de verwachting is dat die in de loop van de tijd goedkoper worden.

Houd er overigens rekening mee dat de PS3 altijd rond de 20 GB van je harde schijf afsnoept voor systeembestanden. Met een 320 GB-schijf hou je dus effectief 300 GB over voor eigen gebruik. En ja, dit betekent ook dat die 40 GB/60 GB-schijf in je PS3 eigenlijk veel groter is.

Hoe vervang ik de HDD?

Hier begint de pret. Ik heb mijn handleiding opgedeeld in drie secties om overzicht te houden: voorbereiding, installatie, herstellen. Eerst moet je je bestanden veilig stellen, daarna je HDD daadwerkelijk verwisselen en als laatste moet je al je bestanden terugzetten zoals ze waren voor de wisseltruc.

Voorbereiding

De PS3 is nogal excentriek in waar het zijn data opslaat. Naast de HDD heeft de PS3 ook een klein intern geheugen waar bepaalde zaken worden weggeschreven. Om dat wat duidelijker te krijgen is er het onderstaande plaatje.

Wat zit waar in de PS3?

Wat zit waar in de PlayStation 3?

Zoals je kunt zien bevat de HDD je [Muziek], [Foto], [Video] en [Game]-mappen in de XrossMediaBar (XMB, oftewel het PS3 hoofdmenu). Het interne geheugen bevat je [Gebruikers], [Instellingen] en [Vrienden]. Er is dus een splitsing tussen mediadata en profieldata. De vreemde eend in de bijt is de [Netwerk]-map, die op beide plaatsen data wegschrijft, maar dat is voor het verwisselen van de HDD geen belangrijk punt.

Het moge duidelijk zijn dat als je je HDD vervangt, de mappen op die HDD een backup moeten krijgen om de vervanging te overleven. De allerbelangrijkste map daarbij is [Hulpprogramma voor opgeslagen data], te vinden onder [Game]. Hierin staan al je saves. Je positie in MGS4, je gevangen Ids uit Folklore, je voortgang in GTA IV: hier kan je ze vinden. Hetzelfde geldt voor [Diensten voor Memory Card (PS/PS2)]: hier staan je saves van PS- en PS2-games. Dit zijn de bestanden die je koste wat kost wilt bewaren. De rest is allemaal vervangbaar.

Waarom ‘vervangbaar’? Omdat het goed mogelijk is dat je alleen een backup kwijt kunt op een 2 GB USB-stick (genoemd als onderdeel 2 bij benodigdheden). Als dat zo is, moet je keuzes maken in wat je wel en niet wilt bewaren en dan zijn bovengenoemde mappen de allerlaatste die je moet schrappen. Of je moet er plezier in scheppen al je games helemaal opnieuw door te spelen.

Onthoud dat je als je wilt weten hoe groot een onderdeel in de XMB is, je op Driehoek kan drukken en [Informatie] kan selecteren. Je krijgt dan een lijst te zien waarin staat hoe groot het onderdeel in KB, MB of GB is (en voor mensen die de drie vormen niet uit elkaar kunnen houden geldt grofweg: 1024 KB = 1 MB en 1024 MB = 1 GB).

De onderstaande stappen gaan ervan uit dat je met een externe opslag van 2 GB werkt en je dus zo min mogelijk data wilt overhouden. Installaties kun je altijd opnieuw uitvoeren en gedownloade onderdelen kun je altijd opnieuw downloaden via [Overzicht Gedownload] in [PLAYSTATION®Store] onder [PLAYSTATION®Netwerk]. Met dat alles in het achterhoofd kunnen we aan de slag.

Computer/Laptop

 1. Ga op je computer naar http://nl.playstation.com/help-support/ps3/system-software/download: klik [Akkoord] en download het PS3UPDAT.PUP bestand (dit is op het moment van schrijven een slordige 140 MB groot). Belgische bezoekers kunnen deze pagina gebruiken.
 2. Sluit je tweede externe opslag aan op de computer.
 3. Kopieer het PS3UPDAT.PUP bestand naar de map /PS3/UPDATE/ op de tweede externe opslag. Oftewel maak op de tweede externe opslag een map PS3 aan en daarin weer een map UPDATE. In die laatste map kopieer je het bestand.
 4. Je hebt nu een back-up van de nieuwste systeemsoftware voor de PLAYSTATION 3. Over naar de spelcomputer.

PLAYSTATION 3

 1. Zet je PS3 aan.
 2. Sluit je tweede externe opslag met het PS3UPDAT.PUP bestand aan op een van de USB-poorten van je PS3.
 3. Ga naar [Instellingen] > [Systeemupdate]: kies hier voor [Update via opgeslagen medium] en volg de instructies. Dit kan enkele minuten duren en zal je PS3 opnieuw opstarten. Indien je PS3 al de nieuwste systeemupdate heeft zal er verder niets gebeuren en kan je meteen verder.
 4. Koppel je externe opslag los van je PS3.
 5. Ga naar [Foto]: als alle onderdelen bij elkaar groter zijn dan je externe opslag aankan, verwijder het dan of kopieer het naar een grotere externe opslag.
 6. Ga naar [Muziek]: als alle onderdelen bij elkaar groter zijn dan je externe opslag aankan, verwijder het dan of kopieer het naar een grotere externe opslag.
 7. Ga naar [Video]: als alle onderdelen bij elkaar groter zijn dan je externe opslag aankan, verwijder het dan of kopieer het naar een grotere externe opslag.
 8. Ga naar [Game] > [Hulpprogramma voor opgeslagen data]: wees er zeker van dat alle onderdelen in deze map op je externe opslag passen en er dan nog ruimte over is. Absolute getallen zijn zinloos hier, maar als alles hier 50% van je externe opslag in beslag neemt, zit je goed.
 9. Ga naar [Game] > [Diensten voor Memory Card (PS/PS2)]: wees er zeker van dat alle onderdelen in deze map op je externe opslag passen. Aangezien Memory Cards nooit groter zijn dan 8 MB, is het erg onwaarschijnlijk dat dit onderdeel een probleem vormt.
 10. Ga naar [Game] > [Hulpprogramma voor gamedata]: deze map bevat alle installatiedata en gedownloade extra’s. In principe kun je hier alles verwijderen, maar let op met gedownloade data van games als Singstar. Deze laten je buiten de PlayStation Store om nieuwe onderdelen (in dit geval muzieknummers) kopen en daarom kun je ze misschien beter laten staan. Zorg in dat geval dat je externe opslag groot genoeg is om ook deze data op te slaan.
 11. Ga naar [Game] > [Trophy Collection (trofeeën)]: De back-up zal NIET je Trophy Collection bewaren! Om je Trophy Collection ‘op te slaan’ moet je een PlayStation Network account hebben en met je PS3 ingelogd zijn. Als je online bent met je PS3, druk je op Driehoek en kies je [Synchroniseren met server]. Nu word je Trophy Collection online opgeslagen en gekoppeld aan je PSN account. LET OP! Je moet dit voor elke Gebruiker op je PS3 individueel doen!
 12. Ga naar [Game]: als alle gametitels (PS3, PSN of PS) hier bij elkaar groter zijn dan je externe opslag aankan, verwijder ze dan of kopieer ze naar een grotere externe opslag. Gedownloade titels kun je altijd opnieuw downloaden.
 13. Sluit je eerste externe opslag aan op een van de USB-poorten van je PS3.
 14. Ga naar [Instellingen] > [Systeeminstellingen] > [Backup hulpprogramma]: Kies hier voor [Backup maken], daarna [Ja] en volg de instructies. Let op de waarschuwing! Je kan een back-up van een PS3 alleen volledige herstellen op dezelfde PS3. Doe je het op een andere PS3, dan zal bepaalde data niet kunnen worden hersteld (zoals de eerder genoemde Singstar-data).
 15. Als de backup klaar is, koppel je de externe opslag los en zet je de PS3 uit.

Installatie

De tweede sectie is waar je daadwerkelijk de mouwen voor moet oprollen. Zorg dat je een ruim werkvlak hebt (lege keukentafel/bureau) en zorg dat je te allen tijde schroefjes en gereedschap goed gesorteerd houdt.

HDD Componenten

Op een gegeven moment tijdens het verwisselen moet dit je bekend voorkomen.

Nieuwe HDD Componenten

Tenzij je een nieuw model PS3 hebt. (Bron: AntBlog 701)

 1. Haal je PS3 van stand-by af door de de aan/uit-schakelaar achterop het apparaat uit te zetten. Er brandt nu geen enkel lampje meer op de PS3.
 2. Verwijder alle snoeren en kabels (videosignaal, voeding, controllers: echt alles).
 3. Zet de PS3 op je werkvlak met de onderkant/linkerkant* naar je toe.
 4. Verwijder de HDD-klep aan deze kant van de PS3 via de inkeping aan de linkerkant van de klep. Je zal de HDD-caddy zien zitten, op zijn plek gehouden door een blauwe schroef.
 5. Verwijder de blauwe schroef met je kruiskopschroevendraaier. Wees er zeker van dat de schroevendraaier past! Als hij niet past, gebruik hem dan niet. De kans dat je de schroef doordraait is anders vrij groot.
 6. Klap de metalen draadlip uit en trek deze naar rechts om de HDD en zijn caddy los te trekken. LET OP! Als je een ‘nieuwerwetse’ PS3 hebt, heb je geen metalen draadclip, maar een metalen schuifje en hoef je de caddy niet naar rechts te trekken!
 7. Haal nu de lip/schuif naar je toe om de caddy uit je PS3 te halen.
 8. Aan de zijkanten van de caddy houden vier schroeven de HDD op zijn plaats. Verwijder ze met de schroevendraaier. Pas ook hier op dat de schroevendraaier past! Eenmaal verwijderd haal je de HDD uit de caddy.
 9. Zet nu je nieuwe vervangende HDD op dezelfde manier als de oude HDD in de caddy.
 10. Draai de vier schroeven weer op hun plek in de caddy om je HDD vast te zetten.
 11. Plaats de caddy met nieuwe HDD weer in je PS3 zoals je hem eruit haalde. Trek nu de uitgeklapte draadlip naar links om de caddy weer vast te zetten. LET OP! Als je een ‘nieuwerwetse’ PS3 hebt, duw je nu alleen de caddy en het schuifje beiden naar binnen. Je hoeft dus niks naar links te trekken.
 12. Als je dit goed hebt gedaan, zal je zien dat het gat voor de blauwe schroef in de caddy over die van de PS3 ligt. Als dat niet zo is, zit de caddy er nog niet goed in. Als dat wel zo is, kun je de blauwe schroef weer bevestigen en de draadlip terugklappen.
 13. Plaats de HDD-klep weer terug.
 14. Zet de PS3 weer terug op zijn plek en sluit alle snoeren en kabels aan.
 15. Zet de aan/uit-schakelaar achterop de PS3 weer op aan. Het rode stand-by-lampje zou nu weer moeten branden.

*: Als je PS3 normaal rechtop staat: de onderkant. Als je PS3 vlak ligt: de linkerkant.

Herstellen

We zijn er bijna en hoewel dit de simpelste sectie is, kost hij waarschijnlijk de meeste tijd. Wees gewaarschuwd.

XMB

De XMB, maar dan in het Engels.

 1. Zet je PS3 aan.
 2. Nu kan het gebeuren dat het systeem je waarschuwt dat je niet de juiste systeemsoftware hebt. Sluit nu de tweede externe opslag aan op een van de USB-poorten op je PS3 en druk op je controller SELECT en START tegelijk in. Volg de instructies. Dit kan enkele minuten duren en zal je PS3 opnieuw opstarten. Als je de waarschuwing niet krijgt kan je meteen door naar de volgende stap.
 3. Het systeem geeft je nu een bericht dat het je nieuwe HDD wil formatteren. Kies [Ja] en wacht tot het formatteren klaar is. Dit kost tijd naar gelang de grootte van de nieuwe HDD. (Indien
 4. Eenmaal klaar zal het systeem opnieuw opstarten met alle data uit de interne opslag op zijn plek.
 5. Sluit je externe opslag met de backup aan op een van de USB-poorten van je PS3.
 6. Ga naar [Instellingen] > [Systeeminstellingen] > [Backup hulpprogramma]: Kies hier voor [Herstellen] en daarna [Ja]. Alle data in je backup wordt nu teruggezet op de plek waar het hoort. Als je tijdens de voorbereiding niets hebt gewist, omdat je externe opslag groot genoeg was, dan ben je nu klaar en kun je verder gamen. Anders…
 7. … moet je nog éven alle games opnieuw installeren of downloaden en patches opnieuw toepassen. Eventueel kun je nu ook je video’s, muziek en foto’s terugzetten dan wel eindelijk overkopiëren.
 8. Gefeliciteerd! Je PS3 heeft nu een nieuwe HDD en je kunt vrolijk doorgaan met je mediaconsumptie. Vergeet ook niet opnieuw met je PlayStation Network account in te loggen en je Trophy Collection onder [Game] > [Trophy Collection (trofeeën)] te synchroniseren via Driehoek om al je oude trofeeën terug te krijgen. Vergeet niet dat je dit voor elke individuele Gebruiker op je PS3 moet doen!

Dat is alles. Als je dit allemaal doorleest, ziet het er misschien uit als een gigantische onderneming, maar eigenlijk is het vrij simpel. Het kost alleen wat tijd, dus doe dit niet tussen tussen neus en lippen door.

Zorg overigens ook dat je de oude HDD bewaart! Hierop staat niet alleen al je oude data, je kan hem ook weer terugzetten, mocht je PS3 ooit voor reparatie terug naar het nest moeten. En: uiteraard kun je de voorbereidingssectie ook gebruiken als je gewoon tussentijds backups wilt maken van je PS3-data.

Veel plezier met je nieuwe HDD!

Artikel versie 2.4 - Laatste update: 19 april 2009.

349 reacties

 1. Bart Breij · 6-7-2008 · 16.45 uur

  Oef! Ik wacht voorlopig wel even tot de nieuwe versie van de laatste firmware. Maar briljante instructietekst collega, props.

 2. Samuel Hubner Casado · 6-7-2008 · 19.10 uur

  Ook ik denk dat Vincent zijn ware roeping (schrijver van handleidingen) gemist heeft.

  Erg handige tekst, Vince. Zal ik later veel aan hebben!

 3. Vincent Leeuw · 6-7-2008 · 19.43 uur

  .::: Geloof me, die roeping heb ik niet gemist…

 4. Meester Rob · 6-7-2008 · 21.05 uur

  Fijn stukje! Dank je. Heb nog een vraag betreffende de HDD. Maakt dit uit of het een SATA I of II HDD is?

 5. Vincent Leeuw · 6-7-2008 · 21.58 uur

  .::: SATA II is een ‘verkeerde naam’. Maar aangezien SATA zowel backwards als forwards compatible is, is elke variant van SATA te gebruiken. Zolang hij maar 2,5” is.

 6. Meester Rob · 7-7-2008 · 17.12 uur

  Vincent je bent een held! Mijn 60 gb PS3 was kapot door de 2.40 firmware update. Nu las ik ergens dat je door er een nieuwe HDD in te zetten dit zelf kon verhelpen (ipv 3 maanden zonder PS3). Dankzij je duidelijke handleiding werkt mijn PS3 nu weer! Het moge duidelijk zijn: Ik ben erg blij!

 7. TAW · 7-7-2008 · 18.51 uur

  Goed artikel Vincent! Dit was zeker iets was ik van plan was te doen en aangezien die schijven goedkoper lijken te zijn dan ik in eerste instantie dacht. Nu nog advies over een scherm. Wordt het geluid ook via aan HDMI kabel geregeld? En wat als mijn gekozen scherm geen speakers heeft?

 8. Vincent Leeuw · 7-7-2008 · 19.05 uur

  .::: HDMI is het beste te vergelijken als een ‘HD SCART-kabel’. Als je hem dus op een beeldscherm aansluit zonder speakers, zal je je geluid op een andere manier moeten aftappen. Kan je doen met splitters e.d. maar da’s redelijk omslachtig en kan tot signaalverlies leiden. Ik ben even vergeten of er een aparte optische uitgang op de PS3 zit (en ik zit nu in de bus), anders zou je die nog kunnen gebruiken.

 9. Claire Donkersloot · 7-7-2008 · 19.34 uur

  Er zit een aparte optische aansluiting op de PS3. Je kan dus het beste de PS3 via HDMI aansluiten op een beeldscherm, en het geluid via een optische kabel aansluiten op een AV kit / Home Theatre kit.

  Een andere oplossing is om HDMI via de PS3 eerst naar je AV kit door te lussen, en vanuit je AV kit weer naar je beeldscherm, maar sommige AV kits ondersteunen geen HDMI-in, dus oplossing 1 is in de praktijk vaak het makkelijkste.

 10. Piccolo · 18-7-2008 · 12.12 uur

  Ik heb helaas geen optische ingang op mijn geluidssysteem, maar zo kan het ook. Ik heb de HDMI in de TV gestopt en vanuit de TV het geluid aangesloten op mijn geluidssysteem. Wel je geluidssysteem op dolby prologic II zetten. Ik verlies vast wel ergens geluidskwaliteit, maar het klinkt beter dan de 2 x 25w boxjes van de TV.

 11. Myron · 25-8-2008 · 15.50 uur

  Dankjewel Vincent! Dankzij je stuk zit er nu bij mij een 320 gig harde schijf in! Ik had maar 40 en die 10 gig Siren begon te knagen… met het opvolgen van je stappen was ik binnen een half uur klaar!

 12. bas · 17-9-2008 · 19.29 uur

  hey vincent waar kan je zon nieuwe shijf kopen want ik heb geen flauw benul waar je het kan kopen

  bvd bas

 13. Vincent Leeuw · 17-9-2008 · 20.52 uur

  .::: Online heb ik zelf goede ervaringen met 4launch.nl Koop je het liever in de winkel dan is een MyCom of Paradigit aan te raden.

  Als je niet weet wat je aan de verkoper moet vragen, neem dan dit regeltje mee: “Een vervangende 2,5” SATA HDD (type 5400 RPM).” Zeg er vervolgens bij hoe veel GB’s je kan krijgen/wilt hebben en de verkoper moet je prima kunnen helpen.

 14. Ron Meijer · 18-9-2008 · 18.39 uur

  Hi Vincent,

  Ik mis een gedeelte mbt formatteren buiten de PS3.
  Ik heb een 250 GB USB HDD deze had ik al in gebruik en heb ik eerst op de computer geformateerd FAT32 en twee partities aangemaakt.
  Nu wordt de schijf totaal niet door de PS 3 herkend.
  Heb je enig idee wat er mis is? moet ik hem opnieuw formateren in een partitie moet dit een primaire of extended partitie zijn?

  mvg, Ron

 15. Vincent Leeuw · 18-9-2008 · 22.09 uur

  .::: Voor zover ik weet gebruikt een PS3 een enkele partitie (voor de functies van het PS3 OS), dus het terugzetten naar een enkele partitie zou het op zich moeten verhelpen.

  Overigens als je meerdere partities wilt gebruiken (om bijv. Linux op je PS3 te installeren) zal je dit via [System Settings] op de PS3 moeten instellen en niet ‘buitenom’. Er is in dat menu een optie om een ander OS te installeren en als het goed is, stelt die je in staat een extra partitie aan te maken.

 16. bram · 29-9-2008 · 18.24 uur

  Ik ben ook van plan om een nieuwe harde schijf te installeren.
  Ik wil geen bestanden bewaren ofzo. Mag ik dan de hele voorbereiding overslaan en direct van schijf wisselen?

