In de gameshop: heeft u een HDTV?Roy Swiers brengt elke maand bericht uit vanuit gameshop Dr Games in Utrecht.

Dikke vette tv

Je zou soms vergeten dat er een groep mensen is die consoles koopt en games speelt, maar niet of nauwelijk gamesites checkt, gamemagazines leest of in gameshops komt. Toch zijn ze er genoeg. Mensen die vaak niet goed op de hoogte zijn over de nieuwe producten en maar de helft van de mogelijkheden kennen van het apparaat dat ze in huis hebben gehaald. Mensen die eerst een console kopen en dan pas bedenken wat ze ermee willen doen.

We zien ze genoeg bij ons in de winkel. Mensen die net een maand een Wii hebben en zich hardop afvragen of je al die games niet met een gewone controller kunt spelen. Of mensen met een PS3 die een Full HD-televisie hebben en de PlayStation aansluiten met de standaard SCART-kabel omdat die er nu eenmaal bij zat.


HDMI-kabel

Als mensen trots vertellen over die schitterende beelden op hun nieuwe Full HD-scherm met hun PS3, is bij ons dan ook standaard de vraag: hoe heb je ‘m aangesloten? En ja hoor, regelmatig treffen we dan mensen die vertellen dat ze hem hebben aangesloten met de standaard kabel. Want ja, wat er bij zit zal toch wel het beste zijn.

Als we dan een HDMI-kabel aanraden, zie je dat mensen zich afvragen of we ze niet gewoon wat proberen aan te smeren. Want dat doen verkopers toch? De belofte dat de kabel teruggebracht mag worden als ze niet tevreden zijn, haalt mensen dan altijd wel over om tot aanschaf over te gaan. De volgende keer dat we deze klanten spreken, zijn ze lyrisch over de beeldkwaliteit. Dit hadden ze niet voor mogelijk gehouden

Gemiste kans

Ik sta ervan te kijken hoeveel winkels er zijn die de kans laten liggen om een dergelijke kabel bij de PlayStation 3 te verkopen, zeker aangezien algemeen bekend is dat je met de verkoop van een spelcomputer niet bepaald veel geld verdient. Los daarvan wil je gewoon dat als mensen thuiskomen met een nieuw, duur apparaat, dat ze er optimaal gebruik van kunnen maken.

Het is een kwestie van één vraag stellen tijdens de verkoop, namelijk: “Heeft u een lcd- of plasma-tv?” Uiteraard is het een probleem dat verkopers vaak zelf ook niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden van het apparaat dat ze verkopen. En wat wil je ook, als je werkt in een winkel die van alles wat verkoopt. Van teddybeer tot Xbox of van wasmachine tot PlayStation.

Slecht geïnformeerd

Los van slecht geïnformeerde verkopers, lijkt het soms ook wel alsof mensen niet geïnformeerd willen worden. Mensen die een HDTV kopen omdat het er nou eenmaal bij hoort. En het staat zo mooi, zo’n platte tv aan je muur. Ze staan er verder niet bij stil wat ze in huis halen, wat HD precies betekent, wat je er mee kan en wat er minder goed mee kan.

Ik denk dat het veel mensen gewoon niet echt kan schelen wat er mogelijk is, net als bij al de spelcomputers die ze kopen. Ze kopen het product omdat het geld brandt in hun portomonnee of omdat de buren het ook hebben en ze echt niet kunnen achterblijven.

Full HD

Zelf heb ik nog geen Full HD-tv. Vooral omdat ik een kleine drie jaar geleden nog een HD Ready-tv kocht, die toen prima mee kon. Philips had destijds al wel Full HD-tv’s op de markt, maar wat kon ik ermee, geen elk apparaat dat ik in huis had gaf Full HD weer.

Nu is dat anders. De nieuwere modellen van de Xbox 360, met HDMI-aansluiting, geven bij veel games een 1080p-resolutie door en ook de PS3 heeft flink wat games die deze resolutie ondersteunen. Ik sta op het punt om groter te gaan wonen en wil in mijn nieuwe huis graag een nieuwe, vooral grotere, tv. 42 of 46 inch moet het toch wel gaan worden. En uiteraard ga ik dan meteen ook voor een Full HD.

