Rubriek: Commentaar

Niels ‘t Hooft en David Nieborg reageren om beurten op de actualiteit.

Hoe Apple de GDC kaapte en Nintendo buiten de boot dreigt te vallenNiels ’t Hooft en David Nieborg, hoofdredacteur en redactiechef van deze site, geven op maandag commentaar op de actualiteit.

Afgelopen woensdag kondigde Apple de iPad 2 aan. De persconferentie vond plaats in het Yerba Buena Center for the Arts, op een steenworp afstand van het Moscone Center. Daar - in San Francisco - vond vorige week de Game Developers Conference (GDC) plaats. De twee events waren zo dicht bij elkaar, dat een buitenstaander zou denken dat ze bij elkaar hoorden.

Lees de rest van ‘Hoe Apple de GDC kaapte en Nintendo buiten de boot dreigt te vallen’

26 reacties

Het pc/console-paradigma is dood, leve de draagbare touchscreencomputerNiels ’t Hooft en David Nieborg, hoofdredacteur en redactiechef van deze site, geven iedere maandag soms op dinsdag commentaar op de actualiteit.

Vorige week kondigden HP, Nokia en Microsoft belangrijke strategische stappen aan, waarmee ze toonzetters Apple en Google bij proberen te benen in de overgang naar de nieuwe generatie besturingssystemen. Meer aanwijzingen dat de computer van de toekomst draagbaar is en een aanraakscherm heeft. Een verschuiving die grote invloed heeft op de ontwikkeling van videogames.

Lees de rest van ‘Het pc/console-paradigma is dood, leve de draagbare touchscreencomputer’

25 reacties

EA-chef Riccitiello wordt beloondNiels ’t Hooft en David Nieborg, hoofdredacteur en redactiechef van Bashers, geven iedere maandag om beurten commentaar op de actualiteit.

Wie game-industriegerelateerd nieuws een beetje volgt moet het opgevallen zijn dat het de laatste tijd steeds beter gaat met Electronic Arts. Dat wil zeggen: de games worden beter (in gemiddelde recensiescores) en vrij recent is er ook weer een hogere beurskoers (in dollars). Grotendeels is dit toe te schrijven aan het team van EA-opperhoofd John Riccitiello. Het lijkt mij gezond om de industrie vooral kritisch te volgen, maar het moet gezegd worden dat een aantal keuzes die bij EA gemaakt zijn deze spelende burger moed geven.

De wat oudere gamers weten waar EA vandaankomt. Ongeveer het doelwit van onlinehaat dat nu het Activision-deel van Activision Blizzard is, dat was EA een aantal jaren terug. Weinig innovatie, veel vervolgdelen, studio’s die gekocht werden om vervolgens te ontmantelen en ga zo maar door. Riccitiello wist dat deels te veranderen. Nu zal niet iedere EA-werknemer blij met hem zijn, want een van de pijlers van zijn langetermijnstrategie is om zoveel mogelijk banen te verschepen naar lagelonenlanden. Niet verwonderlijk, EA blijft natuurlijk een beursgenoteerd Amerikaans bedrijf.

Lees de rest van ‘EA-chef Riccitiello wordt beloond’

18 reacties

Echte 3D-gameplay: de hamvraag over de Nintendo 3DSNiels ’t Hooft en David Nieborg, hoofdredacteur en redactiechef van Bashers, geven iedere maandag soms op dinsdag om beurten commentaar op de actualiteit.

Ook ik was afgelopen woensdag bij het Europese 3DS-evenement in de Haarlemmermeer. Zo’n 1500 mensen, het grootste deel pers, maar ook winkeliers en ontwikkelaars, waren vanuit alle uithoeken van het oude continent naar Vijfhuizen gekomen om Nintendo’s nieuwste te bewonderen.

Het was voor het eerst sinds X05 (een Amsterdams Xbox 360-evenement, in 2005) dat een grote game-aankondiging in Nederland plaatsvond (hoewel er in New York een simultaan Amerikaans event was). Dat was dus razend spannend. Des te opmerkelijk daarom hoe weinig spannends er te melden viel. Nintendo bracht een datum mee (25 maart), geen prijs (waarschijnlijk € 249), wat contentdeals (bijvoorbeeld voor Aardman-animatiefilmpjes, waarvoor natuurlijk niemand een 3DS koopt) en dat was het wel zo’n beetje.

Zo vlak voor de release - de Japanse versie verschijnt al over een maand - is desondanks een mooi moment om de balans op te maken (Dat iedereen en z’n hond dit zou doen, was natuurlijk Nintendo’s opzet).

