Rubriek: Indie Update

Het laatste nieuws uit de wereld van onafhankelijk ontwikkelde games.

De indiegames op Nordic
Tijdens Nordic Game 2011 waren er tal van onafhankelijke ontwikkelaars aanwezig met hun games. In dit artikel zet ik er een paar in het zonnetje.

Lees de rest van ‘De indiegames op Nordic’

1 reactie

Activision, Crossfire en meer indiegamesWekelijks de interessantste gebeurtenissen uit de wereld van onafhankelijk ontwikkelde games.

Indie’s zijn hip en de grote bedrijven hebben het door. Ook Activision doet aan de hype mee en probeert door middel van een wedstrijd de leukste games binnen te krijgen. Dat ze de markt niet helemaal snappen, blijkt wel uit alle voorwaarden die ze stellen. Voorwaarden die niks meer met ‘indie zijn’ te maken hebben. Een prima onderwerp voor de ‘rant’ die tijdens de GDC gehouden is, die nu inclusief de dia’s terug te kijken is. Maar voor dit onderwerp dus iets te vroeg opgenomen.

Lees de rest van ‘Activision, Crossfire en meer indiegames’

Reageer

Pixels, wanpraktijken en meer indie gamesWekelijks de interessantste gebeurtenissen uit de wereld van onafhankelijk ontwikkelde games.

Het nieuws van de week moet toch wel de perikelen rondom de Give Whatever You Want Indie Game Bundle zijn. Een Duitse oplichter lijkt zowel goede doelen, ontwikkelaars als de kopers oneerlijk behandeld te hebben. Minder positief, maar wel een stuk mooier, is de verfilming van een deprimerende indie game. Een prachtig project wat in de schoolboeken kan als voorbeeld hoe games een beladen onderwerp belichten. Maar waarom dan dat mooie/vreemde pixelplaatje?

Lees de rest van ‘Pixels, wanpraktijken en meer indie games’

Reageer

Capsized, Revenge of the Titans en meer indiegamesWekelijks de interessantste gebeurtenissen uit de wereld van onafhankelijk ontwikkelde games.

Het is jammer om te horen, maar twee titels met veel potentie hebben moeite om op Xbox Live Arcade te verschijnen. De één probeert het via een wedstrijd, de ander wil het voor elkaar krijgen zonder uitgever. Lastige tijden of dommige koppigheid? Wie zal het zeggen? Gelukkig laat het uitgebreide interview met Capy Games zien dat niet iedere indieontwikkelaar in de problemen zit. En dan vergeet ik misschien nog wel het belangrijkste: Revenge of the Titans. Want potverdriedubbeltjes, deze game zal de grote doorbraak van Puppy Games zijn.

Lees de rest van ‘Capsized, Revenge of the Titans en meer indiegames’

3 reacties

Rare Japanners, nog een documentaire en meer indiegamesWekelijks de interessantste gebeurtenissen uit de wereld van onafhankelijk ontwikkelde games.

Drie documentaires over indie games, allemaal in dezelfde maand aangekondigd. Het moet niet gekker worden! De laatste heet toepasselijk ‘Indie Game: The Movie’ en heeft als voorproefje Edmund McMillen en een paar strakke shots van een leeg pretpark gefilmd. Geen idee waarom, maar je moet toch wat. Ook blikken we even terug op de Humble Indie Bundle. De verkoop is ten einde gekomen. En was het een succes? De piraterij-cijfers zijn in ieder geval opvallend interessant voor een bundel die je in theorie voor een cent kan aanschaffen.

Lees de rest van ‘Rare Japanners, nog een documentaire en meer indiegames’

2 reacties

Super Meat Boy, Sleep is Death en meer indiegamesWekelijks de interessantste gebeurtenissen uit de wereld van onafhankelijk ontwikkelde games.

