Met kritiek omgaanJeroen van Trierum schreef een column waarin hij op ironische wijze ons bekritiseert. Ik denk er het mijne van.

24 reacties

 1. Rick · 6-7-2011 · 17.04 uur

  Kritiek op de kritiek op de kritiek op gamejournalisten?

 2. Rick · 6-7-2011 · 17.07 uur

  Overigens ben ik voor minder beeld en meer geschreven woord door Kahlmann. Met de pen ben je toch beter imo.

  En nee, dit is geen kritiek op je kritiek op de kritiek op… ach fuck it.

 3. Harry Hol · 6-7-2011 · 17.16 uur

  @rick hoe durf je kritisch te zijn over de vorm van de kritiek op de kritiek op de kritiek. En heeft iemand paracetamol voor me? Ik krijg altijd hoofdpijn van te veel meta.

 4. Nick Kivits · 6-7-2011 · 17.16 uur

  Mmm, ik vind deze toch niet zo heel erg geslaagd. Het sarcasme spat er niet zo af als normaal. Maar ieder zijn ding.

 5. Vlad Micu · 6-7-2011 · 17.46 uur

  Yo dawg

 6. deboosaardigesnol · 6-7-2011 · 18.07 uur

  Iets met: het zal wel. Lees liever wat over de games of de industrie. Dat randgeneuzel mag wegblijven ;)

 7. Mitch · 6-7-2011 · 18.47 uur

  ”Mensen komen graag op Bashers omdat ze graag kritiek over gamejournalisme lezen..”

  Euh, of over de GAMES waar het om draait?

  Mensen die liever over kritiek op gamejournalisten lezen dan over (diepgaande) artikelen over games, steek je hand op.

 8. Robert August de Meijer · 6-7-2011 · 19.29 uur

  Hi Mitch :)
  Virginia Woolf, W.F. Hermans, Susan Sontag, Menno ter Braak, Judith Butler, Ezra Pound, Jean Paul Sartre, weet ik het allemaal, hadden kritiek op kritiek. Dat hoort nou eenmaal bij wanneer je het niveau wilt verhogen.

 9. Freddy · 6-7-2011 · 19.48 uur

  “Kritiek op gamejournalistiek is entertainment”

  “Onze doelgroep zijn mensen die graag kritiek lezen op gamejournalistiek”

  Heel de tijd wanneer hier gezegd wordt dat jullie te veel kritiek hebben, halen jullie de woorden ‘respect voor gamejournalisten’ boven of ontkennen jullie dat de redacteurs hier gamejournalisten willen raken. Maar als ik dan lees dat zulke harde woorden, zoals die hier soms in een weliswaar verbloemde vorm verschijnen, gewoon pure lol zijn, dan vind ik het concept van Bashers toch plots vrij bedenkelijk…

  En ik zou die ‘doelgroep’ wel eens willen zien, je zou eens een meeting moeten organiseren voor het Bashers-publiek dat graag zonder reden gamejournalisten uitlacht. Tenslotte altijd leuk om wat mentaal gehandicapten bij elkaar te zien, niet?

 10. Harry Hol · 6-7-2011 · 19.52 uur

  @freddy, mitch http://nl.wikipedia.org/wiki/Ironie

 11. Freddy · 6-7-2011 · 20.18 uur

  Haha, zo gaat dat altijd hier, alles oplossen met sarcasme en ironie… “We hadden het allemaal zo niet bedoeld, zie je niet dat wij slimmer zijn dan jullie en bovendien betere humor hebben?”

  Sorry, daar trap ik niet meer in.

 12. Robert Hoogendoorn · 6-7-2011 · 20.40 uur

  Ik denk dat het tijd wordt om liefde te tonen. Even een dag geen kritiek, maar de Nederlandse Gamedag van de Liefde. Dan kan Bashers een symposium opzetten waarbij journalisten elkaars beste stukken oprakelen en elkaar groepsknuffels geven. Altijd maar die kritiek op kritiek en dan weer die reactie… Ik ga maar gewoon even een stuk schrijven over hoe kut het is dat LA Noire door slavernij tot stand is gekomen, ik eis een LA Noire Max Havelaar Edition!!

 13. Wesley Akkerman · 6-7-2011 · 21.28 uur

  Was er niet al een site voor de Nederlandse Gamedag waar iedereen samenkomt om te knuffelen?

 14. Nick Kivits · 6-7-2011 · 21.35 uur

  Ongetwijfeld, maar ik vind dit zelf ook wel iets te ver doorslaan. Zeiken om het zeiken eigenlijk. En da’s jammer, omdat ik Rogiers filmpjes doorgaans wel kan waarderen. Heeft een eindredacteur of hoofdredacteur hier wel naar gekeken voordat het live ging?

 15. Niels ’t Hooft · 6-7-2011 · 22.01 uur

  @Nick: Uiteraard heeft hier iemand naar gekeken. Het leek mij vrij duidelijk dat Rogier het gegeven “games zijn gewoon entertainment, dat wil onze doelgroep, en daar moet je niet te serieus over doen” parodieert door “games” te vervangen voor “serieuze gamejournalistiek”.

  @Freddy: Really? Rogiers ironische video mag niet verdedigd worden als zijnde ironisch? Rare logica ook: ‘jullie doen dit steeds, ik trap er niet meer in’. Ik zou zeggen, we doen dit steeds, dus nu moet je het ondertussen toch als zodanig herkennen. Of zitten we echt vast aan een handvol traditionele vormen voor gamejournalistiek en moeten we het daar tot het einde der tijden mee doen?

