In de gameshop: de PSP laat het afwetenRoy Swiers brengt elke maand bericht uit vanuit gameshop Dr Games in Utrecht.

Een korte introductie: mijn naam is Roy Swiers. Al bijna zeven jaar ben ik als bedrijfsleider verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen van Dr Games in Utrecht. Voor wie het niet weet: Dr Games is een speciaalzaak die door de jaren heen expert is geworden in de inkoop en verkoop van tweedehands games en hardware. Onze nieuwste trots is de recent gelanceerde webshop, vol tweedehands videogames.

Vanuit Dr Games ga ik Bashers voorzien van mijn blik op de game-industrie. In mijn eerste blog wil ik inhaken op iets waar ik mij al lang over verbaas, namelijk het beperkte aanbod op de PSP. Ik kreeg laatst de nieuwe bestellijst van onze hoofdleverancier binnen. Deze lijst geeft voor ons een realistisch beeld van de spellen die de komende maanden uitkomen. Verbazingwekkend genoeg stonden er wederom weinig topgames op onder het kopje PSP.


Klein aanbod

Een paar weken terug kwam Crisis Core: Final Fantasy VII (81% op Gamerankings) uit in Europa. Gek genoeg kan ik niet zeggen dat deze titel bij ons als warm broodje over de toonbank vliegt. Een van de beste PSP-games van het jaar komt uit en hij verkoopt maar mondjesmaat. Opeens is het niet zo heel gek dat er niet zoveel games uitkomen voor Sony’s portable gamesysteem. Heeft iedereen Crisis Core dan gedownload of geïmporteerd uit de VS? Of wordt de gemiddelde PSP-eigenaar gewoon blijer van bijvoorbeeld een Need for Speed-game?

De releaselijst van interessante PSP-titels voor de komende twee maanden ziet er als volgt uit:

 • 11/07 - Echochrome (80% Gamerankings)
 • 18/07 - Secret Agent Clank (75% op Gamerankings)
 • 25/07 - Naruto Ultimate Ninja Heroes 2 (67% op Gamerankings)
 • 01/10 - Manhunt 2 (68% op Gamerankings)

Je leest het goed. De komende twee maanden komen er in Europa welgeteld vier noemenswaardige games uit en gemiddeld scoren ze nog geen 7,5 in de internationale pers. Dit najaar wordt het al niet veel beter: op de E3 werd eigenlijk alleen een versie van Resistance onthuld.

Je moet het als PSP-gamer dus niet alleen doen met een klein aanbod, maar ook met games van gemiddelde kwaliteit. En dat voor een spelcomputer waarvan wereldwijd meer dan 36 miljoen exemplaren zijn verkocht, waarvan zeker een derde in Europa te vinden is. Vreemd.

Wat Sony zegt

Onlangs heb ik onze account manager bij Sony gesproken. Hij gaf aan dat het inderdaad wat stil is qua releases op third party-gebied. Het aantal ligt in ieder geval lager dan Sony graag zou zien. Maar ook wist hij mij te melden dat Sony er dit najaar extra hard aan gaat trekken om PSP-eigenaren blij te maken. Veel kon hij hier nog niet over zeggen, titels waren nog niet duidelijk (het was nog vóór de E3), maar volgens hem zou het wel goed gaan komen.

Ik mocht van hem ook niet vergeten dat de PSP andere toffe functies heeft: de link met de PS3, de multimediafuncties en de mogelijkheid om PSone-games te spelen die je koopt via de PSN Store op de PS3. Maar of dit de PSP nu tot een succes gaat maken vraag ik me af.

Third parties

Wat er moet veranderen? Als je het mij vraagt moet Sony het vertrouwen van de third party-ontwikkelaars en -uitgevers terugwinnen. Ervoor zorgen dat zij weer games willen ontwikkelen en uitgeven op het apparaatje dat technisch gezien genoeg in zijn mars heeft.

