Paul, ga een game makenPaul Verhoeven weet natuurlijk geen bal van nieuwe media. Toch kondigde hij vorige week met veel bombarie een gecrowdsourcete film aan, waarvoor het publiek onder andere scenario’s mag schrijven en scènes mag schieten.

Het project draagt de jeukerige naam Entertainment Experience. Een door René Mioch verzonnen, door Ziggo, LG en de Telegraaf Media Groep mede mogelijk gemaakte sponsor-orgie die niet zou misstaan in de door corporaties en massamedia geregeerde dystopie van Robocop.

In Verhoevens verdediging: er bestaat een kans dat het beoogde maakproces iets geinigs oplevert. Vooral omdat Verhoeven de winnende fragmenten met zijn crew opnieuw gaat schieten. Tijdens de persconferentie vorige week vertelde hij dat hij tot zijn beste werk kwam toen hij zichzelf dwong iets nieuws te doen en moest improviseren – bij Turks Fruit, maar ook bij zijn eerste film in Amerika.

Toch is het jammer. Paul, als je op je oude dag nog wilt vernieuwen, kies dan niet iets dat op z’n best een geinig experiment wordt. Breng werkelijk iets teweeg. Ga een game maken.

De gamewereld kan namelijk heel goed een Paul Verhoeven gebruiken. Iemand die auteurschap koppelt aan commercieel succes. De Nederlandse schietgame Killzone heeft in zijn hardheid wel iets van de Hollandse meester, maar het is lang niet eigenwijs genoeg. Iedere diepere laag ontbreekt – er is geen satire, geen politieke subtext, geen commentaar op wat het betekent om mens te zijn.

Het medium is Verhoeven op het lijf geschreven. Robocop was een grote inspiratiebron voor makers van first-person shooters. En Starship Troopers had zo al een spel kunnen zijn.

Misschien is het in Nederland ook wel haalbaarder om een gameproductie op Hollywood-schaal te realiseren dan een grote film. Ik zeg niet dat het makkelijk is, er zijn er maar weinig die het doen, maar als er één naam is die de neuzen dezelfde kant op krijgt…

Het is trouwens de bedoeling dat er een game komt naar aanleiding van de Entertainment Experience. Je kunt je op de bijbehorende website niet alleen opgeven als scenarist, acteur of componist, maar ook als gamemaker. Maar toen ik Verhoeven hiernaar vroeg tijdens de persconferentie, gaf hij aan dat hij hier zelf geen inhoudelijke ideeën over heeft. Al vertelde hij wel dat hij bezig is met een filmscript gebaseerd op een spel: The Last Express. Hiervoor werkt Verhoeven samen met Jordan Mechner, ontwerper van de Prince of Persia-games. Misschien kan Mechner eens een hartig woordje spreken met de grand old man van de vaderlandse cinema.

Next Level staat wekelijks in nrc.next.

2 reacties

 1. koningwoning · 30-9-2011 · 15.06 uur

  Kuch Parallel Lines by Philips Kuch

  Zoek en vervang
  5 woorden - 3 minuten film
  Ridley Scott - Paul Verhoeven
  Ereldwijd - Nederland

  Hmmmmm……..
  History repeating itself kennelijk ook al met de wet van Moore’s Law…. steeds sneller & sneller

 2. Xireon · 3-10-2011 · 16.02 uur

  Het lijkt een beetje op het idee:

  Zet een aap achter een typmachine voor onbepaalde tijd en op den duur krijg je wel een goed boek.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Infinite_monkey_theorem

  hehe alleen dan met film.
  Laat iedereen iets filmen en op den duur zal er wel goed materiaal binnenstromen dat daadwerkelijk gebruikt kan worden voor een film.

  Het klinkt wel als een leuk idee dus ben wel benieuwd.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>