Rubriek: iPhone-game van de week

Ellen de Lange-Ros bespreekt interessante nieuwe games voor Apples telefoon.

Altijd een MMO op zak met Pocket LegendsElke woensdag bespreekt Ellen de Lange-Ros een iPhone-game.

Pocket Legends is een gloednieuwe MMORPG die je zowel op de iPhone als iPad kunt spelen, waarbij je naadloos wisselt tussen de hardware. In de week waarin ik m’n iPad kreeg was dat een geweldige feature die ik dan ook direct uitgebreid heb getest.
Bij aanvang van het spel kies je een wezen waarmee je ten strijde trekt. Vervolgens sluit je je aan bij andere gamers, host je zelf een game of stap je in bij anderen en gaat de echte MMO van start. Dit is een mooi concept, maar het heeft helaas beperkingen.

Lees de rest van ‘Altijd een MMO op zak met Pocket Legends’

3 reacties

Sketch Nation Shooter combineert creativiteit en competitieElke woensdag bespreekt Ellen de Lange-Ros een iPhone-game.

Diep in mij schuilt een verlangen dat veel gamers herkennen. Ooit, op een dag… zal ik zelf een game maken! Op dat universele gamersverlangen zijn leveleditors in games gebaseerd. Hoewel er op de iPhone al verschillende leuke games met een mooie editor zijn, zoals mijn favorieten Hydro Tilt of Launchball, is er nu een game waarbij je ook visueel zelf aan de slag kunt met het ontwerpen van een game: Sketch Nation Shooter.

In de game kun je je eigen tekeningen of foto’s eenvoudig importeren via de fotobibliotheek van je iPhone. Vervolgens kun je aangeven welke afbeeldingen je wilt gebruiken voor je held, voor je vijanden en voor je eindbaas. Vervolgens zet je met een editor een level in elkaar en klaar is je game! Via een druk op de knop kun je je eigen level delen. Ook kun je door anderen gemaakte levels downloaden. Gamers geven elkaars level na elke speelronde een score, waardoor je snel ziet welke levels de moeite waard zijn.

Lees de rest van ‘Sketch Nation Shooter combineert creativiteit en competitie’

Reageer

Innovatief Merchant mist balansElke woensdag bespreekt Ellen de Lange-Ros een iPhone-game.

Eén van de technische features van de iPhone is de GPS; tot nu toe wordt daar in games nog weinig mee gedaan. Een spel dat hier wel volop gebruik van maakt is Merchant, dat is gemaakt door het Nederlandse Oberon. Merchant is een MMO die zich afspeelt in middeleeuwse sfeer. Bij de start van het spel kies je voor een gilde, zoals de handelaren, producenten of dieven. Via het uitvoeren van klusjes verdien je geld, waarmee je spullen kunt kopen en in rang kunt stijgen.

Wat valt op?

Bijzonder aan Merchant is dat de locaties in het spel samenhangen met je echte locatie in de fysieke wereld. Rond m’n huis heb ik een prachtige wijngaard, terwijl ik op m’n werkplek een eigen mijn heb, inclusief een wachttoren om m’n verdediging te vergroten. Kom ik op nieuwe plaatsen, dan zoek ik even in de nabije omgeving naar een verstopte schat. Echt leuk is het wanneer ik nederzettingen van anderen vind. Ik kan dan kiezen voor een vriendschap, maar meestal is het verleidelijk om nederzettingen te saboteren of spullen van anderen te stelen om ze vervolgens voor m’n eigen gewin te gebruiken.

Lees de rest van ‘Innovatief Merchant mist balans’

1 reactie

We Rule regeert de iPhoneElke woensdag bespreekt Ellen de Lange-Ros een iPhone-game

Sinds iets meer dan een week geleden het spel We Rule in de App Store verscheen, is de Farmville-achtige rage ook op de iPhone losgebarsten. In We Rule draait alles om een koninkrijk dat je level voor level uitbouwt. Je begint met een ommuurde binnenplaats en enkele akkertjes, maar binnen een paar dagen prijkt er een echt kasteel en komen er steeds meer mogelijkheden in je rijk.