Maar ik besef me heel goed waar ik aan begin. Mijn vriendin en ik kijken namelijk ook veel tv. En laten reguliere tv-uitzendingen nog niet in HD worden weergegeven, althans voorlopig, en zeker niet zonder dure HD-ontvanger bij een digitaal abonnement. Je zou bijna een ouderwetse beeldbuis naast je HDTV zetten voor het reguliere tv-kijken.

Respecteer de onwetenden

We moeten niet vergeten dat veel gamers slecht geïnformeerd zijn, maar we moeten ook niet vergeten dat de game-industrie voor een groot deel draait op dit soort mensen. Mensen stellen misschien vragen als, “Heb ik internet nodig om dit spel online te spelen?” of ze maken opmerkingen als, “Echt vet dat laadscherm van Metal Gear op Full HD, echt cool zoals Snake staat te roken”. Toch zorgen deze mensen ervoor dat de industrie groeit en wij onze hobby kunnen uitvoeren. Bovendien verdienen veel van ons, waaronder ondergetekende, zelfs hun brood met deze hobby.

Het is kortom aan ons om te respecteren dat het niet iedereen even veel interesseert hoe het allemaal precies werkt. Zeg nou zelf, het gaat er toch om dat we er allemaal lol van hebben?

16 reacties

 1. ICO NLD · 28-8-2008 · 22.59 uur

  Mooi stukje. Ik heb enkele jaren geleden een vestigingsplaatsonderzoek voor Replay Videogames uit mogen voeren als afstudeerscriptie. uiteraard zat er een concurrentenanalyse bij en ben ik “underciover” naar diverse game-verkooppunten gegaan (Bart Smit, FRS, E-plaza, gameshops, etc.) om daar te observeren hoe het met de concurrentie gesteld staat. Alle gameshops scoorden goed, maar o mijn god, wat een hoop bocht qua personeel bij de FRS en met name de E-Plaza. Verschrikkelijk zeg. Gameshops kunnen vaak de huur van een A-locatie in een joekel van een stad niet betalen, dus moeten ze het van de “toevallige” passant hebben. Door inderdaad een goede kennis te hebben en service te leveren, scoort een gameshop nog steeds flink wat punten en is er bestaansrecht.

 2. J. · 29-8-2008 · 8.07 uur

  Rotterdam zoekt nog een goede gameshop. Persoonlijk ben ik moe van alle speelgoedwinkels en ‘multimedia-stores’ en de enige gameshop die er zit, wordt gerund door malloten en is al jaren tanende.

  ICO NLD, wat was je uitslag wat betreft Rotterdam?

 3. Joost · 29-8-2008 · 9.06 uur

  Quote: Nu is dat anders. De nieuwere modellen van de Xbox 360, met HDMI-aansluiting, geven bij veel games een 1080p-resolutie door en ook de PS3 heeft flink wat games die deze resolutie ondersteunen.

  Niet alleen het nieuwere model met HDMI, maar ook de ‘oudere’ Xbox 360 zonder HDMI aansluiting kan net zo goed een 1080p signaal doorgeven via de VGA en component kabels. Overigens zijn er maar heel weinig games die écht 1080p zijn, voor het grootste deel wordt de resolutie kunstmatig verhoogd. Maar mooi is het wel, zo’n full HD TV :)

 4. MrFixxiT · 29-8-2008 · 10.26 uur

  Ik zou bij Philips erg goed onderzoek doen. Het is een goed merk natuurlijk en het zijn erg goede tv’s, maar ik weet heel erg zeker dat de zogenaamde Full-HD tv’s van Philips 3 jaar geleden nog niet helemaal Full-HD waren oals je dat zou verwachten. Wat INPUT betreft konden de televisies namelijk alleen maar tot 720p en 1080i aan. 1080p ging er gewoon niet in. En ja, het beeldscherm kon die 1080p wel aan en daarom vonden zij ook dat ze dat mochten noemen, maar helaas, je zou bedrogen uitkomen.

