Special Podcast: de top 5 games van 2009Uncharted 2

We naderen het einde van 2009, een jaar waarin weer heel wat topgames verschenen. De medewerkers van Bashers hebben hun persoonlijke favorieten van dit jaar aangedragen en daarvan is op democratische wijze een collectieve top 5 samengesteld. In deze special eindejaarspodcast bespreken we de vijf games, steeds in verschillende drietallen. De podcast is zo opgebouwd:

5. Dragon Age: Origins - Sander van der Vegte - 00:59
4. Batman: Arkham Asylum - Vincent Leeuw, Niels ‘t Hooft - 09:41
3. New Super Mario Bros. - Ellen de Lange-Ros, Guan van Zoggel - 17:24
2. Call of Duty: Modern Warfare 2 - Maarten de Koning, Niels ‘t Hooft - 28:20
1. Uncharted 2: Among Thieves - Vincent Leeuw, Joe van Burik - 46:07

De muziek komt uit de soundtrack van onze nummer 1, Uncharted 2.

Abonneer je direct op de feed of via iTunes, download de nieuwe aflevering los of luister in je browser naar de podcast met de onderstaande speler.

 

52 reacties

 1. bas · 30-11-2009 · 16.46 uur

  “De muziek komt uit de soundtrack van onze nummer één, Uncharted 2.”

  Niet meer bang?

 2. Thymon AW · 30-11-2009 · 18.54 uur

  Tjah voor deze special had je eigenlijk muziek (eventueel geluiden) uit meer games mogen gebruiken. Vooral wanneer ik iets van de sfeer uit deze verschillende games wil meekrijgen.

  New Super Mario Bros. staat er terecht bij. Opvallend is dat deze game, net als Bayonetta, score 40 krijgt in de Famitsu. In Japan mogen games blijkbaar nog altijd rauwe randjes hebben?? (because the game ain’t perfect).

  Jammer (maar niet een punt waarover ik veel wil zeuren) dat er geen ruimte is voor games op alle systemen (I miss the handhelds). Mogelijk dat op het einde van de podcast genoemd had kunnen worden welke 5 of 10 titels in 2009 ook tof waren. Zo heb ik genoten van Professor Layton, Punch Out, Tetris (PSP mini) en Drop 7.

 3. Menno Schellekens · 30-11-2009 · 19.00 uur

  @bas: Soms angstaanvallen. Maar nu even niet.

  @Thymon: Er waren nog wat ‘speciale nominatie’-segmenten die ik had geplanned. Daar was echter geen tijd voor.

 4. Luke van Velthoven · 30-11-2009 · 19.05 uur

  Ach. Op deze manier mis je natuurlijk altijd wat toppers. Ik ben in ieder geval blij met één titel. Welke dat is, weet ondertussen waarschijnlijk iedereen en mijn oma. Deze gaat morgen op mijn iPod. Zaterdag vertelde ik Menno dat ik alleen braaf de reguliere afleveringen bijhoudt, maar wat Sander heeft te melden wil ik wel weten.

 5. Thymon AW · 30-11-2009 · 19.11 uur

  @ Menno: dan moet je gewoon tijd maken. Gewoon in het vervolg je wil wat meer doordrijven en het komende jaar wat vaker met je vuist op tafel slaan bij Niels en Samuel ;-) Het afgelopen jaar hebben jullie tientallen games besproken in de podcast en op de site. Daar hadden heus wel 10 tot 15 noemenswaardige games in deze podcast van terug mogen komen.

 6. Menno Schellekens · 30-11-2009 · 20.17 uur

  @Thymon: Soms moet je roeien met de riemen die je hebt. “Denk er riemen bij” is dan geen optie, sorry.

  In ieder geval bedankt voor je feedback, ik neem het mee!

 7. Vincent Leeuw · 30-11-2009 · 20.25 uur

  Als de handheld games dit jaar in de smaak waren gevallen hadden ze er wel tussen gestaan. Of is dat te simpel gedacht? ;)

 8. Menno Schellekens · 30-11-2009 · 20.28 uur

  Ik snap het sentiment wel: handheld en iPhone games maken geen kans tussen het geweld van de PS3 en de 360. Bij mij stond er ook geen Doodle Jump tussen, weetje.