 17. gedeon martina · 1-10-2008 · 13.15 uur

  beste vincent, bedankt voor je goede handleiding ,..je bent alleen vergeten te vermelden dat je de nieuwe vervangende sata 2,5 inch(naar keuze) ook fat32 moet formatteren,doe je dat niet dan is al je werk voor niks geweest want je ps3 herkent hem dan niet.

 18. Ivar · 4-10-2008 · 15.59 uur

  Piece of cake!

  Bedankt.

  Gr. Ivar

 19. Vincent Leeuw · 4-10-2008 · 17.43 uur

  .::: Bedankt gedeon martina! De FAT32 optie is inderdaad belangrijk; ben hem zelf dom genoeg vergeten omdat mijn HDD al standaard geformatteerd was naar FAT32.

  Ik voeg het toe!

 20. Bassie · 4-10-2008 · 22.16 uur

  Super Handleiding!!

  alleen ik snap dat FAT32 formateren niet hoe werkt dat precies??

  alvast bedankt

  gr. bassie

 21. Bassie · 4-10-2008 · 22.58 uur

  FAT32 formateerd de PS3 automatisch heb ik op youtube gezien…
  zodra ik de nieuwe harde schijf in de PS3 aan sluit, zegt hij dat ik een updateversie mis en dat ik op een opslagmodum minste 2.43 moet hebben staan.
  ik ben naar Playstation.nl gegaan en die nieuwste firmware die er is op een USB gezet en in mijn PS3 gedaan.
  Mijn PS3 reageert hier niet op.
  ik kan ook niet in het hoofdmenu van de PS3, op mijn PS3, komen.
  moet ik vanaf mijn orginele (40GB) harde schijf de firmware op een of andere manier op mijn 320GB groote harde schijf zetten of is hier een ander trucje voor nodig?

  gr. Bassie

 22. Vincent Leeuw · 4-10-2008 · 23.31 uur

  .::: De update behoort op een specifieke plek op de USB-stick te staan (de stick moet FAT32 geformatteerd zijn; NTFS leest de PS3 niet):

  /PS3/UPDATE/PS3UPDAT.PUP

  En zorg dat de USB-stick al aangesloten is als je de PS3 opstart.

  Maar het is waarschijnlijk makkelijker de update eerst binnen te halen met de originele schijf er in; update dan eerst de PS3 naar de nieuwste firmware en begin daarna de vervanging.

  Zelf controleren op een nieuwe update doe je door te zorgen dat je PS3 een connectie heeft met het internet. Daarna kies je

  [Instellingen] > [Systeemupdate] > [Update via internet]

  in het menu. Kies [Update via opgeslagen medium] als je de update op een aangesloten USB-stick hebt staan in de als eerst genoemde maplocatie. (Zie ook de officiële pagina op de PS-site hiervoor.)

  In andere woorden: zoals in het artikel staat, zorg dat je een ‘werkende’ PS3 hebt. Als je een PS3 nieuw koopt en er een andere HDD in wilt zetten, zorg dan eerst dat je de PS3 opstart, van nieuwe firmware voorziet en gebruikt om games mee te spelen. Op deze manier weet je ten eerste dat alles naar behoren werkt en ten tweede dat je geen update-malaise tegenkomt tijdens het vervangen.

 23. Bassie · 5-10-2008 · 10.18 uur

  Bedankt vriend!,

  hij doet het nu als een trein!
  kan niet wachten hem uit te proberen.

  PS. dit is echt jou roeping!!
  fijna zondag nog!

 24. Tangsoo · 5-10-2008 · 17.09 uur

  Vincent bedankt !!!,ik zat ook even helemaal vast met die update, nu werkt mn 250 gig nieuwe schijf weer als een trein !!! Super !!
  Inclusief de backup die ik gewoon op een externe schijf gezet had.
  Keep up the good work!!

 25. anthony · 7-10-2008 · 12.29 uur

  Hoi, heb een vraagje, ik gebruik mijn ps3 ook als mediacentre en wil dus een hardere grote schijf.
  Ik wil dus mijn films van mijn pc overzetten op mijn ps 3, alleen zijn de bestanden groter dan 10GB, daar kan een FAT32 schijf niks mee!
  Mijn standaard harde schijf van de ps3 van 60GB kan volgens mij wel bestanden groter dan 4 GB aan. Deze is dus niet fat32 geformateerd.
  Weet jij hoe dit zit? Anders heeft t voor mij weinig zin om er een nieuwe harde schijf in te zetten, dan koop ik voor dat zelfde geld liever een externe 1TB harde schijf voor op mijn pc en blijf ik lekker streamen.
  Alvast bedankt voor de uitleg!

 26. Vincent Leeuw · 7-10-2008 · 13.44 uur

  .::: Een goede vraag. De PS3 gebruikt een eigen intern file-systeem (waarschijnlijk ontwikkeld door Sony zelf, en net zo waarschijnlijk geheim gehouden ivm ombouwen). De PS3 kan echter wel FAT32 uitlezen. Een vervangende HDD formatteren naar FAT32 betekent niet dat de PS3 FAT32 gebruikt, het betekent alleen dat de nieuwe schijf dan in ieder geval zeker zichtbaar moet zijn voor de PS3 (andere file-systemen kunnen problemen geven zoals al eerder opgemerkt in de reacties).

  Het PS3 eigen file-systeem kan wel bestanden groter dan 4GB aan (bestanden van 20GB en groter zijn her en der al genoemd). Voor alle externe schijven geldt echter nog het FAT32-limiet. Als je dus bestanden groter dan 4GB wilt overzetten zal je dat via het netwerk moeten doen, maar gebaseerd op de ervaringen van anderen is dat wel degelijk mogelijk.

 27. Harold Olinga · 15-11-2008 · 8.52 uur

  nu een totaal andere vraag, wat hier wel mee te maken heeft.

  hoe krijg ik grote bestanden van mijn ps3 af op de pc?
  (films op hdd PS3 van groter dan 10GIG naar HDD PC)

  Verder is je uitleg SuperB

  GR. Harold

 28. Roel · 17-11-2008 · 17.59 uur

  Beste Vincent,

  Weet je toevallig of er een max zit aan de HDD. Is bijv. 1TB mogelijk? Ik heb op enkele engelstalige sites gelezen dat 2TB het maximale is?

  PS. Prima handleiding verder.

  Groeten Roel

 29. Anthony · 17-11-2008 · 20.02 uur

  Ik denk dat ik ook wel het antwoord weet voor Roel.
  Het maximale momenteel is volgens mij 500GB, kan ook 320GB zijn maar zeker niet hoger dan 500GB. Niet dat de playstation 3 dit niet aankan maar om de simpele reden dat er alleen een 2´5 inch harddisc in kan van een laptop en die zijn nog niet groter te krijgen dan 320 of 500 GB. Ook ik hoop dat groter mogelijk is zodra die er zijn want ik heb er 2 weken geleden een 320GB in gedaan en die is al weer bijna vol.
  Groeten Anthony.

 30. David · 25-11-2008 · 12.24 uur

  Hallo,

  Ik heb ook een nieuwe 500gb schijf in mijn ps3 gestopt. Alleen is er maar 413gb van de 465gb beschikbaar zonder dat er ook maar iets op de ps3 staat. Enig idee hoe dit kan?

 31. llo · 27-11-2008 · 22.27 uur

  @ david. ja ik heb dat probleem ook met een 250gb schijf. dat komt denk ik door de gamesaves, instellingen van het systeem enz. ja het neem wel veel ruimte in beslag. maar toch, 413gb is meer dan zat toch voor al je games

 32. Vincent Leeuw · 28-11-2008 · 1.28 uur

  .::: De PS3 reserveert inderdaad een gedeelte van de HDD als systeem ruimte. Dat is zo ongeveer 20GB (op een 320GB schijf houd je rond de 300GB over). Misschien dat dat groter wordt naarmate de schijf zelf groter is, maar daar heb ik nog niks over gehoord. Het is alleen wel aan te nemen dat het met een reden gebeurt en niet een defect aan je HDD is.

  Wat betreft max HDD: dat is inderdaad voorlopig nog gekoppeld aan de max ruimte die een 2,5” HDD kan bieden. Ik heb niet vernomen dat er een limiet zit aan de HDD grootte.

  Grotere bestanden naar een PC overkopieren is voor zover ik weet niet mogelijk. Je zou anders een media centre link kunnen openen en kijken of je vanuit de PC kant de PS3 kan benaderen. Maar ergens heb ik het idee dat dat niet zal werken.

 33. xzgk8s · 4-12-2008 · 15.22 uur

  Hallo,

  is het ook mogelijk een externe USB disk er aan te hangen, bv een 500 GB externe USB disk?

  Scheelt in ombouwen als dat kan.

 34. Vincent Leeuw · 4-12-2008 · 15.29 uur

  .::: Kan, maar dan moet de schijf FAT32 geformatteerd zijn en is hij alleen bruikbaar voor mediabestanden. Installeren van games en save files is daarmee niet mogelijk.

  Overigens, het vervangen van de HDD is absoluut niet gelijk aan het ombouwen van een PS3 (als dat al überhaupt mogelijk is). Verre van, dit is compleet legaal.

 35. SYPHLED · 4-12-2008 · 18.13 uur

  De optie om de schijf te vervangen is natuurlijk echt een ideale mogelijkheid. Doordat ik een berg games tegelijk speel is de 60 GB in no-time vol en werd het ook voor mij tijd om een grote schijf in de PS3 te bouwen.

  Zo gezegd, zo gedaan, althans dacht ik. Na het verwijderen van het klepje dien je als eerste de blauwe schroef weg te halen. Wat blijkt, deze schroef zit zo ontzettend goed vast dat de schroef gewoon helemaal kapot draaide. Boormachine er bij gepakt om zo maar de schroef uit te boren. Eenmaal de schijf er na een half uur uit, toen diende deze even uit de bracket gehaald te worden. Ook hier bleken de schroeven weer muurvast te zitten en met de boormachine is het dan toch gelukt.

  Na een uur had ik dus eindelijk me 320 GB schijf in de PS3 zitten om daaropvolgend even de back-up terug te zetten. Na drie uur herstellen op de PlayStation 3, bij de langverwachte 100% krijg ik doodleuk te zien dat er een fout was, aaargh. Nog een keer proberen, zelfde fout terwijl mijn losse hdd waar de back-up op staat normaal gesproken prima werkt.

  Om van al het geknoei af te zijn, heb ik het overgrote deel aan geïnstalleerde bestanden maar van de oude schijf af te gegooid om uiteindelijk 10 GB te back-uppen, nieuwe schijf er opnieuw in en toen werkte het wel.

  Al met al, een goede oplossing als je ruimte gebrek hebt, maar de manier waarop alles een keer goed werkt heeft me bijkans een uur of acht gekost en dat vind ik nou niet echt praktisch…

 36. Peter · 17-12-2008 · 20.02 uur

  Hallo Vincent,

  Ik ben inmiddels ook op zoek gegaan naar een grotere HDD. Die zijn er uiteraard te kust en te keur, maar je moet ze zelf naar FAT32 formateren. Ik ben inmiddels zo ver dat ik weet dat Windows dat zelf doet als je op een nieuwe schijf dat OS installeert, maar dat uiteraard niet de bedoeling. Kun jij me vertellen hoe ik zo’n nieuwe HDD naar FAT32 formateer? Moet ik de schijf dan eerst met een kabel (welke?) aan mijn pc aansluiten en partitiesoftware aanschaffen?

 37. Marcel · 20-12-2008 · 23.57 uur

  Peter, als je van iemand een 2.5 inch behuizing kunt lenen, of je hebt die misschien zelf wel liggen, dan zet je daar je schijf even in hangt hem aan de pc en formateer je hem FAT32.

  Vincent ik heb een vraag die ik nog niet voorbij heb zien komen.

  Ik heb inmiddels ook een 320GB schijf.

  Stel ik verwissel de schijven en ik plaats de originele 80GB schijf in een usb behuizing en hang hem aan de ps3, kan ik dan de gedownloade bestanden terug kopieeren, ik bedoel dan de demo’s ed.

  Als de bestanden niet groter dan 4GB zijn zou dat toch moeten werken, ik hoef dan niks te backuppen want mijn backup is dan mijn originele schijf.

 38. Richard Berendsen · 23-12-2008 · 12.13 uur

  Hey,

  Ik wilde vandaag mijn ps3 HDD vervangen alleen nu ziet is er bij mij geen metalen lipje te vinden die je kan omklappen. Er zit gewoon een massief stuk staal in en daaronder kan ik wel dat blauwe schroefje eruit draaien maar dan komt er een soort laatje te voorschijn, en als ik die eruit trekt gebeurt er niks. Het ziet er gewoon heel anders uit dan op die youtube filmpjes. Het gaat gewoon om een 40GB versie. Heb ik misschien een bijzonder type ps3?

  Gr,

  Richard

 39. Vincent Leeuw · 23-12-2008 · 23.02 uur

  .::: @Peter: Als het goed is formateert de PS3 een nieuwe HDD zelf naar een geschikt formaat. Een FAT32 schijf is alleen van belang als je een externe HDD via een USB-poort aansluit, in dat geval zal je die inderdaad via een IDE kabel in je systeem moeten hangen.

  @Marcel: Het uitlezen van een vroegere PS3 schijf klinkt in theorie goed. Ik heb alleen geen idee of het zo werkt. Een PS3 kan in ieder geval niet geinstalleerde data overkopiëren op die manier; het installatiebestand moet daadwerkelijk op de interne HDD staan om het te kunnen gebruiken. Media-bestanden zou zo wel moeten lukken, maar programma’s, games en saves lijken me gezien Sony’s restricties op externe schijven niet mogelijk.

  @Richard: Het lijkt me neit dat je een ‘rare’ PS3 hebt; voor zover ik weet is die lade (de caddy) overal hetzelfde. Als je de lade eruit kan halen kan je in ieder geval de HDD verwisselen en de lade op omgekeerde wijze weer terugzetten. Misschien net anders, maar effectief hetzelfde.

 40. Ned Linkpag · 25-12-2008 · 15.07 uur

  Hey Vincent,

  Prima handleiding, ik ga het binnen enkele weken ook proberen. Maar ik zit ook met het probleem van Richard. als je het HDD plaatje verwijderd ziet het er heel anders uit dan de filmpjes op youtube.
  Het lijkt erop dat de HDD anders in de PS3 zit dan die op die filmjes en de uwe. (de mijne is ook een 40 gig gekocht in augustus).
  Bij ons zit de HDD op zijn langs in de PS3. Heb inderdaad ook een blauwe schroef. Ik denk dat je die losmaakt dat je de HDD gewoon naar je toe kan trekken, en niet eerst zoals bij U naar rechts moet schuiven.

  Zou je dit kunnen bevestigen?

  Nog 1 ding dat ik geleerd heb uit de commentaren.
  Een nieuwe harde schijf uit de verpakking zal door de PS3 zelf geformateerd worden, instellingen van WIFI netwerk ed blijven er altijd instaan, of moet je die ook terug instellen?

  Groeten
  Ned

 41. Vincent Leeuw · 25-12-2008 · 15.24 uur

  .::: Dan klinkt het alsof de PS3 een kleine interne verandering heeft ondergaan. Ik zal eens kijken of ik er foto’s van te pakken kan krijgen, zodat ik het kan toevoegen aan de gids.

  Instellingen voor je wifi en van de rest van je systeem blijven staan. Het is echt de ‘extra data’ (zoals games, saves, filmpjes e.d.) die op de HDD wordt opgeslagen.

 42. Ned Linkpag · 26-12-2008 · 19.02 uur

  Vincent,

  Hier een link naar een foto van zo een rare HHD plaatsing.

  http://ant.sillydog.org/blog/pic/PS3_40GB_hdd.jpg

  Hopelijk blijft de herinstallatie met dit systeem hetzelfde

  Groeten

  Ned

 43. Vincent Leeuw · 26-12-2008 · 20.26 uur

  .::: Het ziet er naar uit dat het alleen makkelijker gemaakt is om de HDD te vervangen. De softwarematige stappen blijven hetzelfde. Qua hardware ziet het er naar uit dat alleen de caddy zelf anders is, waardoor je niet meer naar rechts hoeft te schuiven (alleen nog maar naar voren). Het loshalen van de blauwe en vier normale schroeven blijft verder hetzelfde.

 44. Ned Linkpag · 27-12-2008 · 19.30 uur

  Vincent,

  Zojuist het nieuwe harde schijf systeem eens proberen demonteren.
  Het blauwe vijsje zit goed vast, maar uiteindelijk toch los gekregen met de juist schroevedraaier.
  Het lipje naar voren getrokken (komt iets naar links geschoven) en dan door getrokken, en jawel daar was de bracket met de harde schijf erin (een SATA van seagate 40gig).
  Het losmaken van de 4 vijsjes van de bracket ging niet (maar 1 van de vier los gekregen, andere 3 beschadigd en niet los gekregen)
  Voorlopig alles terug gemonteerd in afwachting van een nieuwe harde schijf.

  De verkenningsronde is afgewerkt. Enkel nog een oplossing vinden om de overige 3 vijsjes los te krijgen…… en wachten op de nieuwe harde schijf. Een Samsung (2.5”,SATA,320gig,5400rpm,8mB cache)voor 65 eurotjes bij alternate.be, 69 euros bij alternate.nl

  Groeten

  Ned

 45. Ned Linkpag · 29-12-2008 · 13.58 uur

  Vincent,

  Mij niet kunnen houden en dze morgen nieuwe harde schijf gaan kopen.
  De back-up gemaakt zoals hieboven beschreven.(op USB stick)
  Demontage en installtie perfect uitgevoerd (na de stugge vijsjes een lesje te hebben geleerd)zoals door U verteld. (nieuwe systeen)
  Echter het terug opstarten is toch iets anders dan hierboven staat beschreven.

  Bij het opstarten zegt de PS3 dat hij geen besturingsysteem vind en dat men start en select toets gelijktijdig moet in drukken. dit een paar maal gedaan, maar geen gehoor. Dan het besturingssysteem (versie 2.53) gedownload van het internet en bij op de USB stick gezet. (PS3/UPDATE)
  Terug beide toetsen ingedrukt en dan gaat hij wel formateren. Na het formateren installeert hij de besturingssoftware vanaf de USB stick.
  Hierna komt de initiele Setup,taal kiezen, datum en uur en het instellen van het netwerk.
  Hier heb ik geannuleerd en kan je de backup terug plaatsen zoals jij vermeld.
  En inderdaad alle setting blijken nu terug juist te staan.

  Echter blijft er van mijn 320gig maar 268gig (bruikbaar) over!!!

  Ned

 46. daniel frankenhuis · 30-12-2008 · 19.22 uur

  Beste Vincent,
  Prima handleiding.
  Alles was binnen 10 minuten klaar.
  Kan verlopig weer vooruit met rotzooi dumpen.
  Klein tipje misschien om problemen zoals bij ned hierboven te verkomen. Gewoon eerst alle updates draaien.
  En @ned Lees nog eens goed door een 320 gig schijf is in het echt 298 en daar gaat zeker nog zo’n 20 tot 25 gig af voor het eigen systeem

 47. bert · 6-1-2009 · 0.08 uur

  Ik krijg morgen een playstation. Er staat dus nog geen belangrijke opgeslagen dingen op van mij. kan ik dan de voorbereidende stappen overslaan? Gewoon vervangen en formatteren?

