In de gameshop: Nintendo Wii’s prijsverlaging te vroeg?Roy Swiers brengt verslag uit vanuit gameshop Nedgame in Utrecht.

Tweedehands Wii op internet.

Tweedehands Wii op internet.

Je kunt bij ons in de winkel spellen en spelcomputer inruilen of verkopen en hier maken veel klanten dankbaar gebruik van. Soms komen ze langs met een console in ‘zo-goed-als-nieuw’-staat, maar minstens even vaak zijn alle toebehoren in een vuilniszak ‘gedumpt’. In het laatste geval worden de staat en werking van de apparatuur extra zorgvuldig gecontroleerd. Het transportmiddel is meestal al een belangrijk signaal over hoe mensen omgaan met hun hardware. We willen natuurlijk geen slechte spelcomputers in- en verkopen.

Veel Wii’s

De laatste tijd worden er bij ons in de winkel verdacht veel tweedehands Nintendo Wii’s aangeboden. Meerdere per week kan ik wel stellen. Nu floreert de tweedehandshandel in ons Utrechtse filiaal al jaren, maar nu gebeurt er iets opvallends. Nog nooit kregen we binnen twee jaar na de releasedatum zoveel spelcomputers van een soort ingeruild. We krijgen zelfs niet zoveel Playstation 2’s aangeboden, terwijl dat ‘s werelds best verkochte console ooit is.

Een ander opmerkelijk punt vormen de games die bij de kleine witte spelcomputer worden ingeruild. Naast het, min of meer verplichte, Wii Sports en het haast onvermijdelijke Mario Kart treffen we meestal nog wat nietszeggende B-titels aan waarvan er zoveel in de schappen liggen. Mensen worden duidelijk beïnvloed door het aanbod van de vele slechte, goedkope spellen voor de Nintendo Wii. Slechts zelden treffen we een Wii met toppers als Metroid en Zelda, of titels als Madworld en Okami. Het aantal Wii’s waar Downloadable Content op staat is ook op de vingers van één hand te tellen. Af en toe was de ingekochte Wii nog wel van een fanatieke retrogamer, maar meestal ziet het startmenu van de Wii er hetzelfde uit als wanneer je ‘m voor de eerste keer aanzet.

Maar waarom?

Nieuwsgierig als ik ben vraag ik regelmatig naar de motivatie achter de verkoop. Ik krijg soms als antwoord dat ze (hoe vervelend het ook is) hun spelcomputer verkopen omdat er boodschappen gedaan moeten worden en het geld op is. Soms was het ‘cadeautje’ bij het telefoonabonnement niet echt gewenst. Echter, veel vaker horen we argumenten als ‘het ding staat alleen maar stof te happen’, ‘sinds ik een Playstation 3 heb weet ik weer wat ik leuk vind aan gamen’, ‘ik word gek van al dat bewegen’ of ‘ik koop ‘m misschien wel weer als Nintendo er ooit nog toffe games voor gaat maken’.

Op het moment van schrijven van dit stukje zie ik dat er op Marktplaats in de categorie ‘Spelcomputers-Nintendo Wii’ bijna 1200 tweedehands producten worden gevonden. Oftewel een enorm aanbod aan gebruikte Wii’s. Er zijn duidelijk nog meer mensen niet tevreden met hun nieuwe ‘huiskamerentertainment’. Deze mensen zullen binnenkort nog minder terugkrijgen bij de verkoop van hun Wii, aangezien Nintendo afgelopen week een prijsdaling van 50 euro op de nieuwprijs van 249 euro aankondigde. Voor deze mensen komt de prijsverlaging dus te vroeg en misschien ook wel voor Nintendo zelf. Blijkbaar gaven al deze verkopers, in eerste instantie, vrij makkelijk 249 euro uit om een Wii aan te schaffen.

Dus het is echt te vroeg?

Is de prijsverlaging dan echt te vroeg? Nee, niet als je bedenkt dat nu nog meer mensen sneller over de streep zullen gaan. In die zin heeft Nintendo het zelfs wel nodig, want ik merk dat we wekelijks steeds minder Wii’s verkopen. En dat terwijl de Xbox 360 en (voornamelijk) de Playstation 3 het steeds beter zijn gaan doen. Mocht je het kopen van een Wii uitgesteld hebben, vanwege de prijs, dan wordt het tijd om in actie te komen. Ik vermoed dat het binnenkort niet moeilijk meer is om een tweedehands Wii met wat games voor 150 à 175 euro te kopen. Wij verkopen ze zelfs als voor 125 euro als basissystemen. Let wel goed op dat, als je particulier koopt, je er een koopt van een ‘kenner’! Dan heb je er in ieder geval wat toffe games bij.

