Ik haat je Nintendo, omdat ik van je houdStefan Popa op zondag.
Beeld: Paul Veer.

Er is een hoop gezegd en geschreven over de Wii U, hetzij weinig positief. Daarnaast wordt er buitensporig veel over de nieuwe Nintendo gegrapt. Over de bekrompenheid van Nintendo, over de stompzinnigheid van een HD console die zeven jaar te laat is en bovenal over de verdorven naam. Zulke zwartgalligheid is mij niet vreemd, integendeel. Het positiefste wat ik erover heb getweet, is: ‘Ik ben benieuwd naar de Wii U, maar ik voel ‘m nog niet’.

En toch zit ik dinsdag 5 juni plompverloren naar mijn computerscherm te staren. Zoals elk jaar kijk ik het meest uit naar Nintendo’s E3-presentatie in Los Angeles. Dat is een afwijking. Ik hang aan de lippen van de Japanner met die rare haarcoupe, ik wacht ongeduldig op kontschopperij van de Amerikaanse beer en bij elke overgang hoop ik op de olijke opkomst van Miyamoto – waar ik me altijd een beetje plaatsvervangend voor schaam. Ik haat je om alles, Nintendo. En ik ben niet de enige.

IJsbreker

Ik merk het bijvoorbeeld op bijeenkomsten van gamejournalisten. De Wii U doet prima dienst als ijsbreker. ‘Hé, waar ben jij van? Heb je de Wii U al gezien?’ Proest, proest. Meteen ontstaat er een gemoedelijk gesprek over de wonderbaarlijke teloorgang van Nintendo. Het Japanse bedrijf maakt van iedereen een zeiksnor eerste klas.

Des te wonderlijker is het dat Nintendo zelf weigert om een beetje bij te draaien in onze richting of ook maar enigszins duidelijkheid te bieden. Want wat is de Wii U eigenlijk, behalve een opgewaardeerde Wii met tablet die eigenlijk een opgewaardeerde Gamecube was met bewegingscontrollers? Tekenend is de onduidelijkheid na de E3 van vorig jaar. Is de Wii U een nieuwe en extreem zwakke console of slechts een briljante uitbreiding voor de Wii?

Roze bril

De E3-trailer was tergend. Diep triest filmpje. Met een labrador. Hoe erg ik het ook vind om toe te geven, vorig jaar kreeg Nintendo mij hiermee enthousiast. ‘Jij kan tv kijken, terwijl ik doorga met mijn game,’ schreeuwde ik bezeten naar mijn vriendin. Liefde maakt inderdaad blind. Een dag later vond ik de trailer zo slecht, dat ik dacht dat het een andere was.

Waar is mijn Nintendo gebleven? Ik heb geen idee. Ik weet wel dat ik op 5 juni mijn zwartgalligheid heel even inwissel voor een roze bril. Dan vang ik een kleine glimp op van het geweldige Nintendo. Ik zal twitteren dat ik van Nintendo houd, ook al voel ik de Wii U nog steeds niet. Dat het allemaal gezichtsbedrog is, kan me niets schelen. Tot slot verschijnt hier zondag de tiende van juni een vernietigende column over mijn haat jegens dat stomme ding met die stomme naam van dat stomme bedrijf.

4 reacties

 1. Michiel Krol · 28-5-2012 · 12.14 uur

  Indien Nintendo de Wii U alle Wii games in native HD rendered op het scherm, denk ik dat ze een sterk verkoop punt hebben. De voornaamste reden dat ik de Wii niet aanraakte was omdat ik een afschuw heb tegen games die op een te lage resolutie worden weergegeven. Als de Wii U daadwerkelijk de oude games in Full HD kan renderen, krijgt mijn Wii Game collectie direct meerwaarde. Blurry textures houd je dan nog hier en daar, al denk ik dat die minder hinderen dan kartelige edges.

 2. Jasper Driessens · 28-5-2012 · 17.54 uur

  Ja, het zit diep. Maar niet zo diep dat het nooit meer kapot kan, merk ik de laatste tijd meer en meer.

 3. Spook · 29-5-2012 · 0.36 uur

  Vooralsnog waren er geen plannen voor het upscalen van Wii games op de Wii U. Dus reken er maar niet op.

  En ze maken van iedereen een zeiksnor? Hmmm… ik heb het even gecontroleerd en ik kom tot de conclusie dat dit niet bij mij het geval is. De volgende spelletjesdoos waarop ik een nieuwe reeks Nintendo games op kan spelen? Nou, ik ben er klaar voor.

 4. Stefan Popa · 29-5-2012 · 15.29 uur

  Iedereen is misschien wat overdreven. Maar de mensen die ik tegenkom op dergelijke feestjes en partijen, doen allemaal wat lacherig over de Wii U. Het is simpelweg nog niet overtuigend gepresenteerd.

  Maar ik ben bang dat ik Jasper gelijk moet geven. Ook bij mijzelf.

  En Michiel: wie weet. Ik help je hopen. Want ik heb er ook wat moeite mee om Wii games te spelen…

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>