Het is weer een bonte mix deze week. Klassieke oorlogsspellen passeren de revue, evenals games waarin je de binnenkant van een vagina moet verkennen. En had ik al verteld over een adventure met oneindige mogelijkheden? Het spel waar de meeste mensen van gaan smullen is Super Meat Boy. Voorheen een flash-game, nu in ontwikkeling voor de Xbox. En het resultaat moet je zien: het zou zomaar eens de verkoopaantallen van Castle Crashers of Braid kunnen evenaren.

Lees de rest van ‘Super Meat Boy, Sleep is Death en meer indiegames’

5 reacties

Humble Bundle, 5 Minute MMORPG en meer indiegamesWekelijks de interessantste gebeurtenissen uit de wereld van onafhankelijk ontwikkelde games.

Wonderlijk, hoe rustig het de ene week en hoe druk het de andere is. Dit was een week met veel aankondigingen, interviews en leuke games. Een bundel met vijf topgames is te koop tegen elke prijs, er wordt een bijzondere documentaire gemaakt over Newgrounds en je kunt lezen waarom een studio besluit te stoppen met de ontwikkeling van een game. Uiteraard heb ik ook weer een reeks gratis games. Als kers op de taart mag je oordelen over Microsoft’s gevoel voor humor: zij huurden een komiek in voor een promotiefilmpje.

Lees de rest van ‘Humble Bundle, 5 Minute MMORPG en meer indiegames’

4 reacties

Brave Island Diver, Wretcher en meer indiegamesWekelijks de interessantste gebeurtenissen uit de wereld van onafhankelijk ontwikkelde games.

Door drukte en een zeker event, genaamd Indigo, heb ik de indie update een weekje moeten overslaan. Daarom heb ik deze week vijf goede games verzameld; waaronder een bijzonder goedogende adventure genaamd Wretcher, waar gek genoeg autoachtervolgingen in zitten. Jan Willen Nijman laat weer van zich horen en het populaire tijdschrift Edge laat in een uitgebreid artikel merken dat de indie scene flink groeit.

Lees de rest van ‘Brave Island Diver, Wretcher en meer indiegames’

1 reactie

Action Fist, tandwielen en meer indiegamesWekelijks de interessantste gebeurtenissen uit de wereld van onafhankelijk ontwikkelde games.

Met vier goede games waar je niks voor hoeft te betalen, een programma voor de spelontwikkelaars onder ons en heel veel goede tips hebben we deze week weer een mooie update. Mijn persoonlijke favoriet is uiteraard Action Fist. Naast de steengoede naam is het ook nog eens een kwalitatief hoogstandje. Verder komt er nog een mooie Japanse trailer aan bod, met een vreemde maar lekkere mix van NES-graphics en twin-stick shooters.

Lees de rest van ‘Action Fist, tandwielen en meer indiegames’

1 reactie

Indiecade, Hero Core en meer indiegamesWekelijks de interessantste gebeurtenissen uit de wereld van onafhankelijk ontwikkelde games.

Een woelig weekje met ups en downs. Waar Apple het zijn ontwikkelaars moeilijk maakt met nodeloze restricties, opent het Indiecade-festival haar deuren voor inschrijvingen. Dat er nog steeds prachtige games worden gemaakt bewijzen Machinarium en Hero Core. Twee ontzettend verschillende games die me wel enorm blij maken. De maker van het eerstgenoemde spel heeft een interessant praatje gehouden welke je na kan luisteren in plaats van lezen. We weten hoe populair de Bashers-podcast is, dus dan zou dit ook in goede aarde moeten vallen.

Lees de rest van ‘Indiecade, Hero Core en meer indiegames’

3 reacties

Jezus, Ranger en meer indiegamesWekelijks de interessantste gebeurtenissen uit de wereld van onafhankelijk ontwikkelde games.

Veel leesvoer deze week. Als het gaat om overlappende spelontwikkeling, of hoe sommige spellen tot stand komen, zit je goed in deze serie informatieve interviews. Gelukkig voor de mensen die niet van lezen houden kunnen we ook een game van Nederlandse bodem verwelkomen. Eentje waarvan ik verwacht dat niet veel van jullie het kennen. En laten we de vier gratis games niet vergeten. Tien seconden rennen met Jezus? Op deze mooie Paasdag mag het.