Lees de rest van ‘We Rule regeert de iPhone’

5 reacties

Flare Elite biedt uitstekend alternatief voor de vierpuntsdruktoetsElke woensdag bespreekt Ellen de Lange-Ros een iPhone-game

Space shooters zijn er volop in de App Store. Toch lukt het Flare Elite om een nieuw element aan het genre toe te voegen: een uiterst inventieve besturing met bijzondere gameplay. In het spel navigeer je een ruimtescheepje en moet je vijanden onschadelijk maken. Interessant is daarbij dat je powerlevel langzaam leegloopt tijdens het spelen. Deze vul je weer aan door vijanden te vernietigen.

De powerdeeltjes van die vijanden zweven dan nog in de ruimte. Je zuigt deze naar je toe door te stoppen met schieten. Dankzij deze opzet heeft de game een interessante balans tussen razendsnel navigeren en strategische pauzes om weer krachten te verzamelen.

Lees de rest van ‘Flare Elite biedt uitstekend alternatief voor de vierpuntsdruktoets’

1 reactie

Kerplinkus: Tetris in een verfrissend nieuw jasjeElke woensdag bespreekt Ellen de Lange-Ros een iPhone-game.

Het leuke van retrotrends is dat ze suggereren dat je teruggaat naar het goede van vroeger, terwijl er tegelijkertijd gebruik gemaakt wordt van de voordelen van de huidige tijd. Dit geldt ook voor Kerplinkus, een blokkengame die in alles doet denken aan het roemruchte Tetris.

Vanuit de bovenkant van je scherm vallen verschillende blokken. Jij moet er voor zorgen dat deze matchen met de juiste blokken aan de onderkant van je scherm, die langzaam rij voor rij omhoog komen. Toch is de gameplay totaal anders dan Tetris. Het gaat er bij Kerplinkus namelijk om dat je de blokken aan de onderkant met een snelle tik van plaats laat verwisselen, waardoor een vallend vierkant op eenzelfde blok aan de onderkant terecht komt.

Dit is op zich al uitdagend wanneer het spel sneller wordt, maar het wordt echt leuk doordat je combinaties van dezelfde blokken kunt maken, waardoor hele rijen en kolommen tegelijkertijd opgeschoond worden.

Lees de rest van ‘Kerplinkus: Tetris in een verfrissend nieuw jasje’

Reageer

Spirit biedt arcade-actie met inventieve besturingElke woensdag bespreekt Ellen de Lange-Ros een iPhone-game.

Spirit is zo’n klein eenvoudig spelletje voor je telefoon dat toch een verrassende charme heeft. In de game speel je als een soort ruimtescheepje dat in een gerasterd veld vijanden omcirkelt en daardoor onschadelijk maakt. Het spel is opgebouwd in korte ‘waves’ die steeds meer uitdaging bieden. Doel van het spel is niets meer of minder dan het verzamelen van een mooie eindscore.

Wat valt op?

Spirit is met name de moeite waard vanwege de elegante besturing via het touchscreen. Je beweegt je ruimtescheepje door met je vingers over het scherm te bewegen, maar daarbij kun je je vingers centimeters van het schermpje bewegen. Dit doet denken aan de manier waarop je een muis via een touchscreen bedient. De bediening is uitermate direct en eenvoudig en werkt zo lekker dat het wachten is op andere games die deze manier van manoeuvreren gaan overnemen.

Lees de rest van ‘Spirit biedt arcade-actie met inventieve besturing’

Reageer

Final Fantasy is na 22 jaar nog steeds de moeite waardElke woensdag bespreekt Ellen de Lange-Ros een iPhone-game.