 48. Vincent Leeuw · 6-1-2009 · 15.26 uur

  .::: HEEL belangrijk: gebruik eerst de PS3 met de originele HDD en sluit hem online aan. Dan weet je in ieder geval dat alles werkt én kan je updaten naar de nieuwste firmware zonder problemen.

  Als je meteen de HDD verwisselt, kan de PS3 vragen om een externe schijf met daarop de nieuwste firmware en dat levert uiteindelijk veel meer werk op.

 49. Roy · 12-1-2009 · 16.24 uur

  Hey Bedankt! Meteen allemaal perfect gelukt.
  Maar wat een kl*te schroefjes heeft die caddy zeg!

 50. Rich bouman · 14-1-2009 · 21.19 uur

  Hey hallo Vincent

  Zou ji jmij kunnen helpen, ik heb een 2e hands playstation 3 gekocht en die heeft al online gestaan bij diegene. Nu wil ik hem bij mij online laten gaan maar dat lukt dus niet ??? Help hoe moet ik dit aanpakken, kan je de ps resetten of iets dergelijks of is die dan gelijk kapot haha
  Nou ik hoop dat jij me kunt helpen

  Groeten Rich

 51. Vincent Leeuw · 15-1-2009 · 9.52 uur

  .::: Onder [Instellingen] > [Systeeminstellingen] > [PS3™-systeem herstellen] kan je alles resetten naar fabrieksinstellingen en ‘schoon’ beginnen.

  Maar het is waarschijnlijker dat de vorige eigenaar alle instellingen van zijn Internetverbinding er nog in heeft laten staan. Onder [Instellingen] > [Netwerkinstellingen] kan je een nieuwe (draadloze) verbinding aanmaken en/of wijzigen. Zie ook de online PS3 handleiding hiervoor:

  http://manuals.playstation.net/document/nl/ps3/current/settings/index_network.html

 52. KTF · 17-1-2009 · 19.29 uur

  “Een vervangende 2,5” SATA HDD (type 5400 RPM) die al FAT32-geformatteerd is (zie kader)”. Dat is niet correct; De schijf moet ook EXACT 9.5 mm hoog zijn, en niet 12.5 mm zoals een hoop 2.5 inch HDD’s zijn.

 53. Vincent Leeuw · 17-1-2009 · 20.11 uur

  .::: Voor zover ik weet is 9,5 mm standaard en waren 12,5 mm schijven voornamelijk voor hele hoge capaciteit schijven. Maar inderdaad, nu schijven alsmaar groter worden qua capaciteit wordt dat belangrijk; ik voeg het toe.

 54. ede · 17-1-2009 · 22.12 uur

  kan je ook je eigen hard schijf uit je ps3 halen als je naar een vriend gaat om dan jouw harde schijf in zijn ps3 te stoppen ?

 55. lars18 · 19-1-2009 · 10.59 uur

  Hoi

  ik heb geprobeerd om mijn harde schijf van mijn nieuwe ps3 te vervangen en het werkt niet.
  Nadat ik alles veranderd heb en mijn ps3 terug aansluit op de tv en de voeding en hem terug opstart, krijg ik de volgende melding:

  Verbind de controller bij gebruik van een USB kabel, en druk op de PS knop

  En als ik dit gedaan heb krijg ik de volgende melding:

  De systeemsoftware functioneert niet correct. Druk de PS-toets voor een nieuwe herstart.
  Indien het systeem niet op deze manier kan worden herstart, dient de systeempartitie van de harde schijf te worden geformatteerd en moet u de systeemsoftware installeren.
  Plaats het opslagmedium waarop de updatedata van versie 2.50 of hoger staan en druk de toets START en SELECT vervolgens tegelijk in.
  Op de SCE website voor uw regio leest u hoe de updatedata verkrijgbaar is.

  Dus er komt niks te staan om te laten formateren of iets. Want het enige wat ik daarna kan doen is op start en select duwen; dan zoekt hij en zegt dat hij niets vind en dat is het.

  Wie zou me hiermee kunnen verder helpen????

 56. lars18 · 19-1-2009 · 11.22 uur

  Wie zou me hiermee kunnen verder helpenXD
  daarbedoel ik
  VINCENT natuurlijk mee:P haha

 57. Vincent Leeuw · 19-1-2009 · 11.26 uur

  .::: Dit kan gebeuren als er een oudere versie van de systeemsoftware wordt gebruikt.

  Download de nieuwste versie van de PS3 systeemsoftware hier:
  http://nl.playstation.com/help-support/ps3/system-software/download/

  Neem een USB-stick (FAT32 geformateerd! NIET NTFS!) en maak daar de map UPDATE in aan (hoofdletters verplicht). Kopieer het systeemsoftwarebestand in deze map. Sluit vervolgens de USB-stick aan op je PS3, en druk START en SELECT in op het scherm wat je noemde. De PS3 zal dan de systeemsoftware overnemen van je USB-stick en herstarten. Daarna zou alles weer de normale gang van zaken moeten overnemen.

 58. lars18 · 19-1-2009 · 22.31 uur

  bedankt voor je info…:D

  Ik heb 4 USB-sticks geprobeerd en het systeemsoftwarebestand op de usb gezet(In de map UPDATE) en toen de USB-stick in mijn ps3…
  Maar het werkte niet…
  Hij blijft maar zeuren met die tekst die ik stuurde:S…
  druk ik op START + SELECT vindt hij geen bruikbare systeemsoftware..
  Ik snap er niets meer van…

  Weet jij het misschien?

  gr. lars.

 59. Vincent Leeuw · 19-1-2009 · 22.51 uur

  .::: In dat geval kan de HDD verkeerd geformateerd zijn, althans een eerdere aanvaring op een forum elders leverde de volgende info op:

  Sluit de HDD aan op een (Windows) computer en kies in Computerbeheer voor Schijfbeheer, daar kan je de nieuwe schijf initialiseren naar een FAT32 systeem of ‘ongeformateerd’. Als je daarna de HDD weer aansluit en de stappen op het scherm opnieuw opvolgt incl. USB-stick zou hij weer verder moeten gaan.

  Deze methode heb ik alleen van horen zeggen, dus kijk even goed wat je doet als je hem aansluit op de computer.

 60. Kenneth · 20-1-2009 · 22.43 uur

  Heb juist geprobeerd om de harde schijf te vervangen. Ik krijg alleen de 4 vijzen van het frame niet los. 3 vijzen zijn al stuk gedraaid.

  Weet iemand van jullie mssn waar ik een nieuw frame en vijzen kan krijgen voor de PS3 HD? Ik bezit de 60gb versie en woon in Begië indien de info die jullie geven voor Nederland bedoeld is.

 61. lars18 · 22-1-2009 · 17.10 uur

  Okeee…..
  Maar vincent kun je een de HDD aan een computer aansluiten dan? dat kan tog helemaal niet?!:s….of wel..?!

 62. lars18 · 23-1-2009 · 18.39 uur

  Vincent,

  Heb je een speciale kabel nodig om hem aan te sluiten dan?
  of ben je even op vakantie:P…

  gr.
  lars

 63. lars18 · 24-1-2009 · 19.55 uur

  Ik heb mijn 320gb harde schijf in een externe harde schijf gedaan en dan op de pc aangesloten…
  Alleen ik heb nu nog een probleem..
  Ik kan het apparaat niet vinden in mijn mappen dus kan ik hem ook niet formatteren…
  weet jij misschien waar ik hem kan vinden?

 64. lars18 · 24-1-2009 · 19.58 uur

  btw: het is een 320gb harde schijf 5400rpm
  Model: HM320JI

  gr. lars

 65. flips · 24-1-2009 · 22.55 uur

  De map UPDATE waar je de firmware update in hebt geplaatst moet in de map genaamd PS3 (weer hoofdletters) op je USB-stick geplaatst worden. Volg hierna de instructies op het scherm.

 66. Vincent Leeuw · 26-1-2009 · 11.52 uur

  .::: HDD op een pc aansluiten kan vereisen dat je in de BIOS dingen moet aanpassen. Daar heb ik persoonlijk alleen weer weinig kaas van gegeten ben ik bang…

 67. lars18 · 26-1-2009 · 17.19 uur

  oke ^^

 68. Omer · 26-1-2009 · 19.22 uur

  dit is echt beste wat ik ooit heb geleeze man.. maar is wel beetje overdreven. stap 1 zet je ps 3 aan.. is onnodig man maa voor de rest lekker gemaakt hoor dit ga ik zeker gebruike tijdens het vervange van mij hdd maar 1 vraagje.. bij gamekings zag ikdat alles er nog gwn opstaat (intern) alleen moet je alles ff opniuew installere? + hoe moet ik dat met MGO ( online gedeelte van metal gear solid 4) of heeft dit daar helemaal niks mee te maken? pls mail me naar godfather.o@live.nl wie dan ook

 69. Nachtbraker · 31-1-2009 · 3.40 uur

  Vincent, volgens kan je beter ook toevoegen bij de voorbereiding dat de nieuwste update op een usb stick gezet moet worden. En dat het dan zo moet: */PS3/UPDATE/PS3UPDAT.PUP*. <—- Ook in hoofdletters.

  Niet iedereen leest namelijk de berichtjes door. En het scheelt dan weer aan ergernissen tijdens het vervangen van de HDD.

 70. Vincent Leeuw · 2-2-2009 · 13.33 uur

  .::: Lijkt me een goede keus aangezien een hoop mensen er steeds meer problemen mee krijgen. Vanavond even mee aan de slag.

 71. Frans Coehoorn · 3-2-2009 · 12.47 uur

  Omer: die stap 1 is noodzakelijk omdat je dan het beginpunt heb van waaruit je naar [Foto] [Video] etc. kunt. En je moet toch érgens beginnen, nietwaar? ;)

 72. Carola · 6-2-2009 · 15.36 uur

  Wat een goede uitleg zeg!! Zelfs Jip en Janneke kunnen dit met een hand op de rug gebonden. Buiten het backuppen om nog geen 10 minuten werk. De schroefjes zaten inderdaad wat vast maar met een goed passende schroevendraaier en wat beleid is dit ook geen enkel probleem. Kunnen ze toch nog iets bij Sony ;)

 73. Jaap · 7-2-2009 · 19.38 uur

  Nachtbraker bedankt voor je tip hierdoor kreeg ik het voor elkaar

 74. Miele · 19-2-2009 · 20.00 uur

  Ik heb er ook een andere harde schijf ingezet een Western Digital black 320 GB 7200 rpm ,maar d eplaystation ziet de schjf niet als hij opnieuw opstart.

  Heeft iemand een idee hoe ik dit op kan lossen.
  ik heb de schijf al met een programma geformateerd op mijn gewone pc naar fat32

  Groetjes Miele

 75. Osahi · 23-2-2009 · 11.22 uur

  Ik heb een vraag waar je misschien ook op kan antwoorden. Aangezien ik niet zo’n techneut ben zou ik liever opteren voor een USB externe HDD. Ik weet dat die dan geformateerd moet worden naar FAT32 (en dat dit niet zo simpel is op Windows, maar je kan een progje downen). Nu, mijn vragen:

  -Kan je dan ook gewoon daarop games installeren? Of zal de PS3 steeds de interne HDD selecteren? (Indien wel dan komt het gewoon neer op files kopiëren naar de verschillende HDD’s
  -Kan je die externe HDD in FAT32 dan ook op je PC gebruiken om back ups te maken? (Een andere reden waarom ik voor een externe zou gaan is omdat ik een back-up library wil aanmaken van ondermeer mijn muziek, maar vooral van mijn schrijfwerk)

 76. Gerwin · 24-2-2009 · 15.54 uur

  Hallo,

  Ik wilde ook graag mijn HDD vervangen voor een 320GB.
  Is deze hiervoor geschikt wilde ik alleen nog weten, heb er verder weinig verstand van dus!

  http://www.redcoon.nl/index.php/cmd/shop/a/ProductDetail/pid/B145127/cid/8060/Samsung_HM320JI_SpinPoint_320GB/

  BVD,

  Gerwin

 77. Bullitt · 24-2-2009 · 23.20 uur

  Je hebt een hele goeie handleiding hier staan, daar ga ik komende donderdag gebruik van maken.

  Heb alleen nog een vraag wat mij niet 100% duidelijk is.

  Ik heb al een backup gemaakt van mijn systeem op een 80 gb ext HDD. deze nam 35 gb in beslag.

  Zitten hier gelijk mijn save games en game data in?

  Of moet ik dit apart overkopieren?

 78. Lendel · 12-3-2009 · 20.26 uur

  Hey vincent,
  Waar kan ik die hardeschijf het beste kopen?? welke websites?? Stuur paar linkjes ofzo.
  Alvast Bedankt!

 79. Milli · 15-3-2009 · 18.51 uur

  Helaas, na al die mooie en goede berichten lukt het mij niet om deze klus te klaren. De beschrijvingen zijn zeer goed echter op een of andere redenen ziet hij de schijf niet. Ik heb een Western Digital WD3200BEKT (Scorpio Black 9,5 mm) met een opslagcapaciteit van 320 GB gekocht. Deze 2,5 inch SATA disk heeft een Serial ATA/300 interface en een rpm van 7200 met 16 MB buffer.
  Op zich een zeer mooie schijf. Helaas blijft me playstation hangen met de melding dat deze na het opstarten geen besturingsysteem kan vinden en dat men start en select toets gelijktijdig moet in drukken. Heb dit al meerdere keren gedaan maar helaas gebeurd noppes en kom steeds weer terug in dit scherm.
  Heb op verschillende USB sticks (allen FAT32 alleen verschillende Gb) de update geplaatst p[ PS3/UPDATE/ *bestand* geplaatst en meerdere keren geprobeerd. Helaas. Heb ondertussen het programma ‘CompuApps SwissKnife V3’ geprobeerd en hierdoor werd de WD in ieder geval door Windows herkend. Hierna opnieuw geprobeerd en nog niet werken. Hierna het programma ‘Fat32Formatter’ geprobeerd en harde schijf opnieuw geformateerd.. hierna proberen en helaas niet werken. Hierna de schijf naar NTFS geformateerd.. (wist dat het niet zou werken maar ja moet ondertussen toch wat) En helaas niet werken. Toen weer met ‘Fat32Formatter’ terug gezet naat FAT32 en weer proberen en helaas weer niet werken. MAW deze schijf zou ik dus niet aanraden voor de PS3. Misschien iemand anders die het wel is gelukt met deze schijf? Of doe ik ergens nog wat fout. Al met al mij hele zondag er voor opgeofferd en helaas ben weer terug bij af maar wel blij dat mijn oude schijf het nog gewoon doet.
  Als iemand nog suggesties heeft of een ander programma om deze schijf tot een ‘echte’ FAT32 om te zetten met een ander programma dan hoor ik dat graag. Wil het van de week nog wel een keer proberen.

 80. Marc · 23-3-2009 · 21.48 uur

  ik wou even een bedankje doen aan Vincent Leeuw
  super man de uitleg
  bij mij werkt het

 81. issam · 27-3-2009 · 16.15 uur

  Ik raad je aan om een 5400 rpm te gebruiken in plaats van een 7200 rpm, misschien dat de probleem hier ligt

 82. Milli · 27-3-2009 · 23.59 uur

  Het probleem is verholpen en harddisk werkt zeer goed. Het had te maken het programma. Na een goed format werd de harddisk herkend en kon alles zoals boven beschreven worden uitgevoerd. Dus al met al ook deze harddisk kan goed functioneren.

 83. Kilian · 31-3-2009 · 18.27 uur

  Beste Vincent,
  Via deze weg wil ik je hartelijk bedanken voor de uitleg!
  Het is gelukt, mijn 500 GB HDD is herkend en geformateerd door mijn PS3!

  Kreeg ook zoals hierboven aangegeven de volgende melding:
  De systeemsoftware functioneert niet correct. Druk de PS-toets voor een nieuwe herstart.
  Indien het systeem niet op deze manier kan worden herstart, dient de systeempartitie van de harde schijf te worden geformatteerd en moet u de systeemsoftware installeren.
  Plaats het opslagmedium waarop de updatedata van versie 2.50 of hoger staan en druk de toets START en SELECT vervolgens tegelijk in.

  Opgelost door de systeemsoftware te downloaden via:
  http://nl.playstation.com/help-support/ps3/system-software/download/

  En op mijn usb stick te zetten onder de folder:
  /PS3/UPDATE/PS3UPDAT.PUP

  Daarna de systeemsetup doorlopen, wel tijd e.d. ingegeven.
  Allemaal gelukt en daarna succesvol backup teruggeplaatst!

  Al met al, hartelijk dank voor de uitleg!

 84. martijn · 8-4-2009 · 21.41 uur

  Vincent, bedankt! Heb met jouw handleiding eenvoudig een nieuwe 500gb HD kunnen installeren!

 85. Tim · 14-4-2009 · 20.35 uur

  Moet het een SATA2 schijf zijn of SATA1?
  Dit kan ik namelijk niet helemaal uit de tekst opmaken.
  Ga het iig proberen.
  Alvast bedankt!

 86. Vincent Leeuw · 15-4-2009 · 9.54 uur

  .::: SATA II is een ‘verkeerde’ naam, je kan zowel SATA als ‘SATA II’ schijven gebruiken. De ‘II’ verwijst naar een verschil in snelheid en niet in compatibiliteit. Zolang je een 2,5” SATA HDD hebt, kan je die gebruiken.

  Zie ook Wikipedia:
  http://en.wikipedia.org/wiki/SATA_II#SATA_II_misnomer

 87. Jorn · 15-4-2009 · 10.53 uur

  Hoi,

  Ik weet niet zeker of ik deze info gemist heb, vandaar deze vraag. Ik zag wat berichtjes over het bestandssysteem FAT32 en dat de PS3 een ander bestandssysteem zou gebruiken. Is het dan niet mogelijk om de nieuwe HDD niet te formatteren en ongeformatteerd in de PS3 te plaatsen en hem door de PS3 met het PS3 bestandssysteem te formatteren?

  Groet,

  Jorn

 88. Vincent Leeuw · 15-4-2009 · 11.19 uur

  .::: Dat zou mogelijk moeten zijn, maar zoals de Engelsen zeggen: “your mileage may vary.” Het is het enige punt waarvan ik niet zeker ben of het daadwerkelijk iets goeds uithaalt; de een claimt het noodzakelijk, de ander ziet het als onnodige extra.

  Als je een nieuwe HDD vanuit de winkel haalt, zou je hem volgens mij gewoon direct in je PS3 kunnen gebruiken. Als hij al in een ander apparaat heeft gezeten zou ik hem (voor de zekerheid) formatteren naar FAT32.

 89. Jorn · 15-4-2009 · 12.51 uur

  Het voordeel wat je zou moeten kunnen behalen is het omzeilen van het 4Gb bestand grootte limiet van FAT32, als het mogelijk is met het PS3 bestandssysteem te formatteren.

 90. Vincent Leeuw · 15-4-2009 · 20.23 uur

  .::: Het punt is dat de PS3 het systeem toch wel naar zijn eigen bestandsysteem overzet (aangezien het met gemak bestanden van groter dan 4GB aankan). Het leest alleen drives via USB ENKEL op FAT32 uit, waardoor je die drives dus niet kan gebruiken om bestanden van 4GB over te zetten naar de HDD; daar heb je een media server connectie voor nodig. Het formatteren naar FAT32 zorgt alleen voor een ‘bodem’ die de PS3 hoe dan ook kan uitlezen.

  Dit is ook waar de vaagheid begint, want als de PS3 het toch wel omzet naar zijn eigen systeem, wat zou het oorspronkelijk bestandsysteem op de vervangende HDD dan moeten uitmaken?