  Toen ik mijn Full-HD televisie wilde kopen, heb ik eens goed onderzocht wat de mogelijkheden waren en wat ik het beste kon nemen (en wat ik zelf graag wilde hebben). Helaas kwam ik er toen achter dat het bij Philips op bovengenoemde manier werkte, maar dat maakte de keuze wel weer iets makkelijker. ;) Dit was anderhalf jaar geleden. Ik neem aan dat het nu trouwens anders is en dat ze nu wel volwaardig Full-HD zijn, maar ik zou hier erg goed op letten.

  Nooit geweten trouwens dat de 360 ook 1080p ondersteunde; dat was toch altijd 1 van de grootste verschillen tussen PS3 en xbox360? Ik dacht altijd dat de 360 alleen 720p en 1080i aankon.

 5. Jeroen Bos · 29-8-2008 · 10.47 uur

  Laten we eerlijk zijn, voor de ‘gewone man’ is er toch ook geen touw aan vast te knopen? Ik zag bij mijn keuze voor een Full HD ook bijna de bomen door het bos niet meer. Check anders deze link (http://www.sony.nl/section/startpagina/article/id/1207064677558). Waarom toch al die verschillende standaarden. Dat is voor Jan Modaal toch niet meer te volgen?

  Overigens vind ik het scart-kabeltje in het PS3-pakket een aanfluiting. Doe dan ten minste een component-kabel, zoals bij de Xbox 360.

 6. Roy Swiers · 30-8-2008 · 9.14 uur

  Helemaal mee eens Jeroen, maar ze komen er weg. Klanten vinden het heel normaal heb ik het idee…

  @ Joost : Zo ver ik weet kunnen Component en VGA alleen 1080i weergeven en geen 1080p.

 7. Joost · 1-9-2008 · 10.30 uur

  @Roy:

  Nee hoor, ook bij gebruik van de component en VGA kabels kan je de Xbox 360 gewoon instellen op 1080p (1920x1080). Niet alle TV’s kunnen overweg met een 1080p signaal over component, maar op mijn HD-ready tv met 1080p ondersteuning (het signaal wordt in 1080p ontvangen en geresized naar de 1368x768 resolutie van het scherm) werkt het voortreffelijk.

 8. Ronald · 1-9-2008 · 17.52 uur

  Nou ben ik de weg alweer kwijt, ik dacht dat het weergeven van 1080p nou juist het onderscheidende was van een Full-HD tv. Gelukkig heb ik niet genoeg geld om me druk te maken om een keuze :P

  “Doe mij die goedkope maar die er prima uitziet, krijg ik nog korting als ik de doos er niet bij wil?”

 9. Kevin · 1-9-2008 · 23.07 uur

  Als je een HDTV koopt moet je goed letten op de resolutie van de tv, een full HD tv heeft een resolutie van 1920x1080. En bij tv’s van de betere merken zie je dat zo’n tv helemaal onder geplakt zit met allerlei stickers die je duidelijk moeten maken dat het toch echt een full hdtv is.

 10. Raoul · 2-9-2008 · 13.39 uur

  Over het nut van Full HD bestaan echter ook nog wat twijfels. Op een scherm van pak hem beet 1 meter doorsnee zie je echt het verschil niet meer als je op 4 meter afstand kijkt.

  Je kan beter een goede HD-Ready TV (Panasoic plasma …) met een resolutie van 1024 x 768 (720P / HD Ready dus) kopen, dan een slechte Full HD TV. Bovendien is het aanbod echt Full HD erg beperkt. Sommige games (welgeteld 1 op de X360) werken op native 1080P. Blu Ray speelt 1080P af, maar digitale kabel gaat niet verden dan 720P/1080i

  Voor de Xbox360 hoef je het niet te doen, hij ondersteunt het wel, maar het levert weinig op.
  De PSIII heeft Blu-ray, wat een reden kan zijn om voor Full HD te gaan.