24 reacties

 1. Jaap · 30-9-2009 · 8.47 uur

  Eigenlijk zou er elke keer als er een Wii wordt ingeleverd/te koop wordt aangeboden een plafondtegel naar beneden moeten komen in het NintendoHQ. Bij wijze van eye-opener.

  Ik vind de Wii een hartstikke leuk apparaat, met enkele hartstikke leuke spelletjes erop. Geef mij een platform met een Zelda en een Mario titel en ik ben gelukkig. Maar zelfs ik vind de algehele strategie om de Wii maar niets. Wat is er gebeurd met de Seal of Quality?

 2. Luwe · 30-9-2009 · 8.48 uur

  Ik ben ook zeer benieuwd hoe lang Nintendo het nog vol gaat houden met z’n Wii tegenover de 360 en de Playstation3. Het enige wat de Wii daar op voor heeft is motioncontrol. Voor de rest is alles minder ten opzichte van de 360 en PS3, waaronder graphics, opslaggeheugen, mogelijkheden en online. Bovendien komen Microsoft en Sony straks ook met hun eigen motioncontrol systeem, maar in plaats van een verplichting zal dat een keuze voor de gamer worden.

  Nu het nieuwe er af is, merken mensen dat er wel erg veel bagger op de Wii is. Dan kan een console nog zo goedkoop zijn, als iedereen het ding weg doet blijft er uiteindelijk niks voor Nintendo over.

 3. bas · 30-9-2009 · 10.14 uur

  nuancering nuancering…. dit vind ik wel erg kort door de bocht. Natuurlijk vind de hardcore gamer de PS3/360 beter door de meer ‘hardcore’ spellen en betere performance. Maar de Wii floreert op een heel ander vlak: familie-vermaak. Bij ons thuis staat zowel de PS3 als de Wii, en familie/vriendin/vrienden (geen gamers) halen veruit het meeste plezier uit de Wii, en nog altijd erg veel met Wii Sports en Wii Play, titels die door hardcore gamers worden uitgespuugd. Dit ‘algemene volk’ heeft echt niet zo’n verzameldrang als de hardcore gamer (om maar fout met deze termen te strooien). Dus ik vind het niet gek dat er meer 2e hands Wii’s worden aangeboden. (Weet je wel hoeveel er zijn verkocht in vergelijking met de rest!)

  Natuurlijk zal er wel een waarheid inzitten in in Roy’s verhaal (er is ook erg veel troep voor de echte gamer op de wii), een kleine nuancering is wel op zijn plaats vind ik. Altijd dat eeuwige ‘wanneer is de hype over’ gemopper, het lijkt wel een politiek spelletje!

 4. Stone · 30-9-2009 · 10.40 uur

  Heeft de wii genoeg goede games? ik denk het wel. ik heb momenteel een 15tal games voor de console. het probleem is dat er te weinig middelmatige games zijn. buiten die 15 zijn er misschien 15 game die een aankoop waard zijn maar mijn persoonlijk niet aanspraken (madworld, tiger wood golf). maar buiten de 30 game is er niets dan bagger. dus als mijn smaak in games beperkte was tot een of twee genres, (ik heb het gevoel dat mijn wii verzameling erg diverse is) dan had het game aanbod gewoon flinter dun uitgezien.

