Mopperende vogeltjes: waarom Angry Birds dé game van 2010 isNiels ‘t Hooft en David Nieborg, hoofdredacteur en redactiechef van Bashers, geven iedere maandag om beurten commentaar op de actualiteit.

Angry Birds is de Pac-Man van deze tijd, zei techblogger John Gruber laatst in zijn podcast. Persoonlijk heb ik weinig met het spelletje - in webgames heb ik vaak genoeg objecten gelanceerd om blokkentorens omver te werpen - maar Gruber heeft een punt. Want het succes van het Finse spel met de mopperende vogels is groot, wijdverspreid en niet eerder vertoond.

Popcultureel fenomeen

Na tientallen miljoenen downloads, miljoenen euro’s omzet op de iOS-apparaten (iPhone, iPod Touch, iPad) en in ieder geval alvast 1 miljoen dollar advertentieomzet op Android-devices is Angry Birds een enorme commerciële knaller.

Maar dat niet alleen. Als je de naam dropt op een verjaardag, wordt er instemmend geknikt. Terwijl je meestal toch blanco blikken krijgt te verduren als je vertelt dat je wel eens een game speelt. Angry Birds is een hit bij een breed publiek - en gezien de pluche knuffels, shirts en Halloween-kostuums kun je langzamerhand zelfs spreken van een popcultureel fenomeen.

Het spel is succesvol genoeg voor het Finse Rovio om spannende sprongen te overpeinzen: zo wordt er gewerkt aan consoleversies en is er zelfs sprake van een film.

Veranderingen in gameland

Angry Birds is officieel geen 2010-game: hij verscheen in december 2009. Toch lijkt het me lang niet gek om het uit te roepen tot game van het jaar. Begrijp me niet verkeerd, zoals ik al zei vind ik er zelf geen bal aan. Ook is het niet de bestverkochte of meeste omzet genererende game - er is zeker niet meer dan aan Pac-Man aan verdiend - en het lijkt me ook niet de meest gespeelde game. Toch is het wat mij betreft wel de belangrijkste game van 2010.

Het enige spel dat hier enigszins mee te vergelijken is, is Snake. Ik weet nog dat rond de eeuwwisseling iedereen ineens een mobiele telefoon had, en er op verjaardagen met een mix van schaamte en trots werd verteld over al die aan Snake verloren minuten. Waarna er door bijna iedereen instemmend werd geknikt. Dat was dus ook al een mainstreamsuccesgame op een mobiele telefoon.

Maar Angry Birds staat niet standaard op (vrijwel) iedere telefoon. Mensen moeten moeite doen om het er op te krijgen. En dat is waarom dit spel zo belangrijk is: het is de game waarvoor - en ik heb geen statistieken, dus bear with me - de meeste niet-gamers moeite deden om hem te kunnen spelen.

Daarmee staat het spel symbool voor de vele veranderingen in gameland. Van dure, fysiek gedistribueerde games voor een selecte groep fanatieke gamers naar vrijwel gratis digitale games voor iedereen. En dat maakt Angry Birds een stuk belangrijk dan, zeg, Call of Duty: Black Ops, Red Dead Redemption of Donkey Kong Country Returns.

Update: Door een HTML-fout was een deel van dit artikel weggevallen, wat we pas 2 dagen na publicatie ontdekten. Het gaat om een handvol zinnen boven en onder het kopje ‘Veranderingen in gameland’. Excuses voor de logica-acrobatiek die nodig was om chocola te maken van het artikel.

9 reacties

 1. Luke van Velthoven · 13-12-2010 · 15.34 uur

  Mijn Hero kan het niet fatsoenlijk aan verdorie.

 2. Ruud · 13-12-2010 · 15.51 uur

  Maar het is ook tekenend dat het weer een ‘simpele’ game is wat een breakout game is voor telefoons.
  Vraag me dus werkelijk af of er nu daadwerkelijk wat bereikt is, ondanks alle hype rondom gamen op een mobiel.

