Rubriek: Gamejaar 2010

De top 3 social gaming trends van Joost RietveldEen jaarwisseling is niet alleen geschikt voor terugkijken. In de laatste adem van de Top 3-lijstjes op Bashers probeer ik vooruit te kijken naar de trends van een bepaald type games in 2011. Voor mijn werk als strategisch consultant voor onder andere Media Monks in London ben ik de afgelopen maanden veel met social games bezig geweest. Een interessante productgroep die momenteel, net als de Wii in 2006, het gamerspubliek weet te vergroten en verbreden. Social games is een jong genre dat in razend tempo volwassen aan het worden is, gekarakteriseerd door honderden miljoenen spelers, overnames van honderden miljoenen dolars en betrokkenheid van de groten der aarde, waaronder Google, Disney en ook EA.

Wat volgt is een Top 3 trends in social gaming voor 2011, geheel vanuit mijn eigen optiek.

Lees de rest van ‘De top 3 social gaming trends van Joost Rietveld’

4 reacties

De top 3 bedrijven met ballen van Menno SchellekensIn de weken rond de jaarwisseling kijkt Bashers terug op het afgelopen jaar. Podcastkoning Menno Schellekens kiest zijn top 3 bedrijven met ballen.

Ik vond 2010 een deprimerend baggerjaar op het gebied van games. Door de economische crisis hebben uitgevers meer dan ooit risico’s vermeden, wat resulteerde in een stroom slappe spellen. 2010 heeft het medium games weinig goed gedaan. Juist in deze donkere dagen is het belangrijk om zij die wél hun nek hebben uitgestoken extra te belichten. Daarom is dit de top 3 bedrijven met ballen van 2010.

Lees de rest van ‘De top 3 bedrijven met ballen van Menno Schellekens’

17 reacties

De top 3 fictieve gametweets van Gerthein BoersmaIn de weken rond de jaarwisseling kijkt Bashers terug op het afgelopen jaar. In zijn top 3 twittert Gerthein ‘Kaal’ Boersma over zijn favoriete games van 2010. Kijk ma, zonder twitteraccount!

Met dank aan de formulering “rónd de jaarwisseling”, kom ik ook nog eventjes op de proppen met een top-3’tje. Een beetje zoals die ene buurvrouw die denkt dat je eind januari nog steeds iemand een gelukkig nieuw jaar mag wensen. [We zijn nu echt bijna klaar met de lijstjes, red.]

2010 was het jaar waarin internet definitief op z’n retour zou blijken te zijn, althans, volgens The Artist Formerly Known As Prince. En wie ben ik om het woord van His Royal Badness in twijfel te trekken? Als gelijk heeft en we binnenkort weer gaan converseren alsof het 1899 is… tja, dan heeft het dus ook geen zin meer om een Twitter-account te openen. Jammer, want dat is iets wat ik eigenlijk altijd al had willen doen maar nooit heb aangedurfd, uit angst onvoldoende te melden te hebben. En het zou zonde zijn om dat nobele internet in z’n nadagen ineens te gaan bevuilen met allerlei zinloos gekeuvel, niet waar?

Lang verhaal kort: om tóch retro-actief te kunnen profiteren van de geneugten die deze uit de hand gelopen massa-sms-service biedt, presenteer ik bij deze mijn top 3 ‘dingen die ik getweet zou hebben over mijn top 3 games van 2010 als ik een twitter-account had gehad’.

Lees de rest van ‘De top 3 fictieve gametweets van Gerthein Boersma’

6 reacties

De top 3 waardeloze collectors editions van Roland van HekIn de weken rond de jaarwisseling kijkt Bashers terug op het afgelopen jaar. Liefhebber van Kutgames (met een grote ‘K’) Roland van Hek heeft een lijstje gemaakt van speciale edities die het woord ‘speciaal’ een compleet andere betekenis geven.