  Nintendo heeft in een zeer korte tijd heel veel console weten te verkopen. daardoor komen ze eerder in wat ik noem de grind-mode. de verkopen zullen langzaam blijven dalen. elk jaar eventjes omhoog schieten door een prijsdrop of leuke bundel. het is normale de tijd dat de console zijn geld moet verdienen. (al heeft nintendo dat inmiddels al gedaan.) zorgen dat iedereen gemiddeld 2 a 3 game koopt per jaar en je install-base met 2 a 3 procent laten groeien.

  het wordt heel interessant om te zien hoe nintendo zijn nieuwe gevonden markt probeert mee te krijgen naar de volgende generatie. deze generatie is gemaakt door ons “hardcore” gamers. waar waren de early-adoptors. wij hebben onze vrienden en ooms en tantes geïntroduceerd aan de console op feestje en dergelijke. zij waren op hun beurt de gene die de console bekend maakte bij hun kennissen waardoor de console bij Goodmorning Amarika en Oprah kwamen. als nintendo morgen uitkomen met hun nieuwe console kunnen ze volgende week weer op die tv-programma’s te zien zijn. maar als ze pas over twee jaar komen (wat iedereen meer verwacht) dan zijn die shows niet meer geïnteresseerd ben ik bang. dan is de hype iets uit het verleden en is de nieuwe console niet meer dan een item van 10 tot 20 sec. Dan hebben ze ons weer nodig als early adoptors om de console aan onze vrienden te laten zien.

  laten die early adoptors nou net de groep zijn die zich het meest genaaid voelen door nintendo. ik denk dat als je het hun nu zou vragen of ze momenteel interesse hebben in de wii2 dat het antwoord daarop bij een groot aantal nee zal zijn. en daarom lijkt het mijn erg interessant om te volgen wat nintendo de komen de paar jaar gaat doen om de ze groep terug te winnen. Dat ze deze groep terug willen was al te zien op de E3. een 2d mario en Metroid other M zullen als smeermiddel worden ingezet.

 5. Bart de Boer · 30-9-2009 · 10.52 uur

  Ik geloof er wel in dat Nintendo de markt weer mee gaat krijgen. Ik bedoel de Wii is perfect in de markt geplemd en daar is overduidelijk een merknaam aan verbonden. De Wii is van Nintendo. dit zorgt ervoor dat een ander willekeurig apparaat met zwabberbesturing geen Wii genoemd gaat worden. Hierdoor verwacht ik dat Nintendo met de juiste marketing en ideeën de nieuwe markt meekrijgt.

  Apple heeft dit probleem bijvoorbeeld gehad met de iPod. Er is een moment dat de consument elke MP3 speler een iPod noemde. Op die manier beheerst je merknaam de markt, maar in verkopen doe je dit minder. Hetzelfde geldt overigens voor TomTom. Hoeveel mensen ik in de winkel krijg die een TomTom willen en dan gewoon een navigatiesysteem bedoelen, is niet meer op een hand te tellen per dag.

 6. Roy Swiers · 30-9-2009 · 11.26 uur

  “Heeft de wii genoeg goede games? ik denk het wel. ik heb momenteel een 15tal games voor de console. het probleem is dat er te weinig middelmatige games zijn. buiten die 15 zijn er misschien 15 game die een aankoop waard zijn maar mijn persoonlijk niet aanspraken (madworld, tiger wood golf). maar buiten de 30 game is er niets dan bagger. dus als mijn smaak in games beperkte was tot een of twee genres, (ik heb het gevoel dat mijn wii verzameling erg diverse is) dan had het game aanbod gewoon flinter dun uitgezien.”

  Het probleem is denk ik dan ook niet dat er niet genoeg goede of middelmatige games zijn, maar dat er te veel rotzooi wordt uitgebracht. De nieuwe doelgroep kan deze producten niet of nauwelijks van elkaar onderscheiden (of neemt iig de moeite niet) en koopt dus regelmatig games die hun tegenvallen waardoor ze teleurgesteld raken in de Wii. Dat is zonde. Aan de andere kant, zouden deze klanten wel klaar zijn voor de zogenaamde kwaliteitsproducten? Zijn deze niet vaak in eerste instantie gemaakt met de ‘hardcore gamer’ in het achterhoofd?