  Desondanks, er zijn dus verhalen dat zonder FAT32 er rare dingen kunnen gebeuren en dat is een reden om naar FAT32 te formatteren voorzichtig aan te raden als oplossing.

 91. Dennis · 18-4-2009 · 16.31 uur

  Hey bedankt voor de duidelijke omschrijving.
  Ging echt heel makkelijk.

  Grtz. Dennis

 92. Rob · 20-4-2009 · 19.13 uur

  Hallo, allereerst bedankt voor de duidelijke handleiding.
  Wat ik me nog wel afvroeg…..maakt het veel verschil of je een 8mb of 16mb schijf hebt???

  grtzz Rob

 93. Vincent Leeuw · 20-4-2009 · 20.38 uur

  .::: Nope. De PS3 forceert volgens mij een 8 MB cache, dus zelfs als je een 16 MB cache HDD koopt, heeft de PS3 daar weinig profijt van.

  [update 4 september 2009] Volgens welingelichte bronnen blijkt dat de PS3 hier tegenwoordig wel gebruik van maakt en dus ietsje sneller van wordt.

 94. Bertran · 20-4-2009 · 21.43 uur

  Bedankt,

  Deze extra uitleg maakte het een stukje makkelijker!

  Grt Bertran

 95. Ray · 22-4-2009 · 17.14 uur

  Hallo Vincent,

  Bedankt voor alle duidelijkheid.
  Ik had zelf wat moeite om mijn extrene harde schijf te formateren naar fat32 in Vista. Daar heb ik een oplossing voor gevonden op deze website: http://www.ridgecrop.demon.co.uk/index.htm?fat32format.htm
  belangrijk is wel dat je het Vista deel goed opvolgt. Maar het werkt en dat is het belangrijkste.

  Nogmaals dank voor het beantwoorden van alle voorgaande vragen. Die hebben mij ook goed geholpen.

  Gr Ray

 96. Kristof · 7-5-2009 · 23.58 uur

  Hey Vincent
  Goede uitleg hoor maar ik heb een kleine vervelende vraag.
  Ik heb mijn interne harde schijf ook vervangen door een van 320GB. Nu, alles liep gesmeerd totdat ik de de back up file op mn nieuwe interne harde schijf wou zetten. Hij stopte plots bij 99% en zei dan da er een beschadigd bestand was en dat de back up dus niet door kon gaan. HOe kan ik dit verhelpen?
  En dan nog een 2e. Waarom gaf men ps3 ineens aan dat men fifa09 een beschadigde schijf was? Na enkele keren erin en eruit werkt hij wel weer…

  Mvg

  Kristof

 97. Vincent Leeuw · 10-5-2009 · 23.25 uur

  .::: Dat van de back-up kan ik niet zo 123 een oplossing voor verzinnen, het klinkt desastreus ben ik bang…

  Wat betreft de game, kijk goed of er krassen op de disc zitten (vooral op de bovenkant, is namelijk veel gevoeliger dan de onderkant). En test de disc op andere PS3s indien mogelijk. Als het echt aan je eigen PS3 ligt kan er misschien iets met de laser aan de hand zijn.

 98. Rob · 22-5-2009 · 18.31 uur

  Hee,

  Bedankt voor de handleiding ben nu bezig. Heb stap 14 uitgevoerd maar die past niet op mijn 4gb schijf. Die backup is namelijk iets van 10gb. Hij is nu nu bezig maar duurt wel 22min ofzo.
  Zometeen die HDD van 320 GB erin en klaar ( hoop ik )

  Moet je eigelijk die systeem backup maken als je al je saves van je games al hebt gekopieerd? dat vond ik toch een beetje onduidelijk.

  Gr Rob

 99. Glen · 25-5-2009 · 22.17 uur

  Beste Vincent,
  Mijn ps3 is stuk (Yellow Light of Death). Er zit niks anders op dan een nieuwe te kopen… Nu is mijn vraag, kan ik de (nog werkende)harde schijf (320 Gb) van mijn kapotte ps3 in een nieuwe ps3 plaatsen zonder deze te moeten formateren of al mijn gegevens kwijt te raken??

 100. Vincent Leeuw · 26-5-2009 · 9.01 uur

  .::: De kans is groot dat een nieuwe PS3 de HDD meteen wilt formatteren aangezien de bijbehorende accountgegevens in de PS3 zelf zitten en niet op de HDD staan.

  Heel misschien dat als je een PSN ID eerst op de nieuwe PS3 weer activeert dat hij dan de oude HDD accepteert, maar dat is een wilde gok. Ik ben bang dat je weer van voor af aan moet beginnen.

 101. Glen · 26-5-2009 · 17.00 uur

  Gelijk heb je Vincent, de nieuwe ps3 zal zowiezo mijn (oude) harde schijf van 320 gb formatteren (net gebeld naar Sony). Ze zeggen wel dat het nog perfect mogelijk is om er een back up van te maken. Maar als ik de harde schijf aansluit op de computer, kan hij deze niet lezen??? (en heeft toch aan dat er nieuwe hardware gevonden is) Waar is de tijd van de super nintendo, toen alles nog zo eenvoudig was. Enig idee wat te doen??
  Alvast bedankt.

 102. Avinash · 30-5-2009 · 14.37 uur

  Geweldig uitgelegd! Zonder enig probleem heb ik nu een PS3 met 500GB harddisk.

 103. tom · 31-5-2009 · 13.54 uur

  ik heb een ps3 van 40 gb maar als ik hem aan doe loopt het even en voordat je bij de menu komt loopt hij vast ik denk dat het waarschijnlijk komt omdat ik te veel bestanden erop heb
  moet ik dan gewoon een nieuwe hardeschijf kopen en dan volgens de instructies hierboven instaleren?

 104. Vincent Leeuw · 31-5-2009 · 14.20 uur

  .::: Ja, maar dan verlies je wel alle oude bestanden als je niet eerst een back-up maakt.

  Het kan ook zijn dat je verkeerde beeld-output hebt aanstaan dorodat je (bijv.) van een HDTV naar een oude tv bent gegaan. In dat geval moet je PS3 opstarten en de AAN/UIT toets voorop ingedrukt houden tijdens het opstarten. Je krijgt dan het video-menu opnieuw te doorlopen. Als dat niet helpt is het misschien raadzaam eerst Sony op te bellen voordat je je HDD vervangt en helemaal opnieuw begint.

 105. tom · 31-5-2009 · 14.53 uur

  ik kan niet bij het video menu komen en stel dat ik een nieuwe zou kopen wat voor bestanden verlies ik dan

 106. tom · 31-5-2009 · 14.56 uur

  het is gelukt bedankt

 107. tom · 31-5-2009 · 14.59 uur

  Heel erg bedankt!!! alles is weer normaal

 108. Barry · 13-7-2009 · 15.52 uur

  Goeie beschrijving Vincent. Ik heb gewoon een volledige backup (had er 32Gb opstaan )naar een extern HDtje gemaakt , en deze vervolgens weer gerestored!

  In totaal 2,5 uur bezig geweest… 1 uurtje backuppen , 1 uurtje restoren en 30 minuten prutsen om dat stomme blauwe schroefje los te krijgen… aargh.
  Mensen gebruik echt een mini-(horlogemakers) schroevendraaiertje , bij mij draaide ie helemaal dol in ieder geval!

  thx!

 109. Mac_TAZ · 24-7-2009 · 18.45 uur

  Dank je hartelijk Vincent voor simpele en heel duidelijke uitleg.
  Ik heb zeker heel veel aan gehad.
  Ik ben heel lang huiverig erop geweest om de schijf te vervangen vanwege het idee dat je de garantie kwijt zou raken en hoe je de PS3 software er weer op moest krijgen.
  Maar daar had je mij naar het lezen van jouw site mij gelijk vanaf geholpen.
  En zoals Barry hierboven zat ik dus ook met het blauwe schroefje te kloten, maar heb met een griptang even de eerste slag gedraaid en daarna verders met de kruiskopschoevendraaier en dat is verders zonder beschadigingen goed gegaan.(TIP misschien voor andere die hier tegen aan stuiten)
  Nogmaals thx en ga zo door!!!

 110. Gannes · 30-7-2009 · 16.32 uur

  Zou ik er ook een sata 300 HDD in kunnen zetten?

 111. Jesse · 31-7-2009 · 10.36 uur

  Moet ik stap 15 van het voorbereiden uitvoeren? Wat doet het precies?
  Want ik heb 14 GB aan vrije ruimte nodig volgens mijn Playstation, en dat heb ik niet op mijn USB-stick…

 112. Vincent Leeuw · 31-7-2009 · 18.45 uur

  @Gannes: Ziet er goed uit.

  @Jesse: Dan moet je kijken of je meer programma’s, muziek en/of video’s kan verwijderen totdat het op je USB stick past. Of zorg dat je een groter opslagmedium via USB aansluit.

 113. Kevin · 13-8-2009 · 22.44 uur

  Heb je handleiding even doorgenomen en het is allemaal heel duidelijk beschreven. Heb er dan ook gelijk één besteld op de website van takeitnow.nl, Seagate 320GB. En zodra deze binnen is ga ik er gelijk even mee aan de slag!

 114. Kevin · 13-8-2009 · 22.55 uur

  Het gaat trouwens om deze harde schijf:
  http://www.takeitnow.nl/product/1262002/seagate_momentus_5400.6_320gb

  Dit is de goede toch?

 115. Rogier · 17-8-2009 · 13.02 uur

  @Kevin: Yep is goed

  Zolang de harde schijf maar:
  - een sata schijf (I of II, maakt niet uit)
  - 8MB cache heeft
  - 5400 rpm doet
  - aantal GB maakt niet uit
  - voor de laptop is, dus 2.5 inch

  Zit je goed, ik ga zelf van de week voor deze:

  Western Digital Scorpio Blue WD5000BEVT (500GB, 8MB, 5400rpm, 2.5inch, sata2) voor zo’n klein 80 euro (inclusief bezorging)

  http://tweakers.net/pricewatch/223176/western-digital-scorpio-blue-wd5000bevt.html

 116. Bob · 20-8-2009 · 15.06 uur

  @Rogier:Kun je mij even laten weten of deze schijf ook werkt op de PS3?
  Zat namelijk ook naar deze schijf te kijken, maar ga ervanuit dat dit geen problemen geeft.

 117. Donndiablo · 23-8-2009 · 23.05 uur

  Hallo Vincent of een andere goeroe,

  Ik heb mijn HDD vervangen van te voren een volledige back-up gemaakt.
  Maar na het terug zetten blijkt een gedeelte van mijn save games te zijn verdwenen???
  Helpt het als ik hem weer “HERSTEL”?

 118. TAW · 24-8-2009 · 0.35 uur

  Ga je ook een gids schrijven voor de nieuwe modellen? Heb op IGN vernomen dat ook van de nieuwe modellen de harde schijven te vervangen zijn.

 119. Kevin · 25-8-2009 · 18.11 uur

  Heb sinds 2 weken een nieuwe HDD en ik ben er tevreden mee. Stap 1 koste een kwartiertje, stap 2 een kwartiertje en stap 3 kostte mij de rest van de dag. Had namelijk erg veel PSN-games die er weer allemaal op moesten. Gelukkig kon ik 12 downloads tegelijk aanzetten en hoefde ik er verder niet naar om te kijken.

  Bedankt voor dit artikel!

 120. joeyps3 · 13-9-2009 · 9.09 uur

  waar kan je zo’n hardeschijf kopen 320GB

 121. joeyps3 · 13-9-2009 · 9.10 uur

  waar kan je zo’n hardeschijf 320gb kopen

 122. robin · 19-9-2009 · 16.18 uur

  bedankt man, heel makkelijk gelukt. Heb nu een 500 GB schijf in me ps3.

 123. Gregory · 21-9-2009 · 20.53 uur

  Ik heb vandaag een harde schijf gekocht van Samsung van 750 GB. Maar ik zie nu dat de huidige harde schijf maar 2.5 inch groot is. En degene die ik besteld heb is 3.5 inch. Kan dat ook in de PS 3

 124. Vincent Leeuw · 22-9-2009 · 10.25 uur

  @Gregory Nee, helaas niet. Er past alleen een 2,5 inch schijf in een PS3.

 125. bryan · 26-9-2009 · 9.16 uur

  hallo,
  ik wil ook een 120 gb hdd er inzetten maar welke is nou het beste? van de harde schijven als je kijkt naar prijs kwaliteit want ik heb niet zoveel geld?

 126. Vincent Leeuw · 26-9-2009 · 11.36 uur

  4Launch heeft er een aantal staan zo rond de €40, varierend van 120GB tot 250GB:

  http://bit.ly/1Kn0Zx

  Zo te zien raakt 120GB een beetje uit de mode, dus die zullen relatief wat duurder zijn.

  Dit is de 320 GB HDD die ik zelf aangeschaft heb destijds (en nu dus alweer de helft van de prijs is):

  http://bit.ly/PKrdQ

  Qua merken ben ik zelf altijd wel gecharmeerd van Western Digital. Sony zelf gebruikte Samsung HDD’s in hun PS3’s. Tegenwoordig gebruiken ze Toshiba HDD’s in de PS3 Slim. Hopelijk maakt dit het kiezen wat makkelijker.

 127. bryan · 26-9-2009 · 11.46 uur

  hallo,
  bedankt voor de reactie als ik eer zou kopen moet ik er dan nog wat bijkopen voordat hij in mijn PS3 kan?

  P.S. is dit een goeie voor mijn PS3: http://www.4launch.nl/shop/#p-4-productid-061880

 128. Vincent Leeuw · 26-9-2009 · 15.13 uur

  Die HDD is prima.

  Wat betreft benodigdheden heb je niets extra nodig behalve wat in de gids vermeld staat. Zorg wel dat je een goede set schroevendraaiers hebt, want de schroeven van de caddy kunnen behoorlijk vast zitten.

 129. waxx · 29-9-2009 · 18.41 uur

  @ vincent leeuw sony gebruikte eerst seagate hdd geen samsung

 130. bryan · 1-10-2009 · 17.01 uur

  bedankt voor die introtekst en alles ik heb hem met succes vervangen

 131. Alex · 14-10-2009 · 1.31 uur

  Je kan ook een back-up maken vanuit je menu harde scijf aanuiten op je USB poort back up maken (staat in je keuze menu) ik heb 45 gig back-up gemaakt harde schijf vervangen (500 gig) exerne harde scijf die ik gebruikt heb voor back-up weer aangesloten en alles terug gekopieerd en voilà netwerk instellingen saved games muziek ect ect alles doet het weer enige verschil is dat ik nog ong 420 gig ruimte heb. Dus geen gehannes meer met USB stick. So

 132. dekuun · 16-10-2009 · 14.31 uur

  Wil nog even terugkomen op een eerder gestelde vraag…gebruik de PS3 o.a. om bij de tv er blu-ray films af te spelen. Upload via draadloos netwerk (en PS3 media server) 12Gieg naar de schijf…kost een paar uurtjes…en kijk hem dan via de HDtv. Alleen schijf raakt snel vol op deze manier.
  Als ik nu een nieuwe interne schijf plaats - geformatteerd op Fat32 - kan ik dit trucje dan blijven doen?

 133. Vincent Leeuw · 16-10-2009 · 14.59 uur

  @dekuun Ja, je vergroot alleen de ruimte op de HDD. De PS3 werkt vervolgens nog precies hetzelfde.

  Overigens is het misschien handiger de ‘Blu-ray Disc in je PS3 te plaatsen.’ Die je uiteraard ook hebt. Natuurlijk. :)

 134. f1mikka · 21-10-2009 · 17.16 uur

  als ik die hdd er uit haal kan ik dan mijn games die er op staan over zetten op die nieuw schijf en hoe moet ik dat doen

 135. Monique · 21-10-2009 · 21.26 uur

  Bedankt voor de uitleg. Hiermee en met deze site (http://boardsus.playstation.com/playstation/board/message?board.id=ps3media&thread.id=32840)is het zelfs mij, een leek op dit gebied gelukt de 40GB hdd te vervangen voor 320GB.

  Het viel enorm mee en mijn zoon van 11 is nu hartstikke trots op zijn moeder:-).

 136. Monique · 21-10-2009 · 21.38 uur

  @f1mikka
  Ik heb vorige week de hdd vervangen via de uitleg van deze site. Dus dat moet jou ook lukken als je de uitleg stap voor stap uitvoert.
  Heb de externe hd van mijn pc op de usb van de ps3 aangesloten en het backup programma van de ps3 gevolgd. Alleen de trophees moet je opslaan op de server van PS3 network. Dus dan moet je je ps3 wel op internet aangesloten hebben staan.
  Daarna de hdd vervangen en geformatteerd. Je PS3 vraagt daar zelf naar. Dan de externe hd weer op de usb en de backup weer terug laten zetten via het backup programma van de ps3. En de trophees weer terugzetten.
  That’s it!

 137. fugitibonl · 26-10-2009 · 15.15 uur

  Super tut Nog geen 5 minuten bezig geweest (buiten het back uppen dan) , stelt eigenlijk ook niet veel voor.Ik vond de schroefjes niet erg strak zitten wat je veel leest op forums.
  P.s. wat ik alleen in de tut verwarrend vond is de usb-stick, er wordt niet gezegd dat je een externe-hdd kan gebruiken. (ik best in paniek, want ik heb geen usb bij de hand (ja in de auto met mp3’s , maar auto staat nu ff bij de garage voor een grote beurd). dus gokte maar erop om een externe hdd aan te zetten.
  nu ook 500 GB erin zo na backup herstellen meteen gran turismo online kopen.
  trouwens een vraag , als ik in psn een spel koop heb ik dan altijd op mijn ps3 het recht daarna het spel weer gratis te downloaden bijv na een format ?

  vriendelijke groet fugitibonl

 138. Arjan · 27-10-2009 · 20.45 uur

  voor iedereen die dit doet!

  let erop dat je ook playstation home en Life with playstation verwijderd, deze kosten ruim 1 GB en zijn daarna gewoon weer te downloaden ;).

 139. Arjan · 27-10-2009 · 21.26 uur

  tot nu toe gaat het voorspoedig. hij herkent de software en de harde schijf. alleen bij het formateren geeft ie aan dat ie aan het controleren is, hoort dit of heb ik iets fout gadaan?

 140. Arjan · 27-10-2009 · 21.29 uur

  aha! hij doet het ;)

 141. Arjan · 27-10-2009 · 21.55 uur

  heel erg bedankt voor je instructie! in 1 keer gelukt, hele avond druk mee geweest, en morgen ook nog wel door al die games. maar hij loopt weer, met 220 gb meer.

 142. berend · 2-11-2009 · 17.02 uur

  Wat voor model HDD heb je nodig? alvast bedankt

 143. Vincent Leeuw · 2-11-2009 · 17.43 uur

  @berend Daar heb ik dat artikel nu juist voor geschreven. Veel leesplezier.

 144. Banantje · 7-11-2009 · 23.43 uur

  vincent maakt het verschil of deze schijven 8MB, 5400rpm of 16MB, 7200rpm zijn want daar zie ik niks over ondersteunt PS3 wel 7200rpm met 16MB

 145. Vincent Leeuw · 7-11-2009 · 23.50 uur

  Het laatste wat ik hier over hoorde is dat beiden tegenwoordig worden ondersteund. De snelheidswinst met een 7200 RPM is nog steeds vrij klein, maar vooral als je vaak grote bestanden over en weer kopieert, is het misschien de moeite waard.