 9. Meester Rob · 30-11-2009 · 20.39 uur

  Leuke Top 5. Over de verschillende plaatsen kun je twisten maar dit zijn wel de beste games van dit jaar op de consoles. (al zijn er ook sterke “runner up” games) Des te opvallend dat jullie (Menno?) daar zo kritisch over zijn. Kritisch zijn is goed natuurlijk maar deze games geven de beste ervaring dit jaar. Ze dompelen je onder in mooie werelden, ze laten je dingen ervaren die nergens anders te krijgen zijn en ze bieden vooral fun. Het is makkelijk om te kijken naar wat games fout doen maar persoonlijk kijk ik liever naar wat games goed doen. Als dat niet genoeg is, tja, wat wil je dan van een game? Zijn je verwachtingen dan niet te hoog?

  Deze top 2 games zijn inderdaad scripted en lineair. Nou en, het zijn alle twee games die je in een hoog tempo van het ene hoogtepunt naar het andere brengen. Uncharted zou idd meer puzzelen en adventure zijn. Dat is het vooral niet, het is veel schieten. Daar kun je de game en ND op afrekenen. Toch heb me er enorm mee vermaakt. Misschien wel meer dan iedere andere game dit jaar.

  Misschien dat jullie een schriftelijk runner up/ handheld lijstje kunnen maken op de site?

 10. Luke van Velthoven · 30-11-2009 · 20.41 uur

  Hm. Ik vind een titel als Bowser’s Inside Story toch net zo vermakelijk als een Batman: Arkham Asylum hoor. En ik heb ze allebei uitgespeeld. Niet dat ik het mis in deze episode, maar onderschat mijn lieve DS niet.

 11. Menno Schellekens · 30-11-2009 · 21.06 uur

  @Luke: Hier gaat er even een grote hoeveelheid credit naar Ellen de Lange Ros, die tevergeefs heeft gestreden voor een stuk over Mario & Luigi.

  @Meester Rob: Ik vond het ook moeilijk, omdat de top vijf weinig games bevatte waar ik me in kon vinden. Bij NSMB trachtte ik de discussie levende te houden door devils advocate te spelen, wat uitliep op gemierenneuk van mij. Verder ben ik een geboren schreeuwlelijk, niet een kalme gespreksleider als Niels :P

 12. Vincent Leeuw · 30-11-2009 · 21.27 uur

  Tja, ik zei nog dat ik niet voor Uncharted 2 moest aanschuiven omdat het negatief zou uitpakken.

  Sorry, maar de game was gewoon niet leuk en aan enthousiasme heeft het niet gelegen. Dit was als donderslag bij heldere hemel. Je kan er lang en kort over praten, maar door de gigantische hoeveelheid schietwerk en de saaiheid ervan heeft Uncharted 2 me alleen kunnen boeien met zijn filmscenes.

  En tja, dat doet het dan wel goed, maar dat is geen game.

 13. Ellen · 30-11-2009 · 23.01 uur

  @Thymon en Luke: als handheld-fanaat ben ik het helemaal met jullie feedback eens dat we daar meer aandacht aan hadden kunnen geven (Mario en Luigi RPG!).

  Als je er nog meer over nadenkt, dan is er dit jaar op het gebied van handheldgames best heel veel gebeurd (iPhone breekt de markt open, Sony komt met minis, PSP Go flopt, Nintendo komt met twee nieuwe DS-jes). Daar moeten we misschien meer aandacht aan geven. Eens kijken of ik nog tijd en inspiratie kan vinden voor een geschreven eindejaarsspecial over de handhelds.

  Natuurlijk had Bowser’s inside story een plekje in de top 5 verdiend, maar helaas waren al die jongens bij Bashers zo druk met Uncharted, Modern Warfare of Batman dat ze de mooiste handheld-game van het jaar nog amper hadden aangeraakt… Ellen is er nog verdrietig over…

 14. Gunstar · 1-12-2009 · 0.13 uur

  Mijn top 10:

  10. Call of Duty: Modern Warfare 2 (Xbox 360)
  9. Resident Evil 5 (Xbox 360)
  8. Spider: Secret of Bryce Manor (iPhone)
  7. Assassin’s Creed 2 (Xbox 360)
  6. GTA: Episodes from Liberty City (Xbox 360)
  5. New Super Mario Bros. Wii (Wii)
  4. Left4Dead 2 (Xbox 360)
  3. Battlefield 1943 (Xbox 360)
  2. FIFA 10 (Xbox 360)
  1. Uncharted 2 (PS3)

  Enige topper die ik niet gespeeld heb dit jaar is Batman. Bowser’s Inside Story heb ik helaas niet meer aangeraakt vanaf het moment dat je moest blazen in de mic om vuur te spugen, tergend kut was dat. Wel zonde van zo’n vette game.