  Resolutie is maar een aspect van de beeldkwaliteit. Ik meen hier ook een stukje over ‘ruis’ gelezen te hebben. Kleur (echtheid), zwartwaarde en licht opbrengst (niet te veel) zijn evenzo belangrijk.

  IK vind het trouwens onvoorstelbaar dat er zoveel LCD’s verkocht worden t.o.v. Plasma, wat toch duidelijk een beter beeld geeft.

 11. Kevin · 2-9-2008 · 14.26 uur

  Maar plasma heeft (dacht ik) een kortere levensduur dan LCD, dus ben je in the long run wat duurder uit. Op vier meter afstand zie je het verschil dan misschien niet, ik zit op 2 meter afstand en dan is er (met name bij blu-ray en geupscalede dvd’s) veel verschil tussen 1080p en 720p.

 12. Raoul · 2-9-2008 · 14.32 uur

  Een moderne plasma heeft geen kortere levensduur dan een LCD. Qua energieverbruik en levenduur zijn beide technieken gelijkwaardig. Het enige wat LCD voor heeft zijn de kleinere beelddiagonalen die mogelijk zijn. (er is geen plasma full HD onder een meter)

  Met twee meter afstand kan je het verschil zien (afhankelijk van je ogen natuurlijk). Of de geupscalede DVD er beter van wordt, weet ik niet. De bron informatie van een DVD blijft 576P. Of je dit ‘oprekt’ naar 720P of 1024P zal geen verschil in scherpte opleveren. Blu-Ray kan native 1024P aan, dus ja, hier zie je verschil.

  De meerprijs voor een full HD t.o.v. een HD ready composeert de veronderstelde kortere levensduur overigens.

  Ik blijf met een vraag zitten, twee meter afstand van een 1meter+ scherm, kijkt dat wel prettig. Ik zit (krap) 4 meter van een 1,07 meter scherm en vind dit ‘just right’ (Is wel persoonlijk / smaak )

 13. Kevin · 2-9-2008 · 17.43 uur

  had eerst ook gedacht dat dit kut zo kijken, maar heb er geen last van. Kan ook aan de tv liggen natuurlijk. Het upscalen van een dvd heeft weliswaar qua diepte niet zo heel veel uitmaken, maar de kleuren zien er wat minder ‘washed out’ uit. Bovendien maken oudere films die op blu-ray verschijnen (+- voor 2002) ook gebruik van het oprek trucje, en dan is het verschil tussen een geupscalede dvd of blu-ray erg klein. Bij nieuwere films is het verschil wat duidelijker te zien (vooral achtergrond).

 14. Raoul · 3-9-2008 · 8.46 uur

  In de bioscoop zit je ook ‘dichter’ op het scherm. Veelal, zeker als je redelijk vooraan zit, kan je niet zonder met je ogen of hoofd te draaien het gehele scherm niet overzien.

  Met de huidge cameratechnieken, waarbij veel en snel gepannned, gezoomed, vertraagd scherp e.d. vind ik (ik word een oude l*l) niet prettig. Te snel, te flitsend.

  Hoofdreden waarom ik een plasma heb (Persoonlijke smaak):
  - Mooiere, vooral vollere, rijkere kleuren.
  - Minder fel, bij lager contrast toch onderscheid in donkere gebieden. Ik kijk TV /Gamecomputer /DVD met relatief weinig licht in de huiskamer.

  Bij een goede TV is het beeld rustiger, en kan je er dichter opzitten zonder problemen. Op een monitor zit je ook dichtbij. Mij gaat het vooral om het overzicht

 15. Kevin · 3-9-2008 · 14.09 uur

  dat is denk ik een smaak ding. Ik kijk of game liever niet met weinig licht, vind ik gewoon irritant. En ik ben dol op wat fellere kleuren.

 16. DrBukkake · 21-12-2008 · 15.38 uur

  plasma is stukken beter dan lcd.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>