Rubriek: Cultuur

Artikelen over de cultuur rond games.

Uitnodiging: Gamelab #8Over minder dan twee weken is de volgende Gamelab in Pakhuis de Zwijger. Dinsdag 24 mei, 20:00 — 22:00. U bent van harte uitgenodigd. Het thema is ‘2D vs 3D’; iets wat u moet aanspreken!

Van Sonic naar Shadow Complex en van Super Mario 64 naar Uncharted 3: de 2- en 3D-ontwikkelingen in videogames hebben enorme sprongen gemaakt. Maar waarom zou je eigenlijk voor 3D kiezen? En wat is er zo geweldig aan twee dimensies? Daar gaan we het tijdens Gamelab #8 over hebben. Dat de techniek gamewerelden mogelijk maakt die het fotorealisme benaderen, betekent natuurlijk niet dat dit de enige weg voorwaarts is. 2D is nu eerder een stilistische keuze dan een technische of financiële beperking.

Tijdens Gamelab #8 bevindt zich in de 2D-hoek Richard ‘spiegelbeeld’ Boeser, maker van de elegante platformer Ibb & Obb die komt vertellen waarom hij zo’n fan van 2D is. Maar ook Martin ‘videogame don’ de Ronde. Hij presenteert een top tien van zijn favoriete 2- en 3D-momenten in games. In de 3D-hoek: Chris van der Linden (mede-oprichter Kalydo), die op dit moment hard werkt aan het laten draaien van Runes of Magic in een browser. En Pjotr van Schothorst (VSTEP), ontwikkelaar van driedimensionale haven-, boot- en rampsimulaties. De gesproken column van Matthijs Dierckx (Control Magazine) kiest geen partij voor 2- of 3D, maar zal in ieder geval vermaken en prikkelen.

Entree voor Gamelab is gratis, meld je aan op deze website waar ook meer informatie staat.

1 reactie

Doet de Japanse gameindustrie het wel zo beroerd?Na een sterke economische bloei van ruim twintig jaar, is de Japanse gameindustrie de afgelopen jaren een beetje aan het inkakken. Niet alleen daalden de inkomsten van 2010 met 9 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, ook markeerde 2010 het derde jaar op rij dat de Japanse gameindustrie gekrompen is. De oorzaak hiervoor is, volgens Daniel Feit van Bitmob, dat Japan van oude games houdt, en niet van oudere gamers. 1Up-journaliste Nadia Oxford reageert hierop dat het om meer gaat dan uitsluitend die hang naar traditie en dat (overzeese) marketing ook een belangrijke rol speelt.

Lees de rest van ‘Doet de Japanse gameindustrie het wel zo beroerd?’

4 reacties

Beyond The Game nu op Uitzending GemistGrubby wint

Beyond The Game, de documentaire van Jos de Putter over professionele gamers, was gisteren op tv en is nu ook online te bekijken. Hoewel ik niet onverdeeld enthousiast ben over de film, is hij zeker de moeite waard. Kijken dus! Mocht je vervolgens nog dieper willen graven, lees dan de interviews die Nick Kivits deed bij de bioscooprelease met regisseur De Putter en hoofdrolspeler Manuel Schenkhuizen. (Dank aan Sander Schepens voor de tip.)

4 reacties

Gamescom 2009: de strijd der standsGamescom 2009 Sega

Zodra je de Koelnmesse binnenwandelt, sta je oog in oog met de stand van Sega. Door de exotisch hoge buitentemperatuur loop je de ijskoude bedoening bezweet tegen het lijf. Hier presenteert de uitgever grootschalig Mario & Sonic at the Olympic Winter Games. De stand is leuk ontworpen, zorgt (mede dankzij de airco) voor een frisse entree en is voorzien van enthousiaste medewerkers.