Naast de tsunami aan kleine snelle games in de App Store, duiken er af en toe titels op die zich onderscheiden, zoals het klassieke Final Fantasy dat vorige week voor de iPhone verscheen. Reeds in 1987 zag dit eerste deeltje het levenslicht en het redde destijds uitgever Squaresoft van haar financiële problemen. Inmiddels is de serie op de grote consoles toe aan deel XIII, maar desondanks is de klassieke versie nog steeds de moeite waard. Al is het maar omdat deze game een inspiratiebron is geweest voor veel opvolgers in het RPG-genre en het altijd weer leuk is om zo’n klassieker te spelen en te meten met de games van vandaag de dag.

Lees de rest van ‘Final Fantasy is na 22 jaar nog steeds de moeite waard’

5 reacties

Colorbind verdient een lintje voor zijn charmeElke woensdag bespreekt Ellen de Lange-Ros een iPhone-game.

Wat is het?

Colorbind valt in de categorie ‘kleine eenvoudige spelletjes die toch uitblinken’. De game bestaat uit 84 levels waarin je steeds een gekleurd lintje moet trekken over een aantal punten. In de eerste levels is dit nog eenvoudig, maar al snel worden de uitdagingen complex. Je krijgt dan bijvoorbeeld meerdere kleuren lintjes die je op een goede manier over elkaar heen moet leggen.

Lees de rest van ‘Colorbind verdient een lintje voor zijn charme’

Reageer

Plants vs. Zombies toont de klasse van een geweldige casual gameElke woensdag bespreekt Ellen de Lange-Ros een iPhone-game.

Wat is het?

Hoewel er geen gebrek is aan tower defense-games in de App Store, laat Plants vs. Zombies zien dat ook een nieuw spelletje in dit genre nog steeds de moeite waard kan zijn. De game, die vorig jaar al op de PC speelbaar was, is nu op de iPhone te spelen en dat pakt goed uit.

Zoals het een echte tower defense-game betaamt, bestaat de uitdaging uit het verslaan van een gestage stroom vijanden die op je huisje af komt. De vijanden bestaan uit traditionele engerds, de zombies, maar het leuke is dat je deze verslaat door een arsenaal aan planten in je tuin te plaatsen die zorgen voor energie of aanvallers uitschakelen.

Lees de rest van ‘Plants vs. Zombies toont de klasse van een geweldige casual game’

7 reacties

Space Miner schiet helemaal raakElke woensdag bespreekt Ellen de Lange-Ros een iPhone-game.

Wat is het?

In Space Miner: Spare Ore Bust ga je als avonturier aan de slag om je oom Jeb te helpen. Hij runt een ruimtestation, maar komt daarmee diep in de problemen te zitten. Er zit niets anders op dan met je oude, aftandse ruimteschip op expeditie te gaan. Het doel is om asteroïden op te blazen en te zoeken naar waardevolle materialen om geld te verdienen.

Elk level van het spel bestaat steeds uit een korte ruimtereis, waarbij je al schietend materialen verzamelt of tegenstanders onschadelijk maakt. Daarmee verdien je geld, dat je besteedt aan uitbreidingen van je ruimteschip. Tussen de levels bezoek je het ruimtestation, waar wisselende personages opduiken en langzamerhand het verhaal uit de doeken wordt gedaan.

Lees de rest van ‘Space Miner schiet helemaal raak’

1 reactie

Cogs: intuïtieve bediening, net te duurElke woensdag bespreekt Ellen de Lange-Ros een iPhone game.

Wat is het?

Cogs is een puzzelspelletje dat iedereen zal aanspreken die vroeger eindeloos in de weer was met de zogenaamde schuifraampjes. Je weet wel, zo’n ding waarbij je vierkantjes rondschoof totdat ze samen een plaatje vormden. Cogs laat zien waarom een virtuele variant van het traditionele schuifraampje veel leuker is: de puzzels vormen een machine, die je aan de praat krijgt door tandwieltjes of stoompijpen op hun plek te schuiven. Als dat lukt gaat het apparaat werken en vliegt het bijvoorbeeld weg.