Lees de rest van ‘Jezus, Ranger en meer indiegames’

Reageer

Documentaires, Pontifex III en meer indiegamesWekelijks de interessantste gebeurtenissen uit de wereld van onafhankelijk ontwikkelde games.

Er is meer beeld beschikbaar van Limbo, het spel waar ik vorige week over kwijlde. In een video-interview laat de producer van het spel wat mooie momenten zien. Een wat luchtigere game over heel veel Super Mario’s laat de andere kant van de schaal zien, waar variaties op bekende elementen ook bijzonder interessant blijken. Het geweldig verslavende Pontifex laat de eerste beelden zien van een nieuwe versie. Nu we dan toch met beeld bezig zijn heb ik deze week ook een verhaal over een documentairemaker die op zoek is naar $22.000 voor zijn indie-docu plannen.

Lees de rest van ‘Documentaires, Pontifex III en meer indiegames’

Reageer

Limbo, IGF en meer indiegamesWekelijks de interessantste gebeurtenissen uit de wereld van onafhankelijk ontwikkelde games.

Wederom een prachtige week om overdonderd te worden door mooie, nieuwe spellen. Het sfeervolle Limbo laat zien hoe soepele animaties en niets meer dan een silhouet goede ingrediënten zijn voor een game. Pixelart wordt naar een nieuw niveau getild in Sword & Sworcery en eindelijk is er een gratis (en goed) spel voor Linux-gebruikers onder ons. Helaas wordt deze week een klein beetje overschaduwd door een kritische noot van een aantal onafhankelijke ontwikkelaars. Is de indie-scene nog wel wat hij was?

Lees de rest van ‘Limbo, IGF en meer indiegames’

Reageer

Flotilla, GDC en meer indiegamesWekelijks de interessantste gebeurtenissen uit de wereld van onafhankelijk ontwikkelde games.

De Game Developers Conference laat zien dat de indie-wereld groter is dan ooit. Aan alle kanten word je om de oren geslagen met vreemde games en jongelui die er veel voor over hebben om deze te maken. Hoeveel, hoor ik je vragen? Dat weten een knappe vrouw en haar illustraties haarfijn uit te leggen. Misschien is het beter om gewoon van al dit moois te genieten. Neem Flotilla bijvoorbeeld, een strategiegame om je vingers bij af te likken.

Lees de rest van ‘Flotilla, GDC en meer indiegames’

Reageer

Financiering, liefde en meer indiegamesWekelijks de interessantste gebeurtenissen uit de wereld van onafhankelijk ontwikkelde games.

Alle aanstormende trendsetters op gamesgebied krijgen het iets makkelijker met het nieuwe ‘Indie Fund’. Zeven bekende (en vermogende) indie’s gaan gezamenlijk leuke nieuwe projecten financieren. Verder een opgepoetst oud spel, een kijkje in de keuken van een iPhone-game in ontwikkeling die voor de verandering wél leuk kan worden, en laten we vooral de liefde niet vergeten. In dit geval iets wat te maken heeft met een verzameling topspellen voor weinig geld.

Lees de rest van ‘Financiering, liefde en meer indiegames’

Reageer

Winterbottom, illegale kopieën en meer indiegamesWekelijks de interessantste gebeurtenissen uit de wereld van onafhankelijk ontwikkelde games.

Het is weer een mooie week geweest. Topgames als The Spirit Engine 2 worden gratis aangeboden en schoolprojecten zoals The Misadventures of P.B. Winterbottom zijn als rupsen met potentie omgetoverd tot mooie vlinders. Een nieuwe versie van ontwikkelsoftware Flixel is vrijgegeven, wat hopelijk nog meer mooie pixelgames als gevolg zal hebben. Helaas is het niet voor iedereen rozengeur en maneschijn. Chris Hildenbrand zag zijn eigen spel plots in Apple’s App Store staan met de naam van een andere gamestudio ernaast. En wat blijkt? Hij is niet de enige die hier last van heeft.

