Ober, er zit een Kinect in mijn soepIn navolging van Menno’s The Good, The Bad & The Ugly: de Microsoft-persconferentie, heb ik ook nog wat commentaar.

Epische achtbaanrit

Naar gamende mensen kijken is doorgaans saai en Microsoft bewijst niet het tegendeel. De eerste vijf minuten van de conferentie kijk ik naar een nerveus gamende Infinity Ward-medewerker. Het spel in kwestie, Modern Warfare 3, bereidt ons alvast voor op een stortvloed aan de woorden episch en achtbaanrit, en de obligate discussie over de vraag of meer van hetzelfde nou zo slecht is (wat natuurlijk altijd zo is). Een andere, minstens zo nerveuze man zegt me dat het op 8 november gaat gebeuren.

Vervolgens, en net zo heavy on cinematics, low on gameplay, een stukje van de zoveelste Tomb Raider. Weinig wat eruit op te maken valt, behalve dat Lara’s pathetische gehijg me direct naar de volumeknop doet snellen. Nog meer herhaling komt in de vorm van Peter Moore en een trits voorspelbare aankondigingen van EA Sports. Er wordt Kinect integratie belooft. Hoe dat precies werkt, vertelt hij niet. Misschien omdat hij het zelf ook nog niet zo goed weet.

Everybody Kinect!

Dan volgt een miniem blokje voor de hardcore gamer, waarbij wederom Kinect zijn stekelige kop opsteekt. De Gears of War 3-presentatie blijft vrij van Kinect, maar de presentatie zegt me niet meer dan dat War Pigs een tof nummer blijft en Ice T sinds Body Count diep is afgegleden. Een nieuwe Ghost Recon en Mass Effect worden getoond. Ook hier voeren wapperen en spraakcommando’s de boventoon. De spellen worden verder niet uitvoeriger omschreven of toegelicht dan een aantal variaties op super en awesome.

Crytek gaat ook iets doen met Kinect en ik zie ermee zijn status als studio van ‘prachtige maar middelmatige games’ omtoveren in een studio van ‘prachtige en volstrekt onspeelbare games’. Aan het einde van dit alles zou alleen Halo 4 nog te wachten staan om de smaak van beweging- en spraakherkenning niet helemaal te laten overstemmen.

Dat blijkt nodig, want naar het einde toe bestookt Microsoft me met dezelfde terreur aan mierzoete kindjes zoals ze ook vorig jaar deden. Kinderen die spelletjes op rails spelen en acteren te genieten. Peter Molyneux en Tim Schafer blijken beiden te zijn gevallen voor Kinect met respectievelijk een on-rail Fable en een Sesamstraat-spel. Het is dan, op dat moment, dat ik mij realiseer dat ik de jeugd niet meer benijd. In het verleden was ik nog weleens jaloers, omdat ik het vroeger met Mario moest doen. Nu ik zie wat de arme kinderen te wachten staat, besef ik dat ik blij ben dat ik het met Mario mócht doen.

Een positief gevoel

Al zal ik hun nieuwe lijfspelletjes, en andere Kinect-integratie, natuurlijk zonder deze vooroordelen over mij heen laten komen. Al zal ik mij bekwamen in het doelgroepdenken en sta ik open voor verrassingen, had een ander deel (het deel dat ik doorgaans achterhoud) in mij liever gezien dat Microsoft Kinect ceremonieel weggaf aan de modcommunity.

Ik stelde mij voor: een officiële overdracht tussen de hoogste baas van Microsoft en een bleke puber. Terwijl hij de dikke webcam, met een lichte buiging van de knieën, aan de jongen geeft, zou hij dan zeggen: “Luister, we hebben dit ding ooit eens gemaakt en het schijnt dat je er hele toffe dingen mee kan doen. Wij hebben alleen geen idee hoe. Jullie wel, dat zie ik aan de die filmpjes op internet. Alsjeblieft! Doe er wat leukers mee.”

Misschien is dit niet meer dan het ongefundeerde beklag van een gestagneerde hardcore-gamer. Misschien lijd ik onder het stille afscheid dat Microsoft daarnet heeft ingeluid. Ik voelde dat mijn hand losgelaten werd. Na de conferentie staarde ik een beetje weemoedig naar mijn 360 en mijmerde wat. Over dat het mooie tijden waren. Dat hij het goed had gedaan tegenover die monoliet genaamd Playstation. En van daaruit kwam het positieve, de oprechte dankbaarheid en berusting. Microsoft mag nu andere doelen najagen. Het bedrijf heeft mij misschien wel de allerbeste console gegeven en daar blijf ik het altijd dankbaar voor. Hoeveel onhandig gehink en gezwaai het ook nog over me uit zal storten.

Eén reactie

  1. Rick · 7-6-2011 · 11.44 uur

    Mooi gesproken Rogier.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>