 146. jan · 13-11-2009 · 18.24 uur

  hallo hier met Jan,misschien een domme vraag,maar ik wil het echt zeker weten.Heb nu een ps3 met 40GB wil graag 500GB ,maar kan ik
  zo de HDD vervangen en dat de savesgames verloren gaan vind ik niet zo belangrijk(dan speel ik wel opnieuw)ben wel verbonden met internet
  dus hij is wel geupdated,dat doe ik elke keer.Kan dit zo?????

  alvast bedankt Vincent

 147. elmo67 · 18-11-2009 · 21.04 uur

  beste vincent , bedankt voor je handleiding . alles prima gelukt. maar helaas is mn ps3 stukgegaan en moest hij terug naar mama sony. dus 500gb hdd eruit, orginele 60 gb erin. 6 weken wachten… tada nieuwe ! 60 gb eruit , 500 gb erin , helaas . ps3 vraagt of ik wil formateren . nou nee, er staat ruim 200 gb muziek enzo op dus wil ik niet formateren … help wat moet ik doen…

 148. Daan · 25-11-2009 · 16.33 uur

  Beste Vincent,

  mijn Ps3 geeft aan dat de juiste harde schijf niet is aangetroffen. Kan ik dit probleem verhelpen via deze methode?

  Groeten

 149. Daan · 25-11-2009 · 22.01 uur

  Yes,

  het is me gelukt!

  hartstikke bedankt voor je uitleg man, super duidelijk!

 150. Banantje · 26-11-2009 · 1.32 uur

  beste vincent het is gelukt zonder problemen heb nu een PS3 met 500 gig harde schijf en het werkt perfekt
  voor sommige dat graag zien hoe het in zijn werk gaat dit si een link vaan op you tube helaas is de uitleg wel int engels

  http://www.youtube.com/watch?v=NNSytaL9hnI

 151. Jan · 26-11-2009 · 14.28 uur

  Het is gelukt.
  ongeveer een half uur over gedaan met behulp van deze handleiding en al mijn savegames zijn er weer!
  40gb eruit 500gb hd erin dus kan weer even verder

 152. Rob · 10-12-2009 · 12.19 uur

  Beste Vincent, heb de PS3 overgenomen van mijn broer, echter toen ik hem aansloot op de tv. gaf hij de melding :Filesystem op je harddisk is beschadigd. Hij zit dus hardstikke vast . Zijn de stappen nu ; een nieuwe harddisk insteken en dan systeemsoftware downloaden op een stick, en dan installeren ????

 153. Vincent Leeuw · 10-12-2009 · 13.08 uur

  Je kan proberen eerst de nieuwe systeemsoftware te installeren voordat je de HDD vervangt. Als dat niet lukt, kan je proberen de oude HDD die erin zat te formateren via een andere computer, die er opnieuw in zetten en kijken of de PS3 er mee aan de slag wilt. Als dat ook niet lukt heb je waarschijnlijk een nieuwe HDD nodig.

 154. Rob · 10-12-2009 · 13.16 uur

  Ik kan de PS3 zo wie zo niet opstarten ; hij probeert elke keer opnieuw de disk te herstellen , dus nieuwe software installeren zit er niet in .
  Als ik de HDD formateer ; moet ik dan niet ook nog nieuwe systeemsoftware installeren ?

 155. Vincent Leeuw · 10-12-2009 · 13.36 uur

  Kan je beter wel bij de hand houden voor het geval de PS3 er om vraagt na opstarten. Je hoeft het niet er van te voren op te zetten in ieder geval.

 156. Rob · 10-12-2009 · 15.12 uur

  misschien een stomme vraag, maar systeemsoftware is te downloaden van de sony/playstation-site ?

 157. Tim · 10-12-2009 · 22.29 uur

  Dankzij deze instructies ben ik van 40GB naar 500GB gegaan, uitstekende gids! Heel erg bedankt!! Ik weet bijna zeker dat dingen zeer fout waren gegaan en data verloren als ik het zelf was gaan proberen.

  Misschien voor de andere nog: Bij het synchroniseren van trophies kan hij errors geven (ik dacht dat vooral Uncharted moeilijk deed). Maar als je gewoon blijft proberen, en zeker op rare tijden dat de Sony servers niet heel druk zijn moet het wel lukken. Probeer anders ook is in je friendlist bij een vriend: Compare Trophies (of Troffeën Vergelijken), dat werkt ook in sommige gevallen.

  Nogmaals erg bedankt voor deze instructies! :)

 158. Rob · 25-12-2009 · 9.52 uur

  Jou uitleg klopt als een bus , ik heb de harde schijf van 60 naar 160 Gb vervangen zonder problemen . Maar ik heb toch nog een vraag ; ik kwam op you-tube filmpjes tegen waar gesproken wordt over een recovery menu , maar kon deze niet vinden op de mijne . Zit dit menu niet op de oudere versies van de play station , met oudere systeemsofware ??

  Goede kerst !!!

 159. monster2009 · 1-1-2010 · 16.36 uur

  Goede handleiding!
  maar ik stuite toch op de volgende (kleine) problemen:
  let op als je een engelse taal versie hebt, zoals ik had, dan werkt de PS3UPDAT.PUP hierboven niet, je moet echt de engelse taal versie downloaden, daarna deed hij het bij mij wel. maar de usb stick deed wel moeilijk met overschrijven. en ik moest een nieuwe map aanmaken, tot “bijna opnieuw” de usb stick formateren! ik had gelukkig wel een backup van me savedata op me pc gezet, dus dat was geen probleem!

  En de ps3 vaak uit en aan doen dan herkent hij de controlers, usb sticks en netwerk vanzelf wel.

  THX!

 160. Sander · 4-1-2010 · 14.07 uur

  Kun je ook andere hdd gebruiken als SATA?

 161. Vincent Leeuw · 4-1-2010 · 14.11 uur

  Nee.

 162. Wessie · 10-1-2010 · 16.45 uur

  Hoi Vincent,
  mijn harde schijf is gecrast, maar weet jij toevallig ook hoe ik de bestanden er nog af kan halen

 163. Vincent Leeuw · 10-1-2010 · 17.05 uur

  Nope. Als een schijf gecrasht is kan je er geen backup meer van maken.

 164. TheWillie · 12-1-2010 · 23.16 uur

  hoi,

  Mijn 60GB heeft gisteren zijn geest gegeven (diep in de rouw).

  Nu kan ik van iemand een 40GB lenen tot ik mijn nieuwe 250GB ga halen. (goedkoop maar niet weinig geld!!)

  Wanneer ik die nieuwe heb gehaald zou ik graag al mijn gegevens van die 60GB erop hebben.

  Mijn vraag: Kan ik zonder problemen de 60GB-HDD eruit trekken en die in de 40GB-casing steken zodat ik die, na de nieuwe firmware (volledige data-transfer), kan overzetten op de 250GB.
  Beter beschreven: De 60GB HDD in een andere ps3-behuizing steken is dat mogelijk zoals ik simpelweg denk , kleine hdd eruit grote erin en pleur m aan, of moet je dan ook een gedeelte van jou guide volgen?? Ziet die ‘kleine’ ps3 dat er een andere schijf inzit?? of herkent hij het gewoon als een sony ps3 hdd of ziet hij (type-)nummers die hij niet kent en eventueel een foutmelding als gevolg??

  Beetje hopeloos in paniek…………..!!

  Grtz,

  TheWillie

 165. Vincent Leeuw · 12-1-2010 · 23.23 uur

  Net zoals hier direct boven staat, bij een kapotte machine kan je niet meer bij de data komen die op de schijf van die PS3 staat. Die ben je kwijt. Je kan alleen een backup maken van data met een werkende PS3 en die overzetten naar een PS3 met een gelinkte PSN ID.

  De backup maakt een overdraagbare dataset van je HDD, anders is de data nog steeds enkel gelinkt aan de hardware en HDD van de PS3 waar het op staat.

  Een backup moet dus ook vóór een crash worden gemaakt. Daarom heet het helaas ook een backup. Als je oude HDD in een nieuwe PS3 stopt, zal de nieuwe PS3 hem namelijk eerst willen formateren voor eigen gebruik. Sorry…

 166. TheWillie · 12-1-2010 · 23.34 uur

  NNNNEEEEEEEEEE………!!!

  Is er Mogelijkheid om via pc de hdd te lezen en daarna de format aan te gaan in zijn nieuwe behuizing om daarna via USB de data over te zetten van pc naar HDD……??

  Ik ben misschien gewoon op zoek naar een lichtje in de duisternis………..in that case sorry im wasting your time !!

  Grtz,

  TheWillie

 167. Vincent Leeuw · 13-1-2010 · 12.12 uur

  Helaas, het is wat verrot, maar alleen de back-up functie in de PS3 zelf laat je data exporteren van een HDD af. De rest is encrypted voor zover ik weet en er zijn (nog) geen tools om zo’n HDD extern uit te lezen…

 168. TheWillie · 13-1-2010 · 22.09 uur

  Hoi,

  mijn ps3 was comateus doordat hij overhit is geworden (denk ik).
  Ik heb toen het www afgespeurt naar info. Ze spraken van een YLOD (Yellow light of Death) wat wil zeggen: power on drukken, groen lampje brand voor 2-3 sec, dan +-1 sec een geel lampje gevolgd door een rode pinkende lamp in combinatie met 3 biepjes………….IN COMA !!
  Toen vond ik een filmpje van ene gilksy die stap voor stap voordoet hoe je dat probleem kan verhelpen………..heb ik daarnet geprobeerd en het resultaat is positief!! Mijn ps3 doet het weer!!

  NU BACKUP MAKEN !! ;-)

  iig Thnx for the intel V. en voor diegene die een YLOD probleem hebben >>>> gilksy on youtube !!! (+- 2,5 uurtjes werk)

  Grtz,

  TheWillie

 169. Vincent Leeuw · 13-1-2010 · 22.12 uur

  Goed te horen! :D Succes met de backup maken.

 170. Angel.D · 17-1-2010 · 1.25 uur

  Hoi Vincent,
  Ook wij hebben een probleem(pje), een uur na gebruik van de ps3, wilde wij weer en spel spelen en het volgende probleem kondigde zich aan, hij starte wel op, maar er kwam geen menu meer tevoorschijn, met gevolg wij dus geen spel meer konden spelen, we hebben vanalles geprobeert, opnieuw aanzetten, resetknop 3seconde ingehoud houden en kabeltjes gecontroleert zonder succes! Ik hoop dat jij ons kunt helpen en weet wat het probleem kan zijn? Albijvoorbaat heel hartelijk dank! Love Angel

 171. Vincent Leeuw · 17-1-2010 · 19.56 uur

  Sorry, ik heb geen kennis paraat over defecte PS3’s in het algemeen, deze gids en opmerkingen zijn hoofdzakelijk bedoeld voor het verwisselen van HDD’s in een PS3.

  Als je een defecte PS3 hebt kan je beter contact opnemen met Sony en/of het bedrijf waar je de PS3 hebt aangeschaft.

 172. Wazobes · 20-1-2010 · 16.10 uur

  Heb dankzij deze prima handleiding nu een 500gb western digital schijf ingebouwd, en heb eigenlijk nergens problemen mee gehad.

  Behalve dan dat ik even liep te klooien om m’n hdd er goed (juiste diepte) in te krijgen. Maar dat was dan ook het enige.

  Schroefjes waren geen probleem, kwestie van juiste maat schroevendraaier, en met gepaste kracht los draaien.

  Heb zelf een fat32 usb stick en een fat32 externe harde schijf gebruikt, had 28gb nodig voor een back up. Nog speciaal gaan halen
  bij Dixons, een samsung met 320GB standaard fat32 60 euro. Ach..
  nooit weggegooid toch!?..

  In ieder geval bedankt voor de beschrijving en succes met je roeping!?..

  Gr. Glenn

 173. traccid · 23-1-2010 · 18.51 uur

  hoi Vincent, vanmiddag een nieuw schijfje gekocht. nadat ik gisteren jouw gebruiks aanwijzing had gelezen. mijn ps3 is op t moment nog bezig met het terugzetten van de backupdata, hij is op 92 procent. super fantasties. hardstikke bedankt voor je duidelijke uitleg.

  groetjes.

 174. Glenn · 26-1-2010 · 19.01 uur

  Mijn HD is gecrashed ……. had een 40 GB
  Nu kan ik dus totaal niet overzetten weet niet of dit wel nodig is voor de besturing?
  Nu had ik deze schijf gezien
  http://www.alternate.nl/html/product/Harddisks_2,5_inch_SATA/Samsung/HM160HI/-1063853/?tn=HARDWARE&l1=Harddisks+/+SSD&l2=Serial-ATA

  Is dit wat en zou t met gewoon deze schijf erin en stappen volgen moeten lukken ?

  Greets Glenn

 175. Ridvan · 3-2-2010 · 15.22 uur

  1 probleem

  De PS zegt dat ik op de PS toets moet drukken maar de controllers verbinden niet

 176. banantje · 3-2-2010 · 17.37 uur

  bij eerste gebruik moet je de controller wel verbinden met usb kabel en dan op de ps knop drukken

 177. leslie · 3-2-2010 · 20.45 uur

  hey kun je mij aub helpen????
  ik kan sinds een paar maanden niet online spelen omdat ik die 3.10 niet kon downloaden. als ik downloadde stoptie die bij 74% ongeveer, toen verscheen de code 80029c77. ik heb al geprobeerd via de usb maar dat gaf hetzelfde probleem. het ligt ook niet aan de internetverbinding want internetzoeken doet het nog steeds. kan het aan de harde schijf liggen????

 178. banantje · 3-2-2010 · 22.27 uur

  hoi leslie je kunt twee dingen proberen opnieuw updates proberen binnen te halen, en je home verwijderen en opnieuw binnenhalen hopelijk heb je daar iets aan, dat je download stopte op 74% kan aan een onderbreking van internet liggen dus is niet hoofdzakelijke omdat je de schijf veranderde

 179. Ridvan · 4-2-2010 · 23.33 uur

  Probleempje opgelost heb nu 320Gb :)
  dankjewel banantje ik heb het al opgelost

 180. ron · 9-2-2010 · 18.25 uur

  Zo gelukt met deze handleiding thnx

  kreeg het alleen niet voor elkaar om de save data van assasins creed 2 te kopieren maar de rest allemaal wel dus dat maar ff over nieuw doen

 181. Roel · 18-2-2010 · 10.57 uur

  Hartelijk dank!
  Mijn PS3 draait nu vlotjes met een Western Digital HDD van 500 GB!
  Na een dikke 3 jaar te liggen prutsen men een HDD van 60 GB van dit een reuze verschil zijn!

  Tnx a lot!

 182. Steven · 19-2-2010 · 12.52 uur

  Hey hartstike bedankt!
  Heb het vanaf zomer 2007 met 40 GB moeten doen en nu met 320 GB is heteen stuk aangenamer, want ik hoef niets meer te verwijderen! :)

  Bedankt!

 183. Léon · 24-2-2010 · 17.05 uur

  eehm ik heb een vraag,

  Mijn 40 GB wordt ook vol. Nu ben ik dus van plan om mijn HDD ook te vervangen voor een 320GB. Het probleem is alleen dat ik voor de opgeslagen data al een back up heb gemaakt alleen voor de game data(dat is volgens mij patches map packs en dergelijke) kan je geen back up maken. En aangezien ik de map packs al 5 keer gedeeld heb vraag ik me af hoe je dat kan overzetten.

  En er zijn ook een paar games waar het niet toegestaan is om het te kopiëren o.a. NFS shift en KZ2 kan iemand mij bij deze vragen helpen? BVD Léon

 184. Vincent Leeuw · 24-2-2010 · 19.51 uur

  ‘Sharen’ is dan ook niet de bedoeling. Die vijf licenties die Sony uitdeelt zijn juist bedoeld om dit soort ‘klappen’ op te vangen als je naar nieuwe hardware overstapt en niet om je vrienden met jouw content te laten spelen (overigens nog best gevaarlijk ook als je een credit card gekoppeld hebt aan je account).

  Als het goed is, moeten deze licenties gekoppeld zijn aan je eigen PS3 en is het opnieuw downloaden ervan na het verwisselen van de HDD geen nieuwe licentie waardig. Desondanks zou ik toch even de PS3’s langsgaan waar je je overige vier licenties hebt staan en deze weer deactiveren. via account management, want als je PS3 ooit kapot gaat en je vervangende hardware haalt heb je geen licenties meer over en moet je de game opnieuw kopen.

  Kopiëren van data via het menu [Game] is geen back-up! Als je een back-up wilt maken moet je dit via het menu [Systeem] doen. Alleen dan kan het ook beveiligde content meepakken (voornamelijk het geval bij DLC en online meerspelergames).

 185. Léon · 25-2-2010 · 19.04 uur

  Ok, bedankt! Ik kan hier wel mee verder. En mocht ik nou die DLC wel al 5 keer hebben geshared dan kan ik toch ook weer terug naar mijn oude harde schijf, gewoon weer verwisselen?

  En ik heb geen creditcard gegevens er op staan ik heb het met een PSN card gedaan. En ik heb het met goeie vrienden geshared die in de buurt wonen. Maar bedankt voor de waarschuwing.

 186. TEAM_orange_007 · 28-2-2010 · 14.41 uur

  beste vincent, ik ben een bezitter van een ps3 eerste uitgave. heb er nooit problemen mee gehad tot vorige week. ik was online aan het racen en floep mijn ps valt helemaal uit, geen beeld of geluid meer, rood lampje blijft plinken… krijg hem na laten afkoelen terug willen opzetten maar als ik dat doe dan brandt er heel effe groen/blauw en valt ie weer uit. mijn hdd staat wel vol met foto en muziekbestanden.hij krijgt nog wel voeding want als ik hem aanzet brandt rood lampje continu. weet jij wat er mis is? greetz bart

 187. Vincent Leeuw · 28-2-2010 · 17.45 uur

  Als je problemen hebt met je PS3 kan je contact opnemen met Sony en/of hun website lezen:

  http://nl.playstation.com/ps3/support/faqs/

  Dit artikel gaat helaas alleen over het vervangen van een HDD.

 188. Jan Makelaar · 2-3-2010 · 22.32 uur

  ik heb ook een vraag ik wil geen saves bewaren wil best wel opnieuw spelen maar blijfen je trophies wel nog?

 189. Kilian · 2-3-2010 · 23.40 uur

  @ Jan Makelaar
  Ja, je trophies blijven behouden, deze worden online opgeslagen op je PSN-account.

 190. Zois · 3-3-2010 · 17.01 uur

  Zalige handleiding, hoewel ik het nog daadwerkelijk moet doen…

  Eén vraagje… Ik zou graag 1 TB harde schijf installeren aangezien ik de ps3 echt als media center wil gebruiken….
  Maakt het uit hoe groot die harde schijf wordt? Of is er een limiet waar je rekening mee moet houden?

  De betere groet

 191. Vincent Leeuw · 3-3-2010 · 17.26 uur

  Voor zover bekend is er geen limiet voor de HDD grootte, de enige limitaties zijn de aansluiting (SATA), de fysieke grootte (9,5 mm dik) en vorm (2,5”) van de HDD.

