Rubriek: E3 2011

Beeld: Een terugblik op het avontuur van de E3 2011GO GO POWER RANGERS!

De laatste weken zijn we allemaal overspoeld met nieuws, beelden en aankondigingen waar een leger gamejournalisten tijdens (en vooral na) de E3 op heeft gezwoegd. Daarom bied ik, in samenwerking met goede vriend en E3-huisfotograaf Jonathan Racasa, nu pas een visuele terugblik op onze E3-ervaring. Kijkt u in alle rust even mee?

Lees de rest van ‘Beeld: Een terugblik op het avontuur van de E3 2011’

6 reacties

Hands-on: De Wii U-controllerEen ding verbaast meteen: het gewicht. De nieuwe Wii U-controller is, voor een apparaat met een ingebouwd scherm, ontzettend licht te noemen. De knoppen voelen lekker soepel aan en doen meteen denken aan de besturing van de Nintendo DS. Tijdens de E3 mocht ik van Nintendo enkele games met de nieuwe controller uitproberen. Hier zijn mijn ervaringen met de nieuwe controller van de Wii U.

Lees de rest van ‘Hands-on: De Wii U-controller’

2 reacties

Trailermaandag: Bekijk de beelden van Dark Souls, Saint’s Row, Assassin’s Creed, BioShock en meerTijdens de afgelopen E3 koos Ronn Perdok de opvallendste gamebeelden voor je uit.

Dat was het dan weer. Een hele week lang E3. Een show waar zoveel games gepresenteerd worden dat je ze onmogelijk allemaal in één trailerfeature kunt behandelen. Vandaar dit speciale tweeluik, dat nu op deze maandag wordt afgesloten. Om echt iedere game van de E3 in het zonnetje te zetten, blijft een onmogelijke opgave. Toch moeten deze trailermaandag en de trailerdinsdag van vorige week (en de bijbehorende pre-E3 trailerzondag) voldoende zijn om weer helemaal op de hoogte te zijn van de belangrijkste titels die ons de komende tijd staan op te wachten.

Lees de rest van ‘Trailermaandag: Bekijk de beelden van Dark Souls, Saint’s Row, Assassin’s Creed, BioShock en meer’

3 reacties

Luister deze speciale Bashers Podcast over de E3 2011Ter gelegenheid van de E3 namen Niels en ik een speciale podcast op om alle ontwikkelingen te bespreken en te analyseren. Twee uur lang praten we over de persconferenties van Microsoft, EA, Ubisoft, Sony en Nintendo. Als laatste geven wij een overkoepelende analyse met een verrassende uitkomst.

Download de podcast hier los, abonneer je via RSS, abonneer je via iTunes of luister via de onderstaande player.

 

9 reacties

Undercover bij een sekte“Het is zo bijzonder dat iedereen over de hele wereld deze simpele melodieën herkent,” zegt Miyamoto terwijl hij doet alsof hij een schatkistje openmaakt. Uit de orkestbak stijgt tiedieliededie op. Iedereen herkent het misschien, maar zo bijzonder is dat niet wanneer je decennia lang dezelfde melodieën onder hetzelfde spel zet. Als het openmaken van een schatkistje in Zelda zou klinken als een natte scheet, zou ik nu ook alle toonwisselingen en nuancen kunnen reproduceren.

De Zelda-terreur tijdens Nintendo’s E3-persconferentie mocht van mij snel ophouden gisteren. Want toen Miyamoto kinderlijk en frivool de dirigent uithing, bemerkte ik een duistere en onaardse zweem van arrogantie om hem heen. Een soort speels narcisme, alleen waarneembaar voor mensen die niet onder de betovering zijn.

Lees de rest van ‘Undercover bij een sekte’

36 reacties

Skyrim is Fallout 3 met zwaarden en drakenVlad is momenteel aanwezig op de E3-beurs in Los Angeles.

De cirkel is compleet. Nadat mensen Bethesda’s Fallout-interpretatie bestempelden als ‘Oblivion with Guns’, kan zelfs lead artist Matt Corafano er tijdens zijn presentatie hier op de E3 niet omheen dat het nu wat anders ligt. Skyrim zal namelijk ontzettend veel bekende mechanieken overnemen uit Fallout 3. Zo zullen verschillende mechanics, de kill-camera en technologieën erg bekend aanvoelen. Daarnaast zal een gloednieuwe engine de lat voor de nieuwste toevoeging aan de Elder Scrolls serie nog hoger leggen.

