Inquisitie: Het Dagboek van de Grote Leider van TilbabweKort na de afschuwelijke gebeurtenissen van 28 november 1955 werd in de ruïnes van Roosendulu het (praktisch vernietigd) dagboek gevonden van de Tilbabwaanse president N’gorogoro de Vries. Bij de herdenking van de ‘Nacht van Vuur’, inmiddels 23 jaar geleden, was een VN-delegatie aanwezig onder leiding van voorzitter Cleopatra.

Hieronder volgt een uittreksel van het dagboek van De Vries, dat momenteel opgeslagen ligt in de bibliotheek van Alexandrië te New York.

3 januari, 4000 BC (…) Vanochtend beroerd wakker geworden. Van mijn Minister van Defensie gehoord dat de verkenners ten oosten van de hoofdstad zijn verslonden door barbaarse wolven. Toen ik hem vroeg hoe hij dat wist, kon hij daar geen antwoord op geven. Bestaan ‘barbaarse wolven’ eigenlijk wel? Rest van de dag nagedacht over de volgende ontdekking die ik mijn wetenschappers wil laten doen. Als alles volgens plan verloopt, heeft Tilbabwe over 50 jaar beschikking over het geschreven woord.

4 juni, 2500 BC Vandaag ruzie gemaakt met mijn wetenschapsadviseur. In feite had hij een punt: het was niet slim van me om het onderzoek naar het maken van baksteentjes na 100 jaar af te breken. Ik heb alleen het idee dat wiskunde op de korte termijn belangrijker is. Wat heb je immers aan bakstenen als je er niks mee kunt bouwen? Mijn adviseur hield vol dat het onderzoeken van de baksteen van vóór af aan zal beginnen als ik nu omschakel naar wiskunde. Maken die klaplopers geen aantekeningen? Ik hoop dat iemand hier snel een universiteit uitvindt! Een instituut waar alle Tilbabwaanse knappe koppen zich onder vakkundige begeleiding van leraren kunnen ontwikkelen tot wetenschappers die wèl weten waar ze mee bezig zijn. Raar gedoe.

7 september, 50 BC Oorlog! Vanmiddag aangevallen door het leger van Montezuma. Mannen op paarden, met ijzeren pakken probeerden Mobututrecht in te nemen. Wisten de aanval gelukkig af te slaan. Ik vroeg mijn wetenschappers en legerleiding waarom wij niet van die blitse ruiters hebben. Ze keken me schaapachtig aan. “We hebben nog niet ontdekt hoe je met een harnas op een paard kunt blijven zitten.” Heb ze dus maar gevraagd om een stijgbeugel uit te vinden. Ze leken verward. Alsof het zo ingewikkeld is om leren stroken met een ijzeren voetsteun aan een zadel te bevestigen! We hebben die vijanden gedood! Is het teveel moeite om even naar hun zadels te kijken en ze na te maken!? Jezus Christus! Je zou er gek van worden.

15 maart, 10 AD Over Jezus Christus gesproken: Wie is die vent!? En waarom is mijn kalender ineens helemaal anders?

14 oktober, 400 AD Genoeg is genoeg! Ik, de almachtige en grote leider van Tilbabwe, heb vandaag een revolutie aangekondigd! We veranderen ons staatsbeleid van ‘slavernij’ naar een ‘feodaal stelsel’! Het volk trekt rellend door de straten. Waarom in godsnaam en tegen wie? Toen ze slaven waren, kwamen ze nooit in opstand. Nu geef ik ze meer zelfbeschikking en dan is het weer niet goed. Een stelletje reactionairen, dat is het! Het is genoeg om een man tot waanzin te drijven.

23 december, 1895 AD Ik ben omringd door gekken! Mijn minister van Binnenlandse Zaken heeft me op de hoogte gebracht van een nieuw politiek systeem: communisme. Het betekent ongeveer dat alle productiemiddelen in handen komen van de staat en dat de regering voortaan een planeconomie handhaaft. Het houdt bovendien in dat de regering voortaan bepaalt wat er uitgevonden en geproduceerd wordt. Heb vanzelfsprekend bevolen hem te laten kromsluiten! Hoe bedenkt hij het om zo’n systeem als ‘nieuw’ te presenteren? Zo gaat het hier al meer dan 2000 jaar!

17 april, 1925 AD Oorlog begonnen met die debiele Mao Zedong! Ik heb zijn olie en aluminium nodig: de Chinezen leven nog in de Middeleeuwen! Was erg verbaasd, nadat zijn vijf speermannen mijn tank vernietigden. Gelukkig zeiden mijn wetenschappers dat ik snel kan beginnen met het fabriceren van atoombommen. Een nieuw wapen met de kracht van duizend zonnen! Daar hebben die speermannen vast niet van terug! Stel je voor wat er gebeurt als deze macht in de verkeerde handen zou vallen.

28 februari, 1927 AD Speermannen vernietigd door atoombom. Helaas hebben twee boogschutters de nucleaire explosie overleefd! Zou de straling ze bovennatuurlijke krachten hebben gegeven? Hoe kan het anders zo zijn dat ze onze aanvalshelikopter uit de lucht hebben geschoten?

31 augustus, 1950 AD Slecht nieuws. Amerika heeft vrijheid van meningsuiting, economicsh libertarisme en de democratie geïntroduceerd. Ik heb de voor- en nadelen eens bekeken. Kwam tot de conclusie dat we noch ekonomisch, noch militiair noch cultureel kunnen concureren met de Amerikanen zo lang we er zelf een ander stelsel op na houden. Hel en verdeomenis!

WIJ MOETEN ALLEMAAL AMERIKA WORDEN OF TEN ONDER GAAN!

Ik zie wel een lihctpunje: misschein heb ik dankzij al die vrijheiden die ik moet introduceren tijd om eens lekker op vakaantie te gaan.

27 november 1955 AD Hoop bleek tvergeefs! Vamiddag overleg met Minster van Defensie over de vraag waarom het onmogelijk is om krenwapens in te zetten op Tilbwabwaans grondgebied. Officiele reden is dat Montezuma weer eens binnen dreigt te vallen. Hopelijk heeft de Mnister niks in de gaten. Het word tijd om eens echt iets nieuws te doen… Ik heb het geveol dat ik al die jaren geen geschiedenis heb geschreven, maar hem slechts nagepseeld heb in één fo ander toneelstuk, geschreeveen door een waanzinige! Denk dat ik hiermee een blijvende indruk achterlaat. Mits overlevenden.

3 reacties

 1. Bart de Boer · 27-4-2010 · 18.46 uur

  tikdingen als lihctpuntje, tvergeefs, vakaantie, geveol en dergelijke zijn expres (zijn er best veel namelijk)?

  en ik ben misschien dom, maar punt snap ik niet helemaal

 2. Vincent Leeuw · 27-4-2010 · 19.50 uur

  Civ.

 3. Wormpaul · 28-4-2010 · 8.54 uur

  Snap dat `t gaat over Civ, maar waarom al die vage spelfouten?

  Zit er structuur in? Zit er een gedachte achter?

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>