 15. Meester Rob · 1-12-2009 · 7.07 uur

  @Menno: De kritiek viel me gewoon op.

  De geluiden op de achtergrond zijn wel grappig trouwens. Vallende muntjes, juichende mensen…

  Naast een handheld jaar qua hardware (want top 5 materiaal behalve Bowser’s IS heb ik niet gezien) was het ook een jaar de van integratie van functies op de consoles. Zune, twitter en facebook op de 360 en Vidzone, NOS functies op de PS3. Ik vraag me af hoeveel procent van de userbase dit soort dingen regelmatig gebruikt. Volgens mij valt dat enorm tegen. Zelf zal ik wel films gaan streamen via Zune omdat een videotheek hier het hoofd niet boven water kan houden.

  @Vincent JIJ vond de game niet leuk. Hoewel ik veel van de kritiekpunten die je aangeeft onderschrijf heb ik me er enorm mee vermaakt.

 16. sven · 1-12-2009 · 9.53 uur

  @Menno: Even jou aanhalen “Ik snap het sentiment wel: handheld en iPhone games maken geen kans tussen het geweld van de PS3 en de 360. Bij mij stond er ook geen Doodle Jump tussen, weetje.”

  Geen kans op wat? Top 5 games? Dan bekruipt mij het gevoel dat we hier toch een stel grafische hoeren (zoals JJ het noemt) zijn bij elkaar. Innovatie en gameplay staan voor mij los van het platform. Of zeg ik nu iets geks?

  Laat ik het anders stellen, waar baseren jullie de top 5 games op? Of nog specifieker, waar baseren jullie een goede game op?

  Ik ben het eens met Thymon dat er dan toch tijd voor gemaakt had moeten worden. Je laat nu een deel onbelicht. Of het het dan de ‘top 5 console games’ genoemd.

 17. Thymon AW · 1-12-2009 · 10.22 uur

  Aangezien Ellen verdrietig is, en Sven het gewoon met mij eens is op dit punt, kunnen we jullie nog een kans geven dit om binnen 729,6 uur recht te zetten.

  (toegegeven dat ik deze week in een felle en eisende bui ben… ;-) )

  @ Menno: ik heb het over tijd maken en nemen, jij begint over riemen, (terwijl het einde van het jaar nog ver weg is). *zucht*
  Als je moet roeien met de riemen die je hebt moet je vooral geen haast maken. Stop met probleemdenken (oh ik er is geen tijd) maar denk dan in oplossingen (met de vele riemen die jullie tot jullie beschikking hebben ;-) ).

 18. Menno Schellekens · 1-12-2009 · 10.52 uur

  @Sven: Als pure gameplay en innovatie echt voorop staan in videogames, waarom staat Modern Warfare 2 in onze top 5? Of Uncharted? Omdat die games de speler ervaringen meegaven, vaak buiten de gameplay om, die een impact hebben gehad. Denk aan mijn favoriete moment in Batman: de Scarecrow momenten. Die waren qua gameplay niet zo speciaal, maar zijn me toch bijgebleven. Voor spellen van het jaar zoekt men vaak naar de spellen die de grootste impact hebben gehad. Dat zijn toch vaak de spellen met de meeste bombastische explosies, wat op zijn beurt alleen mogelijk is op de consoles. Ondanks dat handhelds heel leuk zijn, is het onmogelijk voor de DS of iPhone om een indruk achter te laten zoals een 360 of PS3 dat kan.

  Dus om je vraag te beantwoorden: ja, we zijn een stel grafische hoeren.

  Dit heb ik ook aangestipt op het eind van de podcast, waarin ik dé trend van 2009 aanwijs als het filmisch worden van games. Daar zeg ik bij dat ik dat ten koste van gaat van gameplay en ik die ‘trade-off’ niet wil maken. Dan noemt Niels mij een “gameplay purist” en nuanceert door te zeggen dat die qua gameplay oninteressante spellen toch interessant voor “mensen op zoek naar toffe ervaringen”.

