Jezus gaat ZyngaErwin Vogelaar op donderdag. Beeld: Paul Veer.

De mensen van christelijke ontwikkelaar Lightside Games hebben een nieuwe manier gevonden om de verhalen van hun geloof met mensen te delen. Of is het juist om er geld aan te verdienen? Op Facebook is nu namelijk hun Journey of Jesus: The Calling te spelen, nadat ze eerder al Journey of Moses uitgebracht hadden.

Er is natuurlijk niets mis met het interactief maken van je religieuze verhalen, om zo gelovigen hun religie op een andere manier te kunnen laten beleven, of eventueel nieuwe mensen te bereiken. Journey of Jesus lijkt dit te doen door het verhaal van Jezus te volgen, inclusief muziek van Enya en zo nu en dan ingesproken stemmen.


FaithVille

Een hele productie, maar dat is ook niet voor niets. Achter de Amerikaanse blanke Jezus en zijn altijd lachende vrienden schuilt namelijk een doodnormale Facebook-game in de zin dat het net zo goed van de duivel Zynga had kunnen komen. Klik hier vijf keer om hout te verzamelen, klik hier drie keer om het hout uit te geven, verzamel de muntjes die je daar van krijgt, klik hier…oh, je energie is op.

Want voordat je bij Jezus kunt komen, moet je eerst bosjes weghakken, planten water geven of ruzies oplossen. Staat er een vrouw voor de enige ingang waar je doorheen moet, dan moet je eerst vijf bloemen verzamelen zodat ze wegloopt. Elke actie kost een energiepunt, en die energiepunten zullen opraken. Dan moet je lang wachten totdat je weer wat kunt doen, of je kunt natuurlijk betalen. En zo heeft het spel, zoals een succesvolle Facebookgame betaamt, wel meer truukjes om je van je te dikke beurs af te helpen.

Spam

En natuurlijk kan het spel het ook niet laten om van alles op je timeline te plaatsen, wanneer je bijvoorbeeld weer een hoger level hebt bereikt. Je vrienden, die niet slim genoeg zijn om dergelijke gameupdates uit te schakelen, zullen je extra dankbaar zijn voor de mogelijkheid om vanuit de game bijbelteksten te spammen. Verspreid het woord met een druk op de knop.

Het is erg, maar ook verrekte slim. Zeker in Amerika zullen er talloze ouders zijn die hun kinderen dit laten spelen, omdat ze niet in aanraking mogen komen met enge zaken als geweld, occulte dingen, fantasie of.. evolutie. En dan staat daar opeens een blauwogige Jezus met zijn armen wijd en een startknop ernaast. Hoe kun je daar nou nee op zeggen.

Eén reactie

  1. Sjoerd · 22-5-2012 · 1.36 uur

    Heel vroeger betaalde je veel geld voor een toegangsbewijs om in de Hemel terecht te komen, tegenwoordig doe je hetzelfde om te zien hoe een virtuele Jezus dat doet. Tijden veranderen.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>