Picasso gespot bij de Tunesische grens“Yes, we have stolen the six paintings. We have hidden the paintings in thespiral.eu. Find the paintings, but they are on the move. You have till the 28th of September.”

Wat is er aan de hand? Zes meesterwerken zijn gestolen uit zes Europese musea en jij krijgt een maand de tijd om ze terug te vinden. Hoe? Lees en kijk verder…

Al enkele weken worden er kleine updates vrijgegeven, maar sinds begin vorige week is ‘The Spiral’ echt live gegaan. Deze nieuwe stijl Alternate Reality Game (ARG) lijkt, zoals wel meer games tegenwoordig, het geheim houden dat het spel een spel is achterwegen te laten. De game is, wellicht mede daardoor, wat traag van start gegaan. Maar de trailers en website voorspellen een productiewaarde die dat nog wel eens goed kan maken.

Achter de game zit een internationaal samenwerkingsverband van Belgische, Nederlandse en Scandinavische kunstenaars, musea, een productiemaatschappij en omroepen, waaronder de VARA. Al met al kan deze opvallend grote productie weleens dé Europese ARG van dit jaar worden.

Zo ver is het echter nog niet. Op zondag 2 september zendt de VARA om 21.20 uur op Nederland 3 de eerste episode van The Spiral uit. Tot die tijd kun je op de website, op locatie, in het museum, en online op zoek naar meer informatie en hints. De ARG focust tot nu toe op het vinden van de zes gestolen kunstwerken (waarvan er eentje nog helemaal niet getracked is). Eenmaal ontdekt, krijg je voor een paar uur de locatie te zien.

Om dit te kunnen doen moet je challenges aannemen; een wilde selectie aan opdrachten variërend van je boterham versieren tot een online game spelen, bijvoorbeeld de indie-hit Canabalt. Over 25 dagen, vanaf het moment van schrijven, is het laatste zoomlevel beschikbaar. Waarschijnlijk weten we dan genoeg over de locaties en kunnen we de schilderijen daadwerkelijk gaan halen.

Zover is het helaas nog niet. De grote vraag blijft wat er in de tussentijd gaat gebeuren; spelen we enkel mini-games voor ‘energy’ en het tracken van de schilderijen? Voor een highscore waarvan nog niet bekend is wat die uitmaakt? Of wordt het binnenkort écht spannend?

Teun Luijkx speelt het personage dat de Buste de Femme van Pablo Picasso uit het Van Abbemuseum steelt. - Foto: Jaap Vrenegoor

Ik hou jullie op de hoogte, maar wil je echt de laatste ontwikkelingen volgen, dan moet je natuurlijk lekker met mij op jacht gaan naar de gestolen kunstwerken. Ondertussen kan ik je alvast de volgende tips geven:

- Het Duitse ARTE interviewt de dieven op 3 september om 20.15.
- Zondag wordt het eerste deel in de serie vertoond door de VARA, om 21.20 op Nederland 3.

P.S.: Een biertje, wijntje of cola voor de eerste persoon die mij een code kan aanwijzen. En twee voor diegene die een van de musea ‘loot’!

2 reacties

 1. Arjen de Jong · 2-9-2012 · 17.18 uur

  Een kleine update van meer wat er gaande is dan alleen het tracken van schilderijen. Er staan berichten en video’s online van een raid door de politie op de groep kunstenaars die achter The Spiral zou zitten. In enkele video’s wordt een en ander bekend gemaakt hierover:

  http://www.youtube.com/watch?v=3k4I6i07IMY&feature=plcp
  Check vooral vanaf 0:20

  En ook:
  http://www.youtube.com/watch?v=GfcIsYdTk6U&feature=relmfu

  http://www.youtube.com/watch?v=QvxtLvAyi94&feature=plcp

  http://www.euronews.com/2012/08/29/mystery-spirals-replace-stolen-masterpieces

  Overigens is het zesde meesterwerk van Eckersberg uit het Thorvaldsens Museum in Kopenhagen bevestigd gestolen te zijn, maar nog steeds niet gevonden.

 2. Arjen de Jong · 3-9-2012 · 0.32 uur

  Voor de mensen die de eerste aflevering nog willen zien: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1285316

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>