 19. Stone · 1-12-2009 · 11.06 uur

  ik wil niet zeggen dat de top vijf niet klopt, maar het valt wel op dat 4 van de 5 games zijn uitgekomen in de laatste 6 weken. zijn dit echt de beste games van het afgelopen jaar? of gewoon goede games die nog vers in onze geheugen zit.

  dit is denk mijn top5
  1. uncharted 2
  (dit weekend van begin tot eind uitgespeeld, en zoveel lol aan gehad dat vanavond meteen gestart wordt met het 2x spellen)
  2. Killzone2
  (single player niet bijzonder, maar beste multiplayer van dit jaar imho)
  3. CoD: Modern Warfare 2
  (heb weer als een mongool staan applaudisseren tijdens de aftiteling)
  4. Little King Story
  (ondanks zijn vele fouten (besturing) de verassing van dit jaar.)
  5. Red Faction: Guerrilla
  (vergeet het verhaal of de missies heb gewoon plezier)

  gezien ik brutal legend en AC2 nog moet spellen is de kans groot dat Red Faction uit mijn uiteindelijk top 5 valt. zekker gezien ik erg heb zitten twijfelen tussen RF:G en Pro. Layton, Flower en Shadow Complex.

 20. Menno Schellekens · 1-12-2009 · 11.16 uur

  @Thymon: “Aangezien Ellen verdrietig is, en Sven het gewoon met mij eens is op dit punt, kunnen we jullie nog een kans geven dit om binnen 729,6 uur recht te zetten.”

  Fijn dat ‘jullie’ ‘ons’ nog een kans willen geven. Pff..

  Ik neem jouw commentaar mee en we kijken of er nog wat mogelijk is voor de eind van het jaar. We zijn het er denk ik allemaal over eens dat we een paar leuke titels hebben gemist.

  @Stone: Het geeft volgens mij alleen maar aan de uitgevers hun besten nog steeds bewaren voor het einde van het jaar :)

 21. sven · 1-12-2009 · 11.46 uur

  @Menno: Op zich is er is niks mis met het filmisch worden van games en dat een speler een toffe ervaring wilt bij het spelen van een spel. Daar geniet ik ook altijd van. Ik snap ook wel dat dit makkelijker gaat (of meer impact maakt) op een 40 inch scherm met full surround sound ipv een 3 a 4 inch scherm. Ik baal er alleen zo van dat dit de pareltjes tussen de zeeen van stront (mooie zin uit een eerdere podcast van jullie) ondersneeuwt. En dat zijn vaak de spellen die mij op de langere termijn een gevoel van geluk geven. Zoals Zelda op de DS dat bijvoorbeeld deed.

  En hopelijk ben je niet beledigd met de uitspraak ‘grafische hoeren’.

  Want om maar een retorische vraag te stellen: “Zijn wij niet allen grafische hoeren?”

  Ik heb de titel van deze podcast, als ik jou commentaar lees, waarschijnlijk verkeerd geinterpeteerd door te stellen dat het hier om de ‘beste’ spelen van het jaar ging. Waarschijnlijk zijn het meer de spellen die je het meest bij zijn gebleven dit jaar. En dat is voor mij niet per definitie het beste spel.

 22. Luke van Velthoven · 1-12-2009 · 11.48 uur

  Ik denk dat hij het ironisch (lees: grappig) bedoelde, Menno.

  @Gunstar: Je kunt ook op het microfoontje tikken bij de DS. Gelukkig. Anders had ik in de trein al vaak voor lul gestaan.

  Anyhoo, ik ben het niet helemaal eens met je. Wellicht laat een DS of PSP geen bombastische indruk achter zoals jij het zegt. Dat is in mijn oogjes echter niet het enige criterium voor een topper of een onvergetelijke ervaring.

 23. Vincent Leeuw · 1-12-2009 · 11.53 uur

  @Meester Rob Klopt, maar ik zat dan ook bij de podcast voor die game. Ik ga niet m’n mening vervormen omdat er toevallig iets op nummer 1 staat. Dat zou absurd zijn.

 24. Ruud Luiten · 1-12-2009 · 12.34 uur

  Kritische noot, die jullie zelf ook al aangaven:
  Het is dat Dragon Age op nummer 5 staat anders had ik gezegd dat dit de top 5 was waar het meeste PR voor is geweest.
  De blockbuster top 5, zeg maar.

  De bedrijven die het meeste geld spenderen aan games en PR winnen hier blijkbaar. Bij de top 2 wordt zelfs al direct aangegeven dat men in een bepaalde richting wordt gestuurd en zelf denken niet meer relevant is. Hoe kan dat dan de beste game zijn?