 192. Jan Makelaar · 3-3-2010 · 22.00 uur

  oke danje Kilian :)

 193. Jan Makelaar · 3-3-2010 · 22.01 uur

  dankje* :p

 194. zois · 4-3-2010 · 10.48 uur

  merci

  De vrijdag zal ik er eens werk van maken…

 195. Danny · 10-3-2010 · 10.21 uur

  Bedankt Vincent, ik heb zojuist een 500 GB hdd geplaatst, alles perfect verlopen dankzij die knappe uitleg.
  Nogeens mercikes

 196. Nick · 11-3-2010 · 15.46 uur

  ik heb meerdere gamertags op mijn ps3 staan
  maakt het uit met welke ik de backup maak of moet ik in alledrie de profielen een back up maken

 197. nick · 13-3-2010 · 19.20 uur

  mijn back up blijkt achteraf mislukt te zijn en had de hdd al vervangen zeg maar

  maar nu wilde iuk mijn oude hdd er weer in doen om mijn backup alsnog goed te doen , maar hij zegt dat hij hem wil formatteren maar dat is de bedoeling niet lijkt mij

  hoe kan dat en hoe moet ik dit nu oplossen ??

 198. Vincent Leeuw · 13-3-2010 · 21.06 uur

  Niet, helaas. Door de nieuwe HDD aan te sluiten en te gebruiken is dat de HDD geworden die gekoppeld staat aan de hardware waardoor de connectie met de oude is afgestoten. De oude HDD wordt automatisch gezien als een ‘nieuwe’ HDD als deze opnieuw wordt aangesloten.

  HDD’s werken helaas niet zoals Memory Cards zodat ze uitwisselbaar zijn.

 199. nick · 14-3-2010 · 7.51 uur

  dus ik ben dan al men save games kwijt ?

  dat is echt zuur na dan maar weer verwisselen en weer opnieuw beginnen

  netnu ik FF13 bijna uit had :S

 200. lorenzo · 14-3-2010 · 10.16 uur

  hee mensen !
  alles is goed gegaan . tot ik mijn hdd heb veranderd nu start ik opnieuw op en dan lijkt het goed te gaan

  maar opeens krijg ik in beeld

  kan niet starten
  de juiste harde schijf is niet aan getroffen .

  heb ik nu iets fout gedaan ?

 201. lorenzo · 15-3-2010 · 14.15 uur

  kan niemand mij hiermee helpen

  op google kan ik alleen maar vinden dat de hdd dan stuk is maar heb hem nieuw uit de winkel !!

  en aangezien de winkel vandaag dicht is ken ik er nu ook niet mee terug

 202. Muppet · 25-3-2010 · 23.56 uur

  @ lorenzo, de hdd die je nu erin doet is nieuw voor de ps3 of je hebt een bestaand hdd van een oude ps3 in een nieuwe ps3 gestopt en wordt dus niet herkend.
  hdd zijn ps3 gebonden(tenminste als je de gegevens niet kwijt wilt zijn), alle hdd moeten geformateerd worden zodra ze in een andere ps3 gestopt worden.

 203. ErikN · 9-4-2010 · 10.07 uur

  Gisteren met succes ook mijn harddisk vervangen, mede dankzij deze handleiding. Top!

  Echter kreeg ik bij het laden van PS3 update steeds de melding “data is corrupted”. USB stick aantal keren opnieuw geformateerd (FAT32) en update meerdere keren opnieuw gedownload, nog steeds no go. Uiteindelijk de update op DVD gebrand met dezelfde folder structuur (/PS3/UPDATE/). Toen ging de update wel goed.

  Het heeft me uiteindelijk 3 uur gekost, waarvan de meeste tijd in backup en herstel ging zitten.

 204. Léon · 1-5-2010 · 11.18 uur

  Ik heb mijn HDD vervangen, ik heb nu 500gb erin. Alles werkt prima, het enige probleem is dat ik de opgeslagen data van nfs shift en killzone 2 moest achterlaten, want dat kon niet gekopieerd worden. Want ik kon geen back-up maken omdat ik te weinig ruimte op mijn USB had staan. maar nu wil ik die data wel weer graag, en weet ik nu ook dat ik gerust de mappacks kan deleten bij de gamedata, omdat ik ze al op mijn nieuwe HDD heb staan, en als ik dat delete heb ik wel genoeg ruimte op mijn USB.
  Mijn vraag is nu:

  Kan ik gewoon switchen naar mijn oude HDD en daar een back-up maken en dan weer switchen naar mijn nieuwe HDD en die opgeslagen data overzetten?

 205. Vincent Leeuw · 1-5-2010 · 12.11 uur

  Nee, dat is niet mogelijk. Om die data mee te krijgen moet je ze in de back-up meezetten via de optie onder [Instellingen]. Doe je dat niet, dan ben je de data permanent kwijt zodra je de nieuwe HDD installeert (die wordt gekoppeld aan de PS3 en vervangt daarmee de vorige die vanaf dat moment altijd eerst geformateerd wordt).

  Dit is ook de reden dat je opgeslagen data met rust laat en alle gamedata kan wissen; de eerste is je savedata, de tweede is data die je opnieuw kan downloaden/installeren.

 206. Ron · 3-5-2010 · 11.51 uur

  Zeer kundig geschreven stuk Vincent —-> CHAPEAU !

  Ik heb een defecte PS3 60gb (YLOD start niet meer op) en reeds een nieuwe 80gb gekocht. Kan ik nu dan de 80gb HDD gewoon verwisselen door de oude 60gb HDD uit te nemen en in de nieuwe PS3 te plaatsen zodat al mijn gamedata weer ter beschikking is?
  Bedoel dan ook eigenlijk, moet deze dan toch weer geformateerd worden of ‘ziet’ de PS3 dat het om een geinitialiseerde PS3 HDD gaat en accepteerd deze gewoon zonder veel te backuppen etc…
  Doel is dus al mijn data weer te hergebruiken zodat ik niet alle games weer van vooraf aan moet gaan levellen.

  Muchas thanx in advance :-)

 207. Vincent Leeuw · 3-5-2010 · 12.24 uur

  Helaas niet. Je kan een HDD niet als een Memory Card verwisselen. Zodra een PS3 een nieuwe HDD detecteert, wilt hij deze formateren en instellen als de in-gebruik-zijnde HDD. De voorgaande HDD wordt daarmee meteen ‘ongeldig’ (en zal daarna als nieuwe worden gezien).

  Zonder back-up ben je je data kwijt ben ik bang.

 208. Han · 3-5-2010 · 13.33 uur

  Ik denk dat je beste kans is om je oude hdd even in je computer te hangen (je kent vast iemand met een sata kabeltje). Via daar de savegames op een usb stickje zetten en in je ps3 de savegames laden.

 209. Ron · 5-5-2010 · 11.35 uur

  Bedankt voor de reacties, ik zal dan proberen ergens zo’n sata-kabeltje (als dat een algemene standaard is) te regelen en de data volgens bovenbeschreven manier eruit te hengelen.

 210. ChrisZ · 21-5-2010 · 14.16 uur

  Vandaag de tut gebruikt. Werkte super. Thx………. Nu 320Gig HD erin. :-)

 211. Jaimie · 22-5-2010 · 19.57 uur

  zit er een praktische guide uit, was ook van plan om te vergroten maar nog geen deftige gevonden. proficiat om het ook zolang te “onderhouden” en te reageren als auteur. Jammer genoeg zit ik nu met het YLOD (Yellow Led Of Death, in de meeste gevallen ernstige schade veroorzaakt door oververhitting)fenomeen en is het mss verloren moeite om nog een grotere te voorzien. Eerste herstelling slechts 4 dagen meegegaan en de tweede reflow is pas 3 dagen geleden gebeurd. Dus in worst case scenario zal ik binnenkort een nieuwe ps met zowieso een grotere met 120 HDD moeten aanschaffen

  dus mijn vraag —> kan ik mijn saved data gewoon overzetten op een nieuwe (2de) console via usb of zit deze ook “online” bewaard zoals de trophies?

 212. Vincent Leeuw · 23-5-2010 · 23.31 uur

  Saved data via USB overkopiëren is beperkt mogelijk. Vooral games zoals Street Fighter IV, Singstar en andere online/content-beschermde games laten hun save data niet zomaar via USB overzetten.

  Als je nog je oude PS3 kan aanzetten, dan is het raadzaam een nieuwe te halen en via een netwerkkabel tussen de twee PS3’s alle data over te zetten (dit is mogelijk sinds de firmware-update van september 2009). Alleen Trophies worden online bewaard en dan alleen als deze eerst gesynct zijn.

  Om op de zaken vooruit te lopen: er zijn geruchten dat Sony een cloud-service gaat aankondigen waarbij alle save data online wordt opgeslagen zoals met Trophies gebeurd. Er is geen enkele bevestiging hiervoor en het zal je op het moment niet helpen, maar het komt wel in de buurt van waar je op doelt.

  Voorlopig heb je alleen de optie met een HDD back-up of een netwerkkabeloverdracht om alle save data over te zetten. USB is dus zwaar gelimiteerd op dat gebied.

 213. Zakaria · 25-5-2010 · 16.05 uur

  Ik heb een vraagje, mijn HDD was kapot, en heb ik een nieuwe gekocht en geïnstalleerd, en dan krijg ik dit: De systeemsoftware functioneert niet correct. Druk op de PS-toets voor een nieuwe herstart. Dan moet je je USB aansluiten op de PS3 met de gedownloadde update (wat ik heb gedaan, hij moest 3.15+ zijn), en dan Start+Select tegelijk indrukken, dan zegt ie: Er zijn geen bruikbare updatedata aangetroffen.

  Ik weet niet wat ik nog kan doen, behalve dat ik op internet iets heb gelezen over FAT 32 omzetten ofsoiets? Maar daar snap ik niks van, aub help me.

 214. Jaimie · 26-5-2010 · 19.24 uur

  fat32 is de oude manier waarop HD gecodeerd zijn zeg maar.

  NTFS is de nieuwe manier (standaard vanaf Vista). de ps kan enkel FAT32 “lezen”. nagaan of je nieuwe HD wel degelijk gefat is. ikzelf gebruik partition magic maar er zijn voldoende tools waarmee je dit kan doen. effe googlen
  http://www.downloadstad.nl/download/Partition_Magic.html

 215. KA-U-TEE · 28-7-2010 · 19.16 uur

  Vraagje.

  Ik lees her en der over de Yellow Death. Mijn PS3 (good old fatboy 80GB gekocht bij de launch) stopte er plots mee tijdens een potje FIFA 10, er was een piep van bijna 2 seconden te horen en het scherm werd zwart. HIerna kreeg de PS3 niet op de normale manier aan, met de hand moeten doen. hierna valt hij dan snel weer uit, het lampje gaat van groen naar geel en wordt dan rood. Ik heb hem een keer 2 dagen niet aangezet en kon toen weer gamen, dat duurde slechts 10 minuten, bovenstaand tafereel voltrok weer. Geen idee wat het is, de PS3 gaat niet meer aan.

  Ik wil nu een nieuwe HDD gaan plaatsen maar ik wil graag weten of dit uberhaupt zin heeft als je bovenstaande in acht neemt. Of kan ik beter een nieuwe kopen.

  P.s. kan ik de HDD er uit halen en daar zomaar bestanden vanaf halen en op mijn laptop saven?

  Alvast bedankt.

 216. leslie · 28-7-2010 · 23.33 uur

  hoi,
  als ik de een systeemupdate wil installeren, download hij em wel maar isntalleren stopt ie steeds. er komt dan een foutcode die niet bekend is. als het goed is 8002c77. ik heb dit probleem dus al een tijdje en wil graag dat dit verholpen wordt. weet iemand een goede/goedkope plek om dit te laten repareren?

 217. Brian · 29-7-2010 · 17.45 uur

  ik heb net een nieuwe ps3 en wil me hdd van 250 gb uit me oude ps3 in de nieuwe zette maar hij vraagt om update 3.41 ik moet dat dan op een usb stick zette heb dat gedaan hij is ook geformateerd in fat32 maar als hij de update wil voorbereiden stopt hij elke keer bij 38% en krijg ik in beeld: er zijn geen bruikbare updatedata aangetroffen weet iemand hij ik dit oplos of kan ik me hdd van me oude ps3 nie in de nieuwe doen want met de 120 gb die er standaard inzat doet hij het wel

 218. Vincent Leeuw · 29-7-2010 · 21.49 uur

  Nog een keer voor de nieuwe lezers: een HDD is geen memory card. Je kan niet zomaar even de HDD verwisselen en verwachten dat de oude data in je nieuwe PS3 wordt uitgelezen. Elke nieuwe HDD die je in een PS3 zet moet eerst geformateerd worden, ook al komt deze uit een andere PS3. Een back-up of een datatransfer (met twee werkende PS3’s naast elkaar) zijn de enige manieren om data over te hevelen. De HDD zelf is beveiligd en kan niet door andere systemen worden uitgelezen.

  @KA-U-TEE Neem contact op met Sony als je een gele LED aantreft op je PS3. Dit is niet iets wat je zelf kan oplossen. Zoals eerder vermeld, maak een back-up als je je bestanden wilt bewaren anders kan je er niet meer bij als je PS3 niet meer opstart.

  @leslie Neem contact op met Sony voor een antwoord op die foutcode. Particuliere reparatie betekent dat je daarna eventuele garantie kwijt bent.

  @Brian Je kan niet je HDD van de oude PS3 in een nieuwe zetten zonder dat deze geformateerd wordt en alle data er vanaf gehaald wordt. Een nieuwe PS3 moet ook altijd eerst worden opgestart en gebruikt voordat je de HDD gaat verwisselen. Dit om eventuele fouten, problemen en systeemsoftware updates voor te zijn. De update op een USB stick moet ook in een specifieke locatie op de stick staan. Alleen op de stick slepen werkt niet. Zie de in het artikel gelinkte pagina voor meer hulp daarmee.

 219. Brian · 30-7-2010 · 12.35 uur

  ja ik heb hem eeerst opgestart de update in map PS3 met daarin een map UPDATE gezet maar weet jij hoe ik me hdd kan formateren om zo alle data eraf te halen

 220. Stefan · 21-8-2010 · 23.42 uur

  Bedankt voor deze handleiding! Ik heb m gevolgd en heb nu 500gb in de ps3 en alles werkt perfect! THNX!

 221. jordy · 4-9-2010 · 17.08 uur

  heey,.
  ik ben dus bezig mijn hdd te vervangen, maar 1 vraagje,. nadat je al je savegames hebt gekopieerd. kun je ze toch verwijderen voordat je een backup gaat maken?

  thx alvast voor de handleiding

 222. jordy · 4-9-2010 · 17.47 uur

  laat maar, ik weet het al, ik had iets verkeerd gelezen. komt helemaal goed. ik raad iedereen wel aan zijn internet stekker eruit te halen tijdens het backing up.. bij mij kreeg ik een error haal mijn internet stekker eruit en doet het nu prima

 223. The_League · 4-9-2010 · 20.02 uur

  @ Jordy, ja je kunt ze verwijderen en straks op je nieuwe hdd er terug op zetten(mits je dezelfde account weer gebruikt ;) )

 224. cay · 6-9-2010 · 22.47 uur

  Vraagje:

  Hoeveel rpm mag de hhd max. hebben, moet je je aan de 5400rpm houden of kan je ook een snellere hiervoor kopen?

  cay

 225. Stefan · 8-9-2010 · 11.39 uur

  Kan een snellere, maar dat scheelt bijna niks in de snelheid en zorgt alleen maar voor meer warmte. (staat ook boven de handleiding)

 226. cay · 18-9-2010 · 17.05 uur

  dank je wel voor je antwoord, zag het idd staan!!

 227. peter · 20-9-2010 · 17.59 uur

  zijn er mensen die dit voor mij kunnen en willen doen?
  hij ziet er makkelijk uit, maar voor iemand met 2linker handen wil ik er mijn vingers niet aan branden…

  m.v.g
  peter

 228. Nicky · 21-9-2010 · 18.00 uur

  Hey Vincent,
  Ik heb een vraag over de vervanging van de hdd.
  Mijn huidige Hdd is gecrashed. Hoogst Waarschijnlijk door te vaak aan en uit doen door frustratie door MW2 te spelen.
  Hoewel ik veel heb opgestoken zit ik toch met het feit dat ik hoorde dat als je geen backup van je MW2 online account maakt, de nieuwe Hdd niet meer over de des betreffende informatie over de account kan beschikken.
  Aan gezien dit bij een kameraad van mij is gebeurd wil ik er graag zeker van zijn dat ik mij niet opnieuw naar lvl 70 prestige 6 moet knokken.

  Weet jij er meer van of er anderen zijn waarbij hun psn acc. gegevens onbeschikbaar zijn na een hdd crash?

  Groeten van Nicky, uit Almelo

 229. Cay · 25-9-2010 · 11.12 uur

  Hallo,
  ik heb een vraag. klopt het dat je maar max. 320GB in je playstation kan plaatsen?
  ik wil graag een 500GB, maar heb gehoord dat ie dit niet ondersteunt.

 230. The_League · 25-9-2010 · 11.17 uur

  @ Cay: je kan gerust een 500GB in je PS3 plaatsen, ik en vele anderen hebben dit ook gedaan, is geen probleem.

  Grt.

 231. eize · 25-9-2010 · 17.57 uur

  hallo ik heb ook een grotere hdd in mijn ps3 geplaatst alles ging goed alleen geeft hij regelmatig aan kan niet opstarten onjuiste hdd aangetroffen kan iemand mij vertellen hoe ik dit oplos

 232. Hasselhoff · 28-9-2010 · 19.14 uur

  Is het mogelijk om de firmware die er nu opstaat over te zetten naar de nieuwe. Ik heb een oudere firmware op mijn PC staan (dezelfde als ik nu draai) en die wil ik straks terug zetten. Moet je per sé de nieuwste er op zetten of kun je ook degene gebruiken die je nu ook hebt? Ik heb een 750GB schijf gevonden. Die kan ik toch ook gewoon plaatsen? Of is 500 de max nu?

 233. Mathieu · 30-9-2010 · 13.49 uur

  Is het waar dat je de software die op de nieuwe HDD staat (PC Software) moet verwijderen?

 234. Mathieu · 30-9-2010 · 13.59 uur

  Iemand vertelde me namelijk dit: U heeft inderdaad een Sata hardeschijf nodig maar het probleem is dat de harde schijf volledig leeg gemaakt moet worden voordat deze in de playstation gaat en hier moet de software van playstation op komen.

 235. Dennis · 16-10-2010 · 15.10 uur

  Hey Vincent,

  Bedankt voor deze duidelijk uitleg. Het wisselen van de harde schijf van mijn PS3 ging perfect en probleemloos. Misschien is het een tip om mensen ook uit te leggen hoe je makkelijk je externe geheugens kan formatteren in FAT32.

  Nogmaals bedankt,

  Groeten, Dennis.

 236. Patrick · 19-10-2010 · 12.41 uur

  Hoi Vincent,

  Een vraag: ik heb een defecte ps3 (YLOD). Nu wil ik een nieuwe ps3 kopen. Kan ik dan de harddisk van de oude in de nieuwe zetten? De oude is geen slim, een 60 gb model van ca. 3 jaar oud…

 237. Vincent Leeuw · 19-10-2010 · 12.49 uur

  @Patrick Niet zonder je data kwijt te raken. Zie ook eerdere reacties.

  @Mathieu De PS3 kan zelf een schijf formateren maar dan ben je ook alles wat er nog op staat kwijt.

  @Hasselhoff Oudere firmware kan, als je de files kan vinden, maar je kan niet terug vanuit nieuwe firmware en toegang tot PSN (downloads, online games) wordt ontzegd met verouderde firmware. Voor zover ik weet is er geen maximale capaciteit voor een HDD.