Lees de rest van ‘Echte 3D-gameplay: de hamvraag over de Nintendo 3DS’

21 reacties

Filmpje? Op bezoek bij nrc.nextNiels ’t Hooft en David Nieborg, hoofdredacteur en redactiechef van Bashers, geven iedere maandag om beurten commentaar op de actualiteit.

Het kan snel gaan. Mijn vorige commentaarstuk, over fouten in de gamecoverage van de ochtendkrant nrc.next, heeft nogal wat losgemaakt. Veel (inhoudelijke) reacties hier op Bashers, maar ook op de Twitters en in de wandelgangen. Dat is mooi, want daar is het ons natuurlijk om te doen.

Maar misschien wel de leukste reactie kreeg ik van de hoofdredacteur van nrc.next, Rob Wijnberg, die mij belde. In plaats van me te begroeten met verwensingen, bedreigingen of schouderophalen, bleek hij blij met mijn kritiek. Vervolgens nodigde hij me uit om de Next-redactie meer te komen vertellen over games, gamejournalistiek en de aanleiding van mijn blogpost.

Lees de rest van ‘Filmpje? Op bezoek bij nrc.next’

19 reacties

Cityville en Adrian Hon: wanneer worden social games veredelde gokkasten?Niels ’t Hooft en David Nieborg, hoofdredacteur en redactiechef van Bashers, geven iedere maandag om beurten commentaar op de actualiteit.

Waar ligt de grens als spelontwerpers hun games doorlopend tweaken om te zorgen dat spelers zo vaak mogelijk geld uitgeven aan microtransacties? Wanneer worden het veredelde gokkasten? Die vraag houdt me al een tijdje bezig. Nu is er een dubbele aanleiding om erover te schrijven: het succes van Zynga’s recente Facebook-hit Cityville - en een goed artikel van Adrian Hon, een gamedesigner die kaas heeft gegeten van de neurowetenschap.

Lees de rest van ‘Cityville en Adrian Hon: wanneer worden social games veredelde gokkasten?’

26 reacties

Als je het doet, doe het dan goed: nrc.next weet niets over gamesNiels ‘t Hooft en David Nieborg, hoofdredacteur en redactiechef van Bashers, geven iedere maandag om beurten commentaar op de actualiteit.

Het is altijd leuk als de mainstreammedia games serieus nemen. Alleen: het ontbreekt bij redacties nogal eens aan achtergrondkennis over het medium. Op zich is een journalist met een gebrek aan kennis over een onderwerp geen enkel probleem. Voor goede journalisten zijn er genoeg opties om zich in korte tijd een onderwerp eigen te maken. Wel problematisch is een journalist (of een eindredacteur) die dat niet doet. Of erger nog, een journalist die niet beseft dat fundamentele kennis ontbreekt. Ik ben bang dat nrc.next zo’n krant is.

Lees de rest van ‘Als je het doet, doe het dan goed: nrc.next weet niets over games’

67 reacties

Vlambeer vs. Vleugels: de fijne lijn tussen eerbetoon en plagiaat, reduxNiels ‘t Hooft en David Nieborg, hoofdredacteur en redactiechef van Bashers, geven iedere maandag deze week op dinsdag om beurten commentaar op de actualiteit.

Onlangs verschenen er twee webgames rond Wikileaks op het web. Althans, er zijn er vast meer, maar deze vielen op omdat ze door Nederlanders zijn gemaakt. De ene is Wikileaks: The Game van Sebastiaan Moeys. De tweede is The Wikileaks Game van Kenney Vleugels. Over die laatste wil ik het hebben. Die lijkt namelijk enorm op Super Crate Box van Vlambeer.

Lees de rest van ‘Vlambeer vs. Vleugels: de fijne lijn tussen eerbetoon en plagiaat, redux’

14 reacties

De publieke geheimen van de game-industrieNiels ‘t Hooft en David Nieborg, hoofdredacteur en redactiechef van Bashers, geven iedere maandag om beurten commentaar op de actualiteit.


Beeld uit de Wikileaks Game van Kenney Vleugels.

Iedereen zal inmiddels bekend zijn met de ins en outs van de discussie over Wikileaks. Voor iedereen met enige interesse in nieuwe media en digitale cultuur zijn het spannende tijden. Er zijn maar weinig opiniemakers die volledig vóór of tegen Wikileaks zijn. Begrijpelijk, want er zitten nogal wat haken en ogen aan de discussie over openheid. Persoonlijk ben ik groot voorstander van openheid en transparantie; het zou niet best wezen als je dat als wetenschapper niet zo zou voelen. Maar tegelijkertijd maak ik me, net als veel anderen, zorgen over de transparantie van Wikileaks zèlf en het gebrek aan controle over de organisatie. Wie controleert de controleurs? Dat idee.