  Ik vraag me af hoe de top 5 films er uit zou zien bij een kritische filmsite. Zouden we daar 2012 op nummer 1 terug zien? Niet denken, gewoon die enorme special effects op je af laten komen.
  Of kiest men daar wel de minder bekende, maar supergoede films zoals up in the air, of This Side of the Truth.

  Dat is jammer. De top 5 van volgend jaar kan ik nu al bijna inschatten.
  FFXIII, God of War3, GT5, Galaxy2, Diablo3. Kortom, over het algemeen de duurste games, welke de meeste promotie gaan krijgen. Hoewel, de PC hier niet besproken wordt en diablo wellicht weggelaten kan worden. Misschien metroid M als het Vincent zijn gading kan vinden.

 25. 3B0L4 · 1-12-2009 · 13.16 uur

  @ Ruud Luiten
  Ik denk dat je twee dingen door elkaar haalt, namelijk:
  - Blockbusters
  - Hypes

  In de top 5 wordt duidelijk aangegeven dat de 2 hoogst genoteerde games games zijn die je een beleving geven. Ikzelf ben een echte gamer geweest. Dit was vooral in mijn studieperiode. Nu ik werk en minder tijd heb zoek ik meer de games die mij een beleving geven, en eerlijk gezegd voel ik me beter - en ook beter vermaakt - met een spel dat me een ware beleving geven van een schatzoeker op soldaat te zijn, dan de spellen die tergend moeilijk zijn, maar ‘de oorlog simuleren’. Dat er mensen zijn die simulatie heel leuk vinden, wil niet meteen zeggen dat GAMESrecensenten die spellen die ‘echter’ zijn beter moeten beoordelen.
  Neem Forza 3 VS GT5. Hoeveel recensenten hebben niet gezegd: ‘Forza moet het grafisch iets afleggen, maar is de perfecte combinatie tussen leuk racen en een racesimulatie’.

 26. Ruud · 1-12-2009 · 13.21 uur

  Kritische noot weblog speelt diverse genres niet alleen nog maar de blockbusters.
  Ik vind de hollywood films ook prima te pruimen, maar onder de kenners zijn er veel en veel betere films.

 27. sven · 1-12-2009 · 13.36 uur

  Ik begrijp ruud’s standpunt wel. Je moet het zien als bij voetballen. Uiteindelijk (uitzondering daar gelaten) winnen de clubs met het meeste geld en vaak ook de beste spelers. Is dat slecht? Dat is iets waar je over na kunt denken.

  Meer geld betekent vaak meer kwaliteit. Maar hoe meet je kwaliteit? “Die bergen zien er levensecht uit in deze game.” Dat is kwaliteit. Maar daarmee heb je nog geen betere game.

  “Het totaalplaatje klopt” Wordt ook vaak genoemd. Maar ook daarmee heb je niet per definitie een goede game. Soms is de besturing ruk, maar droom je weg bij de soundtrack en het verhaal. Dit levert een hele gave ervaring op. Maar is dit dan een top game?

  Beter had deze podcast “De favorieten top 5 2009 van…..” kunnen heten. Want de kreet “Het beste spel” gaat er bij mij niet echt in. Op basis van wat dan? verkoopcijfers, interview met 5 tal mensen? Spelervaring?

 28. Vincent Leeuw · 1-12-2009 · 14.29 uur

  Hier was ik al bang voor.
  Mijn eigen top 5 was:

  1. Demon’s Souls
  2. Batman: Arkham Asylum
  3. Borderlands
  4. Flower
  5. Shadow Complex

  Het ding is dat iedereen wel een paar ‘exoten’ tussen de bekendere titels had zitten. (Hell, iemand had zelfs WET (ik noem geen namen).) En als je dan op basis van stemmen een top 5 maakt van alle personen die voor Bashers schrijven, tja dan komen juist die steeds genoemde titels boven drijven. Mijn top 5 heeft alleen Batman geholpen, bijv. Dat is niet een kwestie van vergeten dat er andere titels zijn. Dat is meer een kwestie van tonen welke titels het meest gespeeld en gewaardeerd zijn binnen een groep.