Lees de rest van ‘Gamescom 2009: de strijd der stands’

Reageer

Bijzondere Layton-tweets komen niet van Nintendo (of toch wel?)Layton en Luke

Of je nu wel of niet van Twitter houdt, feit is dat vele nieuwe mensen dagelijks een account starten. Nu zijn veel van die accounts niet de moeite van het vermelden waard: ik hoef niet te weten wanneer je opstaat, een boterham eet of in de rij staat bij de plaatselijke Appie. Maar af en toe komen er accounts langs die razend interessant zijn. Naast tweets van andere gamejournalisten volg ik sinds begin juli het acccount van Professor Layton, het fictieve Nintendo-personage uit de gelijknamige game.

De tweede tweet van de professor was direct de moeite waard, een onvervalst Layton-raadseltje:

Can you solve today’s problem? Walk on the living, they don’t even mumble. Walk on the dead, they mutter and grumble. What are they?

De dagen die volgden gaven een gestage stroom van raadseltjes, met soms zelfs een persoonlijk antwoord op een vraag van een volger. Niet lang nadat de professor was gestart met Twitter, meldden zich ook andere personages uit de game: het hulpje Luke, inspecteur Chelmey en de kwaadaardige Don Paolo.

Lees de rest van ‘Bijzondere Layton-tweets komen niet van Nintendo (of toch wel?)’

2 reacties

In de gameshop: zithoekregelsNedgame-zithoek

Bedrijfsleider Roy Swiers brengt bericht uit vanuit gameshop Nedgame in Utrecht.

In onze winkel hebben we al ruim vier jaar een zithoek. Een hoek, vlak naast de toonbank, met twee tv’s, meerdere klassieke en moderne spelcomputers, twee banken en een wand vol met gameposters. Al sinds dag één wordt de zithoek goed gebruikt. Vaak door dezelfde mensen: door de jaren heen hebben we mensen van 13 tot 35 zien komen en gaan, waaronder wekelijkse bezoekers, maar ook mensen die elke dag hun opwachting maakten.

Je kunt je voorstellen dat het met zo’n clubje gamers bij elkaar af en toe een bende wordt. Ze spelen verschillende spellen met en tegen elkaar op competitief niveau, voeren discussies over de beste manier om een bepaalde instance in World of Warcraft te behalen of hebben gezamelijk de slappe lach om grappen die alleen zij begrijpen. Een ongeorganiseerde chaos dus.

Lees de rest van ‘In de gameshop: zithoekregels’

13 reacties

RPG-column: Final Fantasy VII is onspeelbaarMatthijs Dierckx Kuijper is uitgever van Control. Voor Bashers schrijft hij over RPG’s.

Final Fantasy VII

Ik sta graag te boek als Final Fantasy-fan en nog liever als Final Fantasy-kenner. Dat eerste ben ik echt, dat tweede slechts ten dele. Final Fantasy VII heb ik immers nooit gespeeld.

Mijn kantoor is gevuld met Final Fantasy-prullaria, de geboortekaart van mijn zoon is gedrukt in Final Fantasy-letters en tot frustratie van mijn collega’s bestaat mijn favoriete muziek uit, juist, Final Fantasy-soundtracks. En toch heb ik het kennelijke hoogtepunt in de serie nooit gespeeld.

Tot een paar maanden geleden. Die vre-se-lij-ke koninginnedagvrijmarkten zijn tegenwoordig net iets minder afgrijselijk. Tussen de derdehands epilady’s en 386’s verschuilen zich immers ook games. En welke! Een half uurtje drentelen door Proletarië leverde naast een originele Metal Gear Solid ook een complete Final Fantasy VII op. Alle vier de schijfjes, waarvan alleen de laatste zodanig bekrast dat die het echt nooit meer zou doen.

Enfin, vol enthousiasme disk één nog diezelfde avond in mijn PS3 gegooid om op mijn PSP-schermpje de verrichtingen van Cloud en de zijnen te volgen (om de een of andere reden dragen de hoofdpersonen van veel Final Fantasy-titels een weer-onderdeel als naam; wat te denken van Lightning en Snow uit XIII?).

