Mahvel baybee! Een terugblik op de cultuur van Marvel vs. Capcom 2We just got a real match! Come on, let's go!

Zijn naam was Marvel vs. Capcom 2. Voor de meeste gamers een oude 2D-vechtgame op de Dreamcast die een acht kreeg of zoiets, net voordat de Playstation 2 uitkwam. Maar voor een leger hardcore spelers was hij een held. Wij noemden hem ‘Mahvel’. Hij was de ‘stuff of legends’, de coole gast waar iedereen het over had maar altijd buiten bereik bleef. Ik wilde beste vrienden met hem zijn, maar elke keer dat ik met hem speelde kon ik maar geen indruk op hem maken. Deze maand maakt hij plaats voor zijn nieuwe broertje, Marvel vs. Capcom 3. De oude Mahvel zal nooit sterven, maar ook nooit meer dezelfde zijn. En dat betekent voor mij dat ik nooit meer de kans krijg om zijn beste maatje te worden. Dit is een vaarwel aan de stichter van één van de mooiste gamerculturen. Ik noem nog één keer een paar van zijn mooiste momenten. This was Mahvel baybee! Mahvel baybee!

Searching for Justin Wong

Wellicht vraag jij je af waarom Mvc2 zo afstandelijk voor mij bleef. Dat kwam door twee dingen. Ten eerste is er in Europa nooit een sterke competitie geweest. Hierdoor bleef mijn niveau beperkt. Via Internet en reizen kon ik Amerikaanse spelers volgen. Maar ik kon alleen maar dromen van zulke geweldige matches spelen. Mahvel op hoog niveau is prachtig: ik ken geen complexer spel. En ik heb daar nooit helemaal van kunnen genieten. Ten tweede, omdat er hier niet zoveel competitie was, had je ook niet dezelfde ‘cultuur’. Terwijl in Europa iedereen op de consoles speelde, was Marvel vs. Capcom 2 in Amerika een arcadegame gebleven. Daardoor was het meer ‘urban’. Mahvel in Amerika is synoniem voor ‘money matches’, rivaliteit, drama, trots, eer en boven alles, HYPE.

Where yo curley mustache at?

Nu is het te laat om Marvel 2 nog te promoten, maar misschien kan ik hiermee deel drie iets meer van de grond laten komen in Nederland. Daarom ga ik nog een paar van de mooiste momenten uit de Mahvel-geschiedenis belichten. Iedereen in de VS hoopt immers dat MvC3 een even grote hype zal veroorzaken. Om alvast in de stemming te komen, link ik naar een filmpje waar je “color” commentary te horen krijgt van Yipes. Terwijl de meeste vechtspellen een serieuze, Oosterse attitude hebben, werd Mvc2 omarmd door de Amerikaanse straatcultuur. Het is nog de vraag of dit nog mogelijk is met een spel dat alleen op console uitkomt, want MvC2 is opgegroeid in de arcadehallen.

-Soomighty verslaat Jwong (2003)

Marvel was het populairste vechtspel rond de tijd dat de eerste landelijke (Evo2k) toernooien begonnen. Hier kwamen grote groepen spelers van the Oost- en West-kust voor het eerst met elkaar in aanraking. Al snel ging men twisten over wie beter was en een jaar later zou deze rivaliteit uitgevochten worden. De vijf beste van elke ‘gang’ zouden tegen elkaar knokken. De West coast had meer topspelers, maar East coast had de beste, Justin Wong. Het was de vraag of Jwong het verschil kon maken. Helaas, nog voordat hij aan de beurt was had West al zoveel punten gescoord dat zij gegarandeerd gewonnen hadden. Om nog lekker in te wrijven dat ‘the West the best is’, maakte de laatste West coaster (Soomighty) gehakt van Justin… met maar één character: zijn beruchte Magneto.

-Justin Wong comeback (2007)

Van alle Marvel-spelers had Justin Wong de beste carrière (hij is ook de beste Street Fighter IV-speler in Amerika geworden). Hij is o.a. bekend van ‘Evo moment #37’, waarin Daigo (de beste Street Fighter-speler aller tijden) een dikke comeback maakt. Maar Justin heeft ook een schitterend moment beleefd tijdens Evo2K7. Hij speelt tegen Yipes en blijft achter met alleen Cyclops tegenover een heel team. Nou moet je begrijpen dat het derde personage van Mvc2-teams vaak zwak is en alleen wordt gebruikt voor zijn ‘assist’ (waarbij hij in het scherm springt om een special move te doen). Meestal gaan deze ‘assist characters’ dood voordat zij aan de beurt komen. In dit potje weet Justin Wong met zijn kansarme Cyclops het trio van Yipes te verslaan. The crowd goes wild!

