Hoe het zal gaanIn de laatste Power Unlimited (gekocht voor de kunst) viel mijn oog op een stuk van Jurjen Tiersma. Het was een verslag van een trip voor Mario & Sonic at the Olympic Games 2. Een opmerkelijk grappig en cynisch stukje waaruit bleek dat hij van het spel niets hoefde te zien en van de makers niets hoefde te weten. Zijn enige vraag (die hij aanvankelijk niet eens durfde te stellen) was: waarom worden onze helden zo door het slijk gehaald met deze minigame-troep? Waarom wordt er geen energie gestoken in volwaardige games van onze jeugdhelden?

Ik herken het sentiment bij vrienden en bij mijzelf. Mocht ik ooit uitgenodigd worden op een dergelijke trip, dan zou deze vraag ook in mijn hoofd rondtollen. Voor het spel zelf zou ik geen oog hebben. Laat staan dat ik poog een analyse te maken waarin ik de verschillen, de balans, de fijne en grote aanpassingen ten opzichte van het vorige deel in kaart breng. Toch, van Mario & Sonic at the Olympic Games zijn miljoenen exemplaren verkocht. Dat zegt helemaal niets over de kwaliteit, maar het betekent wel dat dit voor vele, vele kinderen het spel is waar zíj later weemoedig naar zullen terugverlangen.

Wij dertigers, hadden Mario en Sonic in 2D-platformgames en daarmee leek hun lot bezegeld. Mario en Sonic zouden altijd blijven rennen en springen, vonden we. Wij kunnen namelijk niets anders verlangen dan hetzelfde. Volgens de nerdtalk die we bezigen, behoren Zelda, Mario & Sonic gevangen te blijven om onze herinnering in stand te houden.

Inmiddels spelen miljoenen kids met Mario en Sonic zoals wij nooit hebben aangedurfd: in minigamecollecties. Ze genieten, kopen het vervolg en het daaropvolgende deel. Ze worden ouder, ruziën op forums over welk deel van ‘Mario & Sonic’ het beste was. Ontelbare ‘Top 5’en en ‘Top 10’en worden gemaakt en betwist. Ze beginnen gamesites en schrijven vlijtig (en veel te uitgebreid!) recensies over minigamecollecties. De Power Unlimited geeft elke nieuwe ‘Mario & Sonic zijn samen ergens’ een Gold Award, en hoewel Bashers nog steeds valt over hun taalgebruik geven ze toe dat het inderdaad fantastische spellen zijn.

Ze worden nóg ouder en een nieuwe trend dient zich aan. Mario & Sonic doen opeens geen minigames meer. Ze gaan… uit elkaar! Ieder zijn eigen spel. De fanbase wordt woedend, tekent petities, smeekt Nintendo om dit onafscheidelijke duo niet uit elkaar te trekken. De zonen van Tiersma en Kahlmann schrijven cynische verslagen van de perstrips en vragen de makers om ‘alsjeblieft terug te gaan naar de basis.’ En wijzelf? Wij zijn al bijna dood.

6 reacties

 1. Rick · 1-7-2011 · 16.00 uur

  Doet me denken aan de tekeningenrubriek vroeger in de PU, met daarin tekeningen van lezers waarop Mario en Sonic elkaar op de meest gruwelijke manieren dood maakten… Sonic en Mario in één game? Mensen hadden je voor gek verklaard als je dat toen had voorgesteld.

 2. Robert Hoogendoorn · 1-7-2011 · 16.09 uur

  Fuck! En plots besef ik dat ook een oude lul ben. Ik zet NU mijn computer uit en ga me in de eerste de beste kroeg bezatten. Wanneer naast mij iemand komt zitten van rond dezelfde leeftijd zal ik hem vragen: “Ken jij die tijd nog dat Commander Keen vet was, Michael Knight de grootste held ooit en gamecodes als met mond-op-mondreclame werden doorverteld?” - Nee, maar serieus, ik ga me nu echt bezatten.

 3. Robert August de Meijer · 1-7-2011 · 16.37 uur

  You mean you have to use your hands?!

 4. Mitch · 1-7-2011 · 17.15 uur

  “Waarom wordt er geen energie gestoken in volwaardige games van onze jeugdhelden?”

  Gelukkig zijn Sonic Generations en Super Mario 3d in ontwikkeling (en ligt Galaxy 2 nog steeds in de winkels)

  Leve het verleden opnieuw uitvinden ;)

 5. David · 1-7-2011 · 17.19 uur

  Wat is nu werkelijk de aanklacht?

  Is de aanklacht het feit dat er nodeloos minigames gemaakt worden met onze ‘favoriete’ gamefiguren of is de aanklacht dat er nodeloos sequels worden gemaakt? Of gaat het nu om de kwaliteit van games in het algemeen?

  Dit is naar mijn mening gewoon een gevolg van commercialisering van de gamesindustrie. Destijds kwamen er minder games uit en waren ze veelal gemaakt voor en door liefhebbers. De kwaliteit, met de techniek van toen, was hoger. Tegenwoordig komen er duizenden games per maand uit en is er veel meer ‘rommel’. Maar er is nog steeds een segment games van hoog kwaliteit. Speel die en geniet!

  Heb het artikel niet gelezen, maar snap niet waarom die Jurjen zo moet bitchen. Niemand verplicht hem om op perstrip te gaan. Vanuit commercieel oogpunt snap ik het ook niet. Waarom bedrijven ‘serieuze’ pers uitnodigen voor een event. Waarschijnlijk koopt het gros van het publiek de game kopt omdat ze het kennen van een reclame op tv. Bij dit soort games speelt de mening van pers totaal geen rol.

 6. Lucas · 1-7-2011 · 19.31 uur

  @Robert Commander Keen vet WAS? Die is nog altijd vet, maar helaas daar worden geen remakes van gemaakt.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>