Rubriek: Game van de week

De Bashers-redactie geeft bijzondere games de pluim die ze verdienen.

Gow: slijmballen met uitsterven bedreigdWekelijks gaf de Bashers-redactie een bijzondere game de pluim die hij verdiende.

Na 10 maanden en 42 besproken spellen is het afgelopen met de ‘Game van de week’ op Bashers. De rubriek was gebaseerd op een samenwerking met Bright, die in de huidige vorm tot een einde gekomen is. Bestsellers kwamen aan bod, fangames, Facebook-spelletjes, iOS-apps en bovenal heel veel obscuurs. Gow is de laatste game die besproken wordt, een product van de afgelopen Global Game Jam.

Lees de rest van ‘Gow: slijmballen met uitsterven bedreigd’

3 reacties

Swap This!: een heuse vissenstrijdWekelijks geeft de Bashers-redactie een bijzondere game de pluim die hij verdient.

Ook deze week staat een Nederlandse ontwikkelaar centraal. Vorige keer was het een Global Game Jam-product met borsten en bloemen, vandaag is Swap This! van Two Tribes de ‘game van de week’. Ja, het Two Tribes dat vooral bekend is geworden door Toki Tori. Uniek is hun nieuwste product Swap This! niet (het spel is een variant op het aloude match 3-principe), maar bijzonder leuk is-ie wel.

Lees de rest van ‘Swap This!: een heuse vissenstrijd’

2 reacties

Bewbees: een tafereel van borsten en bloemenWekelijks geeft de Bashers-redactie een bijzondere game de pluim die hij verdient.

Net zoals Time Pygmy en Prior een paar weken geleden, is Bewbees in 48 uur gemaakt. Ditmaal in het kader van de Global Game Jam, die in Nederland onder meer in Hilversum plaatsvond. Bewbees eindigde op de derde plaats, achter een game die zichzelf vernietigt (Glitchhiker) en achter Splatta Blatta, een multiplayerspel met radioactieve straling en kakkerlakken. Omdat de eerstgenoemde niet meer werkt en omdat je de tweede wel met meerdere spelers móét spelen, is Bewbees de ‘Game van de week’. En omdat Bewbees zelf natuurlijk ook heel tof is.

Lees de rest van ‘Bewbees: een tafereel van borsten en bloemen’

7 reacties

Little Big Planet 2 verheft ‘play, create, share’ tot een genreWekelijks geeft de Bashers-redactie een bijzondere game de pluim die hij verdient.

Dat Little Big Planet 2 met twee maanden uitgesteld was, oogt op het eerste gezicht niet als een slecht idee. Jezelf laten ondersneeuwen tijdens de overvolle novembermaand of de eerste échte topgame van 2011 zijn? De keuze lijkt gemakkelijk. Beslissen of je dit spel moet kopen is ook niet moeilijk: Little Big Planet 2 biedt waar voor je geld. Veel waar.
Lees de rest van ‘Little Big Planet 2 verheft ‘play, create, share’ tot een genre’

4 reacties

Prior: een charmant doch vaag verhaalWekelijks geeft de Bashers-redactie een bijzondere game de pluim die hij verdient.

Het kan haast niet anders dan dat de maker van Prior geïnspireerd is door Limbo. De wereld doet net zo benauwend aan, de donkere omgeving overheerst en het verhaal is een vaag geval. Het verschil? Prior is abstracter, behoorlijk kort én in 48 uur gemaakt, net zoals Time Pygmy vorige week.

Lees de rest van ‘Prior: een charmant doch vaag verhaal’

Reageer

Time Pygmy: ontdek je sufWekelijks geeft de Bashers-redactie een bijzondere game de pluim die hij verdient.

Discovery, dat was het thema van Ludum Dare 19, een wedstrijd waarbij je in je eentje, in 48 uur, een game moest maken. Onvermijdelijk zijn dat spellen waarin je nieuw land ontdekt, of waarin de speler de ruimte in wordt geschoten. Time Pygmy (voluit Attack of the time travelling pygmy from outer paleolithic geheten) doet het volledig anders: je speelt een holbewoner uit het stenen tijdperk die getransporteerd wordt naar 1981. Een cultuurshock? Welnee. Een ideale situatie om nieuwe ontdekkingen te doen, zo ziet de holbewoner 1981!

