Puddle – Spelen met kotsOoit een regendruppel op het raam bestudeerd? En daarbij intensief gekeken wat voor patroon het achterlaat terwijl het over het glas glijdt? De maker van Puddle heeft er een heel puzzelspel aan gewijd. Een spel waarin je een wisselende hoeveelheid vloeistof naar zijn doel moet leiden. Klinkt simpel en ontspannend, maar dat kun je al snel vergeten.

Het begint met een kop koffie. Er volgt geen uitleg of tips. Na op wat knoppen te rammen, kom je er achter dat je enkel het beeld naar links en naar rechts kunt bewegen. De lepel in de kop reageert op deze bewegingen, waardoor er momentum ontstaat en de mok omvalt. De koffie ontsnapt vervolgens door een serie buizen tot het bij een finishpunt arriveert.

Dat gaat best makkelijk. Maar dan komt de rest van het spel. Al bij het tweede level besluit de maker dat hij een hekel heeft aan de speler en bedenkt alleen maar frustrerend lastige levels. Overal komen gasbranders te staan, lasers en andere obstakels die je vloeistof binnen luttele seconden verdampen of langzaam ontbranden.

Puddle

Ontwikkelaar: Neko
Uitgever: Konami
Platform: XBLA, PSN

Het doel is om telkens met zoveel mogelijk nattigheid aan te komen bij het eindpunt. Heb je bijna alles over, dan mag je een gouden medaille innen. Maar meestal kost het al moeite genoeg om het einde te halen met slechts een zielig druppeltje. Je mag in totaal twee levels overslaan (‘zeuren’). Wil je verder skippen, dan moet je een van je vastlopers oplossen.

Het manipuleren van de vloeistof gaat bijzonder stroef. Het is een klotsende materie die zich niet makkelijk stil laat leggen en zeer traag reageert op je kantelingen. Daarnaast veranderen de vloeistof en de physics regelmatig. De ene keer speel je met exploderende nitroglycerine, een paar levels later met kerosine in de ruimte zonder zwaartekracht.

Soms gaat de afwisseling iets te snel. Zo manipuleer je bijvoorbeeld maar één keer inkt op een tekentafel. Het is zonde dat deze mooie getekende stijl niet vaker wordt gebruikt en de ontwikkelaar had hier makkelijk meer levels van kunnen maken. En Puddle kan zeker meer simpele levels gebruiken, want nu is het een brei aan krankzinnige uitdagingen achter elkaar. Leuk voor de hardcore spelers van Super Meat Boy, maar Puddle had toegankelijker kunnen zijn voor bijvoorbeeld Portal-fans.

Hoewel er niet opvallend veel levels in zitten, bevat Puddle een aantal zeer originele momenten. Verwacht bijvoorbeeld een reis door een kotsend menselijk lichaam. Weergegeven in röntgenfoto’s, dus maak je geen zorgen om gore details. Hierbij bestuur je ook niet meer het level, maar enkel de hartslag van het lichaam.

Puddle is een spel met unieke ideeën en gameplay die vaker mag terugkomen in andere spellen. Maar in deze vorm is het enkel geschikt voor puzzelaars die houden van een pijnlijke moeilijkheidsgraad.

2 reacties

  1. Tom · 16-2-2012 · 8.39 uur

    Zei daar iemand Hydroventure?

  2. Gillian de Nooijer · 16-2-2012 · 13.52 uur

    Yes, maar dan anders. :-)

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>