Operation Rainfall – zijn de eerste zonnestralen in zicht?In de jaren ‘90, het gouden tijdperk voor de JRPG, schoten de klassiekers als paddenstoelen uit de grond. Vooral als je in Japan of de Verenigde Staten woonde, want titels als Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars, Chrono Trigger en de 16-bit Final Fantasy’s gingen aan onze Europese neus voorbij. Maar zo rijk als het aanbod aan JRPG’s voor de SNES was, zo karig is het voor de Wii. Tenminste, hier in het Westen.

De twee JRPG’s die met kop en schouders boven het huidige aanbod uit steken, Xenoblade en The Last Story, zijn tot op heden alleen in Japan verschenen. Gelukkig voor ons Europeanen staat Xenoblade (Xenoblade Chronicles in Europa) voor half augustus gepland en mogen we The Last Story volgend jaar verwachten. En de Amerikanen dan? Niets. Daarom hun antwoord: Operation Rainfall.

Mathieu Minel

Operation Rainfall is ontstaan na een onhandige uitspraak van Mathieu Minel, de marketingmanager van Nintendo France op de E3 van dit jaar. Hij meldde dat Nintendo of Europe wel Xenoblade Chronicles wilde laten zien, maar dat ze dat niet mochten van Nintendo of America, aangezien zij niet van plan waren deze titels te lanceren in de Verenigde Staten. Nog geen twee weken later kondigde Nintendo het vertrek van Minel aan.

Meteen na Minels uitspraak hebben de verwoede Amerikaanse fans hun handen ineengeslagen voor de campagne Operation Rainfall. Hun doel: Nintendo of America duidelijk maken dat Xenoblade, The Last Story en Pandora’s Tower (die laatste kwam inderdaad uit het niets) een Amerikaanse lokalisatie verdienen. Vooralsnog richten de fans zich alleen op Xenoblade; de andere twee volgen later.

In de praktijk komt Operation Rainfall erop neer dat de fans massaal Nintendo of America spammen. Ze sturen mails en brieven, bellen naar het hoofdkantoor, reageren op Nintendo’s Twitter- en Facebook-account en pre-orderen massaal Xenoblade op Amazon.com. Daar heet het nog Monado: Beginning of the World, zoals de titel in 2009 op de E3 getoond werd. Het gevolg is dat Monado op 25 en 26 juni bovenaan de lijst van bestsellers stond, zelfs boven The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D.

Opklaringen

De reacties van de ontwikkelaars waren ronduit positief. Yuichiro Takeda, een van de schrijvers voor Xenoblade, tweette: “Xenoblade heeft staat bovenaan de lijst van best-sellers van Amazon.com. Ik ben blij dat één van de titels waaraan ik gewerkt heb zo’n positie heeft bereikt.” Ook de studio achter The Last Story, Hironobu Sakaguchi’s Mistwalker, reageerde dankbaar op de campagne.

Nintendo’s reactie was echter een bittere pil: “Thank you for your enthusiasm. We promised an update, so here it is. We never say “never,” but we can confirm that there are no plans to bring these three games to the Americas at this time. Thanks so much for your passion, and for being such great fans!”.

Ondanks deze -voorspelbare- reactie van Nintendo, lijkt het er nu op dat in ieder geval Xenoblade en The Last Story een Amerikaanse release gaan krijgen. Volgens een anonieme bron is het lokaliseren van Xenoblade vorige maand voltooid en zal het testen van de Amerikaanse en Europese versie van The Last Story snel van start gaan. Ook heeft Nintendo of America nu het handelsmerk The Last Story officieel geregistreerd. De eerste zonnestralen lijken Operation Rainfall te bereiken.

Krijgen we toch nog een memorabele RPG voor de Wii. Misschien zelfs wel twee!

11 reacties

 1. Ruud · 25-7-2011 · 16.48 uur

  Grote vraag is of deze release winstgevend gaat zijn. Het is namelijk een geheel andere game dan de games die normaliter scoren. Plus, de Wii an sich is door de pers inmiddels geheel afgebrand. Het is juist die groep waar dit spel zich op richt, de meer ervaren gamer die dus ook notie neemt van de mening van de gespecialiseerde pers.
  Deze pers heeft de wii al afgeschreven, gevolg is dat veel gamers inmiddels zijn overgestapt.

  Vraag me werkelijk af of er voldoende mensen zijn die deze game gaan kopen. Andere vraag zou zijn, gaat deze game wat opleveren als het bijv. 20.000 sales haalt in de VS, is dat meer dan als de game niet was uitgegeven?

 2. Bart de Boer · 25-7-2011 · 17.30 uur

  Ik denk dat dat niet de vraag moet zijn voor Nintendo. Ik denk echt dat ze door de games toch te brengen enorm veel good will kweken bij gamers die een Wii hebben. Natuurlijk zal niet elke Wii-bezitter de game willen kopen. Het gros niet, maar het gaat om het signaal dat ze afgeven. Nintendo luistert naar zijn fans en wil ze echt ‘voor zich winnen’. Komt naar mijn mening ook handig uit met de Wii U en de visie.