  Als het cherry-picking was geweest had de naam ‘top 5’ nergens op geslagen (wat in zich al een mate van populariteit aangeeft). :)

 29. Stone · 1-12-2009 · 14.30 uur

  sven, de podcast het toch ook “Podcast Special: de top 5 games van 2009” ik zie de kreet “het beste spel” niet terug komen in de titel. of te wel de top 5 volgens de Bashers redactie. je hoeft het er niet mee eens te zijn uiteraard.

 30. sven · 1-12-2009 · 14.48 uur

  @Stone: Klopt, dat is een beetje ongenuanceerd van mij uitgedrukt. Tijdens de podcast werd het genoemd bedoelde ik eigenlijk.

  Vincent legt het prima uit hierboven. Daar heb ik niks aan toe te voegen. En als je de introtekst van dit artikel leest wordt er ook netjes aangegeven dat het hier om persoonlijke favorieten games van de bashers redactie gaat. De top 5 is dus gebaseeerd op basis van een groep personen in dit geval.

  Nu we toch bezig zijn. Wat zijn de persoonlijke top 5 van de rest van de redactieleden? Ben nu wel benieuwd!

 31. Nicolas Van Hoorde · 1-12-2009 · 14.57 uur

  Mijn top 5 was:

  1. Uncharted 2: Among Thieves
  2. FIFA 10
  3. Assassin’s Creed II
  4. Call of Duty: Modern Warfare 2
  5. Professor Layton en de doos van Pandora

  Jup, ik ben helemaal bezweken voor de blockbusters. Maar ik heb mijn keuze hoofdzakelijk gemaakt op het feit ‘hoe snel ik het wou uitspelen/heb uitgespeeld’. Dat is voor mij persoonlijk de beste waardemeter, aangezien ik bijna nooit aan 20% van een game geraak.

  Je zal mij nooit horen zeggen dat die vijf games de beste games van 2009 zijn. Maar ze zijn wel mijn top vijf. :)

 32. Ellen · 1-12-2009 · 15.31 uur

  Ach, de conclusie die we kunnen trekken is dat een top 5 gewoon veel te weinig is om recht te doen aan alle mooie games die dit jaar zijn uitgekomen. Waarbij ik overigens wel vind dat de games die we nu hebben uitgekozen wel terecht een plekje hebben gekregen. Maar er zijn gewoon nog zoveel andere leuke games die we ook hadden kunnen bespreken. Maar ja, de Bashers wilden nu eenmaal niet tot 3.00 uur een podcast opnemen, maar ook nog gewoon een biertje drinken en met die toffe gamespullen op het kantoor van Coin Op spelen. Bovendien moesten we ook nog volop PES2010 spelen met Herman op de PS3. Dus is het bij een top 5 gebleven… :-)

 33. Thymon AW · 1-12-2009 · 16.23 uur

  Aangezien iedereen toch zijn toppers noemt dit waren mijn keuzes:

  Xbox 360: Street Fighter IV, Rocket Riot, GTA EfLC (Fable II episode gedownload, nog niet gespeeld)
  Wii: Punch Out!, Wii Sports Resort, New Super Mario Bros. (Wii Fit Plus wel gekocht, maar door omstandigheden nog niet gespeeld)
  PC: Blueberry Garden
  iPhone: Minesweeper Flags, Drop 7 (opeens vind je twee games die je maandenlang speelt)
  PSP: Tetris (PSP mini)
  DS: Professor Layton games, Zelda Spirit Tracks (van deze gameseries de uitgaves uit 2009 nog niet gespeeld).

  De een is wat meer, de een is wat minder. Ik zie WiiWare beter worden al heb ik daar minder tijd in gestoken. Met name DSiWare vind ik een aparte ervaring qua games (ArtStyle, Wario Ware Snapped). De line-ups van alle systemen lijken dit jaar sterker dan in 2008.

  Wanneer ik kijk naar de lijstjes van anderen moet ik zeggen dat ik FIFA 10 ook fijn vind spelen en Cyhwuhx noemt Flower. Ik wil bijna roepen dat die game toch uit 2008 kwam, maar die kwam in februari. Flower is voor mij misschien wel DE reden om een PS3 te halen. Opvallend dat ik hier als eerste bezoeker Street Fighter IV noem terwijl daar veel podcastdiscussie over is gevoerd.

  @ Ellen: ja een top vijf is dan ook echt te beperkt, ook gezien mijn lijstje hierboven ;-) Maar ook met weinig woorden kan je in 30 seconden al duidelijk maken welke games je nog meer tof vond en die kans heeft Bashers niet genomen.

