Pinball FX2: bijna leuker dan een echte flipperkastPinball FX 2

Het aantal flippergames dat er tot nu toe is verschenen op Xbox Live Arcade is op de hand van een bijziende houtzagerijmedewerker te tellen. Tenminste, als je in Nederland woont. Flipperfreaks in Amerika en Engeland hebben de keuze uit een veel breder scala aan pinball-titels. We mogen in ieder geval erg blij zijn dat Pinball FX2 ook in Nederland is verschenen, want met met deze game heeft ontwikkelaar ZEN Studios een zo goed als perfecte pinball-simulator uitgebracht.

Toegegeven: er is weinig materiaal voorhanden om Pinball FX2 mee te vergelijken. Als je echter kijkt naar de enorme verbeteringen in dit deel ten opzichte van de eerste Pinball FX dan bestaat er geen twijfel over: ZEN Studios is de baas der bazen als het gaat om flippersimulaties. Het ‘core pakket’ van PBFX2 kost 800 Microsoft Points en bestaat uit vier kasten, ieder met een eigen thema, maar daarover later meer. Het mooie van deze game is dat je ‘m namelijk gratis kunt uitproberen. Heb je de eerste PBFX al aangeschaft, dan ben je Dick Tevree, want alle speeltafels uit deel één kun je kosteloos importeren in dit tweede deel. Ze beschikken niet over de sexy nieuwe features die de nieuwe kasten hebben, maar ze zien er wel wat gelikter uit dan je gewend bent. Achievementjagers zullen blij zijn om te lezen dat je met de oude flipperkasten bovendien een aantal nieuwe achievements vrij kunt spelen, helemaal gratis en voor niets.

Toffe nieuwe kasten

De vier nieuwe flipperkasten in Pinball FX 2 hebben elk een eigen thema, wat erg fraai is uitgewerkt. ‘Pasha’ is geïnspireerd door de verhalen uit ‘Duizend-en-één-nacht’, compleet met een vliegend tapijt en de geest in de fles. In ‘Secrets of the Deep’ gaan we naar de zeebodem, waar je met een onderzeeër naar schatten kunt zoeken. ‘Rome’ neemt je mee naar het oude keizerrijk waar de nadruk ligt op oorlog voeren en het Romeinse leger. Tot slot hebben we ‘Biolab’, een erg vrolijke flipperkast waarin rare wezentjes moeten ontsnappen uit het lab van een doorgedraaide wetenschapper en zijn assistente.

Alle kasten zitten vol met prachtige details en flink veel uitdagingen. Naast de standaardbumpers, -baantjes en -targets die je in elke flipperkast aantreft, zul je in deze nieuwe tafels een hoop supercoole features treffen. In ‘Pasha’ kun je bijvoorbeeld een rit maken op het vliegende tapijt en ‘Biolab’ heeft een magneet in het speelveld zitten die je bal alle kanten op zwiept. Je bent wel een flinke tijd zoet met het uitvogelen hoe elke kast werkt en hoe je een fatsoenlijke score kunt verdienen.

Naast de nieuwe features beschikt elke kast over een aantal leuke special effects om de speelervaring nog wat interessanter te maken. Als je in ‘Secrets of the Deep’ wordt aangevallen door het zeemonster (de ‘Kraken’) begint de hele flipperkast te trillen, inclusief je controller. Als je in ‘Rome’ genoeg punten haalt tijdens een multiball, schieten de bliksemschichten over het speelveld. Het zijn op zich vrij simpele effecten, maar ze geven Pinball FX2 wel veel meer sfeer.

Samen spelen!

Alle nieuwe tafels kun je met z’n tweeën spelen in splitscreen-modus. Er gaan nauwelijks grafische details verloren, wat wel zo prettig is. Je kunt tegen elkaar spelen om zo snel mogelijk de hoogste score te behalen of zien wie er het meeste punten in een bepaalde tijd haalt. Vincent gaf het overigens al aan in The Downloadables: het allerleukste is natuurlijk om te zien hoe hoog je scoort in vergelijking met je vrienden op Xbox Live. Tijdens het gamen krijg je op je scherm de melding dat je de score van één van je vrienden bijna verbeterd hebt, wat voor dat extra beetje aansporing zorgt om door te spelen. Verslagen vrienden kun je middels een berichtje laten weten dat je hun score hebt verbroken, wat het behalen van een dikke score dubbel zo fijn maakt.

