PES is leuker dan FifaStefan Popa op zondag.
Beeld: Paul Veer.

Er zijn maar heel weinig games die ik dubbel heb. Volgens mij heb ik barweinig overlappingen in mijn collectie. Eenzelfde Harry Potter-spel voor de Wii en Playstation 3, misschien. Maar die heb ik omdat de uitgever mij daarmee opzadelde. Ik vind het namelijk zonde van mijn verzameling om twee dezelfde hoesjes te bezitten. Toch snakte ik naar een voetbalgame toen mijn Playstation 3 overleed en ik inzag dat ik geen nieuwe ging aanschaffen. Dus ik liep naar de speelgoedzaak van Bart om Fifa 12 te kopen voor de Xbox 360.

Een uurtje later kwam ik thuis met de nieuwe Pro Evolution Soccer. Zelfs als ex-PESser zat ik eigenlijk niet te wachten op de nieuwste voetbalgame van Japanse makelij. De serie blijft tijdens deze generatie consoles hopeloos achter. Toch heb ik de game gekocht, omdat ik Fifa al had voor de Playstation. En ik heb werkelijk geen moment spijt gehad van mijn aanschaf.

Wow-factor

Nog steeds is PES 2012 hopeloos knullig en ogen de animaties alsof poppenspelers een voetbalwedstrijd simuleren, maar wat is deze game genadeloos leuk! De game is moeilijker en ontoegankelijker dan zijn eeuwige concurrent. Ja, dat is een dik pluspunt. Ik zit er weer helemaal in. De eerste potjes knal je elke bal ruim over, omdat je de voorzetknop beroerde in plaats van de schietknop – jarenlange Fifa-indoctrinatie hè? –, maar het eerste doelpunt dat ik maakte, was meteen een juweeltje.

Dat is na al die jaren Fifa dus niet veranderd: elke goal mag er wezen in PES. Dat is raar. Zelfs de meest lelijke intikkertjes geven mij als speler voldoening. Dat gevoel heb ik niet als ik Fifa speel. Konami heeft dat wel in hun voetbalgame gekregen. Elke goal peutert een ‘wow’ los bij mij. Als het een doelpunt voor mijn team is, natuurlijk.

Sociaal

De wow-factor is een belangrijke, maar niet dé belangrijkste factor waarom PES eigenlijk leuker is. Fifa speelde ik alleen nog maar online en dat doe ik tegenwoordig ook met Pro Evolution Soccer. Eerstgenoemde speelde ik de laatste tijd plichtsmatig, altijd met samengeknepen billen als ik 5-2 voorstond, omdat ik bang was dat de verbinding ‘plotseling’ weg zou vallen. Bij PES verlies ik net zo vaak als ik win (oké: vaker), maar de sfeer is gemoedelijker. Dat komt voornamelijk omdat je met een simpele knoppencombinatie voorgeprogrammeerde zinnetjes naar elkaar kunt sturen.

Dus als ik mis, stuurt de tegenstander mij een ‘die bal heb ik goed verdedigd’-bericht. Of als ik scoor, zegt hij dat het een mooi doelpunt is. Of dat hij mij wel terugpakt. Dat is een andere reactie dan een uitgetrokken stekker. Het maakt PES tot een veel completere en leukere beleving. Ondanks dat er soms types zijn die tienmaal achter elkaar ‘goal!’ naar mij sturen als ze de 4-0 intikken. Maar dat zij waarschijnlijk Fifa-spelers die hun game hebben verloren aan hun kapotte Playstation en daarom PES oppakken…

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>