High Stakes

Kahlmann liet eerder dit jaar weten allerminst gecharmeerd te zijn van collectors editions, maar niet iedereen kan de verleiding weerstaan van een speciale versie van zijn favoriete game. Ik ben één van die malloten die bereid is geld uit te geven aan extra meuk in een fraai doosje. De laatste jaren is mijn eigen verzamelwoede van ‘special/limited/ultimate/collectors editions’ wat afgenomen, maar dat heeft vooral met ruimtegebrek te maken en de matigende invloed van mijn geliefde. (‘Dat lelijke poppetje komt de huiskamer niet in!’) Desondanks wil mijn nerdy verzamelaarsinstinct nog wel eens tintelen bij het zien van een fraai geoutilleerde collectors edition compleet met exclusieve content of andere geile extra’s.

Lees de rest van ‘De top 3 waardeloze collectors editions van Roland van Hek’

20 reacties

De top 3 hyper extreem obscure indiegames van Jan Willem NijmanIn de weken rond de jaarwisseling kijkt Bashers terug op het afgelopen jaar. Omdat hij de obscure van Martijn en de extreem obscure van Sander nog niet onbekend genoeg vond, kiest gamedesigner Jan Willem Nijman vandaag de top 3 indiegames waar je écht nog nooit van hebt gehoord.

2010 was weer een belabberd jaar voor de echte indiegames. Sellouts als Minecraft, Super Crate Box, VVVVVV en Joe Danger wisten succes te behalen, maar de indie indiegames krijgen nog steeds geen aandacht. Wat hierop volgt is een lijstje games die niet op Steam, de App Store of Kotaku staan. Echte indiegames. Voor de echte fijnproevers.

Lees de rest van ‘De top 3 hyper extreem obscure indiegames van Jan Willem Nijman’

7 reacties

De top 3 ondergesneeuwde games van Jaap OlsthoornIn de weken rond de jaarwisseling kijkt Bashers terug op het afgelopen jaar. Redacteur Jaap Olsthoorn graaft in de sneeuw om te ontdekken welke spellen niet de aandacht kregen die ze verdienden.

Elk jaar zijn er wel games waarvan ik denk dat ze meer aandacht verdienen dan ze gekregen hebben. Red Faction: Guerilla, Crysis, Condemned: Criminal Origins; allemaal zijn het spellen die iets bijzonders deden maar er niet voor beloond werden. In een jaar met steengoede grote releases als  Red Dead Redemption, Mass Effect 2 en Starcraft 2 komen er onvermijdelijk een paar games onder de sneeuw te liggen. Pas wanneer de blockbuster is uitgespeeld begin je eraan en besef je dat het een doodzonde is dat zo weinig mensen deze parels zullen ontdekken. Om deze arme games toch een hart onder de riem te steken presenteer ik bij deze mijn top 3 van ondergesneeuwde games van 2010.

Lees de rest van ‘De top 3 ondergesneeuwde games van Jaap Olsthoorn’

13 reacties

De top 3 Nintendo DS-games van Niels PeuchenIn de weken rond de jaarwisseling kijkt Bashers terug op het afgelopen jaar. Niels Peuchen, die verantwoordelijk is voor de Gamehype- en de Game van de week-rubriek, speelt bijna zes jaar na de release nog steeds het liefst op zijn Nintendo DS. Hij kiest zijn top 3 NDS-games.

Eigenlijk schaam ik me er een beetje voor. Dat ik wel de datum weet waarop ik de Nintendo DS kreeg, maar niet wanneer de trouwdag van mijn ouders plaatsvindt. Of wanneer de aanslagen in Madrid waren. Ik heb echter een goede reden: als klein jochie kreeg ik op dezelfde dag mijn eerste vriendinnetje. Zes maanden later was de verkering voorbij; zes jaar later speel ik nog steeds met mijn Nintendo DS.

Ik game allang niet meer zo veel als vroeger, maar ik vermaak me nog kostelijk met de Nintendo DS. Het aanbod is dan misschien karig, als ik in een jaar vier ijzersterke titels mag spelen, ben ik tevreden. Drie daarvan hebben een plekje verworven in mijn top 3.