Pinball FX 2

Pinball FX 2

Uitgever: Microsoft
Ontwikkelaar: ZEN Studios
Platform: Xbox 360 (Exclusief)
Adviesprijs: 800 Microsoft Points.
Exemplaar: XBLA download.

De hoogste scores die je op elk van de tafels hebt gehaald worden bij elkaar opgeteld om een ‘superscore’ te behalen. De gamer in je vriendenlijst met de hoogste superscore mag zich de ‘PINBALL KING’ noemen. Daarnaast krijg je in Pinball FX2 ook een zogeheten ‘Wizard Score’. Deze is opgebouwd uit jouw totaalscore op alle kasten, opgeteld bij de superscore van al je vrienden en vermenigvuldigd met het aantal kasten dat je hebt gespeeld. Als je hoog genoeg scoort met je wizard score krijg je twee awards voor je avatar: een T-shirt en één of andere outfit. Leuk ‘voor de heb’, maar in feite is het weinig meer dan een handig marketingfoefje.

Ouwe meuk, niet echt leuk

Omdat de vier nieuwe flipperkasten zo cool zijn, valt het extra op dat de tafels uit de eerste PBFX best duf zijn in vergelijking. De nieuwe tafels hebben niet alleen toffere speelvelden, ze hebben gewoon meer sfeer, meer ‘smoel’. In het geval van ‘Secrets of the Deep’ kun je dat letterlijk nemen, want er hangt bovenin de flipperkast een pratende haai die je op de hoogte houdt van alles wat er op het speelveld gebeurt. Daarnaast spelen de nieuwe tafels ook prettiger en geven ze je het idee dat je met een echte flipperkast aan het spelen bent. Het grootste verschil is dat een echte flipperkast je geen melding geeft als je de highscore van een van je vrienden dreigt te verbeteren.

Ja OK, nog één potje! Nee, nu echt.

Toen ik afgelopen week rond een uur of vier ‘s nachts op de bank zat met een controller in mijn hand en de gedachte: “Nou goed dan, nog één potje” in mijn hoofd moest ik toegeven: ik ben ernstig verslaafd geraakt aan één van de tofste titels op Xbox Live Arcade. Voor pinballfreaks is Pinball XF2 een verplichte aankoop, maar ook de casual gamers mogen deze titel niet aan zich voorbij laten gaan.

6 reacties

 1. Rick · 3-12-2010 · 14.46 uur

  Lijkt me een toffe game! Vroeger uuuuuuren Pinball Fantasies gespeeld, dodelijk verslavend zijn ze, goede pinball games.

 2. Bart Breij · 3-12-2010 · 14.53 uur

  Jesses nee, don’t make me do it! November was al zo’n dure maand!

 3. Roland van Hek · 3-12-2010 · 15.08 uur

  @ Bart: Niet zeuren. HUP, downloaden! En dan heeeeeeeeeel veel oefenen en mijn score zien te verbeteren. Whehehehe…..

  Ook leuk om te vermelden: ik lees net dat er op 14 December een uitbreiding verschijnt voor Pinball FX2: Marvel Pinball. Spider-man, Iron Man, Wolverine en Blade maken hun opwachting in vier nieuwe tafels. PS3-bezitters kunnen Marvel Pinball ook downloaden, maar dan als standalone game.

 4. Berend jan · 3-12-2010 · 15.35 uur

  Ik was meer van pinball illusions back in the day. Dat mod geluid uit de pc speaker was echt een fenomeen toen. Dat was voor mijn eerste sound blaster 2.0 isa mono geluidskaart. Ik zoek eigenlijk nog een goede pinball game voor Wii en of pc. Ik vindt dat EPIC weer een unreal engine 3.0 epic pinball moet gaan maken gewoon for the fun of it.

 5. Rick · 3-12-2010 · 15.47 uur

  @Roland: Is die Marvel Pinball dan verder wel gewoon dezelfde game op de PS3? Ik heb namelijk geen 360, maar heb wel zin in een potje flipperen.

 6. Roland van Hek · 3-12-2010 · 16.14 uur

  @Rick: Voor zover ik weet wel. Meer info: http://www.marvelpinball.com/

  @Berend jan: Als je een goeie pinballsim zoekt voor PC kan ik je de Pro Pinball serie aanraden. Dit zijn vier losse games, elk met één tafel. Je hebt ‘The Web’, ‘Timeshock’, ‘Big Race USA’ en ‘Fantastic Journey’. Hou er wel rekening mee dat deze games al meer dan tien jaar oud zijn, maar dat doet niets af aan het speelplezier.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>