 3. Jeroen Bos · 25-7-2011 · 19.49 uur

  Memorabele rpg’s? Ik help het je hopen.

 4. Ruud · 25-7-2011 · 22.30 uur

  Voor zover ik weet heb ik vanaf 1997 artikels gelezen op diverse sites die zeiden dat nintendo niet luistert naar haar fans. Waarom is dat nu ineens wel belangrijk?

 5. Wesley · 26-7-2011 · 9.59 uur

  “Krijgen we toch nog een memorabele RPG voor de Wii. Misschien zelfs wel twee!”

  Ja, maar dat hebben we niet aan operation Rainfall te danken maar aan Nintendo of Europe.

  Ik vind het een fijn initiatief van de amerikaanse gamers, ik begrijp alleen niet waarom ik daar iedere keer mee geconfronteerd moet worden. Het is niet op mij als europese gamer gericht, het probleem bestaat voor mij als europese gamer niet dus waarom moet ik er zoveel over lezen?

  Alsof een amerikaan zich maar een minuut van zijn leven bezig zou houden met de releases die zij wel krjgen en wij niet.

 6. Harmen · 26-7-2011 · 11.16 uur

  Niet zonodig het feit dat er veel over geschreven wordt, eerder het feit dat dit artikel op een vreemde manier het probleem behandelt vanuit het wij perpectief waarmee het dus net lijkt alsof het probleem ook invloed op Europa heeft.

  In plaats van een artikel te schrijven over hoe gemeen NoA tegenover gamers in Amerika is geweest, waarom niet een artikel om te illustreren hoe NoE het tegenwoordig veel beter doet. Operation Rainfall laat zien hoe de situatie voor Europese Nintendo fans verbetert is. We hebben naast Pandora’s Tower, Xenoblade en The Last Story ook veel andere games gekregen. Niet allemaal memorabel, maar wel spellen die het aanbod van de Wii alleen maar hebben verbreed. Kan ik van de Amerikaanse release lijsten niet zeggen.

 7. Robert August de Meijer · 26-7-2011 · 13.56 uur

  Het lijkt mij dat solidair zijn met onze Amerikaanse vrienden en hier in Europa verder werken aan de status van JRPGs alleen goed is voor de toekomst.

 8. Wesley · 26-7-2011 · 15.43 uur

  Nou, welke voordelen zouden we daar in de toekomst van kunnen hebben dan? Ik zie ze niet.

 9. Guan van Zoggel · 26-7-2011 · 19.50 uur

  @Harmen: Het artikel is niet zozeer gericht op NoA’s gemeenheid, maar een beschrijving van de totstandkoming van een project als Operation Rainfall. Waar ik me voornamelijk van Nintendo’s zijde aan stoor, is het gebrek aan transparantie. Ze zeggen steeds ‘er zijn op dit moment geen plannen voor’, terwijl ze achter de schermen zich uit de naad werken om de vertaling voor de WiiU lancering op de markt te hebben. Wees daar gewoon transparant en eerlijk over, denk ik dan.

  Overigens, Pandora’s Tower is nog niet voor Europa bevestigd. Ook daar strijdt Operation Rainfall voor.

  @Wesley: Een beetje JRPG-fan hoopt dat alles wat in Japan verschijnt, ook een Westerse release krijgt. Al zou er een kwart gelokaliseerd worden, dan is dat tegenwoordig al heel wat.

 10. Harmen · 27-7-2011 · 5.39 uur

  @Guan: Als het een artikel over de totstandkoming van Operation Rainfall is, dan schiet het daarin alvast tekort. Achter Rainfall schuilt een geschiedenis van hoe NoA de Amerikaanse markt voor de Wii en DS heeft behandelt die ronduit schandalig is en waar Rainfall zeker een product van is. Dit wordt alvast niet genoemd waardoor het artikel veel beter had kunnen zijn.

  Over het punt van transparantie zul je mij ook niet horen, alleen ook dat punt noem je niet in je oorspronkelijke artikel(wat het zeker waard is om genoemd te worden). Zeker ook omdat dit opnieuw het verschil tussen de Amerikaanse en Europese operatie’s van Nintendo benadrukt.

  Als laatste merk ik dat je de hele tijd wisselt tussen NoA en Nintendo als geheel. Eerst zeg je dat Operation Rainfall voor Amerikaanse gamers strijd, in je laatste alinea lijkt het net alsof Rainfall ook voor de Europese release heeft gezorgd. Nogal verwarrend en het geeft de indruk dat ook wij in Europa de dupe zijn van NoA’s wangedrag. Geef dan op z’n minst ‘credit where credit is due’ aan Nintendo of Europe.

  @Robert: Solidair zijn met Engelstalige landen op een Nederlandse website? Ja ja. :p

 11. Harmen · 27-7-2011 · 5.45 uur

  “Dit wordt alvast niet genoemd waardoor het artikel veel beter had kunnen zijn.”

  Whoeps, in de laatste zin bedoelde ik: Dit wordt niet genoemd waardoor het artikel nu niet zo goed is als het had kunnen zijn.

  My bad. ;)

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>