Lees de rest van ‘De top 3 Nintendo DS-games van Niels Peuchen’

8 reacties

De top 3 extreem obscure indiegames van Sander van der VegteIn de weken rond de jaarwisseling kijkt Bashers terug op het afgelopen jaar. Gamedesigner Sander van der Vegte kiest na de obscure games van gisteren zijn top 3 extreem obscure indiegames.

Het is duidelijk dat 2010 een goed jaar was voor indiegames in het algemeen. De bijna overmatige aandacht voor prachtige spellen als Minecraft, Super Meat Boy en Joe Danger laten zien dat de onafhankelijke ontwikkelaar het prima kan rooien. Maar die verhalen kennen we inmiddels wel, dus daarom drie minder bekende indiegames die minstens even goed zijn.

Lees de rest van ‘De top 3 extreem obscure indiegames van Sander van der Vegte’

3 reacties

De top 3 oppoetsertjes van Stefan PopaIn de weken rond de jaarwisseling kijkt Bashers terug op het afgelopen jaar. Columnist en manusje-van-alles Stefan Popa blikt via 2010 terug naar opgepoetste games van vroeger.

Jottem, we leven in een nieuw jaar, al is nieuw is niet altijd beter. Hoewel wij gamers een zekere antipathie voelen voor herkauwgames en deze vaak betitelen als ‘diefstal’, zijn sommige remakes ‘koninklijk’ of zelfs ‘goddelijk’ te noemen. Vorig jaar vielen er voldoende gedenkwaardigheden van vroeger op te rakelen. De eerste queesten van een springende snor, bijvoorbeeld, ter ere van zijn jubileum. Tja. Weet u nog welke oppoetsertjes in 2010 wel in verrassend goede conditie waren?

Lees de rest van ‘De top 3 oppoetsertjes van Stefan Popa’

27 reacties

De top 3 obscure indiegames van Martijn van BestIn de weken rond de jaarwisseling kijkt Bashers terug op het afgelopen jaar. Martijn van Best, auteur van de maandelijkse serie Maak het maar!, kiest drie indiegames uit 2010 die je misschien nog niet kende, maar die wél je aandacht verdienen.

Het afgelopen jaar heb ik pas echt goed het -blijvende- fenomeen independent game design leren kennen. Games zonder miljoenenverslindende marketingmachine achter zich, gemaakt door jongens en meiden die het gewoon leuk vinden om games te maken en hun eigen ding te doen. We hebben dit jaar mooie titels als Super Crate Box, Super Meat Boy, Limbo, Minecraft, VVVVVV én de twee ‘Humble Indie Bundles’ voorbij zien komen, maar welke indiegames hebben minder exposure gehad en zijn desondanks beslist het spelen waard?

Lees de rest van ‘De top 3 obscure indiegames van Martijn van Best’

8 reacties

De top 3 tijdsabsorberende games van Luke van VelthovenIn de weken rond de jaarwisseling kijkt Bashers terug op het afgelopen jaar. Luke van Velthoven zorgt een paar dagen in de week voor Daglinks. Hij speelt niet veel games, maar als hij ‘hooked’ raakt, doet hij het meteen goed.

Civilization V

Het fijne aan een boek is dat je er na verloop van tijd klaar mee bent. Het kan 100 pagina’s duren of meer dan 500, maar ik ben nooit geneigd het direct nogmaals tot me te nemen. Hier houd ik stiekem ook van in mijn games. Geef me een duidelijke set doelen, laat me daar zo perfect mogelijk naartoe werken en dan kan hij weer op de stapel. Dit jaar kwam daar voor mij verandering in. Drie titels uit 2010 die me enorm veel tijd hebben gekost, en dat in 2011 waarschijnlijk nog steeds zullen doen.