 7. Stone · 30-9-2009 · 13.32 uur

  “Aan de andere kant, zouden deze klanten wel klaar zijn voor de zogenaamde kwaliteitsproducten? Zijn deze niet vaak in eerste instantie gemaakt met de ‘hardcore gamer’ in het achterhoofd?”

  je geeft het zelf al aan mensen kopen games die ze tegenvallen. dat betekend dat mensen het verschil tussen goede en slechte spellen door hebben als ze de game spellen. dat ze nog niet instaat zijn om dit goed te beoordelen voor dat ze een game kopen is spijtig maar dat is iets wat elke nieuwe gamer door gaat.

  momenteel zijn de kwaliteit-producten vaak wat meer op de hardcore gamer gericht, toch zijn er een hoop games die niet gericht zijn op hardcore gamers. waarom kunnen dit geen kwaliteit producten zijn? waarom is nintendo (en Cing Inc (LKS)) de enige die zijn op causule gerichte game netjes gepolijst aflevert in de winkel? ik denk dat het niet lang meer duur voor dat deze nieuwe markt door heeft wat telkens als ze een gore hamburger van een game spellen er een grote gele M op het doosje staat en dan zullen ze op zoek gaan naar een goed steakrestaurant of ze die vinden onder het xbox/ps3 logo of onder bijv ubisoft of EA logo zal nog moeten blijken. maar het zou zonden zijn (voor de industrie) als deze mensen gewoon niet meer gaan uit eten. het zou beter zijn als ze wat tips krijgen van fijnproevers of voedsel-criticus. hun smaakpalet zullen nog niet klaar zijn voor de filet mignon die wij met ze allen zitten weg te bikken, maar stel eens een leuk varkenshaasje voor met een grapige sausje er overheen.

  P.S. nu ik de post zo terug lees vraag ik mijn af of ik wel genoeg heb gegeten tijdens de lunch.

 8. Ruud · 30-9-2009 · 14.03 uur

  Dit artikel zegt mij een aantal punten.

  1. De reacties op het terugbrengen van de wii’s:
  a. ‘het ding staat alleen maar stof te happen’:
  Dit is een teken om als verkoper in actie te komen en te wijzen op de wel leuke wii-titels. Mocht de wii dan alsnog aangeboden worden, dan is het een falen van de verkoper zelf.
  b. ‘sinds ik een Playstation 3 heb weet ik weer wat ik leuk vind aan gamen’:
  Hmm.. en ik maar denken dat de wii-koper een casual gamer is. nu blijken het ineens toch allemaal gamers te zijn?
  c. ‘ik word gek van al dat bewegen’:
  Wii was een impulsaankoop, dus wijzen op goede titels zonder al teveel motion, of wijzen op onjuist gebruik motion control
  d. ‘ik koop ‘m misschien wel weer als Nintendo er ooit nog toffe games voor gaat maken’:
  Teken voor de verkoper om te wijzen op de toffe Nintendo games die verkrijgbaar zijn.

  Ik snap echt niet hoe je aan de titel en te vroeg komt, omdat ingekakte verkopen en verhoging van inruil alles wijst op een mogelijke ‘te laat’.

  Laatste zin snap ik helemaal niet. gezien je de column hier plaatst op bashers. Denk niet dat er hier veel casuals zitten of mensen zonder kennis.
  Kopen van een casual heeft vaak voordelen omdat ze geen idee hebben wat ze in handen hebben. Ze schaffen het snel aan, maar verkopen het vaak ook zonder al teveel na te denken. Wat resulteert in een stuk lagere prijs dan via een ‘kenner’.

 9. Justin · 30-9-2009 · 16.13 uur

  Wat een onzin, Ruud. Als een klant een winkel binnenkomt om een product te verkopen en vervolgens op elk voor hem of haar geldig argument wordt afgemaakt, kun je beter ophouden met tweedehands handel en zal de gemiddelde klant in het vervolg wel uit je buurt blijven.

  Ik beschouw mezelf niet als casual gamer, niet als hardcore gamer, maar iets in het gebied daar tussen. Voor mij klonk het ‘sinds ik een Playstation 3 heb weet ik weer wat ik leuk vind aan gamen’ dan ook heel bekend. Ik ruilde mijn Wii in voor een PS3 (inmiddels dik een jaar geleden) en gebruik de PS3 bijna dagelijks terwijl de Wii op het moment van verkoop al maanden ongebruikt in de kast stond.

  Het aanbod van games is gewoon bijzonder mager in verhouding met de andere consoles, iets wat jij in elk van je contra-argumenten tegen probeert te gaan. Zie de waarheid liever onder ogen. Games met de kwaliteit van Forza 3, Uncharted 2 en Halo 3 ODST zul je deze winter niet op je Wii spelen.