Misschien moet Sony deze bedrijven ook meer aansporen met PSone-gamecollecties te komen
op UMD. Ik heb het vermoeden dat er zat mensen zijn die zouden willen betalen voor een Crash Bandicoot-disk met de PSone-versies, de eerste Gran Turismo’s op een disc, Metal Gear Solid met special missions, of wat dacht je van de Final Fantasy-games die op de PSone zijn uitgekomen?

Veel gamers genieten van klassiekers en willen hier best geld aan uit geven. Zeker omdat veel van deze games met de tijd onze de collectie zijn verdwenen en een vakantie de ideale gelegenheid is om op ontspannen wijze herinneren op te halen aan ‘vroeger’.

Prijs omlaag

Daarnaast moet er misschien iets aan de prijsstelling gebeuren. PSP-games zijn gemiddeld al behoorlijk goedkoper dan bijvoorbeeld Playstation 3-releases, maar een nog wat fijnere prijs (30 euro voor een nieuwe release à la sommige DS-titels?) zou gamers sneller overhalen om tot aanschaf over te gaan. Bij mij zou dit wel werken: PSP-games speel ik meestal minder lang (tijdens treinreisjes, eventjes op vakantie), dus met een klein prijskaartje zouden ze hun geld meer waard zijn.

Ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen het komende halfjaar. Een schrale troost is dat er de laatste jaren op zich genoeg games zijn uitgekomen die de moeite waard zijn, en dat je die vast nog niet allemaal hebt. Neem nou de genoemde Crisis Core.

Als je dus een goede game voor je PSP wilt spelen op vakantie, dan zou je eraan kunnen denken eens een gameshop binnen te lopen om te vragen naar die ene titel die de medewerker de moeite waard vind. Hij of zij heeft vast nog wel wat toffe dingen staan (nieuw of tweedehands) die je eerder over het hoofd hebt gezien.

25 reacties

 1. TAW · 24-7-2008 · 22.40 uur

  Leuk artikel.

  Grappig dat je de PSone titels erbij betrekt. Ik denk dat mensen liever nieuwe delen spelen dan een re-release van de meeste PSone spellen: je wil toch wat nieuws en de PSP doet vaak dingen die onmogelijk lijken op de PSone. Zou een titel als Gran Turismo 1 en Tony Hawk 2 het dan zo goed doen? Die uitzonderingen als Metal Gear Solid en Final Fantasy zijn natuurlijk uitzonderingen.

  Persoonlijk vind ik racegames wel tof op de PSP (Ridge Racer en Need for Speed). Echochrome hoop ik morgen te kopen (afgelopen zaterdag ging het mis…).

 2. Frank Verhoef · 25-7-2008 · 8.41 uur

  Ik heb net een PSP gekocht. In Rotterdam was ‘ie bijna overal uitverkocht, en ik ben het met je eens: het spellenaanbod is karig. Er zit veel te veel crap tussen. Op dit moment heb ik Wipeout Pulse, GTA: Vice City Stories en Echochrome (gewonnen bij gamer.nl).

 3. Roy Swiers · 25-7-2008 · 8.59 uur

  Wat betreft de uitverkochte PSP’s; ook wij zitten op dit moment zonder in de winkel, de groothandels hebben ook niets meer op voorraad. Opvallend is dat er ook erg veel vraag is naar het apparaatje, vaak mensen die alleen de PSP en een Memorycard willen en dan “later wel met hun zoon terug komen voor spelletjes”. Ik kan er niet anders vanuit gaan dat het vaak mensen zijn die de games gaan downloaden, helaas…

  Ik denk dat de PSone games het goed zouden doen, in ieder geval commercieel gezien. Zeker als je meerdere games op 1 disc zet. Misschien dat niet games uit dezelfde series, maar wel een echte klassiekers. Een Tony Hawk 2 en Gran Turismo 2 zijn dan commercieel gezien wel interessanter dan de delen 1 van deze games, maar er zijn daar zeker wel mogelijkheden, zeker als de prijzen lekker laag liggen. De PSone downloadgames op PSN zijn slechts 5 euro. Dus het moest vast mogelijk zijn 3 games op 1 disc voor 30 euro aan te bieden (als het past op de disc). Of gewoon games los voor 15 euro per stuk ofzo. Ik zou er wel voor betalen. :)

  Iedereen met een PSP kan wij betreft trouwens blind DAXTER kopen. Zeer leuke titel!