  @Nicky Voor account problemen moet je echt contact opnemen met Sony of in dit geval Activision Blizzard (gezien het over MW2 gaat).

 238. Patrick · 19-10-2010 · 13.00 uur

  @Vincent OKee maar hoe krijg ik dan mijn saved game data terug nu ik mijn oude ps3 niet kan booten?

 239. Niels · 14-11-2010 · 19.39 uur

  Ik wil een nieuwe harde schijf kopen.
  Maar heb geen idee of ik de goede voor mijn ps3 heb uitgekozen.
  Op het plaatje in de uitleg zie ik die schijf maar die ziet er anders uit dan de plaatjes van verkoop punten. Er staat dan ook bij “Op een gegeven moment tijdens het verwisselen moet dit je bekend voorkomen.”
  Heb ik nu de goede schijf voor mijn ps3 uitgekozen op 4launch?

  http://www.4launch.nl/shop/#p-4-productid-076534

 240. LOTTE · 24-11-2010 · 13.46 uur

  Hoi
  Vraagje mijn ps is al zijn systeemsoftwear kwijt gewoon alles zwart.
  kan ik gewoon de hiervoor uitgelegde update via een stick toepassen
  of is dat onbegonnen werk
  gr

 241. Vincent Leeuw · 24-11-2010 · 13.59 uur

  Je kan het proberen, maar het lijkt me beter contact op te nemen met Sony zelf hierover.

 242. Jerster18 · 26-11-2010 · 14.43 uur

  Ik heb naar aanleiding van deze beschreiving dezelfde dag nog een harde schijf gekocht. 5400rpm 250 gb van sony. Deze is vandaag geleverd en ik heb hem zojuist geplaatst. Alles ging goed, geen problemen tegen gekomen, en ben nu weer lekker aan het gamen.
  Super bedankt!
  Alles heeft me totaal 43.50 gekost om van 40gb naar 25gb0(232gb) te gaan. Echt een aanrader mensen;)

 243. Bart · 10-12-2010 · 16.36 uur

  Allereerst complimenten voor de duidelijke handleiding! Toch heb ik nog een kleine vraag, namelijk de volgende: Als externe opslag zou ik graag mijn externe harde schijf van 320 GB willen gebruiken. Nou is het zo dat hier wel al allerlei zooi op staat (back-ups van mijn PC enzo). Is dit erg, of maakt dit verder niks uit? Sorry als dit al gevraagd is.

 244. Vincent Leeuw · 10-12-2010 · 17.19 uur

  Zolang de PS3 er naar kan schrijven maakt dit weinig uit. Het maakt namelijk zelf een kleine mappenstructuur aan om de data in op te slaan. Naast die mappen kan je andere data hebben staan.

 245. Bart · 10-12-2010 · 22.12 uur

  Oké, top. Hartstikke bedankt voor het snelle antwoord!

 246. kwakkie · 19-12-2010 · 17.45 uur

  gister is mijn playstation raar gaan doen ik wilde cal of duty black ops speelen en et spel er in gedaan automaaties ging ie em leezen maar toen bleef me beeld zwart ik nog een paar keer geprobeert en liep ie vast nu wilde ik em formateeren maar daar blijft hij bij 99% hangen een hele dag dus nu laz ik hier dat je er een nieuwe harddisk in ken doen maar als ik een nieuwe koop heb ik de software niet die der op staat zou ik die dan van iemand anders kennen gebruiken

  gr.kwakkie

 247. Jerster18 · 20-12-2010 · 12.09 uur

  als je de instructies goed leest had je kunnen lezen dat je de software via een site download en vervolgens via een usb stick makkelijk op je harddisk kan zetten.

 248. kwakkie · 20-12-2010 · 17.25 uur

  jerster bedankt
  heb nu 3.55 gedownload

 249. Ben · 24-12-2010 · 10.56 uur

  Hoi,

  Ik wil een Hdd van 7200 rpm erin zetten, kan dat gewoon?
  Het lijkt mij van wel, maar wil de experts even raadplegen hahaha

 250. Vincent Leeuw · 24-12-2010 · 11.27 uur

  Ja, dat kan.

 251. kwakkie · 25-12-2010 · 14.15 uur

  ik heb nu nog een vraag ik heb een flaptop en ik wil mijn hdd uit me flaptop haale en dan mijn hdd van me ps3 er in hangen en formateeren zou dit kunnen

  een fijne kerstmis aan de geene die dit leest

  gr,kwakkie

 252. Marcel · 27-12-2010 · 12.45 uur

  Ik heb een western digital Scorpio Blue 320GB aangeschaft en volgens deze handleiding geinstalleerd.
  Nu ik dan mijn ps3 weer aanzet vindt hij deze dus niet,ik heb ook al de laatste systeem update via mijn pc naar mijn externe hardeschijf gedownload maar niets werkt HELP alstublieft.

  Grtjes marcel

 253. Sjaak · 29-12-2010 · 10.03 uur

  Lotte, als je jou systeem software kwijt bent kan je mischien proberen om jou powerknop in te houden, je hoort vervolgens een beep, daarna gaat jou ps3 weer uit. Houd vervolgens weer de powerknop in tot je 2 beeps achter elkaar hoort. Laat dan de knop los, nu kom je in een speciale menu scherm. Kies voor Restore system database. het mooie is dat jou opgeslage data gewoon blijft bestaan.

 254. lotte · 29-12-2010 · 13.41 uur

  Hoi Sjaak.
  Dank je voor je reactie. Inmiddels heb ik hem weer aan de praat gekregen hiervoor het ik ook die tip gebruikt. Ook bleek later de harde schijf vast liep dus na wat geduld en wat werk doet hij het weer.
  had de nieuwe firmware op een stick gezet en edit heeft hij gepakt.
  gr rita

 255. Remco Heeren · 30-12-2010 · 9.23 uur

  @ Vincent, ik vind het zo prachtig dat je een artikel publiceerd in juli 2008 dat nu bijna januarie 2011 nog word gebruikt. Petje af hiervoor.

  Ben er gister ook aan bezig geweest. Kreeg het neit zo snel voor elkaar als ik dacht, hij ziet mijn externe HDD helemaal niet geen van de 3! vanavond nog met eentje proberen die extra word gevoed maar moet ik hem eerst leeg gooien.
  Ik heb er nog steeds vertrouwen in dat het me gaat lukken.

  Groetjes Remco

 256. Vincent Leeuw · 30-12-2010 · 9.32 uur

  Bedankt voor het compliment. :)

  Kijk even goed of de externe HDD een bestandssysteem gebruikt waar de PS3 naar kan wegschrijven. NTFS (wat standaard door Windows 7 gebruikt wordt) is voor de PS3 niet te gebruiken voor back-ups; FAT32 kan hij wel mee uit de voeten.

  Als dat al wel goed staat is het misschien even raadzaam de externe schijf opnieuw te formateren en/of de USB-kabel te verwisselen als je een tweede hebt.

 257. Remco Heeren · 30-12-2010 · 9.44 uur

  @ Vincent,

  ik weet 100% zeker dat het een fat32 externe HDD is. heb er met actonis fat32 van gemaakt. ook een USB stick van 4 GB ziet mijn PS3 niet. Misschien is het wel een instelling op de PS3 maar zover was ik nog niet gekomen. Er zijn eigenlijk maar 2 games die ik perse wil backup-en assasins creed 2 en GT5 de andere games is niet zo interresant. Maar ja als hij dan ook geen USB stick ziet.
  Ook laat mijn controller wel gewoon op via USB dus die zijn ook niet defect.

 258. Vincent Leeuw · 31-12-2010 · 13.13 uur

  Even voor de goede orde: er verschijnt dus geen icoon (rechthoek met blokje) voor een USB apparaat onder Video/Music/Photos en via de back-up tool onder System pikt hij dus ook niks? Want dan klinkt dat bijna of er iets mis is met de USB aansluiting van de PS3.

  Overigens kan de PS3 wel NTFS uitlezen, maar er niet naar wegschrijven. Misschien handig om even de stick naar NTFS te formatteren en te kijken of dat wel als icoon verschijnt.

 259. Remco Heeren · 31-12-2010 · 15.16 uur

  @ vincent

  Heb het probleem inmiddels opgelost.
  Mijn ps3 geeft niet genoeg power over USB om de hdd aan te laten slaan.
  Met een normale externe HDD ( met voeding ) was het zo gepiept !

  Het werkt nu allemaal naar behoren

 260. LOTTE · 3-1-2011 · 1.00 uur

  Hoi Sjaak
  Inmiddels ps3 weer aan de praat gekregen. Bleek dat de tweede harde schijf ook gecrasht was. Firmware op stick gezet. En door middel van jouw techniek opnieuw gestart. En toen deed hij het gelukkig
  gr lotte

 261. berend · 5-1-2011 · 8.22 uur

  wat een goede handleiding…
  Hoe zit het eigenlijk met games die je hebt gekocht op psnetwork?
  MOET je die ook over zetten of kan je die opnieuw downloaden als je ze eenmaal gekocht hebt?

 262. The_League · 5-1-2011 · 10.59 uur

  die kun je opnieuw downloaden via de store, je kunt er max 5X downloaden per account.

 263. sparkle · 5-1-2011 · 19.38 uur

  hallo een vraagje heb al tig keer de instructies doorgelezen en bijna alle vragen en antwoorden hierboven gelezen,, maar hij blijft t niet doen geeft steeds een melding: systeemsoftware werkt niet correct,, nieuwe harde schijf gehaald en erin gestopt en via de site de software gehaald
  ben nu echt radeloos :(

 264. Kevin Tremerie · 18-1-2011 · 14.40 uur

  Vincent al vast bedankt voor de uitleg. Anders ging het nooit gelukt zijn om naar 500GB te gaan .Greetz

 265. Michael van Splunter · 20-1-2011 · 23.05 uur

  Beste Vincent, Nou heb ik even een kleine vraag. Ik heb overal op internet van alles gelezen over je hdd vervangen en men zegt wel is dat er hier en daar gestotter is in games en dat soms audio niet sync loopt en dat soort zaken of bijv. dat de hdd niet herkent word omdat het een sata 3.0 is ipv de sata 1.5 die de ps3 eigenlijk heeft. Ik heb zelf een 60 gb en zou graag mijn ps3 upgraden naar 500 of 320gb maar waar doe ik goed aan? Ik wil niet dat mijn games niet meer naar behoren werken. Ik zou graag is horen wat jij daarvan vind of denkt. Grtzz Michael

 266. Vincent Leeuw · 21-1-2011 · 10.29 uur

  Klinkt eerder alsof mensen op zoek gaan naar verschillen en ineens dingen opmerken die er altijd al waren.

  Zou ook helemaal niet aan de orde moeten zijn aangezien het vervangen van een HDD een officiële eigenschap is van de PS3. SATA 3.0 zou volgens mij ook volledig compatibel moeten zijn met z’n voorgangers.

 267. Michael van Splunter · 21-1-2011 · 10.34 uur

  Bedankt voor je reactie! Nee aangezien het zelfs in de handleiding staat vind ik het raar dat je dan problemen krijgt tijdens het gamen. Men zou gewoon elke 2.5 inch sata schijf erin moeten kunnen stoppen zonder dat je ook maar ergens problemen mee krijgt. Je leest zoveel verschillende ervaringen van mensen en ze komen geen van alle echt met elkaar overeen.

 268. Michael van Splunter · 21-1-2011 · 13.30 uur

  Ik vroeg me gewoon ook af of je ook last hebt van haperingen in games of audio wat achter loopt etc.? Dat lijkt me namelijk erg vervelend. Of dat het beeld blijft hangen enz.

  Ik hoor dit graag van je!

  Grtzz Michael

 269. Glen · 29-1-2011 · 15.14 uur

  Ik krijg een melding dat de 3.56 update data beschadigd is (error 8002F225)… hebben meer mensen hier last van? Ik kan via de USB dus de firmware niet upaten. Heb meerdere USB devices en downloads geprobeerd? Het werkt gewoon NIET. :-(

 270. gelousy · 24-2-2011 · 19.41 uur

  Woehoe!!! 500GB ps3.. Ennuuuhh.. ik heb de allereerste versie.. dus ik weet niet wat jullie allemaal verkeerd doen???
  Bij mij loopt ie als een trein..

  Thnx a million..

 271. Vector · 26-2-2011 · 17.23 uur

  Op mijn nieuwe harde schijf zitten glimmende ronde stickertjes. Ik heb deze er niet afgehaald omdat ik daar niemand over heb gehoord. Kan dit kwaad?

 272. Patrick · 21-3-2011 · 10.49 uur

  In 1 keer goed heb je nog meer handleidingen
  Bedankt voor de uitleg

 273. Cram81 · 6-4-2011 · 1.54 uur

  Eyz!!

  Thnx voor de beschrijving echt geweldig!!
  Zet er nu een 500gb in gaat super met deze handleiding ene..
  ja.. ben idd een nachtbraker ja :-p

 274. Henk · 26-5-2011 · 22.20 uur

  Vincent +1 voor de handleiding,zonder enige problemen mijn harddisk vervangen,super !
  Bedankt man.

 275. Piet · 30-5-2011 · 20.39 uur

  Hoi,
  Ik wil graag mijn 60gb vervangen naar een 320gb, ik heb niet veel verstand van technische apparaten als de playstation, maar is het voor mij te doen om hem te verplaatsen met hulp van deze handleiding?

  ltr.

 276. Leander · 3-6-2011 · 19.58 uur

  Heeey,
  Er is een paar dagen geleden een fout opgetreden dat de File schijf ofzowiets beschadigd is en dit probeer ik te repareren (via safe-mode enz.) maar dat wil allemaal niet werken. Mij werd dus verteld dat alleen een nieuwe HDD werkt…. en aangezien mijn 40/60 GB op misschien 1 GB vol is wou ik dus een nieuwe aanschaffen… maar mijn verstand van HDD’s is niet superb, Hoe formateer ik FAT32? aangezien dat belangerijk is.
  Mvg.-

 277. felix · 4-6-2011 · 20.31 uur

  heeyy, ik vroeg me af of het uitmaakt hoeveel cache op je hdd zit, ik wil 500 gb en er zit bij de één 32 mb en de ander 8 mb??? maakt dat heel erg uit??

  en ik wil me back-up make van een 4 gig usb stick van een overvolle 40 gb ps3?? gaat dat werke?? :)

  alvast bedankt, :)

 278. felix · 5-6-2011 · 11.11 uur

  ik heb m wel fat32 gemaakt me usb trouwens…..

 279. felix · 5-6-2011 · 11.37 uur

  laat maar, :D t werkt al , lol

  Thxx he…

 280. Koer_Didar · 19-6-2011 · 10.28 uur

  hey man,

  een vraag over de externe opslag, een mattie van mij heeft er al 1 op zijn ps3 aangesloten, dus neem aan dat die juist is geformatteerd. het heeft 1 TB geheugen. alleen heeft hij er al veel data opstaan, kan dat kwaad, of moet de schijf leeg zijn?

 281. Koer_Didar · 19-6-2011 · 10.46 uur

  en maakt het uit of de vervangende schijf dit bij staat:Software en apparaten met logo “Works with Windows Vista” hebben de testen voor basislijn compatibiliteit met PC’s ondergaan.?

 282. wollie · 19-6-2011 · 12.03 uur

  hoe kom ik aan de software van een oude dikke ps3?
  want ik namelijk al de harde schijf geformateerd.
  ik had een melding 8002f1f9.

 283. Koer_Didar · 23-6-2011 · 10.55 uur

  Hey Wollie,

  ik heb gisteren de mijne vervangen met een van 500GB. ik heb ook de oude dikke ps3, en moest ook weer software installeren. alleen vroeg die bij mij om een update software van 3.61 en hoger. die heb ik van de ps3 site gehaald. daar staat ook hoe je die op je ps3 moet zetten. kan niet niet zo maar.

  en b.t.w. mijn hdd schijf zat op een andere manier in de ps3 dan die tot nu toe beschrijven word. na de blauwe schroef kon ik de schijf gelijk naar me toe trekken. zonder het eerst naar links te schuiven.

  hoop dat het helpt, ciaoooo

 284. vin · 25-6-2011 · 17.06 uur

  ik heb geen backup herstelt want de ps 3 herkent t niet.
  is dit erg voor de rest doet de ps3 alles

 285. Koen Serrarens · 25-6-2011 · 18.50 uur

  Top uitleg!!! Heb nu 500GB bij mycom voor 49,90. Super uitleg van back-up etc. daarnaast is verwisselen van schijf ook een eitje…

  Blijf zo doorgaan!

 286. Mr Crop · 29-6-2011 · 15.35 uur

  @Vin

  Je had je usb (waar de ge-backupte items dan kwamen) in FAT-32 moeten geformateerd hebben.. heb je dit eigenlijk wel gevolgd? het staat allemaal mooi uitgelegd..

 287. Michel Franken · 29-6-2011 · 20.44 uur

  Vincent,
  Ik heb een WD 320 GB interne harde schijf gekocht voor mijn ps3
  5400 rpm 8mb chache
  ik heb een 250 GB lacie externe harde schijf die ik moet formateren met een FAT32 indeling.
  Deze krijg ik niet groter dan 32GB, maar ik heb wel meer nodig.
  Hoe doe ik dit ?
  Partition magic krijg ik niet aan de praat op windows 7
  Met windows 7 lukt het ook niet om ze groter dan 32 GB te krijgen.

  HELP PLEASE !!!

 288. vin · 1-7-2011 · 23.51 uur

  ik heb het met sd kaart gedaan.
  maar dat maakt niet uit want dat was mn vraag niet.
  ik vroeg alleen of t kwaad kon.
  maar blijkbaar niet want alles doet t nog steeds prima na een week.

 289. Gino · 8-8-2011 · 9.38 uur

  Moeten de externe opslagen per se FAT-32 zijn?

 290. Jasper · 10-8-2011 · 17.48 uur

  Hallo,
  Mischien een hele domme vraag,maar wel belangrijk. Zoals je de Sata op de verpakkingen ziet zie je een schijf, als je hem uitpakt zit er dan gewoon de behuizing omheen? Ik heb namelijk een SATA HDD gezien bij de mediamarkt volgens mij samsung maar op de verpakking ziet die er niet uit zoals die in de ps3.
  Alvast bedankt,

  Jasper

 291. Michel Franken · 11-8-2011 · 21.53 uur

  Jasper,

  Is de schijf 9,5 mm ?
  8 MB chache ?
  Hoe groot is ie (GB) ?
  hoeveel kost ie ?

  Ik heb een 320 GB voor 40 euro.

  Michel

 292. Jasper · 11-8-2011 · 21.58 uur

  320 GB voor 40 euro? Waar heb je die gekocht?

 293. Michel Franken · 11-8-2011 · 22.03 uur

  voor hoeveel en hoe groot was hij bij de mediamarkt ?

 294. Michel Franken · 11-8-2011 · 22.06 uur

  af en toe krijg ik mail met kortingcode
  ik had hem met 20% korting ook nog !!!
  En als je met ideal betaal word hij gratis en GOED !!(verpakt) verzonden!!!

 295. Jasper · 11-8-2011 · 22.30 uur

  Zie je op het plaatje altijd alleen zonder de behuizing erop?

 296. Jasper · 11-8-2011 · 22.33 uur

  Volgens my niet boven 200 gb en niet goedkoper dan 40 euro. Maar ik vraag me altijd af of sommige sites wel veilig zijn

 297. Michel Franken · 12-8-2011 · 17.55 uur

  dat is degene die ik gekocht heb.
  werkt prima en hele goede en snelle service bij conrad.
  succes !
  Als er nog wat is dan hoor ik het wel.