 10. Ruud · 30-9-2009 · 16.50 uur

  Een wii hoeft geen stof te happen. Je kan mij niet te vertellen dat de wii niet voldoende games biedt. Ik heb geen wii, maar zie op gamerankings al bijna 70 games met een score van 80% en hoger. Daar zitten er vast wel 20 tussen die jouw bevallen. Wil je er meer, dan wist je waarschijnlijk al dat je aan de Wii niet voldoende zou hebben.

  Ook denk ik dat je sowieso je verwachtingspatroon had moeten aanpassen. Games zoals Uncharted maken het gamen speciaal mede dankzij de enorm schitterende graphics en heavy scripted / rekenmomenten. Puur kijkend naar de Wii als powerhouse zou het niet realistisch zijn dit ook van de Wii te verwachten.

 11. David Nieborg · 30-9-2009 · 17.35 uur

  Interessant verhaal Roy!

  De prijsverlaging van Nintendo is (veel) te laat. De enige reden waarom er geen eerdere prijsverlaging is geweest is omdat Nintendo honderden miljoenen keiharde Euro’s winst maakt. Waarom zou je een kip met zoveel gouden eieren in een kleiner hokje zetten? Nog maar eens te meer het bewijs dat het goed is dat er eindelijk (wat) concurrentie komt van Microsoft & Sony want het enige wat Nintendo verhindert om in de tweede helft van deze consolecyclus nog meer troep (ik kijk naar jou, generieke Wii party titel) op haar platform toe te laten is de hete adem van die andere plaformhouders.

 12. Vlad · 30-9-2009 · 17.59 uur

  Erg goed artikel Roy!

  Ik durf te wedden dat de straten er al bij de eerstvolgende Koninginnedag vol mee liggen. Mensen zullen er 80-100 euro gemiddeld voor vragen. En niemand zal ze aan het einde van de dag verkopen. Ik loop op die dag hopelijk tevreden naar huis met een GameCube van 20 euro en een Xbox voor 15 in mijn rugzak :).

 13. Ellen de Lange-Ros · 30-9-2009 · 21.08 uur

  @Vlad: geloof het maar niet. Zelfs de hele matige games voor de Wii verwisselen op Koninginnedag voor €20 van eigenaar en zijn rond 10.30 allemaal al uitverkocht. Het enige dat er het einde van de dag nog te koop is, is een roze DS-Fat met wat gameboy-spelletjes van My Little Pony (zijn die er geweest???). :-P

 14. Roland van Hek · 1-10-2009 · 19.05 uur

  Ik stond zojuist op de Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf (don’t ask…) te kijken naar een Wii-pakket van 189 Euro. Toen dacht ik: “welke games zou ik hier HEUL graag op willen spelen?” en ik kon er nog geen tien opnoemen.
  En als ik dan kijk naar de top tien op Metacritic kom ik tot de conclusie dat ik best nog effe kan wachten met het aanschaffen van een Wii.
  1) Super Mario Galaxy lijkt me wel geinig, maar ik vind Mario eerlijk gezegd een beetje een sufkut.
  2) Legend of Zelda: The Twilight Princess heb ik al op de Cube. Schijnt nog beter te zijn dan de Wii-editie.
  3) World of Goo: OK, die lijkt me wel lachen.
  4) Super Smash Bros. Brawl: ik heb Super Smash Bros. Melee voor de Cube welgeteld een keer of vijf gespeeld; dat spel kan me gewoon niet bekoren. Denk niet dat Brawl daar heel anders in gaat zijn.
  5) Rock Band 2: Heb ik al voor 360.
  6) Metroid Prime Trilogy: die zou ik erg graag willen spelen!
  7) Resident Evil 4: Het is een kneitervette titel, maar om ‘m na de Cube en de PS2-versie NOG een keer aan te schaffen? Neuh…
  8) Beatles Rock band: ga ik wel voor de 360 halen
  9) Okami: ik zie niet in wat deze versie toe gaat voegen aan mijn versie voor PS2
  10) Metroid Prime 3: Beetje overbodig als ik de trilogy al zou halen.

  Hmm, en dat moeten dan de tien ALLERBESTE games zijn voor de Wii. Hmm, dat zeg ik. Hm.
  OK, ik zou Madworld dan ook nog wel willen hebben, No More Heroes en WarioWare Smooth Moves. Maar verder? Neuh….