 4. Frank Verhoef · 25-7-2008 · 9.09 uur

  Ik hoorde van alle winkeliers dat het vooral aan de zomervakantieperiode lag. Even een DS of PSP kopen om ze zoet te houden, zeg maar. Maar ja, er zal ook wel veel worden gedownload, net als met de DS.

 5. Korumera · 25-7-2008 · 9.12 uur

  Ik heb al heel lang een PSP maar heb er maar paar spellen op zo uit me hoofd, SSX die erg tof is, GTA, Lumines, Ridge Racer en Crisis Core. De laatste is heel erg stoer. Maar denk dat dat vooral gekocht worden door fans van de serie. Want als je er niks mee heb dan zal je het ook niet zo snel kopen. SSX daarin tegen vind ik dan wel weer erg stoer als casual game. Maar goed ding was gewoon eigenlijk een miskoop als ik er op terug denk had ik hem nooit gekocht.

 6. Dave Baljon · 25-7-2008 · 10.45 uur

  Ik ken Roy als een fijne gozer! Het is de meest knappe man van heel Utrecht, ja dames! Roy is een spetter! ;-) Nee, Roy heeft gelijk. Ik heb een PSP gekocht in Japan, maar kan niet echt zeggen dat er veel voor te krijgen is! Ik krijg er echt een enorme slappe van. Sony moet zich echt schamen. Ze weten volgens mij zelf ook niet wat ze met de machine aanmoeten, net als de PS3. Ik kan mij gelukkig prijzen dat ik vrienden heb wonen in Japan die mij de eventuele goeie games voor de PSP toe kunnen sturen ( en de helft goedkoper mensen ). In NL is er gewoon geen HOL voor dat ding. Mijn advies voor de goeie PSP games is: Ace Combat, GOW, SNK arcade classics, Capcom collec ed, Rockman, SF series, en alle andere old school hardcore classics!

  Ciao.

 7. Alinde · 25-7-2008 · 14.24 uur

  Dave heeft helemaal gelijk! Ik heb, toen hij en ik in Japan waren, een paarse psp gekocht. Ik was er helemaal blij mee, totdat ik merkte dat er maar weinig (kwaliteits)spellen te krijgen zijn. Het spel dat ik wel tof vond, was ratchet and clank, maar daar is alles mee gezegd. De mijne ligt nu bij iemand anders op z’n nachtkastje….ik heb m verkocht :( I love my DS!
  Alinde.

 8. Bart Breij · 25-7-2008 · 15.03 uur

  Met het oprukkende succes van de iPhone weet ik serieus niet of de PSP-gameverkopen nog aantrekken. Het apparaatje dat vooral lijkt te verkopen op appeal naar gadgetfanaten, wordt qua aandacht en slickheid nu overruled door Apples telefoon. Waar je overigens ook prima op kan gamen tegen veel betere prijzen.

 9. Frank Verhoef · 25-7-2008 · 15.53 uur

  Maar volgens mij is de iPhone werkelijk crap qua graphics, of niet?

 10. Claire Donkersloot · 25-7-2008 · 16.07 uur

  @Frank: Zo goed als hetzelfde als de Dreamcast qua grafische prestaties.

 11. Wauw · 25-7-2008 · 20.03 uur

  Ik denk dat het probleem van de PSP bij het grote publiek meer is dat de kwaliteitsspellen (en die zijn er zeker wel) te groot zijn om ‘eventjes’ te spelen. Neem een Silent Hill/Metal Gear/Valkyrie Profile/God of War, spellen die veel beter geschikt zijn om rustig thuis te spelen dan onderweg. Het is veel meer een draagbare console dan een echte handheld.