Lees de rest van ‘RPG-column: Final Fantasy VII is onspeelbaar’

24 reacties

Beeld: Free Gaming en de bikkelharde strijd tegen de oer-Hollandse regenbuiVlad en de gigantische joystick

Toen ik in de vroege ochtend het Schouwburgplein in Rotterdam op kwam lopen zag het er slecht uit voor de tweede editie van Free Gaming. Als ik een parapluboer was geweest, had ik geheid een leuk centje verdiend. Het slechte weer teisterde en tergde de eerste bezoekers van het openlucht game-evenement. De dappere crew en vrijwilligers lieten zich niet kisten en toen kwamen opeens de eerste zonnestralen tevoorschijn. De regen hield op, het volume van de muziek werd omhoog gegooid en de tenten bleven volgepropt alsof het nog steeds slecht weer was. Kortom, ondanks alles een geslaagde dag. Hieronder een kort verslag met beeld!

Lees de rest van ‘Beeld: Free Gaming en de bikkelharde strijd tegen de oer-Hollandse regenbui’

5 reacties

Beeld: Google zag dit weekend tetraden vallengoogletetris

Gegoogeld dit weekend? Dan heb je waarschijnlijk het blokkerige logo gezien, tijdelijk ingelast ter ere van de 25ste verjaardag van een essentieel spelletje. Ja, 25 jaar alweer: de Rus Alexej Pajitnov bedacht de briljante blokkengame al vijf jaar voor de Game Boy-versie verscheen en Tetris wereldberoemd werd. Dat zoiets moois zo lang een goedbewaakt geheim blijft is in deze tijd van blogs en e-mail natuurlijk ondenkbaar. Ter ere van het jubileum werd er ook veel geschreven over vallende tetraden, bijvoorbeeld door Chris Kohler van Wired: Tetris Turns 25, and It’s Still an Addictive Pleasure).

2 reacties

E3 2009: de nieuwste wereldrecordpoging Donkey Kong van Steve Wiebesteve_wiebe_afbeelding_569x441

Het is de week van de E3. Ik zou hier helemaal wild kunnen gaan over de persconferenties van Sony of Microsoft, maar dat doe ik niet. Mijn E3 staat in het teken van Nintendo. Wederom bedoel ik niet de persconferentie. Ik heb het over Wiebe Watch, een livestream op G4tv waarin te zien was hoe Steve Wiebe de ultieme high score probeerde te halen op een Nintendo Donkey Kong-arcadekast uit 1981.

Lees de rest van ‘E3 2009: de nieuwste wereldrecordpoging Donkey Kong van Steve Wiebe’

4 reacties

Gaarheid op de E3, deel 2: Ubisoft bedankt!Vlad is onze man ter plekke. Hij doet verslag vanaf de E3 in Los Angeles.

e3-d4_20090604_6781aa

Ik heb niets van Ubisoft exclusief achter de schermen kunnen zien, want volgeboekt. Toch ben ik het bedrijf zo dankbaar dat ik er een bericht aan wijd. En dat heeft alles te maken met een briljante promoactie die ook nog eens handige swag opleverde. Wat dit is, zie je na de klik.

Lees de rest van ‘Gaarheid op de E3, deel 2: Ubisoft bedankt!’

3 reacties

Beeld: het Nederlandse De Sims 3-launchfeestjeDe Sims 3 cocktails

Gisteren kwam De Sims 3 uit en dat was voor de Nederlandse tak van Electronic Arts reden voor een feestje. Loungebar en restaurant Jinso aan de Amsterdamse Arena Boulevard was de plek waar dit gebeurde. De band Valerius zong de hit She doesn’t know in het Simlish, de cocktails waren toepasselijk groen en een aardig deel van de Bashers was erbij aanwezig.

Lees de rest van ‘Beeld: het Nederlandse De Sims 3-launchfeestje’

14 reacties

Beeld: meer ‘sociologisch onderzoek’ op de E3Vlad is onze man ter plekke. Hij doet verslag vanaf de E3 in Los Angeles.