 298. Jasper · 18-8-2011 · 23.51 uur

  Heb hem, ziet er goed uit. Alleen kan nog niet gaan veranderen want ben PSN ww vergeten en kan niet naar vergeet wachtwoord want daar is onderhoud. Bedankt voor de tip

 299. Michel Franken · 19-8-2011 · 19.43 uur

  Jasper,
  Het veranderen van je PSN ww kan nog wel even duren denk ik…
  die site is ‘under maintaince’ al zeker 1,5 maand.
  bel sony voor meer info : 049-5574817
  p.s.
  tip: Altijd ergens je wachtwoord opslaan (email of telefoon)
  succes

 300. Jasper · 20-8-2011 · 0.25 uur

  Tis al gelukt zonder veranderen auto aanmelden bleef. In tien minuten nieuwe hdd erin gezet en na een uur kon ik weer spelen. Oja en de back up was een uur. Eindelijk kan ps3 weer ademen. Trouwens PSN? Mijn is mijuma

 301. Michel Franken · 22-8-2011 · 21.56 uur

  MF1976NL
  cu there !

 302. Jasper · 22-8-2011 · 23.05 uur

  Dacht al wie is dat haha

 303. Roel · 23-8-2011 · 17.19 uur

  Vincent, ik ben ook van plan om mijn hdd te vervangen door middel van een 500 gig grote schijf. Echter wil ik al mijn save-bestanden dus ook op de nieuwe schijf krijgen. Ik heb mijn save-bestanden als eerst handmatig geprobeerd te kopiëren, alleen toen kwam ik tot de conclusie dat bepaalde bestanden beveiligd zijn, en dus niet zomaar te kopiëren zijn.

  Daarna dacht ik dat het maken van een back-up misschien de goede optie zou zijn. Heeft het dus zin om mijn gehele systeem te backuppen en die vervolgens op mijn nieuwe harde schijf te kopiëren? Krijg ik hiermee wel die beveiligde bestanden over?

  Met vriendelijke groet, Roel

 304. Jasper · 24-8-2011 · 12.54 uur

  Staat hier toch boven? Ik heb ipod classic 111 gb vrij gebruikt als back up. Backup hulpprogramma dan schijf verwisselt en dan gewoon backup hulpprogramma> herstellen. Echt simpel binnen 2,5 uur was ik klaar en kon ik weer spelen.

 305. Giel · 24-8-2011 · 13.32 uur

  als ik gameshare en mijn account staat al op 5 ps3’s kan ik dan nog steeds op mijn account nadat ik mijn HDD heb verwisselt?

 306. Vincent Leeuw · 24-8-2011 · 13.43 uur

  @Roel Daar is de back-up functie inderdaad voor bedoeld.

  @Giel Een account en activatie wordt met de back-up meegenomen. Bedenk wel dat als je fysiek van PS3 verandert (dus niet alleen de HDD in je PS3 verwisselt, maar de hele PS3 vervangt) dit wél een accounactivatie kost.

  Overigens, de accountactivaties zijn niet zozeer bedoeld om te ‘sharen’, maar eerder om je een back-up te geven mocht je een machine compleet verliezen (de kans dat dat vijf keer gebeurt is namelijk uitermate klein).

  FYI, je kan een activatie terugclaimen door de machine waarop je shared te deactiveren. Alleen je account verwijderen/deleten op die PS3 is daar niet genoeg voor. Je moet op zo’n PS3 inloggen met je PSN en via account management de machine deactiveren. Dan heb je weer een activatie terug om elders te gebruiken.

 307. Roel · 25-8-2011 · 10.38 uur

  Oke helemaal mooi,
  Nou kwam ik er alleen achter dat ik aan mijn usb stick van 8 gb niet voldoende had, dus moest ik met een externe harde schijf komen. Die heb ik netjes geformatteerd naar Fat32 maar ondanks het formatteren wordt hij niet herkend door de Ps3, ik gebruik een Seagate Freeagent 250gb. Enig idee waarom dit niet werkt?

  Met vriendelijke groet, Roel

 308. Roel · 26-8-2011 · 15.40 uur

  Uiteindelijk is het gelukt met de externe HDD, ik heb vervolgens een backup gemaakt en ook nog een extra USB met de update gemaakt. Daarna heb ik mijn harde schijf vervangen zoals was beschreven, zet ik vervolgens mijn Ps3 aan krijg ik de volgende melding: ‘Kan niet starten, de juiste harde schijf is niet aangetroffen.’ Het start-select werkt dan ook niet. Het is een geheel nieuwe harde schijf die al vaker gebruikt is voor het vervangen van een Ps3. Ik heb een Western Digital WD5000BEVT. Zou dit toch aan de harde schijf liggen, of doe ik wat anders fout?

  Met vriendelijke groet, Roel.

 309. Niek · 31-8-2011 · 18.09 uur

  Hallo Vincent, Ik krijg dezelfde melding als Roel. ‘Kan niet starten, de juiste harde schijf is niet aangetroffen.’ Waar kan dat aan liggen?
  Ook ik heb een Western Digital WD5000BEVT. Ik hoor graag.

 310. Niek · 2-9-2011 · 19.33 uur

  @ Roel,
  Ik heb mijn Western Digital WD5000BEVT in de PS3 aan de praat gekregen.
  Gebruik de volgende link: http://www.youtube.com/watch?v=c0e-oO6l9kk
  Volg de instructies. Ik heb voor optie 5 gekozen, i.p.v. 3. Zorg dat je de laatste PS3 update op een USB-stick hebt staan in de juiste mappen structuur, zoals boven beschreven. Je zult een foutmelding krijgen, maar de optie start-select wordt gevraagt. Als je dit gedaan hebt, hoef je alleen de instructies op het scherm te volgen, waarna de PS3 gewoon, met de HDD die jij hebt, opstart. Ik hoop dat je er wat aan hebt.
  Het ligt in ieder geval niet aan je HDD.

  Kan de beheerder dit bericht aan Roel sturen?

 311. Raymondo de vries · 11-9-2011 · 17.04 uur

  Apeldoorn 11/09/2011

  na inderdaad eenzeer tijdrovend proces te hebben gevolgd zit er nu in mijn ps3 een 320gb hdd van WD ik wil u heel erg bedanken voor deze korte maar vooral zeer overzichtelijke handleiding

  Met zeer vriendelijke groet

  Vries.de.Raymondo

 312. Michel Franken · 11-9-2011 · 19.51 uur

  graag gedaan !!
  Kunnen wij jouw ps account toevoegen in de vriendenlijst ?

 313. raymondo de vries · 15-9-2011 · 13.43 uur

  Mijn ps3 naam is FLAP-1992 tot zo ver. Voor alle moeite voor de handkeiding mijn ps werkt weer naar behoren, bedankt

 314. Dimi S · 2-10-2011 · 12.01 uur

  Merciekes, Super uitleg. Heb net een 500Gb schijf gestoken ipv mijn volle 40Gb.
  Ging echt vanzelf. Nog geen 10 min werk om schijf te vervangen. Alleen effe de backup duurde wel even maar dat was geen probleem. Je hebt me echt veel geld uitgespaard.
  Super bedankt van een dolgelukkige PS3 verslaafde Belg!!!!!!!!! :-)

 315. Johnny Kroese · 7-10-2011 · 12.38 uur

  Hartstikke bedankt voor deze uitleg.
  Heb het 1st geprobeerd met nog een ps3 er bij en dan data tranfer naar de andere ps3.
  Dit ging hopeloos mis nadat ik de nieuwe schrijf er weer terug in deed vanuit de andere ps3, vanwege het commando hem weer te moeten formateren.
  Blijkbaar kon het dus veel makkelijker.
  Bedankt!

 316. roy van der zwet! · 14-10-2011 · 15.21 uur

  GAST
  gruwelijk bedankt ik moest alleen nog wel even me externe harde schijf formatteren naar een fat32 maar verder is het helemaal gelukt…
  nu is het wachten tot die alles heeft terug gezet!!!

 317. Fabian reijnen · 15-10-2011 · 14.28 uur

  Egr bedankt voor deze goede handleiding!
  maar toen ik de oude hdd verwisseld had met de niewe hdd(SATA 2,5” 320 gb samsung HM321HI)en mijn playstation aan deed stond er verkeerde hdd.maar mijn hdd is toch goed?

 318. Fabian reijnen · 15-10-2011 · 16.52 uur

  Ah nu zie ik dat ik mijn nieuwe hdd moet formateren naar fat32.hoe doe ik dat?

 319. stefanie · 17-10-2011 · 18.08 uur

  Hartelijk bedankt, zo hebben we onze ps3 van de dood gered, hij begon door defecte hdd warm te lopen, hdd nu vervangen via dit schema, lukte perfect. mannetje nu weer goed aan het spelen.

  Deze handleiding is zo makkelijk dit snappen vrouwen nog hahaha.

  hebben hem nu tijdelijk vervangen door een 60 gb gew om te proberen en aangezien het gelukt is komt er spoedig een grotere schijf aan.

  Gr stefanie en alsnog bedankt

 320. Fabian reijnen · 17-10-2011 · 21.28 uur

  Oh wacht ik snap het al.

 321. Fabian reijnen · 21-10-2011 · 18.06 uur

  Het is gelukt! Vincent heel erg bedankt voor deze geweldige handleiding ik heb er echt veel aan gehad,
  Velen dank Fabian

 322. Robin · 26-10-2011 · 9.05 uur

  Hoeveel ben je ongeveer kwijt als je dan een 320gb koopt?

 323. Robin · 26-10-2011 · 9.09 uur

  Weetje ook toevallig hoe je films kan maken op je ps3 ? Van hoe je gamed enzo. zou je misschien een link kunnen sturen van de site zodat ik kan kijken, DankU

 324. elshoutp · 26-10-2011 · 19.27 uur

  beste vincent,

  ik heb een nwe hhd gekocht conform de gestelde eisen. Echter ps3 herkent de hhd niet ook niet naar formateren tot fat32. nu schijnt er met bepaalde types ps3 met 16 mb geheugen een proibleem te zijn met ps3 software hoger dan 3.56. A klopt dit en is het mogelijk om 3.56 nog te installeren op de ps3. Wie heeft deze software dan nog want bij sony kan je alleen de laatste versie krijgen. ik hoor graag van je.

 325. Raphaël · 20-11-2011 · 21.49 uur

  Beste vincent,

  Ik heb alle stappen gedaan die hier beschreven zijn, ik heb een sata 2,5’ 5200/5400 tpm 320 gb, van western digital, alles zou dus goed moeten zijn, ik was ook erg snel klaar met het verwisselen.

  maar nu zet ik mijn ps3 aan en dan word er telkens aangegeven

  kan niet starten
  juiste harde schijf niet gevonden

  voor de rest kan ik dus niks doen, en ik heb geen idee wat ik fout heb gedaan, alles past en alles klopt.
  het enige waar ik aan denk is dat de schijf als standard voor laptop bedoelt is en daarom dus geen fat 32 is, maar hoe kan ik dit in hemelsnaam veranderen als ik hem nergens aan kan aansluiten ?

  alvast bedankt voor de hulp !

 326. Michael · 2-1-2012 · 13.29 uur

  Is het ook mogelijk om de hele inhoud te kopieren naar de nieuwe hdd via een computer, dus geen backups, firmware installeren, enz?

 327. Vincent Leeuw · 2-1-2012 · 16.18 uur

  Nee. Je hebt de versleuteling nodig die de back-up functie levert. Anders zal je PS3 geheid eerst de HDD willen formatteren, correcte data of niet.

 328. elshoutp · 2-1-2012 · 16.29 uur

  http://youtu.be/rl7CDlBg7Oo

  kijk naar bovenstaande link als je ps3 je vervangende harddrive niet herkend. heb ik ook gedaan en gebruik optie 3 of 5 je hard disk wordt dan wel geformatteerd. succes

  pieter

 329. Davy · 5-2-2012 · 16.12 uur

  Ik heb een probleem en ik hoop dat u mij hiermee kunt helpen..
  Ik heb de harde schijf van mijn PS vervangen en alles lijkt in orde maar sindsdien kan ik niets meer downloaden uit de playstation store.. Wanneer ik op een demo klik en dan downloaden krijg ik gewoon een leeg scherm. Mijn vraag is eigenlijk de volgende: De enige stap die ik niet heb gedaan bij het vervangen van mij HDD is dat ik VOOR het uithalen van de originele schijf, geen systeemupdate heb gedaan. Erna heb ik wel de nieuwe versie geinstalleerd maar op voorhand was ik dit vergeten. Is dit belangrijk? Kan dit mijn problemen veroorzaakt hebben?

  Hartelijk dank voor uw tijd
  Davy

 330. Johnny Waarliefde · 10-2-2012 · 11.20 uur

  Een hele goede insturctie mijn hardeschijf is ook kaduk en heb wel al de updates op een usb staan ps3/upate en in de map update de ”update” haha maar ik krijg dan bijvoorbeeld het scherm druk start/select tegelijk in dan leest hij wel even die usb maar daarna zegt hij de hardeschijf is te beschadigd of iets dergelijks raadpleeg blablabla nu is mijn vraag als je een geheel nieuwe hardeschijf koopt in een winkel voor de ps3 is hij dan niet al leeg en/of fat32 geformateerd of moet je dat alsnog doen als je thuis bent?

 331. Abdi · 4-8-2012 · 11.01 uur

  Vincent, Kan je Me helpen Onlangs is Mijn ps3 Gevallen
  En als ik Het opstart Komt er dan Sorry Jouw Harde Schijf
  Beschadigd en Het GB van Mijn ps3 Was 320GB

 332. dennis · 13-8-2012 · 16.38 uur

  hallo allemaal, ik heb een vraagje,
  ik heb gelezen dat je voor je nieuwe hdd een FAT32 bestandssysteem nodig hebt, 5400 rpm, en grootte 2,5” .
  ik heb een interne hdd gezien op internet, met 5400 rpm en 2,5” maar zag nergens FAT32 staan, alleen SATA-300, is dit hetzelfde? of kan ik deze hdd niet gebruiken voor mijn ps3?
  gr. dennis

 333. Miriam · 29-9-2012 · 22.40 uur

  Hey wilde je bedanken voor deze duidelijke tut. Alleen het zou wel handig misschien zijn als je aangeeft hoeveel schijfruimte je nodig hebt voor je backup. Aangezien ik dacht dat je aan een usb van 16 gig genoeg zou hebben :)Kwam uit op 25 gb lol.
  Maar voor de rest super. En werkt als een trein. Bedankt

 334. Nils · 18-10-2012 · 16.18 uur

  Hallo,
  ik heb van een vriend een tweedehands PS3 gekregen. Enige manco is, is dat de interne harde schijf defect is. Ik heb nu een nieuwe harde schijf gekocht. Ik ben niet van plan om oude spelbestanden van de oude Harde Schijf te gebruiken omdat ik nog nooit gespeeld heb. Moet ik dan toch een back-up maken, want als ik de nieuwe harde schijf aansluit krijg ik de melding dat de juiste harde schijf niet is aangesloten.

  Graag hulp

 335. Michel Franken · 20-10-2012 · 11.23 uur

  Probeer eens de PS knop ingedrukt te houden (met usb snoer aangekoppeld)
  als je hem aanzet

  MF1976NL

 336. Enrique · 5-12-2012 · 10.44 uur

  is dit ook mogelijk bij de Playstation 3 ultra slim?

 337. Jacco J. · 5-3-2013 · 12.34 uur

  Zelfs na 5 jaar nog een prima handleiding !

 338. Peter · 12-6-2013 · 17.37 uur

  Best Vincent,

  Bedankt voor je TUT.
  Hier een Western Digital Scorpio Blue 750GB SATAII,5400rpm,8MB geInstalleerd.
  Spannend vond ik de betaalde DOWNLOADS ! of dit goed ging zoals COD BO2 mappacks ook seasonpass etc..maar gelukkig via de downloads achterhaald en opnieuw geinstalleerd dus….up and running !
  Thnx met vriendelijke groet,
  Peter

 339. Ginovier · 25-6-2013 · 14.40 uur

  hoi ik heb 1 vraag en ik ben nieuw in dit ik heb een nieuwe HDD hardeschijf gehaald 500 GB mijn vraag is moet ik nouw fat 32 en link met dat update alemaal in het HDD harde schijf zetten om het te laten werken op me ps3 of niet zo niet dan help me A.U.B want weet helemaal niet of dat nouw moet of niet

 340. Ron · 17-9-2013 · 14.56 uur

  Thanks man.
  Had mijn PS3 onder het stof vandaag gehaald speciaal voor GTA V.
  Is een 40GB model dus geen 36GB vrij voor playstation store download. ;-(
  Heb de drive nu vervangen voor een 320GB Seagate Momentus drive.
  De download loopt… nog 33 minuten… ;-)

 341. stefan · 3-11-2013 · 17.11 uur

  Ik heb zonet een harde schijf die defect was uit een ps3 slim versie gehaalt,…en heb dan een hdd eringestoken die uit een eerdere yrod ps3 is gehaalt. ik start de ps3 op en krijg de volgende melding:

  De systeemsoftware functioneert niet correct.
  systeemsoftware opnieuw installeren.
  plaats het opslagmedium waarop de updatedata van versie 4.31 of hoger staan en druk de toets start en select tegelijk in.

  Raadpleeg de sce website voor u regio hoe de updatedata verkrijbaar is.

  Deze laatste heb ik gedownload samen met versie 4.50 en op stick opgeslagen alsook de manier waarop je de select start moet indrukken maar geeft telkens hetzelfde weer

 342. timhenning · 13-12-2013 · 10.58 uur

  Is het mogelijk om de interne harde schijf weg te laten en deze gewoon te vervangen met een externe harde schijf?? Zo ja, welke software moet ik dan installeren op die schijf? Vriendelijke groeten

 343. rgvanharten@kpnmail.nl · 4-1-2014 · 15.17 uur

  Hallo,

  is het echt noodzakelijk om de firmware up te daten van de ps3 indien je de harde schijf wilt vervangen ?
  Hoor graag

 344. remco · 20-5-2014 · 14.59 uur

  goeie instructie was makkelijk om te doen.

  bedankt.

 345. The-Gamers-For-Life · 29-8-2014 · 19.33 uur

  goede avond alle.

  ik weet niet of ik in de goede catogrie zit.

  ik heb klein probleem met mijn play station 3

  ik zou heel graag mijn muziek willen luisteren via mijn play station 3 maar mijn muziek staat op een ander aparaat die in de thuisnetwerk gedeeld hebt. het gaat om de computer waar alle muziek van m op staat hoe kan ik mijn muziek besluiten met mijn play station 3 hoe en wat moet ik doen om dit voor elkaar te krijgen wie o wie kan mij helpen of instructie geven. alvast bedankt voor moeite

  met vriendelijke groeten The Gamers for Life

 346. Jo · 13-3-2015 · 18.04 uur

  Vincent ik heb vandaag een 12 gb exemplaar voorzien van een 500 gb harde schijf van PlayStation 3. Heb je stappen doorlopen en alles werkt perfect!
  Dank voor je heldere uitleg.

  Jo

 347. Raymond · 31-1-2017 · 14.39 uur

  Bedankt, er staan op internet een massa van deze tips, maar de uwe steekt er bovenuit!! Heel goede hulp geweest, anders was ik verloren geweest!!

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>