In de gameshop: het najaar is begonnen, de drukte tegemoetRoy Swiers brengt verslag uit vanuit gameshop Nedgame in Utrecht.

najaarsweer

De zomers zijn slopend in een gameshop. Slopend rustig. Als je van hard werken houdt in ieder geval. Ik vind ze vreselijk, die warme lange zomers. Thuis niet hoor! Lekker met een biertje genieten van de zon in de tuin of, nog beter, het park. Maar in de winkel staan is in die periode geen pretje. Daarom kijk ik altijd enorm uit naar begin oktober. Dan komen er weer meerdere grote releases per week uit. Nieuwsgierige klanten komen een kijkje nemen omdat ze niet weten wat er uit is. Op de zaterdag heb je een aantal uurtjes dat je alleen maar achter elkaar aan het afrekenen bent: genieten geblazen na zo’n rustige periode!

De games

Er zijn een aantal games die direct vanaf de release lekker verkopen. Fifa 10 (vooral X360 en PS3) is hier een goed voorbeeld van. In de eerste week kregen we meerdere leveringen binnen, om aan de vraag te kunnen voldoen. Een recentere opvallende titel is Uncharted 2. Deze doet het echt beter dan ik had verwacht. Ik had van de game zelf wel enorm hoge verwachtingen, en kon niet wachten de game te spelen, maar dat er zó veel vraag naar zou zijn…  Nee, dat zag ik niet aankomen. Deze vraag ontstond ook vooral in de laatste week vóór de release. De pre-orders vlogen ons werkelijk om de oren!

Een titel die opvalt in teleurstellende verkoopcijfers is Brütal Legend. Door de enthousiaste previews die in vele magazines en op vele websites te lezen waren had ik een flinke vraag naar de game verwacht. Helaas, het spel staat een beetje stil. Er komt zo nu en dan wel een verloren klant voor binnen lopen, maar echt hard gaat ie niet. Jammer. Is Brütal Legend de Beyond Good & Evil van 2009? Het is te vroeg om dit nu al te stellen, maar het lijkt er stiekem wel een beetje op… Nu ik dit zit te schrijven heb ik TMF opstaan. Er flitst een reclame langs van de game, misschien doet ie zijn werk. Zal mij benieuwen, morgen in de winkel.

De klanten

Van de kredietcrisis krijgen we niet veel mee in de winkel. Drukker dan vorig jaar is het niet, maar al onze vaste klanten geven nog steeds geld uit aan videogames. Het is hun hobby, hun levensstijl, hun ding en niemand neemt ze dat af. Opvallend is trouwens dat dit jaar meer Collector’s Editions van spellen gereserveerd en verkocht worden. In de afgelopen podcast waar ik aan meedeed beweerde ik nog het tegendeel, maar het valt toch wel op hoeveel mensen de White Edition (o.a. inclusief een action figure) van Assassin’s Creed 2 reserveren, of interesse tonen in de Modern Warfare 2-editie waar de nachtkijker bij zit.

Wel krijgen we iets vaker bij een tweedehands inkoop de reden te horen dat mensen geld voor boodschappen nodig hebben, maar dat gaat meestal om oude spellen. Daarnaast kunnen we nu al goed zien dat de PS3 en Xbox 360 echt zijn ingeburgerd bij de gemiddelde gamer. Een stapel van tien spellen voor deze systemen inruilen is niet gek meer, maar normaal. Mensen doen zonder moeite afstand van hun oude(re) games om de nieuwe toppers te kunnen kopen. Misschien dat hier toch wat crisisverschijnselen te bespeuren zijn?

Het vooruitzicht

Het gaat een mooi en lekker druk najaar worden. Een najaar waar ik zin in heb, waar ik energie voor heb en waarbij ik niet genoeg in de winkel aanwezig kan zijn. Het is eigenlijk te ironisch voor woorden… Altijd als alle games uitkomen die ik ook zelf graag wil spelen, is het op mijn werk zo druk dat ik ‘s avonds nog maar weinig energie heb om nog uren te gamen. Maar dat is wel precies hoe het leven van een gameshopmedewerker eruit ziet.

2 reacties

  1. Vlad Micu · 21-10-2009 · 18.10 uur

    Je schreef laatst over een toenemend aantal 2e hands Wii’s die bij je binnenkomen. Wellicht heb je dit wel eens eerder gemeld, maar zijn er tot nu toe deze herfst door de ‘crisis’ meer mensen die sneller en meer hun games & consoles verkopen? Ik merkte vorig jaar toen ik in Los Angeles zat dat sommige games echt binnen een week of twee na release weer als tweedehands in de GameStop winkels stonden.

  2. Roy Swiers · 21-10-2009 · 23.17 uur

    Nee, dat ‘merk’ ik niet. Maar ik vermoedt het wel. Het is altijd heel moeilijk om te zeggen als je niet de beschikking over directe cijfers. Exacte inkoop van games vorig jaar tenopzichte van dit jaar bijvoorbeeld. En hoe is de verhouding xbox 360 ed. En dan nog blijft het gissen. Want doen mensen die games niet gewoon sneller weg omdat ze het ondertussen weer minder als luxe product zien en meer als gebruiksproduct…

    Bij ons in de winkel is het al jaren normaal dat we een grote release in de eerste maand meerdere keren ingeruild krijgen waarvan de eerst in week 1 of 2. Deze komen van de heavy users die geen verzameldrang hebben. Spel kopen -> spel uitspelen -> spel inruilen -> spel kopen etc etc etc.

    Maar ja, ik heb wel het idee dat mensen iets meer geneigd zijn om in te ruilen en te verkopen. Maar als ik aan dat gevoel een cijfer zou moeten geven denk ik dat het iets van 10% is. Maar dat is dus puur uit de lucht gegrepen. Maar dan wel uit de beetje stoffige lucht van aan gameshop. :)

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>