Maak het maar! Doorzetten is vereist voor spelmaakmastodont Game MakerIn deze serie bespreekt Martijn van Best software waarmee je zelf games kan maken. Lees ook het introductieartikel, Leve de democratisering van de gameproductie.

Game Maker. Duidelijker kan een naam niet zijn. Een serie over zelf games maken kan natuurlijk niet om deze reus van vaderlandse bodem heen. Hele boeken zijn er al over volgeschreven: van Engelstalige handleidingen voor serieuze hobbyisten tot makkelijk te behappen en kleurrijke gidsen voor schoolkinderen.

Game Maker

De eerste versie van Game Maker stamt uit 1999 en is gemaakt door professor Mark Overmars, hoogleraar informatica aan de Universiteit Utrecht. Inmiddels is de achtste editie uit. De Lite-versie biedt je volop mogelijkheden zelf een spel te maken, maar als je meer mogelijkheden wilt, zoals 3D-graphics maken, moet je upgraden naar de Pro-variant. Die kost 20 euro en kun je online kopen. Er is inmiddels een Mac-versie uit, een PSP-versie is in de maak en de eerste Game Maker-games voor de iPad zijn ook al gesignaleerd.

De tijd die je bereid bent erin te steken en de begeleiding die je krijgt, zijn bij dit programma erg belangrijk. Een beetje wiskundig inzicht is ook geen overbodige luxe. Laat ik het maar meteen toegeven: het was mijn bedoeling zelf een fatsoenlijke game te maken in Game Maker. Het bleek een brug te ver. Althans, voor iemand als ik; die geen tijd had om avond na avond met het programma bezig te zijn. Dat betekent niet dat het té moeilijk is, maar je moet zeker een drempel nemen.

Game Maker heeft een gevarieerde groep gebruikers. Dat zegt iets over de ruime mogelijkheden die het programma biedt. Als je wilt, kun je na even oefenen een basale platformgame maken met gejatte sprites en geluidseffecten die je van internet plukt. Toegewijde gebruikers maken zelf hun sprites (of laten die door een artist maken) en duiken ‘onder water’ om in de Game Maker Language (GML) te werken, de programmeertaal van Game Maker.

Events

De sleutel voor games maken in Game Maker zijn events die je toekent aan objects. Objecten kunnen van alles zijn: een spelfiguur, een vliegtuigje, kogels, explosies, maar ook ‘onzichtbare’ zaken als spawnpoints. Zichtbare objecten moet je zelf voorzien van een sprite (anders is er niks te zien) en van gedrag. Voor dat laatste zorgen de events. Wil je dat jouw spelpersonage naar links beweegt als je naar links drukt? Daar heb je een keyboard-event voor nodig. Voor schieten of springen ook.

Van belang zijn alarm-events die bijvoorbeeld aangeven hoeveel tijd er moet verstrijken wanneer een spelfiguur weer kan schieten. In de meeste gevallen wil je namelijk niet dat je character als een Rambo kogels kan sproeien. Denk aan de oude Mega Man-games met hun ‘maximaal drie kogels op het scherm’-regel. Zulke beperkingen houden het spannend.

Bij mijn poging met behulp van een tutorial een ouderwets schietspelletje te maken, heb ik flink gezweet. De controls instellen is niet slechts een kwestie van toetsen mappen, ook moet je bepalen hoe ver je vliegtuigje kan vliegen ten opzichte van de x- en y-as en met welke snelheid.

Achter de simpele spelershandeling schieten gaat ook heel wat schuil: creëer een kogel bij het indrukken van de schietknop, bepaal de snelheid en stel de reload-tijd vast door middel van een alarm-event. Bij het raken van een vijand (collision-event) moeten kogel en vijand verdwijnen, of transformeren in een explosie. Dan geluidsfragmenten eraan hangen en score bijtellen. Dat laatste moet ‘relatief’ ten opzichte van je huidige score, anders reset je het totale puntenaantal telkens wanneer je iets raakt. Zeer belangrijk zijn de variabele acties. Als A gebeurt, moet B volgen, tenzij C. Zoiets. Zoals ik al zei, wiskundig inzicht is een pre. Het interessante is dat ik met Game Maker voor de eerste keer in mijn leven geboeid bezig bleef met wiskundige concepten.

De nieuwste versie heeft een handige, ingebouwde tutorial die je leert een heel eenvoudig muis-klikspelletje te maken, maar daarna moet je zelf op zoek naar tips en uitgebreidere tutorials. Die zijn gelukkig te vinden op Yoyogames.com, het sociale platform dat sinds 2007 fungeert als de ‘Youtube voor Game Maker-games’. Voor vragen aan collega-gebruikers kun je terecht op het forum. Verder circuleren op Internet allerlei zelf geschreven handleidingen.

Indie

Jan Willem Nijman is een bekende van het vaste Bashers-publiek. Deze onafhankelijke gamedesigner werkt het liefst in Game Maker en heeft onlangs samen met Rami Ismail het bedrijf Vlambeer opgericht. Wie onder de motorkap van zijn games kijkt, komt weinig uitgebreide stap-voor-stap acties en variabelen tegen. Jan Willem gebruikt voornamelijk ‘pieces of code’ geschreven in de GML die vrijwel al het gedrag van de spelfiguren bepalen. “Door die drag- en drop-events leer je de basics, maar als je verder wilt, zul je op z’n minst een beetje GML moeten leren, bijvoorbeeld voor het schrijven van AI”, zegt hij. JW zul je ook niet snel vinden op de Yoyogames-forums. “Daar zitten naar mijn idee vooral 12-jarigen die aan je gaan vragen hoe ze dit of dat moeten doen.”

