Over de tieten van EvonyZoals een aantal van jullie misschien wel door hebben, probeer ik regelmatig om op alternatieve gebieden in de gamesindustrie te wijzen waar mogelijk nog geld te verdienen valt. Het is een lastig werkveld, dus soms moet je een beetje ‘out-of-the-box’ denken. Een van de meest aparte plekken die al jaren goed lijkt te lopen, zijn de ‘online multiplayer browser games’. Dit zijn geen standaard Flash-spelletjes, maar prehistorische mmo’s waarin je een leger opbouwt door middel van een veredelde Excel-sheet.

Het is een gigantische markt. Miljoenen mensen spelen dagelijks dit soort browsergames. De een met een middeleeuws thema, de ander met een sciencefictioninsteek. Qua opzet kun je denken aan een soort Warcraft of Age of Empires, maar dan zonder de fancy graphics. Je bouwt steden, een troepenmacht en valt vervolgens een speler aan wiens naam je niet aanstaat. Dan krijg je een rapport binnen waarin staat vermeld hoeveel van je poppetjes zijn gesneuveld, hoeveel van de ander en of je hebt gewonnen of verloren.

Gillian de Nooijer op zaterdag. Beeld: Paul Veer.

Dit soort spellen zijn totaal onwinbaar in je eentje, vandaar dat iedereen zich aansluit bij een alliantie om zo gezamenlijk de strijd aan te gaan. Op papier klinkt het wel leuk, maar de lol speelt zich volledig in je hoofd af. Dit is geen potje Total War, maar een wedstrijdje spreadsheets invullen. Je moet om de zoveel uur online springen om een fatsoenlijke troepenmacht op te bouwen. Doe je dit regelmatig genoeg, dan heb je op een gegeven moment miljoenen boogschutters of soldaten.

Vervolgens komt er iemand langs die nog obsessiever tijd in het spel heeft gestoken - of geld betaalt! Die walst met vijftig keer jouw aantallen over je heen. Deze waanzin zie je niet eens terug, het blijven allemaal statistiekjes. Al met al is het dus amper een spel te noemen. Meer een unieke vorm van tijdverspilling. Dit genre is intussen geëvolueerd in dingen als Farmville, dat bij meer mensen een belletje zal doen rinkelen. Een andere naam zal ook bekend voorkomen: Evony.


Nekkid Bewbs

Nu komen we bij de tieten. Evony is een standaard browsergame, maar iedereen kent het van de reclamecampagne. Evony adverteerde een paar jaar terug met een middeleeuwse dame met een flinke boezem. Dit bleek erg goed aan te slaan, dus de advertenties die volgden bevatten vrouwen met steeds minder kleding. Het middeleeuwse thema van het spel verdween. Op een gegeven moment bestonden de advertenties enkel uit naaktmodellen met het logo van Evony in een hoekje. Je kon op geen enkele manier meer zien dat het reclame was voor een spelletje; het leek eerder een pornosite. In het spel zitten echter minder borsten dan in deze column: alleen de twee kanonskogels die je op het inschrijfformulier hier bovenaan ziet staan.

Miljoenen goedgelovige mannen en vrouwen (ieder z’n meug, hè) klikten op de advertentie, kwamen in dit dodelijk stomme spel terecht en kapten ermee zodra ze er achter kwamen dat er geen borsten te vinden waren. Briljante campagne, waardoor Evony tot vandaag de dag loopt als een… tiet… sorry, het was er uit voor ik het door had. Ze hebben zelfs een nieuwe versie uitgebracht, waarin wederom géén enkele schaarsgeklede vrouw te bekennen is. Wat ik me echter afvraag (en hier zit het punt waar ik in het begin aan refereerde) is: Waarom niet in vredesnaam?

Deze borsten zijn niet te redden. Maakt niet uit hoeveel tijd of geld je er in steekt.

Dit soort online games komen nog uit de tijd dat spellen als Total War nog uitgevonden moesten worden, laat staan dat je iets met mooie plaatjes in een browser kon spelen. De tijden zijn veranderd. Graphics in een browser zijn standaard, er is een gigantische markt voor gratis te downloaden spellen van onafhankelijke ontwikkelaars. Zelfs een snel 3D-spel als Quake III is in een browser te gebruiken. Als je het kan bedenken, is het tegenwoordig te maken. Dus als je een spel belooft met tieten, waarom zou je niet gewoon een spel met tieten leveren? Het irriteert me werkelijk enorm dat ze dit zelf nog niet hebben ingezien.

Als ze slim zijn gaan ze een keer om de tafel zitten met een (indie-)ontwikkelaar en stampen ze er een rondborstig spel uit. Beter nog: bied het zelf aan als je een slimme handelaar bent. Hoe maakt mij verder ook niet uit, het gaat er om dat miljoenen potentiële spelers op die advertenties hebben geklikt omdat zij geïnteresseerd zijn in een dergelijk spel. Dat is een markt die niet op het echte Evony zit te wachten. Wellicht niet de meest chique manier om als gamedesigner mee de markt in te breken, maar je kan er een boterham mee verdienen en daar draait het om. Nog wat inspiratie nodig beste ontwikkelaar? Check eens deze voorbeelden van Dorkly. Boob champion forever!

2 reacties

  1. Matthijs Vermeer · 28-4-2012 · 17.08 uur

    Wel frappant dat haar achterste borst verder uitsteekt dan haar voorste.

  2. Gillian de Nooijer · 28-4-2012 · 17.25 uur

    Artist die niet van het blow-up effect in photoshop kon afblijven waarschijnlijk :-)

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>