 12. Jeroen Bos · 25-7-2008 · 20.31 uur

  @Wauw
  Nee, dat is het probleem niet. Ten minste, op de Game Boy had je ook spellen als Advance Wars, Golden Sun, Fire Emblem en niet te vergeten Pokémon. Spellen waar je makkelijk tientallen uren aan kwijt bent. Toch is de GB(A) een succes en de PSP niet.

  OT:
  Als Sony een manier vindt om de PSP te laten communiceren met LittleBigPlanet doet het apparaat er misschien weer eens toe. En dan doel ik niet op een ‘achteruitkijkspiegeltje’-feature.

 13. Wauw · 25-7-2008 · 21.20 uur

  Er is weldegelijk een verschil, Jeroen. De spellen die jij nu noemt zijn stuk voor stuk minder op verhaal en atmosfeer gericht dan de spellen die ik noem. Een ander groot verschil is dat ze veel makkelijker in gedeelten te spelen zijn. Pokemon kun je makkelijk eventjes vijf minuten spelen zonder iets te missen, met Advance Wars en Fire Emblem kun je eventjes een map doen, in het uiterste geval kun je dan nog quicksaven zonder de draad kwijt te raken. Zelfs Golden Sun was naar mijn gevoel zo gedesigned dat het opgesplitst kon worden, het miste in ieder geval lange cutscenes. Dat zijn nu juist de verschillen tussen console- en handheldspellen.

  En hoezo zou de PSP geen succes zijn? Het heeft nu al de helft verkocht van de totale verkopen van de GBA.

 14. RickJ · 26-7-2008 · 17.18 uur

  @Wauw: Golden Sun en Fire Emblem zijn ‘minder op verhaal en atmosfeer gericht’? Sorry hoor, maar dat gaat er bij mij niet in.

 15. Nicolas · 26-7-2008 · 19.17 uur

  Ik ga akkoord met Wauw. De PSP is niet ‘handheld’ genoeg en mist die pickup-and-play-games die de Nintendo DS dan weer wel heeft. Ik zeg niet dat Nintendo geen serieuze handheld titels heeft, ze zijn er alleen in kleinere aantallen.

  Ik merk dat ook aan mezelf. Als ik me verveel ga ik thuis even op de PSP spelen, het verhaal volgen etc. Ga ik op reis, speel ik nu en dan eens Nintendo DS als ik even moet wachten tot iemand anders klaar is met opfrissen oid.

 16. Vincent Leeuw · 26-7-2008 · 19.53 uur

  .::: Ik heb m’n DS al in geen half jaar meer aangeraakt. Ik ben alleen nog maar op de PSP aan het spelen. Voordeel van de PSP negeren sinds zijn lancering gok ik.

 17. Henk · 1-8-2008 · 15.35 uur

  Ik heb mn eerste paar spellen gekocht, maar dat kun je ook niet blijven doen hoor. Aan de andere kant, als je een spel koopt, dwing je jezelf wat langer te spelen…

  CC:FFVII is eigenlijk de enige game waar ik geld voor over heb gehad, maar voor de rest? Wat moet ik als ik benieuwd ben naar een game die 65% scoort en 50 euro kost? Die koop ik niet natuurlijk.

