Making the journo-game: ‘Zorg dat het gevoel goed zit’Vanaf 31 maart volgt Jerry Vermanen de cursus Gamescool om journalistieke games te leren programmeren. Op Bashers houdt hij een dagboek bij over zijn voortgang, struikelblokken en afwegingen.

Sinds mijn laatste update is het concept voor mijn journo-game verder uitgekristalliseerd. Niet geheel op eigen kracht; ik mocht de hulp inschakelen van de Utrechtse spelontwikkelaar Digital Dreams, bekend van de infographics-game FYI. Nadat ik in mijn oproep liet weten dat ik een journalistieke game met infographics overweeg, nodigde Thijmen Bink mij uit om inspiratie op te doen in de Dutch Game Garden. Samen met zijn collega Geert Nellen probeerde hij mij te helpen om de eindspurt naar 15 augustus te halen: de deadline voor mijn journo-game.

Mijn idee voor een journalistiek game: Een interactieve infographic, waarin je als speler een verhaal - in mijn geval een journalistiek verhaal over bezuinigingen - doorloopt. Duidelijk geïnspireerd door de game FYI, die Digital Dreams in elkaar knutselde tijdens de afgelopen Global Game Jam. Voor mij dan ook een enorme opsteker om bij hen op bezoek te gaan. Tijd om te vragen waar zij tegenaan lopen tijdens het ontwikkelen van zo’n game.

Waar sta ik op dit moment? Ik heb beperkte programmeervaardigheden, een vaag concept en een onderwerp klaarliggen. Het prototypen van mijn idee is op dit moment cruciaal, vindt Thijmen. “Dan krijg je een beter idee in je hoofd van wat je wil maken. En je werkt ondertussen ook aan je programmeerskills.”

Geert vult Thijmen aan. “Als je een 2D-platformer maakt, zorg dan ten eerste dat het gevoel goed zit. Maak een poppetje dat kan lopen en springen. Voelt dat goed? Dan kun je de rest er omheen bouwen.”

Hoe doe je dat dan? Maak je simpelweg een sprite en programmeer je daar wat animatie achter? Niet dus. “Werk stap voor stap”,  eerst iets maken waar je op kunt staan. Dan proberen te lopen. Lukt dat? Dan proberen te springen. Als dat klopt, dan probeer je een platform in de lucht te plaatsen. Je pakt het dan heel precies aan.” Volgens Geert is dit een enorm belangrijke fase in het ontwikkelingsproces. “Dat zijn allemaal keuzes die bij de speler een gevoel opwekken. Spring je hoger als je de knop langer ingedrukt houdt? Dat maakt nogal wat uit.”

Oké, na die fase heb ik een poppetje dat zich door een wereld kan bewegen. Ik moet alleen een verhaal vertellen binnen die wereld. Hoe moet ik dat voor elkaar krijgen? Geert heeft daar vrij duidelijke ideeën over. “Als je zo weinig tijd hebt, moet je niet te moeilijk doen over verhaal. Schrijf in een kwartier wat je wil vertellen en ga aan de slag.” De infographics komen volgens hem als laatste. “Je kunt het beste beginnen vanuit de context. Welk verhaal wil je vertellen en welke infographic hoort daarbij?”

Alle twijfel die ik eventueel zou hebben over het genre journo-games, worden door Geert weggenomen met de volgende opmerking: “Als je dit goed kunt uitwerken, kun je veel mensen overtuigen van de gevolgen van bezuinigingen. Het gaat over oorzaken en gevolgen op de lange termijn. Stel je voor dat het je lukt, dan heb je een van de krachtigste overtuigingsmiddelen in handen.”

En wat als ik mijn prototype tot een volledige game wil uitwerken? “Het allerbelangrijkste is dat je dit echt moet willen. Motivatie, dat heb je nodig. Het kost namelijk veel tijd en moeite.”

Goede tips om de laatste hordes te nemen in mijn eigen ontwikkelingsproces. Op 15 augustus moet mijn eigen journo-game klaar zijn. Ik ben er klaar voor.

4 reacties

 1. Stijn Roelofs · 30-7-2011 · 20.54 uur

  Ken je het boek Newsgames? Het gaat over hoe games kunnen ingezet worden om journalistiek anders vorm te geven in de eindpresentatie en de publieksbeleving. Geert heeft het blijkbaar wel gelezen, of in ieder geval is hij het eens met de strekking, lijkt me.

 2. Jerry Vermanen · 30-7-2011 · 22.15 uur

  Nee, dat boek ken ik niet. Heb het wel direct besteld, dus bedankt voor de tip.

  Ik wil na deze cursus hierin verder gaan. Ik voel dat hier enorm veel potentie in zit. Iets wat ik ook in mijn laatste blog wil aanhalen. :)

 3. Stijn Roelofs · 1-8-2011 · 0.44 uur

  Ik heb het liggen, maar heb er nog niet in gelezen. Ben wel benieuwd, want ik ben ook bezig met dit grensgebied :)

 4. Jerry Vermanen · 1-8-2011 · 20.27 uur

  Oké, caught my interest again. Vind je het goed als ik je even mail?

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>