De games die Jan Willem maakt, zijn vaak ontzettend simpel van opzet, maar hebben een interessante twist. Bijvoorbeeld een schietspel dat bestaat uit een eeuwigdurende bossfight of Super Crate Box, dat hierboven staat afgebeeld. Voor zulke ideeën lijkt Game Maker bijzonder geschikt, hoewel ik denk dat veel kids juist verwachten met Game Maker de nieuwe Final Fantasy te gaan maken. Mijn advies: niet doen, verzin iets wat je vóór je 50ste verjaardag af krijgt. Dat een door de wol geverfde gebruiker als Jan Willem voor ‘less is more’ kiest, zegt wat mij betreft genoeg.

Met dank aan Jan-Willem Nijman, Pauline Maas en Carla Desain.

7 reacties

 1. DennisU · 6-10-2010 · 16.05 uur

  Interessant artikel, zeker daar ik toevallig een aantal weken geleden ben begonnen om mijn eigen spelletjes te maken met deze Game Maker.

  Uit het forum heb ik op kunnen maken dat de laatste jaren vooral veel is gedaan aan de steile leercurve. Het programma is op dit moment zover ontwikkeld dat kinderen en jongeren die hierin geinteresseerd zijn na het lezen van een aantal tutorials al redelijk eenvoudige games in elkaar kunnen sleutelen. Zo ben ik na een dagje ‘programmeren’ al in staat om een redelijk geloofwaardige sidescroller te maken, heb ik een top down schooter a la Alien Swarm gemaakt en is een eigen versie van Doodle Jump ook binnen handbereik. Uiteraard allemaal nog niet met de graphics die je wilt, maar de ideeën zijn uit te werken; en daar wringt over het algemeen de schoen.

  Game Maker wordt ook nog interessanter! Wat bij de volgende versie namelijk wordt ingebouwd, is de mogelijkheid om het voor een iPhone of iPad te compileren. Als je je bedenkt dat de succesvolste games op de iPhone meestal heel simpel van opzet zijn, dan duurt het niet lang voor Game Maker een goede aanlevermogelijkheid van games voor de App Store wordt.

 2. Erwie · 6-10-2010 · 16.42 uur

  Ik heb zelf vroeger veel gebruik gemaakt van de producten van Clickteam (The Games Factory, Multimedia Fusion). Die vond ik altijd een stuk gestructureerder dan Game Maken en je hoefde niet in de code aan de achterkant te sleutelen zonder dat er heel veel beperkingen waren. Komen die ook nog aan bod in deze reeks?

 3. Martijn van Best · 6-10-2010 · 20.06 uur

  Zou best kunnen dat die nog langs komen. Er bestaat een ultrageheim lijstje met daarop de programma’s die ik nog wil bespreken, maar die lijst kan worden aangepast en uitgebreid. Suggesties zijn in elk geval altijd welkom.

 4. friese gamer · 6-10-2010 · 20.36 uur

  Kijk eens naar het nederlandse http://www.haxic.com/ of volg te tutorials op http://www.youtube.com/user/byte99. Die zelfde persoon heeft ook http://gamebuilder.nl/ gemaakt voor kinderen tot 12 jaar, helaas zijn er online nog geen tutorials of voorbeelden. Kinderen hebben, met begeleiding, hiermee in 2 uurtjes games gemaakt.

 5. LDawg · 6-10-2010 · 21.13 uur

  Haha, vroeger (ongeveer 7 jaar geleden) heb ik hier veel mee geprutst. Het werkte erg handig.
  Mijn buurjongen was er best goed mee, hij had een soort GTA 2 nagemaakt, het is een redelijk vermakelijke game geworden :P

  Ik had niet gedacht dat nog zou bestaan, als ik zo de interface zie is het nauwelijks veranderd met de versie die ik gebruikte. Maar naar mijn mening kun je beter beginnen met flash, of XNA (voor Xbox) games.

 6. JP van Seventer · 17-11-2010 · 16.06 uur

  Ha Martijn,

  ging je deze ook proberen? http://www.wariowarediy.com/do-it-yourself/make-games/

  JP

 7. jochem1996 · 2-4-2011 · 11.34 uur

  als je snapt hoe dit werkt en logisch na kan denken, zijn de engige 2 beperkingen je fantasie en de snelheid van je pc (gamemaker is VEEL langzamer dan c++, helemaal met drag and drop)

  gamemaker wordt wel veel beter, er komen steeds meer functies bij, onderandere een functie om HTML5 spellen en (waarschijnlijk) PSP spellen te maken (bron: yoyogames.com en google).

  ik ben er nu bijna 1.5 jaar mee bezig, het is best wel een leuke hobby en saai is het niet, help je ook veel om wiskunde te begrijpen, leren na te denken en om fouten uit iets te halen.

  voor iedereen die dit leest: download gamemaker (het liefst 8, en als 20 euro hebt of hem kan cracken, 8 pro), zoek een tutorial op en ga aan de slag (staan genoeg duidelijke tutorials en examples op youtube en yoyogames)

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>