 15. Ruud · 1-10-2009 · 19.16 uur

  Kijk anders gewoon even op gamerankings.com staan nog meer titels… je hebt er vast enkele over het hoofd gezien (om over de virtual console en wii ware maar te zwijgen), daarnaast als ik een console zie en ik weet zo al 5 games te noemen die ik zou willen, dan is het voor mij al het geld waard. Zeker als de console nog volop wordt ondersteund.

  Maar goed, ik ben dan ook een Atari Jaguar liefhebber….

 16. Roland van Hek · 1-10-2009 · 19.30 uur

  De top 10 van Gamerankings komt redelijk goed overeen met die van Metacritic.
  Maar ik moet eerlijk zeggen dat het er ook mee te maken heeft dat ik op dit moment al te weinig tijd heb om alle games te spelen die ik wil spelen op de 360 en PS3, dus NOG een console erbij zorgt er eigenlijk alleen maar voor dat mijn backlog nog groter wordt. (Ja, luxeprobleem, ik weet het…_

 17. TAW · 1-10-2009 · 19.48 uur

  @ Roland van Hek:
  Een beetje een heel erg kromme manier en zeer korte door de bocht om te bepalen of die Wii wel leuke games heeft.
  Je pakt een populistisch lijstje maar begint ook nog eens met Mario uit te schelden? Pak die game eens op en speel totdat je een ster of 70 hebt.
  Ik zou zeggen: kijk eens voorbij “lijstjes”. Probeer of kijk eens naar games als Red Steel, Art Style: Cubello, Wii Sports Resort, Super Monkey Ball, Super Paper Mario, Wario Land, Bit Trip Beat, LostWinds, TokiTori en You, Me, and the Cubes.

 18. Roland van Hek · 1-10-2009 · 20.33 uur

  TAW: Ik heb meerdere Mariogames geprobeerd op verschillende platforms en ik kom iedere keer tot dezelfde conclusie: ik erger me gewoon ontzettend aan die veel te olijke snorremans.
  Ik kijk ook hoeveel tijd ik heb doorgebracht op de Gamecube t.o.v. mijn PS2 en mijn Xbox en dan komt de Nintendoos er verdomd bekaaid vanaf.
  D’r zullen ongetwijfeld pareltjes voor de Wii zijn, maar als ik kijk van welke games ik normaal gezien heel blij word, verwacht ik niet dat de Wii bij mij overuren gaat draaien. En dan is 189 Geuro voor een witte stofvanger veel geld.

 19. TAW · 1-10-2009 · 20.45 uur

  Ronald:
  Dan moeten het wel de platformers zijn geweest. Super Mario Sunshine telt daarbij eigenlijk ook niet echt mee. Super Mario Galaxy krijgt niet voor niets zoveel lof (en een sequel ;-) )
  Persoonlijk vind ik de Wii niet te vergelijken met de Gamecube. Een minder succesvolle tijd met vele foute keuzes van Nintendo. Groot gelijk dat de PS2 en Xbox meer aandacht kregen. Ik denk dat er veel breder moet worden gekeken en ook zeker naar de titels die via digitale distributie worden aangeboden.
  De enkele WiiWare titels noemde ik net, maar ik heb bij het overwegen van het aankopen van de PS3 of Xbox 360 ook gekeken naar de titels op XLM en PSN. Titels als Portal: Still Alive, REZ, Rocket Riot en Halo haalden mij (samen met de prijs van 250 euro) over om de Xbox 360 elite te kopen.

  De lijstjesmentaliteit vind ik ook niet zo tof, mede omdat ik vanzelf wel titels aan het ontdekken was op de DC (ik dacht Sonic Adventure en Crazy Taxi zijn leuk, maar de DC bleek nog veel leukere titels te hebben die ik via kenners heb leren kennen). En op de PS2 waren het niet de top 10 titels die ik zo leuk vond, maar dingen als REZ en Zone of the Enders.

 20. Roland van Hek · 1-10-2009 · 21.28 uur

  Tja, ik sluit niet uit dat ik Super Mario Galaxy toch best een toffe game ga vinden als ik ‘m een kans geef.
  Ieder maakt zijn eigen afwegingen bij de aanschaf van een nieuwe console en ik merk dat ik nu al te weinig plek heb om alle apparaten rond mijn TV kwijt te kunnen. Daarnaast heb ik nog veel te veel leuke games voor mijn 360 die ik nog allemaal wil spelen en dan denk ik al snel: “pff, waar ga ik de tijd vandaan halen?”