Lees de rest van ‘Cogs: intuïtieve bediening, net te duur’

2 reacties

Sword & Poker: bizarre RPG met verrassende diepgangElke woensdag bespreekt Ellen de Lange-Ros een iPhone-game

Wat is het?

In de categorie ‘bizarre kruisingen van games’ is er naast de RPG’s met Bejeweled-gevechten een aardige nieuwe variant opgedoken. Sword & Poker: een RPG waarbij je gevechten voert op de pokertafel. Aan een vierkant van 3x3 kaarten mag je in een beurt twee van de vier kaarten uit je hand aanleggen. Leg je een mooie kaart, dan breng je je tegenstander veel schade toe en verliest hij muntjes en uiteindelijk de partij.

De gevechten worden nog leuker omdat ze gegroepeerd zijn in kerkers. Daarin moet je alle gevechten winnend afronden voordat je weer veilig bent. Tussen de kerkers door kun je in een winkel extra muntenzakjes aanschaffen, zodat je een langere pokersessie kunt spelen. Of je kunt kiezen voor sterkere wapens zodat je tegenstanders met een mooie pokerslag een flink pak rammel geeft.

Lees de rest van ‘Sword & Poker: bizarre RPG met verrassende diepgang’

3 reacties

GTA Chinatown Wars is crimineel goedElke woensdag bespreekt Ellen de Lange-Ros een nieuwe iPhone game

Wat is het?

Hoewel ik in deze rubriek vooral aandacht wil geven aan innovatieve games, ontkom ik er soms niet aan een grote game die op de iPhone uitkomt te bespreken. Dat geldt natuurlijk deze week waarin GTA Chinatown Wars is uitgekomen. Net als bij de voorgangers op de Nintendo DS en Playstation Portable speel je ook hier als Huang Lee, die als kleine crimineel in het Chinese stadsdeel van het ruwe Liberty City moet zien te overleven door klussen uit te voeren voor zijn oom.

Lees de rest van ‘GTA Chinatown Wars is crimineel goed’

12 reacties

Super Ramen Brothers stunt met de ontwikkeltijd van een gameElke woensdag bespreekt Ellen de Lange-Ros een nieuwe iPhone-game.

Wat is het?

Super Ramen Brothers is een eenvoudige en melige game met twee kleine mannetjes die op de lopende band van een kassa moeten rennen voor hun leven. Word je geraakt door de boodschappen, dan schuif je een stukje naar achteren maar weet je sojasaus te pakken dan schuif je weer naar voren. Dat gaat een paar keer goed, maar uiteindelijk kom je onder de laserscanner van de kassa aan een jammerlijk einde. Het is de uitdaging om dit zo lang mogelijk uit te stellen.

Wat valt op?

Deze game is op een hele bijzondere manier tot stand gekomen. De developers hebben zichzelf namelijk de uitdaging gesteld om binnen 24 uur met een complete game te komen en Super Ramen Brothers is hiervan het resultaat. Op het forum van TouchArcade hebben de ontwikkelaars om input gevraagd, waarbij de leidraad ‘absurditeit’ was. Na input van lezers werd een onderwerp gekozen, waarna de mannen na wat ad hoc samenwerking en een nacht doorwerken een compleet spel bij Apple hebben ingediend, inclusief internationale leaderboards met locatiefuncties. Op hun blog vertellen de makers precies hoe alles in z’n werk is gegaan.

Lees de rest van ‘Super Ramen Brothers stunt met de ontwikkeltijd van een game’

1 reactie

Blockoban: eenvoudig verslavendElke woensdag bespreekt Ellen de Lange-Ros een nieuwe iPhone-game.

Wat is het?

In Blockoban schuif je gekleurde blokken over een speelveld vol hindernissen naar de juiste positie. Dit klinkt eenvoudig en soms is het dat ook, maar vaak zijn de puzzels enorm lastig en pas op te lossen na een aantal malen uitproberen. Het spel doet qua opzet (eenvoudig, maar razend verslavend) denken aan roemruchte voorgangers als Tetris of Peggle, al is bij Blockoban meer inzicht nodig om een level uit te spelen.