Het geval Wikileaks zette mij wel aan het denken. Want in de wereld van games, kennen we daar eigenlijk lekken? Zijn daar grote schandalen geweest? En wat zou een Wiki-games-leak betekenen, hoe zou het eruit zien?

Lees de rest van ‘De publieke geheimen van de game-industrie’

8 reacties

Mopperende vogeltjes: waarom Angry Birds dé game van 2010 isNiels ‘t Hooft en David Nieborg, hoofdredacteur en redactiechef van Bashers, geven iedere maandag om beurten commentaar op de actualiteit.

Angry Birds is de Pac-Man van deze tijd, zei techblogger John Gruber laatst in zijn podcast. Persoonlijk heb ik weinig met het spelletje - in webgames heb ik vaak genoeg objecten gelanceerd om blokkentorens omver te werpen - maar Gruber heeft een punt. Want het succes van het Finse spel met de mopperende vogels is groot, wijdverspreid en niet eerder vertoond.

Lees de rest van ‘Mopperende vogeltjes: waarom Angry Birds dé game van 2010 is’

9 reacties

‘Het is maar een spelletje’: de wet van GodloseNiels ‘t Hooft en David Nieborg, hoofdredacteur en redactiechef van Bashers, geven iedere maandag om beurten commentaar op de actualiteit.

Of het nu gaat over de PVV, over snelwegen, discussies over euthanasie of abortus, de wet van Godwin is niet meer weg te denken uit het digitale domein. Deze wetmatigheid komt er kort gezegd op neer dat: “Naarmate online discussies langer worden, de waarschijnlijkheid van een vergelijking met de nazi’s of Hitler één nadert.” Oftewel, hoe langer er online gediscussieerd wordt, hoe groter de kans dat iemand refereert aan het Derde Rijk.

Lees de rest van ‘‘Het is maar een spelletje’: de wet van Godlose’

1 reactie

Mijn eerste indruk van Kinect: een alziend oog naast je televisieNiels ‘t Hooft en David Nieborg, hoofdredacteur en redactiechef van Bashers, geven iedere maandag om beurten commentaar op de actualiteit.

Ten tijde van onze recente podcast-met-publiek met Xbox-baas Paul Naber zat hij nog in een container tussen China en Nedgame Utrecht. Maar inmiddels staat de Kinect trots onder mijn breedbeeld-tv.

In tegenstelling tot sommige collega’s had ik Kinect nog niet geprobeerd voordat hij werd uitgebracht. En dan was er ook nog de extra wachttijd na de release. Het effect: ik had erg veel over het ding gelezen en gehoord voordat ik er zelf mee aan de slag kon gaan.

Lees de rest van ‘Mijn eerste indruk van Kinect: een alziend oog naast je televisie’

9 reacties

Online rollenspel: Fan of journalist?Niels ‘t Hooft en David Nieborg, hoofdredacteur en redactiechef van Bashers, geven iedere maandag om beurten commentaar op de actualiteit.

De hoofdredacteur van het NOS journaal twitterde onlangs trots dat niemand met zekerheid kan zeggen op welke partij hij stemt. Hij is onpartijdig. En zo hoor het. Ondanks dat er kinderachtige en populistische figuren op ‘de Internets’ ronddolen die alles wat het journaal voortbrengt wegzetten als linkse propaganda, zal elke zichzelf respecterende Nederlandse journalist beamen dat de NOS een verdraaid professionele organisatie is. En dus is niet (over)duidelijk waar redacteuren staan in het politieke landschap. Dat is verduiveld lastig en er gaat wel eens wat fout, maar je snapt mijn punt.

Wat heeft dit met games te maken? Welnu, de identiteit van hoofdredacteur Hans is vrij duidelijk. Die van gamejournalisten daarentegen is dat allesbehalve. Wat zijn ‘we’ nu? Fans of journalisten? Ik hoop niet allebei, want die twee rollen vloeken nogal met elkaar.

Lees de rest van ‘Online rollenspel: Fan of journalist?’

54 reacties

Waar het heen gaat met Bashers: update over recensies en nieuwsNiels ‘t Hooft en David Nieborg, hoofdredacteur en redactiechef van Bashers, geven iedere maandag om beurten commentaar op de actualiteit.

Dit keer bespreek ik ‘nieuws’ dat wat dichter bij huis ligt: de aanhoudende veranderingen bij Bashers. Aanleiding: afgelopen weekend stonden er drie recensies onder elkaar op een site die er altijd prat op ging niet mee te draaien in de review- en nieuwsberichtenmachine. Dat was iets te veel van het goede, maar de recensies an sich waren geen vergissing. Dat vraagt om een toelichting.