Lees de rest van ‘Time Pygmy: ontdek je suf’

1 reactie

Super Spike Dislike: de Snake van 2011Wekelijks geeft de Bashers-redactie een bijzondere game de pluim die hij verdient.

Het gamelandschap lijkt momenteel op een droge, immense zoutvlakte: al weken zijn er geen fatsoenlijke retailgames meer uitgebracht. Oké, onlangs is Ilomilo daadwerkelijk (na een tijd ‘geheimgehouden’ geweest te zijn) gereleased, maar die heeft al genoeg veren in haar reet en is stiekem geen retailspelletje. Vorige week moesten we het daarom zonder een game van de week stellen; deze keer is Super Spike Dislike de game die we uit een donkere krocht opgevist hebben.

Lees de rest van ‘Super Spike Dislike: de Snake van 2011’

1 reactie

Betaal wat je wilt voor het diepgaande Revenge of the TitansWekelijks geeft de Bashers-redactie een bijzondere game de pluim die hij verdient.

Revenge of the Titans al een hele tijd geleden gespeeld? Dat is heel goed mogelijk. De game bevindt zich namelijk al maanden in de bèta-fase. Enkele dagen geleden is de laatste bèta-versie (de zogenaamde ‘release-candidate’) uitgegeven en dat is een van de twee redenen om Revenge of the Titans tot ‘Game van de week’ bombarderen. De andere reden is dat het spel deel uitmaakt van The Humble Indie Bundle #2. Dat houdt in dat je zelf kunt bepalen hoeveel je betaalt voor een bundel van vijf indie-games, waaronder dus deze. De teller staat al op anderhalf miljoen dollar.

Lees de rest van ‘Betaal wat je wilt voor het diepgaande Revenge of the Titans’

2 reacties

Doritos Crash Course: televisieshow als fijne platformerWekelijks geeft de Bashers-redactie een bijzondere game de pluim die hij verdient.

Microsoft is de slechtste nog niet. Eens in de zoveel tijd knalt het bedrijf wat gratis games op XBLA Marketplace. Ditmaal zijn er twee spelletjes voor nop te krijgen, in het kader van een samenwerking tussen Doritos en Microsoft (‘Unlock Xbox’ genaamd). De afgelopen tijd konden doodgewone mensen spelideeën aandragen en daarvan staan nu er twee in de finale. Zoiets wat Lay’s met chips heeft gedaan. Die wedstrijd leverde Patatje Joppie-aardappelschijfjes op, bij ‘Unlock Xbox’ is de winnaar nog niet bekend. Tussen welke spelletjes je kunt kiezen? De racegame Harm’s Way (inclusief schietgeweld) en de Wipeout-achtige platformer Doritos Crash Course. De laatstgenoemde pitchen wij op deze plek.

Lees de rest van ‘Doritos Crash Course: televisieshow als fijne platformer’

4 reacties

180 geeft een uitgekauwd concept nieuw elanWekelijks geeft de Bashers-redactie een bijzondere game de pluim die hij verdient.

Spelletjes waarin je drie symbolen op een rij moet plaatsen zijn er in overvloed. Een unieke twist is dan ook noodzakelijk om wat succes te behalen. 180 voor de iPhone heeft zo’n elementje: de symbooltjes zijn om te draaien. Tikken is genoeg; voor je het weet zijn er meer muntjes blauw dan dat je aanvankelijk zag. Als je vervolgens nog een blauw muntje naar de groep schiet (en je voor ‘drie op een rij’ zorgt), verdwijnt de hele groep. Dat is de essentie en dat is tof. Dat de app tot het eind van dit jaar gratis is, stemt ook vrolijk. Als je 180 echter al hebt gedownload gedurende het afgelopen halfjaar, toen de game voor € 0,79 te krijgen was, weet je dat het die prijs óók waard was.

Lees de rest van ‘180 geeft een uitgekauwd concept nieuw elan’

2 reacties

Lief puzzelen met het geheime IlomiloWekelijks geeft de Bashers-redactie een bijzondere game de pluim die hij verdient.

