Journey naar MekkaWe hebben al veel over Journey geschreven en gesproken, zoals in de recente Gameclub, en dan verschijnt er nóg een column over. Reden: het valt mij op dat ondanks dat er al zoveel over gezegd is, je toch door enkele opmerkingen weer heel anders naar zo’n spel van anderhalf uur kunt kijken. In deze Gamespot-video wordt de rol van religie in games besproken, en het laatste gedeelte gaat vooral over de rol van islam in games vanuit het oogpunt van een gamejournalist die tevens moslim is.

Erwin Vogelaar op donderdag. Beeld: Paul Veer.

En hij zegt iets heel logisch, namelijk dat hij bij het zien van het hoofdpersonage uit Journey niet dacht aan een man, of een wezen, maar aan een vrouw. Dit omdat het gewaad wat hij/zij/het aan heeft heel veel weg heeft van een nikab. Je ziet enkel de ogen, die er ook nog eens oosters uitzien.

Hadj

Maar het gaat verder, want aan het eind van elk level gaat je personage op de grond zitten in een houding die doet denken aan hoe moslims bidden. En dan zijn er nog de Arabische thema’s qua sfeer en architectuur. Als ik dan verder kijk, met mijn beperkte kennis van de islam, kan ik mij ook voorstellen dat er een gelijkenis te vinden is in de reis naar de berg in Journey, en de hadj naar Mekka of nog concreter de Ka’aba.

De gamejournalist uit de video zegt hierdoor op een heel ander niveau van de game te genieten. Tijdens de Gameclub werd het boeddhisme aangehaald, en in mijn vorige column had ik het over het idee van reïncarnatie, maar door met islam in gedachte naar de game te kijken kun je het weer op een hele andere manier beleven, of Thatgamecompany dat nou zo bedacht heeft of niet.

Imago

Waar je christelijke symbolen of invloeden in opvallend veel games terug ziet, is dit met de islam duidelijk niet zo. Ergens ook wel logisch dat gamebedrijven zich er niet aan durven te wagen, uit angst voor de gevolgen. Uit LittleBigPlanet 2 is bijvoorbeeld een liedje op het laatste moment geschrapt, omdat er woorden uit de Koran in gebruikt werden en dat ergens bij iemand in het verkeerde keelgat schoot.

Niet dat het iets heeft uitgemaakt: moslims worden doorgaans op stereotype wijze geportretteerd in games. Als ze er al in voorkomen, zijn het vaak terroristen. Misschien ben ik te optimistisch als ik denk dat games mee kunnen werken om het onterecht slechte imago van Islam te verbeteren, maar ik hoop dat moslims hun religie er in ieder geval vaker op een positieve manier in gaan terugvinden, ook al is het maar door zoiets als een niet-stereotype personage.

2 reacties

  1. Rick · 10-5-2012 · 22.17 uur

    Dat liedje dat verwijderd werd was een voorval mbt de eerste LBP game. Niet LBP 2 :).

  2. Niels ’t Hooft · 10-5-2012 · 22.20 uur

    Was er ook niet zoiets met de muziek van de Fire Temple in Zelda: Ocarina of Time? http://www.youtube.com/watch?v=MJEmMKvZ2Bc

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>