Natuurlijk zijn er naast 150 dungeons en 300 boeken dit keer ook draken verspreid over de wereld. Ze vliegen rond, landen om je aan te vallen en spuwen vuur. “Ze zijn compleet niet gescript, hebben speciale AI en hun eigen speciale eigenschappen”, legt Corafano uit tijdens zijn presentatie. Door wat er getoond werd tijdens de demonstratie van het spel, wordt duidelijk dat zowel Oblivion- als Fallout 3-fans deze game niet mogen missen.

2 reacties

Nintendo’s nieuwe kindje zaait verwarringNintendo weet hoe het moet, de fans enthousiast maken. Aan het begin van de persconferentie werd iedereen wakkergeschud door een live-orkest dat allerlei bekende nummers speelde omwille van het 25 jaar bestaan van The Legend of Zelda. Kan er beter op nostalgische gevoelens worden ingespeeld door een gamebedrijf? Ik denk van niet.

Nintendo pakt het verjaardagsfeestje flink aan: er worden wereldwijd Zelda-concerten gegeven en het Game Boy Virtual Console-plan voor de DSi-shop wordt uitgebreid, met Link’s Awakening als eerste titel. Shigeru Miyamoto spreekt zoals altijd zeer enthousiast over deze games. Maar het publiek wordt pas écht enthousiast als bekend wordt gemaakt dat The Legend of Zelda: Four Swords een gratis download zal zijn. Een goede zet, want deze multiplayergame is enorm vermakelijk – of enorm frustrerend, afhankelijk van de mensen waarmee je speelt natuurlijk.

Lees de rest van ‘Nintendo’s nieuwe kindje zaait verwarring’

13 reacties

The Good, the Bad & the Ugly: de Nintendo-persconferentieMet de persconferentie, eerder vanavond voorafgaand aan de E3 2011, ‘won’ Nintendo de E3 - vind ik. Ik heb de belangrijkste aankondigingen gerangschikt naar goed, slecht en heel, heel lelijk.

Lees de rest van ‘The Good, the Bad & the Ugly: de Nintendo-persconferentie’

12 reacties

Trailerdinsdag: bekijk de beelden van Battlefield 3, Far Cry 3, Ghost Recon, Skyrim en meerTijdens deze E3 kiest Ronn Perdok de opvallendste gamebeelden voor je uit.

Omdat de E3 altijd een vreselijk drukke periode is vol met gameplaybeelden, demonstraties en trailers, krijgen jullie deze week tweemaal een Trailervrijdag voor de kiezen. De eerste batch op dinsdag bevat voornamelijk de hoogtepunten van de verschillende persconferenties, met uitzondering van Nintendo. Die persconferentie moet op moment van schrijven namelijk nog losbarsten. Trailers van Nintendo-games zullen dus aankomende vrijdag volgen, evenals al het andere wat tussentijds nog verschijnt.

Lees de rest van ‘Trailerdinsdag: bekijk de beelden van Battlefield 3, Far Cry 3, Ghost Recon, Skyrim en meer’

2 reacties

Ubisoft en het erfgoed van Kevin ButlerVolgens mij is het allemaal de schuld van Kevin Butler. De reclameman kwam vorig jaar bij Sony opdraven en een slordige tien minuten lang lag de gehele zaal in een deuk. Iedereen vond het fantastisch. Kortom, als je een succesvolle persconferentie wilt houden op de E3, breng dan vooral veel humor! Dat was op de eerste dag van de E3 2011 althans de gedachtegang van menig publisher. Microsoft, EA, Ubisoft en zelfs Sony deden een duit in het zakje. Enkel Sony slaagde, met wat gezonde zelfspot. De rest faalde jammerlijk. En Ubisoft spande de kroon.

Lees de rest van ‘Ubisoft en het erfgoed van Kevin Butler’

3 reacties

The Good, the Bad & the Ugly: de Sony-persconferentieDe persconferentie van Sony, vannacht voorafgaand aan de E3 2011, liet me koud noch warm. Ik heb de belangrijkste aankondigingen gerangschikt naar goed, slecht en heel, heel lelijk.

