Oorlog en saamhorigheid in M3G EmmenDit artikel verscheen eerder in Dagblad van het Noorden.

Verslaafd zijn ze, dat geven de fanatieke spelers in het gamecentrum M3G bovenin winkelcentrum De Weiert in Emmen best toe. Ze leggen zonder morren 3,50 euro per uur neer om er te kunnen gamen. Vijf dagen per week, zo’n drie uur per dag. Maar dat doen ze vooral om gezellig met anderen bijeen te zijn.


Virtuele vermorzeling

Bewapend met een traag Duits geweer duikt hij een hoekje om. Een kogel suist langs zijn hoofd en hij zoekt dekking achter een Afrikaanse kleihut. Een fractie van een seconde later zet hij een stap naast het muurtje en traceert hij zijn tegenstander vliegensvlug achter een stapel zandzakken. Bang. Hij doodt hem met een welgemikt schot in het hoofd.

“Waah,” schreeuwt de geraakte speler in een rode relaxfauteuil na zijn virtuele vermorzeling. “Lekker,” joelt een teamgenoot van de naast hem zittende schutter.

Call of Duty 2 is een van de meest geliefde spellen in het M3G Gamecentrum. Het Tweede Wereldoorlogspel waarin spelers elkaar door de ogen van soldaten beschieten, is twee jaar na de uitgave nog steeds razend populair.

Prepaid betalen

“M3G zit anderhalf jaar in Emmen,” zegt de 22-jarige vestigingsmanager Bas Schepers uit Zwartemeer. “Het is een gloednieuw concept maar we hebben in anderhalf jaar tijd wel al 3500 leden.” Net als bij een prepaid mobiele telefoon, betalen klanten vooruit om te kunnen spelen. Bij de eerste keer spelen krijg je een pas waarop je geld vastzet voor het aantal speeluren.

‘Hier gamen geeft een kick’

Schepers: “Ik heb een vaste groep van 25-30 spelers. Ze zitten hier bijna elke avond en nemen zo’n kwart van de computers in beslag. 3,50 euro per uur is veel geld voor jongeren, maar ze zijn bereid het neer te leggen omdat samen spelen leuker is dan alleen thuis gamen. De buurman schiet iemand dood en je hebt meteen een reactie. Het wedstrijdgevoel is fantastisch.”

Mathijs van Burgel (18) uit Emmen is zo’n enthousiaste speler. Hij nestelt zich vier keer per week achter de zwarte beeldschermen. “Hier gamen geeft een kick. Er heerst een gevoel van competitie. In bepaalde spellen kun je vaardiger worden dan andere spelers en dat maakt het verslavend.”

De manager: “Er zit hier een jong ventje dat zó intensief in een spel zit en er zó ontiegelijk veel geld doorheen jast, dat het bijna eng is. Ik twijfelde erover of ik hem moest toelaten, maar ik kan er niet op toezien wat ouders wel of niet toelaten. Vergis je niet; voor veel ouders is dit een veilige plek voor een kind. Er is veel saamhorigheid in de groep en er wordt hier geen alcohol geschonken.”

Commercieel

Schepers is constant op zoek naar nieuwe elementen. “Wat en hoe willen de mensen spelen? Ik denk nu aan een 24-uurs-toernooi. Een zware slag voor het personeel, maar het zit hier gegarandeerd vol. We zijn per slot van rekening wel een gewoon commercieel bedrijf.”

9 reacties

 1. Korumera · 4-10-2008 · 20.31 uur

  Opzich wel een leuk concept inderdaad en blijkbaar werkt het ook nog :) Ik zag op me vakantie op kos ook veel van dit soort bedrijven.

 2. David Nieborg · 4-10-2008 · 21.05 uur

  Interessant stukje! Ik zou willen dat dit bij mij in de buurt zat toen ik jong(er) was. Wel knap dat je met zo weinig spelers kan overleven (financieel dan).

  @ Bart, welke games werden er nog meer gespeeld zoal? En, misschien foute vraag hoor maar, er zitten ook 16- kids bij. Spelen die dan ook CoD2?

 3. Niek · 4-10-2008 · 21.11 uur

  Erg leuk, in het London Trocadero zit Gamerbase, zelfde idee. Een heleboel Dell XPS’s met de beste van de beste hardware en volgeladen met elke populaire game die je je kunt bedenken, voor gamers best leuk om een kijkje te nemen als je in Londen bent (en tijd over hebt).

 4. Ellen de Lange-Ros · 4-10-2008 · 21.12 uur

  Ik kan me voorstellen dat ouders dit voor hun kids leuker vinden dan rondhangen op straat of in de kroeg. Lijkt me commercieel gezien wel lastig om het rond te krijgen, met zulke tarieven.

 5. Bart Breij · 4-10-2008 · 23.59 uur

  Command & Conquer Generals en Call of Duty 4 zijn de twee anderen die genoemd werden. En ja, gamers onder de zestien spelen die games gewoon mee. Interessante vraag of de eigenaar daar bewust van is. :)

 6. Rowan · 6-10-2008 · 23.04 uur

  “Het is een gloednieuw concept maar we hebben in anderhalf jaar tijd wel al 3500 leden.”

  Dit bestaat toch al jaren? Er zijn tal van dit soort gamecafe’s in Nederland. Neem de WZZRD’s (www.wzzrd.nl) en Game Syndicate’s (www.thegamesyndicate.nl)

 7. Vincent Leeuw · 7-10-2008 · 11.03 uur

  .::: Ik denk dat ze op het betaalconcept doelen, niet zozeer het idee van een gamecafé an sich.

 8. Niels ’t Hooft · 12-10-2008 · 18.09 uur

  Leuk stukje! Het betaalconcept doet me denken aan de Gameworks-keten in de VS. Weet niet of het in die vorm nog bestaat, maar 9 jaar geleden was ik in Las Vegas na mijn eerste E3 en daar heb ik met een soort prepaid kaart vele uren Guitar Freaks gespeeld. Alleen de securityman bij de deur was beter dan ik ;-)

 9. kip · 19-1-2009 · 16.59 uur

  waar is m3g in emmen in het winkelcentrum daarboven

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>