  Dat men moeite moet doen is inderdaad waar, maar als daar vrijwel geen prijskaartje aan hangt, dan wil iedereen het wel proberen.
  Het lijkt meer een statement dat de diverse markets op de telefoons goed toegankelijk zijn.

 3. mika74 · 13-12-2010 · 19.22 uur

  angry birds samen met cut the rope zijn in iedergeval bij ons de reden dat als ik thuis ben, dat m’n zoontjes van 4 en 5 steenvast m’n iphonio uit de hand grissen.

  sowwww en die lame ripp-off van piratesVSninjaVSPandaVSzombies die is slecht man…….die 0,79 cent had ik beter meteen weg kunnen plempen

 4. Erwie · 13-12-2010 · 20.27 uur

  Het stelt me in ieder geval gerust dat games als Angry Birds en Cut the Rope succesvol zijn. Spellen die stuk voor stuk niet alleen een brede aantrekkingskracht hebben, maar ook goed en origineel zijn. De volgende iPhone-hit is waarschijnlijk geen kloon van die games, maar een spel dat weer wat nieuws doet. En als je een goed idee hebt ligt het succes op de loer.

 5. Robert August de Meijer · 14-12-2010 · 19.24 uur

  Ik moet toegeven dat Angry Birds inderdaad het spel van het jaar is… maar dat vind ik helaas meer zeggen over computerspellen in het algemeen dan over Angry Birds. Wéér “spel van het jaar” dat net zo veel diepgang heeft als uit je neus peuteren.
  Ik had gehoopt dat Heavy Rain het spel werd dat iedereen wilde dat het werd. In 2009 was dat Storytron. Misschien volgend jaar eindelijk een doorbraak?

 6. Gijsbert · 15-12-2010 · 8.06 uur

  Er wordt gezegd dat er zelfs meer dan aan Pac Man aan verdiend is, met verwijzing naar een artikel elders op internet, maar dat artikel probeert Angry Birds te vergelijken met Pac Man, met steeds Pac Man als winnaar uit de bus, dus hoe je dan kunt zeggen dat er meer is verdiend aan Angry Birds dan aan Pac Man is mij een raadsel (of ik moet niet goed conclusies kunnen trekken op deze vroege morgen)!?

 7. Niels ’t Hooft · 15-12-2010 · 15.51 uur

  @Gijsbert: Ik begreep geen bal van je reactie, tot ik mijn artikel eens teruglas. Toen bleek dat een deel van de tekst was weggevallen door een suffe HTML-fout. Kortom, it’s me, not you. Het is nu aangepast - ik hoop dat je nog een poging wilt wagen. Zie ook de ‘update’ onderaan de tekst.

 8. Gijsbert · 16-12-2010 · 7.26 uur

  @Niels
  Herlezen en dit keer geen commentaar! :-)

  Persoonlijk vond ik Angry Birds wel aardig, maar ook weer niet zoveel extra aantrekkingskracht op mij uitoefenen! Ook is mijn omgeving nog niet massaal in bezit van recente mobiele telefoons, dat Angry Birds slechts bij 10% bekend is wat familie en vriendengroep betreft, dus ik wil deze game dan ook niet uitroepen tot game van het jaar, maar dat is slechts gezien door mijn bril!

 9. Hein Baks · 16-12-2010 · 20.32 uur

  Ik ben het met Niels eens omdat er iets bijzonders aan de hand is met deze game: zo sprak mijn broertje, die normaal nooit spellen speelt, mij aan met de vraag of ik ook al Angry Birds op m’n telefoon had staan. Bleek dat ie er helemaal verslaafd aan was en enthousiast vroeg hij hoe ver ik al was.
  Zelf vind ik het wel een leuke game maar om nou te zeggen dat ie briljant is, nee.
  Maar blijkbaar mis ik iets…

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>