Ilomilo is een geheimpje. Een schattig, lief geheimpje dat verstopt is op Xbox Live. Via de gebruikelijke ingang van de Xbox Live Marketplace is Ilomilo namelijk niet te vinden. Hoe je dan kunt genieten van dit geheimpje van Southend Interactive uit Zweden? Door naar deze geheime website te gaan en daar de code op te halen. Voer deze in op je Xbox en download de demo. Ben je overtuigd? Voor een kleine 10 euro kun je het volledige spelletje krijgen. Of je koopt hem voor je telefoon die Windows Phone 7 draait.

Lees de rest van ‘Lief puzzelen met het geheime Ilomilo’

8 reacties

Pac-Man Championship Edition DX : een symfonie van spookjesWekelijks geeft de Bashers-redactie een bijzondere game de pluim die hij verdient.

Pac-Man is al vele keren nieuw leven ingeblazen en dertig jaar na het origineel is het weer zover. Pac-Man Championship Edition DX is de nieuwste versie van de game waarmee de Japanner Toru Iwatani wereldfaam vergaarde. Drie jaar geleden was het ‘originele’ Championship Edition al een geslaagde remake en nu doet het vervolg daar een schepje bovenop met een nóg kekkere soundtrack, nóg fellere neonkleuren en nóg meer spookjes.

Lees de rest van ‘Pac-Man Championship Edition DX : een symfonie van spookjes’

7 reacties

Astronut: rondjes draaien in de ruimteWekelijks geeft de Bashers-redactie een bijzondere game de pluim die hij verdient.

De naam verraadt het al: in de gratis iPhone-game Astronut speel je een astronaut. Wat voor astronaut? Een astronaut die de hele dag rondzweeft tussen miniplaneten, op zoek naar het einde. Van het level. Hij springt tussen de planeten door, gebruikt een ‘boost’ om kwaadaardige ruimtegezwellen uiteen te laten spatten en verzamelt bonuspunten door niet te landen, maar enkel te zweven.

Lees de rest van ‘Astronut: rondjes draaien in de ruimte’

4 reacties

Dance Central laat je echt bewegenWekelijks geeft de Bashers-redactie een bijzondere game de pluim die hij verdient.

Kinect is vanaf deze week, na maanden van promotie, cynisme en enthousiasme, eindelijk te koop. Onder de circa vijftien launchtitels die verschijnen, bevinden zich maar liefst drie dansspellen. Dance Central krijgt de meeste aandacht van de drie en is samen met Kinectimals de meest veelbelovende game. Dit komt onder meer door de ontwikkelaar die erachter zit: Harmonix, maker van Guitar Hero, Guitar Hero II en alle Rock Band-games.

Lees de rest van ‘Dance Central laat je echt bewegen’

2 reacties

Rock Band 3 vindt het muziekgenre opnieuw uitWekelijks geeft de Bashers-redactie een bijzondere game de pluim die hij verdient.

Ondanks de vele muziekgames die momenteel uitgebracht worden, lijkt het genre zijn momentum te verliezen. Zo vindt er relatief weinig vernieuwing plaats en vallen de verkopen tegen. Daarom moesten Activision (Guitar Hero) en EA (Rock Band) zich beraden op de koers die ze zouden varen. Guitar Hero: Warriors of Rock koos hierbij voor de gebaande paden, vol snoeiharde rockmuziek en een groots verhaal. Rock Band 3 gaat volledig de andere kant op: de game doet wat met de kritiek dat muziekgames nauwelijks verwant zijn aan het maken van muziek.

Lees de rest van ‘Rock Band 3 vindt het muziekgenre opnieuw uit’

1 reactie

Meat Boy vindt zijn weg naar de woonkamerWekelijks geeft de Bashers-redactie een bijzondere game de pluim die hij verdient.

Twee jaar na het plaatsen van het flashspelletje Meat Boy op Newgrounds is er een tweede deel beschikbaar via Xbox Live Marketplace. Nintendo (ja, Nintendo) was namelijk zodanig gecharmeerd van de webversie dat ze de makers verzocht de game naar Wiiware te brengen. Ontwikkelaar Team Meat wilde echter het maximale uit de nieuwe versie halen en werkte tegelijkertijd aan een Xbox 360- en pc-uitgave. Een contract met Microsoft zorgde er bovendien voor dat Super Meat Boy als eerste op de Xbox te downloaden is. Daarom verschijnt SMB pas volgende maand voor Wii, Windows en Mac.