 18. Dave Baljon · 1-8-2008 · 16.10 uur

  Hi! Zoals ik al eerder zei, de PSP is ( iets ) waar Sony zich gewoon lelijk in vergist heeft. Natuurlijk, er zijn goede spellen te krijgen zoals diegene die ik laatst genoemd heb. Ik ben net terug uit Japan en heb wel weer het nodige gevonden wat wel te spelen is! Maar vergeet niet ( Dit moet een handheld voorstellen ) Waar GEEN RUK voor te krijgen is in het fijne Europa waar iedereen schijnt te weten wat het spelen van goede games inhoud! ( laat me AUB niet lachen! ) Oh, en die PSP battery waar je dan langer mee kan spelen, wat een uitvinding. Sony doe me een lol zeg!!! Plus, de game industrie in NL is een lijk wat zo nu en dan gereanimeerd wordt, neem Nintendo….geweldig die Wii!!! Ik heb zoveel keus aan spellen, ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen ! En EA, zal ik een voorspelling doen voor dit jaar ( en ook gelijk 2009 maar ) Neem al die één en dezelfde kut sportspellen, en verhoog het jaartal! Oh en Henk, beste Henk,…..laat je AUB niet misleiden door de NL game mag’s die gaan vertellen wat een spel behoort te scoren ( 9 van de 10 worden gesponsord, dus wat verwacht je ?…. een eerlijk antwoord ) en ze weten echt totaal niet waar ze het over hebben! PU / AKA de fabeltjeskrant ;-) Gr, en enorm bedankt dat ik effe heerlijk m’n hart heb kunnen luchten! D

 19. Jaap · 2-8-2008 · 10.20 uur

  Een PSP, vet dingetje, wegens geldgebrek heb ik er geen. Maar kan zo een aantal toffe titels verzinnen: Liberty City/ Vice City Stories, Pata-pata-patapon, lumines, god of war chains of olympus, killzone, crisis core, daxter, LocoRoco, ridgeracer, wipeout, die syphon filter. Zelfs tekken voor de liefhebbers. Daar houdt het dan ook op, maar ik zou het genoeg vinden om een psp te kopen. Veel nieuws komt er echter niet uit idd.

 20. Henk · 4-8-2008 · 10.41 uur

  En heb je gezien wat er allemaal in Japan en China uitkomt? De ene na de andere vette game.

 21. Dave Baljon · 4-8-2008 · 11.06 uur

  Nou, dat valt wel mee. Zoveel goeds komt er niet uit. De nieuwe Metal Slug 7 voor de DS is erg leuk! ( de nieuwe Castlevania voor DS, ( Order of Ecclesia was voor pre-order ) Verder zijn er natuurlijk tal van spellen die het daglicht in NL NOOIT zullen zien, maar de DS en PSP zijn regio vrij dus ga ens wat proberen zou ik zeggen. Als je vragen heb over titels die je bij naam kent, of een zeker genre dan hoor ik het wel. Mensen met een X 360 ( Japans ) kunnen nu de volgende shooters op pre-order bestellen. ( Raiden 4 & Otomedius Gorgeous “de nieuwe Parodius” ) GEWELDIG! Henk, alle spellen uit China is SHIT! Het is Fake en een copie…..en met vette game bedoel je ??? Gr D

 22. Henk · 4-8-2008 · 16.38 uur

  Ik zag Phantasy Star Portable staan, bijvoorbeeld. Kijk, ik ben RPG-fan en alles kan me wat dat betreft wel een beetje bekoren.

 23. Dave Baljon · 4-8-2008 · 16.47 uur

  Hi Henk, Phantasy Star heeft 271000 stuks verkocht op de 1st dag in Japan! ( Het is niet mijn spel, maar het is echt geweldig voor elke RPG Otaku. ) Jij dus,……. Gr D

 24. Henk · 5-8-2008 · 9.49 uur

  Otaku dus….. Ik bedoel maar. Zou hem best willen importeren, ware het niet dat ik geen Japans lees of schrijf. Toch best essentieel. Ach wie weet, wordt het in 2014 alsnog vertaald…..

 25. R in de maand · 4-10-2008 · 1.01 uur

  Nou Dave, jij weet zo te zien wel waar je het over hebt.
  Nou, laat mij jou dit vertellen.
  Zolang ze geen game voor een linkshandige Ninja maken, zie je mij niet aan een DS. Hoor je me ?
  En ga nu maar weer fijn aan je werk ;-)
  Liefs, R in de maand

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>