Lees de rest van ‘De top 3 tijdsabsorberende games van Luke van Velthoven’

7 reacties

De top 3 schattigste games van Laura KempenaarIn de weken rond de jaarwisseling kijkt Bashers terug op het afgelopen jaar. Laura Kempenaar verzorgt onze wekelijkse Weekendtip. Omdat ze cuteness bijna een belangrijkere factor vindt dan gameplay, kiest ze haar drie schattigste games.

2010 was geen episch jaar voor schattigheidsminnende jongens en meisjes. Ik was blij met de aankondiging van Kirby’s Epic Yarn, maar verdrietig dat ik er pas in 2011 van mag genieten. De Wii-game die dit jaar de meeste kans maakte op de schattigheidsprijs, verliest hem omdat hij niet lekker speelbaar bleek. Sorry Epic Mickey. Welke games kies ik dan wel? Doordat er zo weinig cutesygames uitkwamen, was het eigenlijk geen moeilijke keuze. De nieuwste Pokémon was bijna op de lijst gekomen, omdat de Pokéwalker me nostalgisch liet terugverlangen naar de Tamagotchi. Helaas voor de gekke monstertjes kwam er in oktober een klein Nieuw-Zeelands diertje naar de Wii…

Lees de rest van ‘De top 3 schattigste games van Laura Kempenaar’

13 reacties

De top 3 alternatieve games van Hein BaksIn de weken rond de jaarwisseling kijkt Bashers terug op het afgelopen jaar. In zijn top 3 deelt interviewer en recensent Hein Baks aan welke ‘alternatieve’ games hij in 2010 verslingerd raakte.

Dit jaar waren er zoveel tijdverslindende big budget RPG’s op de markt, dat het makkelijk was de wat meer alternatieve games links te laten liggen. Toch werd ik gegrepen door een aantal anderssoortige games, door hun afwijkende en opvallende gameplay. Sommige originele games zijn net zo verslavend als hun ‘grote’ broers.

Lees de rest van ‘De top 3 alternatieve games van Hein Baks’

2 reacties

De top 3 best gelezen artikelen op BashersIn de weken rond de jaarwisseling kijkt Bashers terug op het afgelopen jaar. Hoofdredacteur Niels ’t Hooft duikt in de statistieken.

Voor ik verklap welke posts het best bekeken werden nog even het volgende. Ik mopper soms over de bezoekersaantallen van Bashers. Zo’n fijne site verdient toch meer aandacht? Maar nu ik op oudjaarsdag de uiteindelijke jaarcijfers check, blijkt het zo slecht nog niet. Er vond dit jaar geen populariteitsexplosie plaats, maar wel gestage groei. Ten opzichte van 2009 zijn we in 2010 15% vaker bezocht. En als je kijkt naar het aantal unieke bezoekers of het aantal pageviews, is er zelfs een groei van 20%.

Maar toch. Ik ben niet snel tevreden. Zullen we kijken of we de groei in 2011 minstens kunnen verdubbelen? Dus als je vannacht vrienden en familie van de beste wensen voorziet, doe me dan een plezier en raad ze ook eens die waardevolle website over games aan. Smiley.

Lees de rest van ‘De top 3 best gelezen artikelen op Bashers’

11 reacties

De top 3 gameseries die je nu moet oppakken van Wesley AkkermanIn de weken rond de jaarwisseling kijkt Bashers terug op het afgelopen jaar. Interviewer en ‘daglinker’ Wesley Akkerman kiest zijn top 3 games die je nú moet oppikken om in 2011 bij te zijn.

Met de aankondigingen bij de Spike Video Game Awards in het achterhoofd, zijn er een paar spelreeksen die je - nu het nog kan - snel moet oppakken. Op de VGA’s werden SSX: Deadly Descent, Uncharted 3, Forza Motorsport 4, Elder Scrolls V: Skyrim en Mass Effect 3 aangekondigd, en ook van Portal 2 en Batman: Arkham City werd nieuw beeldmateriaal het internet op geslingerd. Dat belooft wat voor 2011. Hieronder de drie, wat mij betreft, belangrijkste reeksen. Als je kerstvakantie hebt, kun je er nog even in duiken voor het nieuwe jaar echt begint.