3596632425_3ea566db2c_o-1

Wegens de vele positieve reacties heeft Jon bij mij een nieuwe onderzoeksaanvraag ingediend om vervolgens opnieuw de wildernis van de E3 in te duiken. Zijn doel: waardevol sociologisch onderzoek verrichten naar het belang en de rituelen van de bijna uitgestorven ‘booth babe’ (‘t Hooft, 2009). Volgens eerdere academische reacties is de significantie van ons werk erg hoog (Micu, 2009). We presenteren de nieuwe en verbijsterende resultaten van ons onderzoek naar het daadwerkelijke effect van de booth babe op het culturele medium van games (Smennen, 2009) na de klik. For science!

Lees de rest van ‘Beeld: meer ‘sociologisch onderzoek’ op de E3’

7 reacties

Beeld: booth babes are backVlad is onze man ter plekke. Hij doet verslag vanaf de E3 in Los Angeles.

e3-d3_20090603_6721aa

Net als vroeger is de E3 weer een spektakel van fraaie aankleding en booth babes. Dat laatste moet bij wijze van traditie gevierd worden met dit foto-overzicht van promodames. Mocht je de noodzaak zien een favoriet aan te wijzen, dan kan dit natuurlijk in de reacties. Klik verder!

Lees de rest van ‘Beeld: booth babes are back’

19 reacties

Beeld: de mysterieuze sculptuur voor het LACCVlad is onze man ter plekke. Hij doet verslag vanaf de E3 in Los Angeles.

e3-day1_20090601_6251b

Dit is Frank. Hij heeft in opdracht van Ubisoft een kunstwerk gemaakt voor de game Rabbids Go Home. Een week lang heeft hij met zijn collega’s 12-15 uur per dag lopen zwoegen en morgen wordt z’n beeldhouwwerk onthuld. Maar eerst moet hij nog overnachten naast het mysterieuze object om te zorgen dat er niets mis gaat. Hopelijk heeft hij zijn PSP/DS meegenomen.

2 reacties

Kijktip: Trendspotting San FranciscoSan Francisco

Vanavond op tv: Trendspotting San Francisco, met als onderwerp de Game Developers Conference. Vlad kwam de filmploeg al tegen. Ik ga zeker kijken, want de gasten zijn niemand minder dan Kyle Gabler (over World of Goo), Kellee Santiago (over Flower), Jonathan Blow en David Hellman (Braid), Eric Zimmerman van Gamelab en Tale of Tales (over The Path). Plus als het goed is mijn zeer gewaardeerde collega’s van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Nogmaals, het persbericht (volledig te lezen na de break) ziet er veelbelovend en ook leerzaam uit, dus kijkt allen. De uitzending is vanavond om 22.55 uur, op Ned 2. Kom vooral hier terug om te vertellen wat je ervan vond.

Lees de rest van ‘Kijktip: Trendspotting San Francisco’

19 reacties

Nick en Niels over docu Beyond the GameGrubby wint

Sinds donderdag draait hij in een vijftal steden: Beyond the Game, een documentaire van Jos de Putter over het fenomeen cybersport. De regisseur volgt twee Warcraft III-spelers in de aanloop naar de World Cyber Games. Nick Kivits (die sprak met De Putter en een van de hoofdrolspelers, Manuel ‘Grubby’ Schenkhuizen) en ik bekeken de film. Bij deze laten we weten wat we ervan vinden. Een tipje van de sluier: hij had beter gekund.

