iPhone-selectie: puzzelen met Toki ToriElke maandag is Ellen de Lange-Ros jouw gids in de jungle van de iPhone-games. Deze week aandacht voor twee games van vaderlandse bodem en een rondrazende blauwe egel.

Game van de week: Toki Tori

toki-tori

Toki Tori is een inventieve puzzelgame gemaakt door het Harderwijkse Two Tribes. De game verscheen eerder op Game Boy Color, Windows Mobile en WiiWare. De opzet is eenvoudig: je loodst een geel kuikentje, Toki Tori, door een level. Hierbij moet je alle eieren oppikken, waarbij je gebruikmaakt van verschillende items. Hoewel het eenvoudig begint, wordt het spel al snel ingewikkelder. Toch blijven de levels kort en kun je ze snel even tussendoor spelen.

Het spel ziet er prima uit, met een hoge aaibaarheidsfactor. De bediening is intuïtief en werkt uitstekend, al kwam het af en toe wel voor dat mijn kuikentje per ongeluk begon te lopen, terwijl ik alleen wilde rondkijken in een level. Als je liefhebber bent van puzzelgames die een beroep doen op je logisch denkvermogen, dan is dit een uitstekende aanschaf.

Prijs: € 3,99

Bouw nu je eigen levels: HydroTilt XL

hydrotiltxl

HydroTilt is al een tijdje beschikbaar in de App Store, een game gemaakt door het Rotterdamse Codeglue. De opzet is niet bepaald uniek: je rolt een balletje water door een level met ergerlijk veel gaten en hindernissen, waardoor je balletje hopeloos in de diepte kan storten.

Sinds deze week is de XL-versie van het spel beschikbaar, met dertig extra levels en een leveleditor. Het blijkt kinderlijk eenvoudig om zelf een levelpack van tien mooie velden in elkaar te draaien en te uploaden. Leuk is dat je net zo eenvoudig levels van andere spelers kunt downloaden. Daarnaast is het indrukwekkend hoe snel en eenvoudig de leveleditor werkt, wat HydroTilt XL extra aantrekkelijk maakt.

Prijs: € 3,99 (er is ook een gratis Lite-versie)

Niet snel genoeg: Sonic the Hedgehog

sonic

Sonic the Hedgehog is een oude versie van het klassieke spel, door Sega overgezet naar de iPhone. Helaas is de overzetting niet zonder problemen. Het valt direct op hoe vreemd en blokkerig het beeld eruitziet en bovendien heeft de game zwaar te lijden onder framedrops. Ook doet de muziek soms raar. Dat is zonde, omdat het bij Sonic vanouds draait om razendsnel handelen en voortvliegen door de levels. Door deze problemen verlies je het gevoel van snelheid en daarmee de beleving die bij Sonic hoort.

De bediening van Sonic is redelijk, met een on-screen richtingsknop en A-knop om te springen. Deze voel je helaas niet, waardoor je vingers nogal eens van de knop afglijden. Als je wat langer speelt, merk je dat het spel vooral bestaat uit gemiste kansen. Het was zoveel leuker geweest als Sega iets meer energie had gestopt in het aanpassen van het spel en er niet voor had gekozen om de oorspronkelijke ROM op een emulator te laten draaien. Waarom geen versnelling door je iPhone te kantelen en sprongen door op het scherm te tikken? Waarom geen mooie beelden met een razendsnelle Sonic, zonder framedrops? Jammer dat er geen volwaardig Sonic naar de iPhone is gekomen.

Prijs: € 4,99

8 reacties

 1. Maurice Sibrandi · 25-5-2009 · 9.17 uur

  En iedereen kan nu ook Ellen’s level spelen :)

 2. Berend Jan · 25-5-2009 · 9.32 uur

  Ik begin meer en meer te twijfelen of ik geen Ipod Touch moet kopen met al die parels die tegenwoordig op de Imarktplaats staan. Een Iphone vind ik te duur…

  Ik denk dat ik nog even afwacht wat de PSPgo gaat doen maar anders wordt het tijd dat ik een nieuwe MP3 speler aanschaf :)

 3. Ellen de Lange-Ros · 25-5-2009 · 9.36 uur

  Als ik jou was, zou ik even wachten tot juni/juli. De kans is heel groot dat er dan een nieuwe iPhone op de markt komt (en misschien ook wel een nieuwe versie van de iPod). Er zullen dan veel mensen zijn die weer het nieuwst willen hebben en hun gebruikte iPod of iPhone te koop aanbieden. Ik denk dat er over 1-3 maanden veel meer aanbod zal zijn en dat de prijzen een heel stuk lager liggen. Altijd een leuk moment om dan in te stappen.

 4. Niels ’t Hooft · 25-5-2009 · 9.57 uur

  Eens met Ellen over de aankomende iPhones, maar op een nieuwe iPod Touch moet je nog even wat langer wachten: tot nu toe zijn die altijd aangekondigd op een speciaal event in september ;-)

 5. Ellen de Lange-Ros · 25-5-2009 · 10.18 uur

  @Maurice: Ha, ik zag het ook. Het approven van levels gaat blijkbaar snel. Ik heb hem gisteravond laat ingediend en vanochtend stond hij er al tussen. Het level is trouwens niet al te best, ik heb snel even wat in elkaar gezet om met name het uploaden te testen.

  Gisteren heb ik meer tijd gestoken in een tweede levelpack met vijf levels rond dezelfde opzet die steeds lastiger worden. Die zijn een stuk leuker, vind ik zelf. Nu nog even wachten totdat m’n tweede level pack online komt. :-)

 6. Maurice Sibrandi · 25-5-2009 · 10.20 uur

  @Ellen: ik heb daar zo mijn manieren voor, normaal gesproken gaat dat via de US :)
  Je tweede pack staat nu ook online.

 7. Bart Breij · 25-5-2009 · 13.17 uur

  Ik kan iedereen Toki Tori van harte aanraden. Goed spel, geweldig schattig verpakt.

 8. Collo · 25-5-2009 · 21.32 uur

  Thanks Bart :)

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>