 34. SamuelG · 1-12-2009 · 18.42 uur

  Wat me enorm opviel was het constante gehamer op vernieuwing, bij Mario werd gelukkig ook gewoon duidelijk gezegd dat plezier voorop moet staan bij een goede videogame. Innovatie is toe te juichen, maar ik denk dat de kritische insteek verder mag gaan dan “Deed dat spel dat niet ook al?”. Na een tijdje begon ik me hierin te irriteren, maar verder weer een zeer vermakelijke, puike podcast!

 35. Ellen de Lange-Ros · 1-12-2009 · 21.29 uur

  @Thymon: een Basher die in 30 seconden zijn punt maakt terwijl de rest er niet doorheen praat omdat ze het beter weten? Wat een illusie! :-)

 36. Pieter · 1-12-2009 · 22.21 uur

  Jongens toch, dit is het levende bewijs wat lijstjes los kan maken bij mensen. Gelukkig houden de discussies over lijstjes de gamesjournalistiek levendig. Voor de rest heb ik niet veel over deze keuze te zeggen aangezien ik geen enkele game uit de top 5 heb gespeeld. Misschien moet ik toch maar investeren in een PS3 en een HD televisie. Maar dat terzijde.
  Waarschijnlijk is de Bashers borrel nu al gehouden in verband met de feestdagen en de drukte die daarmee gepaard gaat. Maar zoals Thymon al eerder heeft aangehaald vraag ik toch af of het nog niet te vroeg is om de ‘best of’-lijstjes samen te stellen. De (vermoedelijke) topper The Legend of Zelda: Spirit Tracks moet nog uitkomen (en daar zou ik stiekem de mening van Vincent Leeuw en Niels (‘t Hooft) van willen weten).

 37. Vincent Leeuw · 2-12-2009 · 10.59 uur

  Je wilt mijn mening over een Zelda weten? ‘Tis dat geen haar op m’n hoofd er aan denkt Spirit Tracks ook maar aan te raken, anders had dat nog leuk kunnen worden. :)

 38. Bart de Boer · 2-12-2009 · 11.36 uur

  Er zit ontzettend veel verschil in de meningen. Dat is toch altijd interessant om te zien natuurlijk. Voor mij persoonlijk is NSMBW bijvoorbeeld gewoon de beste game van het jaar, zonder twijfel. Wat ik vooral merk aan het afgelopen jaar is dat de hypes steeds meeslepender schijnen te worden.

  Ik mis bijvoorbeeld een game als Little King’s Story voor de Wii bijvoorbeeld. Een geweldige titel qua ervaring en gameplay, maar compleet ondergesneeuwd en niet opgepikt door de media en dat is jammer. Die game had ook zo mee kunnen dingen naar game van het jaar

 39. Pieter · 2-12-2009 · 11.40 uur

  @ Vincent: Juist daarom wil ik de kritiek wel horen. Ik ben zo’n ontzettende Zelda fan dat ik de fouten van de serie heel gemakkelijk vergeef en er voorbij kijk. Bovendien is leedvermaak het beste soort vermaak. :p

 40. Rene · 2-12-2009 · 16.41 uur

  @Vincent Je hoeft je mening ook niet te vervormen. Ik vind het juist goed dat er iemand bij zat die Uncharted 2 minder goed vond.

  Het gaat er mij om dat je wat mij betreft de podcast zelf ‘vervormt’ door niet alleen die mening - met prima argumenten overigens - te uiten, maar de toon van het bijna complete stuk te bepalen.

  Je hebt blijkbaar de zelfkennis om dit aan te hebben zien komen (“ik zei nog dat ik niet voor Uncharted 2 moest aanschuiven omdat het negatief zou uitpakken”). Had er dan ook wat mee gedaan. Maak je (terechte) punt en bespreek vervolgens waarom Uncharted 2 de “Met Afstand Beste Game Van 2009” is.

 41. Martijn · 2-12-2009 · 19.50 uur

  Als ik de podcast zo luister is Batman de echte nummer 1.

 42. Vincent Leeuw · 2-12-2009 · 20.03 uur

  @Rene Waarschijnlijk was dat inderdaad een betere optie geweest. Helaas, was alles ook wat snel opgenomen en was ik er ook vanuit gegaan niets met Uncharted 2 te hoeven doen.

  Stom smoesje, maar volgende keer beter.