Lees de rest van ‘Nick en Niels over docu Beyond the Game’

18 reacties

Shirts van Gamershirt.nl: hip of niet?Gamershirt

Op een uitgebreide vakantie naar de VS opgepikt: een hip, beige shirt met de tekst “Born in the Eighties” en een springende Mario. Hartstikke normaal daar natuurlijk, maar in Nederland een wat minder frequent gezien straatbeeld. Eerder schreef Niels al over het toffe Donkey Kong-loze Donkey Kong-shirt van Bureau MDM. Kritiek van Bashers-bezoekers op dat shirt: te wijd, te wit en alleen voor mannen. De bedenkers van Gamershirt.nl lazen de kritieken en komen nu zelf met op games gebaseerde T-shirts. Net als het shirt van MDM betreft het shirts zonder de daadwerkelijke gamepersonages. En ik moet zeggen: ze zitten lekker en zien er nog tof uit ook. Vooral het Camper!-shirt en het hiernaast afgebeelde I’m a gamer-shirt vallen bij mij persoonlijk erg in de smaak. Hip? Of niet?

26 reacties

Grubby: “Soms durf je tijdens een wedstrijd niet eens met je ogen te knipperen”Manuel Schenkhuizen

Een kijkje in het leven van professionele gamers op hoog niveau. Dat is het idee van de gamedocumentaire Beyond the Game, waarin regisseur Jos de Putter meeloopt met de professionele Warcraft III-spelers Li ‘Sky’ Xiaofeng en Manuel ‘Grubby’ Schenkhuizen, in de aanloop naar de World Cyber Games 2007. In een tweeluik laat ik zowel regisseur Jos de Putter als hoofdrolspeler Manuel ‘Grubby’ Schenkhuizen aan het woord. In deze aflevering hoofdrolspeler Manuel ‘Grubby’ Schenkhuizen: “Er is geen perfectie in dit spel. Maar je streeft er wel naar.”

Let op: dit artikel bevat spoilers.

Nick: In Beyond the Game geef je je fans eigenlijk een kijkje in de keuken van het leven van een professioneel gamer. Ben je tevreden over hoe de film uiteindelijk geworden is?

Grubby: “Ik ben pas tevreden als mensen precies weten hoe de vork in de steel zit. Dit is een hele goede ijsbreker, die de leek kan laten proeven van het leven van een pro-gamer. Je ziet heel veel terug van de wedstrijdstress, de training en de concentratie die er voor nodig is, maar ik denk niet dat als je deze film gezien hebt, dat je echt precies weet wat het is om pro-gamer te zijn. Bepaalde dingen als de diepgang en de tactieken die je in de game nodig hebt, komen niet terug. Dat kun je ook niet goed doen in een film. Voor de gemiddelde Nederlander gaat dat te diep.”

Lees de rest van ‘Grubby: “Soms durf je tijdens een wedstrijd niet eens met je ogen te knipperen”’

1 reactie

Regisseur Jos de Putter: “Beyond the Game is een moderne western”Jos de Putter

Een kijkje in het leven van professionele gamers op hoog niveau. Dat is het idee van de gamedocumentaire Beyond the Game, waarin regisseur Jos de Putter meeloopt met de professionele Warcraft III-spelers Li ‘Sky’ Xiaofeng en Manuel ‘Grubby’ Schenkhuizen, in de aanloop naar de World Cyber Games 2007. In een tweeluik laat ik zowel regisseur Jos de Putter als hoofdrolspeler Manuel ‘Grubby’ Schenkhuizen aan het woord. In deze aflevering regisseur De Putter: “Ik vond het flauwekul, tot ik zag hoe veeleisend de game kan zijn.”

Let op: dit artikel bevat spoilers.

Nick: Waarom een film over pro-gaming?

Jos de Putter: “Eigenlijk omdat ik er zelf heel weinig van af wist. Ik ben zelf geen gamer, maar als filmmaker zag ik wel die nieuwe beeldcultuur ontstaan. Voor het type films dat ik maak, maakt het onderwerp in wezen niet uit. Ik maak als het ware portretten van mensen die in een belangrijk moment van hun leven staan. Door op iets kleins in te zoomen, hoop ik dat er iets groters aan het licht komt.”

Lees de rest van ‘Regisseur Jos de Putter: “Beyond the Game is een moderne western”’

1 reactie