 16. Patrick Smeets · 7-7-2011 · 8.15 uur

  Ik kom ook even op bezoek om te melden dat ik achter de boodschap van Rogier sta. Enige vorm van kritiek op kritiek op journalistiek zal vanaf nu hoofdredactioneel keihard neergeslagen worden, zodat we niemand’s goede naam en harde werk meer zullen bezoedelen.

 17. Cem · 7-7-2011 · 10.50 uur

  Haha, geniale video! I love me some meta! :) Al moet ik wel toegeven dat ik het stuk van Jeroen ook snap en eigenlijk ook goed vind. Inhoudelijk ben ik het daar dus grotendeels wel mee eens, maar qua vorm en aanpak vind ik dit soort video’s en reacties veel vermakelijker. Over meta gesproken ;-)

 18. Randy Timmers · 7-7-2011 · 12.34 uur

  Niels, gozer, je zit in een fantastische positie. Er is behoefte aan serieuze gamejournalistiek, geen Nederlands blad/site voorziet daarin en jij ziet het als jouw specialiteit. Gebruik Bashers als platform en al die serieuze gamers komen hierheen.

 19. sven · 7-7-2011 · 16.10 uur

  Ja ff serieus, doe niet zo serieus!

 20. Wessel Bakker · 7-7-2011 · 17.00 uur

  Het duurde even voor ik het door had maar de ironie is geweldig. Een hele mooie manier om aan te tonen hoe onzinnig het commentaar van Jeroen van Trierum is.

  Voor wat betreft de kritiek op de gamesjournalistiek: het niet mogen hebben van kritiek op gamejournalistiek in het algemeen of werk van een aantal specifieke journalisten is vreemd. Die mensen zijn niet heilig, je hoeft ze niet de grond in te stampen maar kritiek leveren mag best. Het streven naar een hoger niveau is op zichzelf altijd goed.

  Verder verbaast de redenatie “games zijn entertainment, wat boeit het” me nogal. Er wordt vanuit de wereld van gamers en gamejournalisten vaak geroepen dat de “buitenwereld” games wel wat serieuzer zou mogen nemen. Dan is het op z’n zachtst gezegd vreemd als je vervolgens datzelfde medium niet serieus genoeg neemt om fatsoenlijke journalistiek de moeite waard te vinden.

  Ik zou die mensen ook eens aanraden door het boek “The Art of Game Design, A Book of Lenses” van Jesse Schell te bladeren. Als je ziet wat hij er allemaal bij sleept dan zijn games niet “zomaar” een vorm van entertainment die goede journalistiek niet waard is (net zo min als tv series, films, boeken e.d. overigens). Dat boek is overigens een van de meest gerenommeerde en populaire boeken onder game designers.

  Er zijn misschien mensen die spreken over “een simpel spelletje”, er zijn er ook een hoop die e.e.a. wat serieuzer nemen. In mijn ogen is er best ruimte voor journalistiek op niveau en ik ben persoonlijk dan ook erg blij met dit blog. Al kan het natuurlijk altijd beter. ;-)

 21. Harry Hol · 7-7-2011 · 20.57 uur

  Wat Jeroen doet is waar hij bashersvan beschuldigt. Hij zet zichzelf boven de rest om vervolgens uit de hoogte zijn collega’s kleineren. En hij doet dit niet voor het eerst.

 22. Paulus · 7-7-2011 · 20.59 uur

  Jumping the shark Basher-boys.

 23. Bart de Boer · 7-7-2011 · 21.11 uur

  @ Harry
  volgens mij niet. Volgens mij tikt Jeroen puur dat iedereen lekker rond de theetafel zit en babbelt om serieuzer te worden, maar niemand het doet. Hij is de roepende die dit wil veranderen. Lastig, maar ook Bashers is een normale gamesite geworden die nergens een voortrekkers rol in speelt. De integratie van DGS-fenomeen Kahlmann is daar een voorbeeld van, als ook de recensies, de verkoopcijfertjes en de lichtvoetige filmpjes en de copypastes uit niet deskundige bladen als NRC Next

 24. Seffen99 · 8-7-2011 · 0.15 uur

  Stiekem denk ik dat Niels en David in hun vuistjes lachen. Jeroen doet iets waardoor er iets gebeurt, namelijk een gevoelige snaar raken. Hij raakt diegene die zich aangesproken voelen direct in het hart. En dan kun je niks anders doen dan reageren. Dat heeft Jeroen geweten en chapeau daarvoor. Hij maakt de, op het artikel volgende dagen op Bashers en andere media, spannender dan het in tijden is geweest. Je zou haast gaan denken dat Niels en David hem hiertoe hebben aangezet. Ik zie ze zo zitten in de kroeg: Niels: “Hè Jeroen, weet je wat wel eens grappig zou zijn?” Hem nog een biertje bestellend geamuseerd aankijkend.

  Kom op mensen, dit zijn van die dingen die mensen weer even op scherp zetten. Je hoort ook niemand zeggen: “Foei Jeroen! Nooit meer doen!” want stiekem vinden we dit wel spannend en interessant.

  Ik zeg dus nogmaals: chapeau Jeroen. Alsof je een poetsdoek over een tv-scherm haalt.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>