  Oh ja… Zone o/t Enders en REZ vond ik toevallig ook heel erg cool. :D

 21. Ruud · 1-10-2009 · 22.24 uur

  Als je geen tijd hebt vraag ik me helemaal af wat lijstjes voor een zin hebben :)

 22. Roy Swiers · 2-10-2009 · 9.29 uur

  Je kan je inderdaad afvragen waarom je lijstjes zou gaan maken als je tijdsgebrek hebt ja. Je hebt zeker 15 minuten speeltijd laten liggen Roland :p

  “TAW: Ik heb meerdere Mariogames geprobeerd op verschillende platforms en ik kom iedere keer tot dezelfde conclusie: ik erger me gewoon ontzettend aan die veel te olijke snorremans.”

  Ik heb iets vergelijkbaars met Halo. Ik irriteer mij sinds Halo 3 aan de zweverige springanimatie. Elke keer als ik de game (ook ODST) een kans gaf ging de game er binnen 15 minuten weer uit omdat ik me alleen daar aan al zo irriteer dat ik het niet wil spelen.

  MIsschien trouwens nog leuk ter illustratie. Ook mijn Wii hapt weer stof na enkele uurtjes Wii Sports Resort bij de release van deze game. Althans, ik stof m wel elke week netjes af ;-)

 23. Spook · 6-10-2009 · 22.53 uur

  Heh bah wat een matigheid.

  Ten eerste, omdat het in je eigen winkel gebeurt wil niet zeggen dat je in zijn algemeenheid even kunt vaststellen dat men 1) genoeg heeft van de Wii 2)dat het kopen van een 2e hands Wii geen koopdrempel vormt en 3) de samenhang tussen de prijsverlaging en een tweedehands kopen zie ik dan ook niet zo.

  De grap is, (naast de zoveelste keer in een artikel te lezen “mijn Wii loopt stof te happen, ik word zo moe van dat argument)dat de Wii in software kwaliteit er op vooruit is gegaan in 2009 volgens Eedar en dat 2010 een behoorlijk sterk jaar lijkt te worden.

  Grappig dat mensen nu al weer weten te voorspellen dat het einde van de Wii er aan zit te komen. Dat hoorde ik al in 2006, 2007 en 2008. Aan het einde van dit jaar zal ik dan ook weer dezelfde opmerkingen horen die ik de afgelopen drie jaar heb gehoord: waarom weet de Wii nog steeds zoveel te verkopen!? Kijk dan naar de PS3 en 360!!!

  Sommigen zullen het nooit leren… dit is niet omdat ik de 360 en PS3 niks gun, maar we horen nu al 3 jaar verhaaltjes over de Wii met elke keer een andere smoes over waarom dan nu toch echt het succes afgelopen. Oh toch niet. Ik bedoel nu. Nog niet he. Nu dan! Ook niet?

 24. TAW · 7-10-2009 · 10.18 uur

  @ Spook:
  Persoonlijk vind ik de meeste Nintendo consoles na de eerste twee jaren na release minder interessant worden. De wat originelere en grotere franchises zijn al uit (Smash Bros., Mario Kart, Mario platformers, Zelda, Metroid). Enige games lijken wel toppers te gaan worden, maar ik zie ook vele directere sequels aankomen (net als in het verleden).
  Ik denk dat iedereen klaar is met die gezonde levensstijl, je hoort niemand meer over Sonja Bakker, iedereen heeft Brain Training al gespeeld en iPod-wit gaat uit de mode.
  Dat zouden de argumenten zijn om te stellen dat de verkoop zal stagneren.
  Persoonlijk verheug ik me op de releases van Red Steel 2 en Super Mario Galaxy 2. Ook New Super Mario Bros. Wii en Wii Fit Plus staan op mijn lijstje, maar ik weet niet of iedereen nog wel warmloopt voor een nieuwe Metroid of Zelda dezer dagen.
  Ik heb sterk het gevoel dat mensen coole games op coole consoles willen spelen en dat de Wii toch een beetje teveel het warme familiegevoel uitstraalt.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>