Lees de rest van ‘Waar het heen gaat met Bashers: update over recensies en nieuws’

28 reacties

De confronterende merkwaarden van Call of DutyNiels ‘t Hooft en David Nieborg, hoofdredacteur en redactiechef van Bashers, geven iedere maandag om beurten commentaar op de actualiteit.

Wat is de functie van een reclamespot? Vaak is het om je een bepaald gevoel te geven bij een product of dienst. Om een emotie over te dragen. Ze functioneren als identiteitsmarkeerders. Om ervoor te zorgen dat de consument een emotionele band ontwikkelt met een merk. De ‘swoosh’ van Nike staat voor sportiviteit en snelheid. Door te dure Apple-hardware te gebruiken zeg je ‘ik sta voor innovatie en design.’ Maar waar staat het merk Call of Duty voor? Wat zijn de merkwaarden, zoals marketeers het noemen, van deze miljardenfranchise?

Ik vraag het omdat ik bij de laatste reclamespot voor Call of Duty: Black Ops niet het gevoel kreeg wat hoort bij een game van dit formaat (formaat als in, misschien wel de beste verkochte consolegame van 2010). Het spotje is ‘live action.’ Met echte mensen dus. Dat idee is allesbehalve nieuw. Liefhebbers van shooters zullen zich de Halo live action-filmpjes herinneren van een paar jaar geleden.

Lees de rest van ‘De confronterende merkwaarden van Call of Duty’

38 reacties

Gamevakblad Control op de iPad en de toekomst van de digitale gamepublicatieNiels ‘t Hooft en David Nieborg, hoofdredacteur en redactiechef van Bashers, geven iedere maandag om beurten commentaar op de actualiteit.

Onlangs kondigde het Nederlandse vakblad voor de gameindustrie, Control, aan dat de iPad-editie van het tijdschrift blakend van trots in de iTunes App Store op downloaders stond te wachten. Samen met Elements Interactive, één helft van Star Defense-ontwikkelaar Rough Cookie, was het blad er naar eigen zeggen in geslaagd om als eerste Nederlandse vaktijdschrift op een tablet te verschijnen.

Er zijn mensen die denken dat de iPad (samen met andere tabletcomputers) de toekomst is van tijdschriften. En dus ook van gametijdschriften, of iets breder gezegd, gamepublicaties. Als dat klopt, moet ook Bashers als de wiedeweerga beginnen aan een iPad-editie. Tijd dus om eens goed naar Control op de iPad te kijken.

Lees de rest van ‘Gamevakblad Control op de iPad en de toekomst van de digitale gamepublicatie’

8 reacties

Het is hoog tijd voor een ‘serious hype’Niels ‘t Hooft en David Nieborg, hoofdredacteur en redactiechef van Bashers, geven iedere maandag om beurten commentaar op de actualiteit.

Hypes over games zijn er genoeg. Van Carmageddon tot Manhunt en van World of Warcraft tot Medal of Honor, plotselinge overtrokken aandacht hoort bij het commerciële computerspel. Maar bij serious games (ook wel toegepaste games genoemd) is dat niet het geval. En eigenlijk zou een hype over juist deze spelvorm niet onterecht zijn. Hoe kom ik tot deze conclusie?

Vorige week donderdag was er een symposium met als titel ‘Game design voor maatschappelijke verandering’. Nu is dat op zich niet zo bijzonder. Er zijn redelijk wat Nederlandse bedrijven, hogescholen en universiteiten actief in de wereld van serious games, dus wordt er terecht veel over gesproken. Wat dan wel weer bijzonder was, was dat het symposium plaatsvond bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) te Amsterdam. Dat is namelijk niet zomaar een clubje onderzoekers.

Lees de rest van ‘Het is hoog tijd voor een ‘serious hype’’

18 reacties

Kinderen beschermen: het probleem dat Hirsch Ballin wil oplossen bestaat nietNiels ‘t Hooft en David Nieborg, hoofdredacteur en redactiechef van Bashers, geven iedere maandag om beurten commentaar op de actualiteit.

Deze zomer ontstond er ophef over de aanbeveling van (destijds) demissionair minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin, om een verbod op extreem gewelddadige games in te voeren als winkeliers de verkoop aan minderjarigen niet konden inperken. Onder andere David Nieborg struikelde toen over de suggestie dat er weinig weerstand zou zijn tegen zo’n verbod. Op Bashers en andere sites verscheen een oproep om de minister brieven te schrijven, om duidelijk te maken dat deze weerstand weerstand wel degelijk bestaat.

Afgelopen week kreeg een aantal van de briefschrijvers antwoord, waaronder gamejournalist Robert Hoogendoorn, die de brief op zijn blog publiceerde.

Lees de rest van ‘Kinderen beschermen: het probleem dat Hirsch Ballin wil oplossen bestaat niet’

30 reacties