Lees de rest van ‘De top 3 gameseries die je nu moet oppakken van Wesley Akkerman’

11 reacties

De top 3 games die niet in 2010 uitkwamen van Vincent LeeuwIn de weken rond de jaarwisseling kijkt Bashers terug op het afgelopen jaar. Vincent Leeuw, die onder andere voor ons bijhoudt welke nieuwe downloadgames er verschijnen, kiest zijn top 3 games die dit jaar niet uitkwamen, maar hij wel veel speelde.

Voor mij persoonlijk was 2010 een rampzalig gamejaar. Er waren een heleboel aangekondigde games, maar slechts weinig die daadwerkelijk m’n aandacht wisten vast te houden. Zelfs Transformers: War for Cybertron bleek een ordinaire Call of Duty-kloon in een (verder geweldige) zaterdagochtendpyjama en Metroid: Other M wist met een monotone stem en irritante zoekplaatjes ook niet compleet te overtuigen. Wat mijn beste games van 2010 dan zijn? Games die niet in 2010 uitkwamen.

Lees de rest van ‘De top 3 games die niet in 2010 uitkwamen van Vincent Leeuw’

1 reactie

De top 3 gametrailers van Rogier KahlmannIn de weken rond de jaarwisseling kijkt Bashers terug op het afgelopen jaar. Columnist en recensiechef Rogier Kahlmann kiest zijn top 3 verraderlijke gametrailers.

Trailers kunnen je doen geloven dat iets geweldig wordt. Althans, een goede trailer doet dat in ieder geval. Aan het einde van dit gamejaar prijs ik de reclames die het klaarspeelden om ons te doen geloven dat er iets fantastisch op handen was, terwijl dat uiteindelijk helemaal niet het geval bleek. Goede trailers dus, van slechte games. Opdat we er iets van mogen leren.

Lees de rest van ‘De top 3 gametrailers van Rogier Kahlmann’

10 reacties

De top 3 niet-epische soundtracks van Guan van ZoggelIn de weken rond de jaarwisseling kijkt Bashers terug op het afgelopen jaar. Guan van Zoggel heeft altijd gamemuziek aan zijn oren, ook al staan de consoles uit. Hij kiest zijn top 3 soundtracks.

In een tijdperk waar de gedachte ‘episch beloont’ overheerst bij menig gameontwikkelaar, wordt de nadruk verschoven van creativiteit en amusement naar realisme en simpelweg vette actie. Deze beweging geldt niet alleen voor de beelden, maar ook de soundtrack wordt er op afgestemd. Ontwikkelaars spenderen bakken met geld aan symfonieorkesten hun game te voorzien van bombastische muziek. Dat zulke enorme bezettingen niet de sleutel zijn tot spraakmakende soundtrack blijkt uit mijn drie favoriete niet-epische soundtracks van 2010.

Lees de rest van ‘De top 3 niet-epische soundtracks van Guan van Zoggel’

24 reacties

De top 3 urban games van Kars AlfrinkIn de weken rond de jaarwisseling kijkt Bashers terug op het afgelopen jaar. Columnist Kars Alfrink houdt zich bezig met games die verder gaan dan het beeldscherm. Hij kiest zijn top 3 urban games.

De volgende drie spellen schetsen hopelijk een beeld van wat er zoal aan de rafelranden van de games is gebeurd het afgelopen jaar. Wat me opvalt is dat de oude toekomstdromen van alom aanwezige, locatiegebaseerde games een zachte dood gestorven zijn, en dat uit hun composterende overschotten vreemde nieuwe spelvormen groeien die er vaak beter in slagen een publiek te bereiken dan hun voorgangers. Hoe dan ook hebben de volgend drie werken elk op hun eigen manier mijn kijk op games in de publieke ruimte beïnvloed.

Lees de rest van ‘De top 3 urban games van Kars Alfrink’

2 reacties