-Duc vs. Sanford (2006)

Sanford Kelly was achter elkaar toernooien aan het winnen en pochte dat hij het aankomende grote evenement, Evolution2K6, ‘for free’ zou winnen. Maar hij kwam terecht in een poule des doods en verloor van topspelers Duc Do en Rowtron. Omdat hij zijn val na de hoogmoed niet kon accepteren, bleef hij beweren dat hij Duc Do zou kunnen verslaan in een ‘money match’. De hype hiervoor groeide tot ongekende proporties. Oude rivaliteiten zoals Asian vs. Black, oud vs. nieuw, West vs. East, en God-tier vs. rogue-characters werden hiermee gerepresenteerd. Uiteindelijk ging men om 6.600 dollar(!) spelen. Er waren mooie gevechten. Sanford won and all glory was his.

-Clockw0rk vs. Neo (2011)

Met de aankondiging van Marvel vs. Capcom 3 begonnen de nadagen van MvC2. Maar niemand wilde een lauwe schemering, men wilde dat het zou eindigen met een knal! En dus ontstond er het meest epic gevecht in de geschiedenis van Mahvel. (Very) Oldschooler Clockw0rk zou tegen wonderkind Neo vechten in een first-to-fifteen om 15.000 dollar(!!!). Hier kun je de hele strijd zien. Ook al heb je moeite om de chaos van Marvel te volgen, kan je genieten van het commentaar en hoe het publiek juicht. En het vervolg? Dit is wat Neo te vertellen heeft:

What did I win? I won something more important than what lots of people may interpret. Something that in the end matters more than the “result” of the match. What is it that I gained that actually matters? Not the prize and not a streak. Instead I won something bigger/greater. I won a friendship with Daniel Maniago, and we BOTH earned a victory that many people told us they themselves cannot fully put into words.

9 reacties

 1. Samuel Hubner Casado · 21-2-2011 · 14.38 uur

  Ja, die comeback van Justin was LEGEN-wait for it-DARY.

 2. Rick · 21-2-2011 · 15.16 uur

  Cool om te zien, maar de helft van de tijd heb ik geen flauw idee wat er gebeurt!

 3. Roland van Hek · 21-2-2011 · 15.43 uur

  @Rick: Da’s toch niet zo moeilijk? Gewoon, een zaal met allemaal schreeuwende jochies die veel met hun armen wapperen en WOEP-WOEP-WOEP roepen. Sommigen ervan dragen jurkjes in t-shirt vorm, anderen dragen hun petje alsof ze elke dag met het ‘speciale’ busje naar school toe gaan.
  Zoooooooooooooo, dat was lachen, zeg. poeh poeh. Nee, serieus: ik weet de helft van de tijd ook niet wat er op het scherm gebeurt. Ik vind MvsC2 en 3 alletwee erg coole games, ook al ben ik een intens waardeloze biet ‘m up-gamer.

 4. Paul Veer · 21-2-2011 · 16.00 uur

  @Roland: Gelukkig maar dan dat dit Fighters zijn en geen Beat ‘m Ups ;)

 5. Wormpaul · 21-2-2011 · 16.00 uur

  Mooi verhaal waar ik een paar filmpjes heb gekeken maar ik kan er niks van maken, te snel, te vaag en vooral te onoverzichtelijk :-)

  Wat zijn tegenwoordig nu de echt grote E-Sports spellen? SC:2 zelf volg ik op de voet maar ben wel even nieuwsgierig wat nu echt op prof. niveau gespeeld wordt in de wereld.

 6. Robert August de Meijer · 21-2-2011 · 16.47 uur

  Starcraft 2 is ook moeilijk te volgen als je het niet kent :P Maar wanneer je het snapt, is het super duper mooi.
  Enfin, ik moet toegeven dat MvC2 overdreven hectisch over kan komen. Het helpt om te weten dat al die extra poppetjes die in het scherm springen “assists” zijn die eventjes een special move doen, daarna een taunt, en daarna weer terug springen.

 7. Roland van Hek · 21-2-2011 · 16.56 uur

  @Paul: Ach ja, dat bedoelde ik natuurlijk. :)

 8. VN1X · 21-2-2011 · 19.54 uur

  Hahaha wat een testosteron volk zeg. Er lopen dus als ik het goed begrijp ook lui rond die het publiek ophypen ofzo? Beetje flauw allemaal. Verder is dit natuurlijk een mooi alternatief dan in het echie elkaar verrot te slaan om triviale redenen.

 9. VN1X · 21-2-2011 · 19.56 uur

  Oh my god… He just took his shirt off.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>