Lees de rest van ‘Meat Boy vindt zijn weg naar de woonkamer’

2 reacties

Cut the Rope verkoopt razendsnel – en niet zonder redenAls een game de verkooprecords van de App Store aan diggelen slaat, moet daar een reden voor zijn, en Cut the Rope heeft een legitieme. Deze iPhone- en iPad-game is namelijk afkomstig van het bedrijf achter Angry Birds, een andere iPhone-hit. Het gevolg: een miljoen downloads in een tijdspanne van tien dagen.

Maar het succes ligt niet alleen aan de naam van de uitgever (het Britse Chillingo), ook de game zelf helpt aardig mee. De bedoeling is om een snoepje in de mond van een klein, groen beestje te krijgen. Dit doe je door met je vingertoppen touwen door te snijden waaraan het snoepje bevestigd is. Elk level is dit opnieuw de wijze van spelen, en elke keer blijft het een leuk, simpel, zelfs charmant principe.

Lees de rest van ‘Cut the Rope verkoopt razendsnel – en niet zonder reden’

6 reacties

Medal of Honor is terug van weggeweestWekelijks geeft de Bashers-redactie een bijzondere game de pluim die hij verdient.

Als een game groot uitgemeten wordt in het nieuws, kun je er donder op zeggen dat het een shooter is. Nu is dat bijvoorbeeld het geval met Medal of Honor, een first-person shooter met dezelfde naam als het origineel (dat in 1999 verscheen). De reden voor het gedonder? Je zou met de Taliban kunnen spelen in de multiplayer en dat werd als smakeloos ervaren door menig politicus. Electronic Arts zwichtte onder de druk en besloot Taliban te veranderen in ‘OpFor’ (Opposing Forces). De bezwaren blijven echter, omdat de game handelt in een conflict dat nog bezig is: de oorlog in Afghanistan.

Lees de rest van ‘Medal of Honor is terug van weggeweest’

Reageer

Pirates of New Horizons is nu al veelbelovendWekelijks geeft de Bashers-redactie een bijzondere game de pluim die hij verdient.

Pirates of New Horizons is nog slechts een prototype en toch is het al de ‘Game van de week’. De alpha-versie, die eergisteren online verscheen, beviel namelijk behoorlijk goed. Naast dat het nu al behoorlijk ‘af’ aanvoelt, ziet het er tof en kleurrijk uit en speelt het soepel.

De wereld bekijk je van achter de protagoniste: een vrouwelijke piraat die ter levensonderhoud op zoek gaat naar -uiteraard verborgen- schatten. Dat deze niet ergens in een onmetelijk diepe zee op je wachten, wordt al snel duidelijk als je Pirates of New Horizons opstart. Hoofdpersoon Annha bevindt zich namelijk in een luchtschip dat gebombardeerd wordt door vele andere vliegende schepen om haar heen.

Lees de rest van ‘Pirates of New Horizons is nu al veelbelovend’

2 reacties

Pas op voor MinecraftWekelijks geeft de Bashers-redactie een bijzondere game de pluim die hij verdient.

Minecraft is totaal anders dan de games die de meeste media-aandacht krijgen en toch staat het de laatste tijd enorm in de belangstelling. Tegelijk zijn er overeenkomsten. Minecraft is namelijk de puurste sandbox game die je ooit zal spelen. Je bent vrij om jezelf als een kind in een zandbak te vermaken met bouwsels van het al aanwezige zand. Dat dit zand in Minecraft ‘hout’ en ‘kolen’ heet, doet daar niets aan af; het zorgt juist voor meer dynamiek. Ooit geprobeerd om met zand een ladder te maken? Lukte niet? Met Minecraft-hout is het mogelijk. Net zoals een pikhouweel tot de mogelijkheden behoort. En een schep. En een huis.

Lees de rest van ‘Pas op voor Minecraft’

9 reacties