 43. Rene · 2-12-2009 · 20.15 uur

  @Vincent Het is je vergeven ;)

 44. Nielsje · 6-12-2009 · 23.31 uur

  Wel leuk om zo jullie verschillende meningen te horen, alleen jammer dat Menno de gesprekken leidt. Naar mijn mening doet Niels dat een stuk beter, zonder iedereen steeds in een hoek te drijven. Net zoals Wouter kreeg Sander dit keer nauwelijks de ruimte om uit te leggen waarom Dragon Age: Origins zo enorm goed spel is. Zonde.

 45. sven · 7-12-2009 · 10.26 uur

  @ Nielsje: Ik ben het hier gedeeltelijk mee eens.

  Ik denk wel dat het een goede leerstoel voor Menno is. Hij heeft veel kennis op gamegebied en een goed analytisch vermogen. Zonder belerend of denigrerend over te komen: Zeker gezien zijn leeftijd. Echter dient hij soms zijn persoonlijke mening iets te nuanceren en wat objectiever een gesprek in te gaan.

  Als voorbeeld: Tijdens het gesprek met Sander over Dragon Age, werd Sander naar zijn favoriete moment gevraagd en werd dat moment door Menno afgedaan als “Dat hebben we toch al vaker gezien in games?” Waarna Sanders terecht opmerkt: “Maar dat was toch niet de vraag?” “Je vroeg me naar mijn favoriete game-moment”.

 46. Menno Schellekens · 8-12-2009 · 16.54 uur

  @ Niels en Sven: Bedankt voor de feedback weer! Ik vind het heel tof van jullie beide dat jullie zo consistent feedback geven! Het wordt gewaardeerd :)

  In ieder geval: ja, ik ben (nog) niet een geweldige host. Dat is iets waar ik aan werk. Verder moet ik wel zeggen dat ik in dit format beperkte tijd per game in had gerekend en ik vooral aan het begin ook de belangrijkste punten erdoorheen wilde krijgen. Vandaar dat ik de discussie soms met te harde hand probeerde te sturen.

 47. sven · 8-12-2009 · 17.52 uur

  @Menno: Geen probleem hoor! En bedankt voor jou feedback. Positief dat je er iets mee doet!

  De podcasts en bashers ansich staan voor een stukje kwaliteit en dat merk je aan de moeite die jullie erin steken.

  Goed bezig!

 48. Nielsje · 8-12-2009 · 19.23 uur

  Menno, je kennis over games en vaak goede vragen aan developers en ontwikkelaars, e.d. maakt een hoop goed.

 49. Thymon AW · 8-12-2009 · 23.41 uur

  @ Menno: Het is vooral goed dat je lekker kritisch bent. Ook ik heb door de jaren heen moeten leren wanneer je objectief, onafhankelijk, en neutraal moet zijn of op afstand moet staan. En dat is vaak vrij lastig als er kritische vragen door dat analytische hoofd van je razen. ;-)

  Het voorbeeld dat Sven aandraagt is mogelijk wel een goede doorvraag geweest, om te achterhalen waarom dit moment bijzonder was, ook al was iets vergelijkbaars in meer games naar voren gekomen.

 50. Paul Naber · 9-12-2009 · 16.27 uur

  Ach ja, over smaak valt niet te twisten. Wat me opviel is dat er over MW2 veel werd geroepen dat het zo scripted was, terwijl dat bij Uncharted 2 niet werd geroepen. Misschien begrijp ik niet goed wat scripted precies betekent, maar volgens mij was Uncharted 2 vele malen meer scripted dan MW2.

  Pas op: ik vind dat een voordeel van een game: hoe scripteder (is dat de overtreffende trap van scripted), hoe beter. En ook hoe korter, hoe beter, 6 tot 10 uur is echt top, langer dan dat, slaat meestal verveling toe, op een enkele uitzondering nagelaten.

 51. Vincent Leeuw · 9-12-2009 · 17.33 uur

  Ah, maar dat bedoelde we wel bij Uncharted 2, vandaar de hele expositie over de filmsfeer en de setpieces. Gewoon vaste ‘gebeurtenissen’ waarbij je minimale interactie toegeworpen krijgt. Bij Uncharted 2 kwam het soms me neus uit zoveel kreeg je er achter elkaar. Het is leuk op z’n tijd, maar teveel en het wordt Dragon’s Lair/Space Ace (QTE’s hebben hetzelfde probleem).

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>