Lees de rest van ‘Winterbottom, illegale kopieën en meer indiegames’

1 reactie

Bitworld, Postmortems en meer indiegamesWekelijks de interessantste gebeurtenissen uit de wereld van onafhankelijk ontwikkelde games.

Meer dan honderd gratis games op een rijtje. Onvoorstelbaar maar waar. Deze week wordt verder verrijkt met inzichtelijke teksten van de ontwikkeling van A Boy and His Blob. Wat ging er goed en wat ging er fout? De wedstrijd waar team 1 graphics mag maken en team 2 graphics mag gebruiken is voorbij, en de resultaten liegen er niet om. Bitworld is op zijn zachtst gezegd bijzonder en de pixel art dat er voor gebruikt is zou ik het liefst boven mijn bed hangen. Het artikel sluit ik wel af met een voorbeeld van hoe het niet moet, maar laat dat de pret niet drukken.

Lees de rest van ‘Bitworld, Postmortems en meer indiegames’

2 reacties

Boryokudan Rue, Nick Waanders en meer indiegamesWekelijks de interessantste gebeurtenissen uit de wereld van onafhankelijk ontwikkelde games.

De buzz rond een aantal spellen zorgt voor veel bekijks. Zo is dit de zoveelste keer dat Captain Forever voorbij komt. Gelukkig kunnen we er nu wat van leren, bijvoorbeeld een bijna-wetenschappelijke verklaring voor waarom het zo tof is. Ik vertel watertandend over een zeer bijzondere adventuregame, Nick Waanders praat over zijn technische kennis en we hebben weer een reeks aan leuke gratis games.

Lees de rest van ‘Boryokudan Rue, Nick Waanders en meer indiegames’

3 reacties

Frozen Synapse, Britsoft, verkoopcijfers en meer indienieuwsElke zondag geeft Sander van der Vegte een samenvatting over de meest interessante gebeurtenissen uit de wereld van onafhankelijk ontwikkelde games: de indie-wereld.

Deze week gaan we verder waar we de vorige keer gebleven waren. Ik vertelde hoe de maker van Qwak zijn spel tegen elke prijs verkocht. De resultaten zijn bekend en opzienbarend! Ter vergelijking zijn de verkoopcijfers van het indie-kanaal op de Xbox 360 ook meegenomen. Verder is er een Metal Gear Solid-achtige sluipgame, genaamd Frozen Synapse, onthuld.  We hebben nog een uitgebreid artikel over Britsoft van de gerespecteerde krant The Guardian, het bijzonder vage werk van Connor Kimbrough wordt samengevat en we sluiten af met verschillende lijsten waar nog veel meer informatie in staat. Kortom: leesvoer om te lezen!

Lees de rest van ‘Frozen Synapse, Britsoft, verkoopcijfers en meer indienieuws’

1 reactie

Qwak, Paper Cakes, Pixel Boarder en meer indiegamesDe Speelhal-rubriek is dood, maar lang leve het Speelhal-archief met meer gratis indiegames dan je in een mensenleven kunt spelen. Vanaf nu geef ik elke zondag een update over de interessantste gebeurtenissen in de wereld van de indiegames, oftewel onafhankelijk ontwikkelde spellen. Waarbij ik natuurlijk ook regelmatig gratis games blijf tippen.

Deze week heeft een tweede ontwikkelaar in navolging van 2D Boy zijn spel aangeboden met een ‘prijs naar keuze’-model. Is dit blinde vertrouwen in de mensch een goede keuze geweest? Daarnaast worden de beste betaalde indiegames van 2009 nog eens mooi op een rijtje gezet, vallen studenten van de HKU in de prijzen, wordt de maker van het hilarische Enviro-Bear 2000 eens flink aan de tand gevoeld en is er als kers op de taart een fijne indie-aanrader.

Lees de rest van ‘Qwak, Paper Cakes, Pixel Boarder en meer indiegames’

2 reacties