Lees de rest van ‘The Good, the Bad & the Ugly: de Sony-persconferentie’

14 reacties

De hardcore tegemoetHelder staat Sony’s conferentie vooraf aan de E3 2011 mij niet meer voor de geest. Om vier uur vannacht ging ik naar bed. Moe en warrig van alle informatie die ik nu, deze ochtend, probeer op te dissen. Ik vergeet er waarschijnlijk de helft van.

Lees de rest van ‘De hardcore tegemoet’

2 reacties

The Good, the Bad & the Ugly: de Ubisoft-persconferentieDe persconferentie van Ubisoft, vannacht vooraf aan de E3, was even excentriek als de Franse uitgever zelf. Ik heb de belangrijkste aankondigingen gerangschikt naar goed, slecht en heel, heel lelijk.

Lees de rest van ‘The Good, the Bad & the Ugly: de Ubisoft-persconferentie’

1 reactie

EA legt lat hoog en houdt duimen gekruistDit was een spoedcursus voor hoe je een indrukwekkende persconferentie neerzet. Niemand minder dan The Illusive Man stond op het podium. Electronic Arts zette alle zeilen bij om een verpletterende indruk achter te laten. Met games als Battlefield 3, Mass Effect 3, Need for Speed: The Run en Star Wars: The Old Republic weet je dat je vanaf nu tot aan de volgende E3 kunt teren op EA-games. Grootste teleurstelling: Mass Effect 3 komt pas op 6 maart uit…

Lees de rest van ‘EA legt lat hoog en houdt duimen gekruist’

2 reacties

The Good, the Bad & the Ugly: de EA-persconferentieDe persconferentie van EA, eerder vanavond vooraf aan de E3 2011, was elegant en bijna vlekkeloos: negen ontwikkelaars lieten negen (top)games zien. Ik heb de belangrijkste aankondigingen gerangschikt naar goed, slecht en heel, heel lelijk.

Lees de rest van ‘The Good, the Bad & the Ugly: de EA-persconferentie’

2 reacties

Ober, er zit een Kinect in mijn soepIn navolging van Menno’s The Good, The Bad & The Ugly: de Microsoft-persconferentie, heb ik ook nog wat commentaar.

Lees de rest van ‘Ober, er zit een Kinect in mijn soep’

1 reactie

The Good, the Bad & the Ugly: de Microsoft-persconferentieDe persconferentie van Microsoft, eerder vanavond vooraf aan de E3 2011, was een herhaling van zetten. Net als vorig jaar heb ik de belangrijkste aankondigingen en presentaties gerangschikt naar goed, slecht en heel, heel lelijk.

Lees de rest van ‘The Good, the Bad & the Ugly: de Microsoft-persconferentie’

11 reacties

Een nieuwe koers voor de game-industrie (na drie jaar wapperen)De game-industrie maakt heftige tijden door. De ‘vercasualisering’, de indie-beweging, de economische crisis, de App Store en de opkomst van social games hebben de wereld van videogames op zijn kop gezet. De klassieke titanen - Sony, Microsoft en Nintendo - kunnen niet meer rekenen op een vaste consolecyclus. Zij moeten een nieuwe plek voor zichzelf vinden in de markt voor entertainment, ergens tussen Facebook en Netflix in.

Twee E3’s was het antwoord ‘wapperen voor de tv’. Nintendo zette haar jacht op blauwe oceanen voort met Wii Motion Plus; Microsoft en Sony haastten zich erachter aan met hun eigen motion controllers. Omdat weinig mensen zaten te wachten op de aanschaf van een nieuwe spelcomputer, wilde men het bestaande platform uitbreiden met deze aanhangsels. Alleen Kinect is een succes geworden, al kun je daar ook vraagtekens bij zetten.

Nintendo, Microsoft en Sony moeten alledrie een nieuwe strategie inzetten om deze crisis heelhuids door te komen. Op de vooravond van E3 2011 bekijk ik hun (zeer verschillende) uitgangsposities stuk voor stuk.

Lees de rest van ‘Een nieuwe koers voor de game-industrie (na drie jaar wapperen)’

17 reacties