Lees de rest van ‘Blockoban: eenvoudig verslavend’

4 reacties

Fallen: puzzelhorror van korte duurElke woensdag bespreekt Ellen de Lange-Ros een nieuwe iPhone-game.

Wat is het?

Fallen is een serieuze en goed opgezette horrorgame en vanwege het beperkte aanbod in dit genre een prachtige aanvulling van de App Store. Het spel start met vreemde geluiden en lichtflitsen, terwijl jij als crimineel Roman Mendez in de isoleercel zit. Je deur wordt opengemaakt en buiten je cel ontdek je dat er een bloedbad is aangericht. Je wordt aangevallen door vreemde hondachtige wezens en verder is er niemand te bekennen…

Lees de rest van ‘Fallen: puzzelhorror van korte duur’

Reageer

Dragon’s Lair: een klassieker die iedereen gespeeld moet hebbenElke woensdag bespreekt Ellen de Lange-Ros een nieuwe iPhone-game.

Wat is het?

Dragon's LairDe game van deze week stamt uit de prehistorie van het videogametijdperk (1983), de tijd waarin Mario het levenslicht zag en gamers zich in lange rijen voor de arcadehallen verdrongen om die revolutionaire game met adembenemende beeldkwaliteit te aanschouwen: Dragon’s Lair. Het is een game met een beeldkwaliteit die absoluut niet verouderd oogt en een moeilijkheidsgraad die hoger ligt dan alles wat vandaag de dag uitkomt. Alleen daarom al zou elke serieuze gamer dit spel gespeeld moeten hebben.

In de game draait alles om Dirk the Daring, die prinses Daphne moet redden uit de klauwen van de draak Singe in een betoverd kasteel. In het spel dwaal je door verschillende ruimtes, die in een willekeurige volgorde voorbij komen. De actie bestaat er uit dat je tijdens een animatie precies op tijd op de goede knop moet drukken. Door deze vondst was het mogelijk om in 1983 beelden van een ongeëvenaarde kwaliteit te laten zien, terwijl de hoeveelheid geheugenruimte voor de gameplay zelf op de laserdisc beperkt kon blijven. Is Dragon’s Lair daardoor een saai of simpel spelletje? Ik dacht het niet! Dragon’s Lair laat je kennismaken alle uitdagingen van games uit het stenen tijdperk, toen het uitspelen van een game was voorbehouden aan echte helden met razendsnelle reflexen en een vrijwel onbeperkt budget om muntjes te doneren om door te kunnen spelen.

Lees de rest van ‘Dragon’s Lair: een klassieker die iedereen gespeeld moet hebben’

5 reacties

Beat It: een echte muziekgame met volop uitdagingElke woensdag bespreekt Ellen de Lange-Ros een nieuwe iPhone-game.

Wat is het?

Beat ItBeat It is een game waarbij je muzikale puzzels moet oplossen. Je krijgt een korte beat voorgeschoteld en daarna moet je zelf uitvogelen welke instrumenten je op welke momenten hoort. Dit klinkt ingewikkeld, maar in de eerste levels word je eenvoudig door de beats geloodst en bouwt de complexiteit zich langzaam op.
De levels spelen zich af in een hippieachtige cartoonwereld die na elk level iets uitgebreider wordt. De cult- en ‘happy’-uitstraling van de game hebben een belangrijke bijdrage aan de sfeer van het spel. De game heeft verschillende werelden, elke wereld heeft zo z’n eigen muziekstijl en instrumenten.

Lees de rest van ‘Beat It: een echte muziekgame met volop uitdaging’

Reageer

Launchball: een knutseldoos vol technische uitdagingenElke woensdag bespreekt Ellen de Lange-Ros een nieuwe iPhone-game.

Wat is het?

LaunchballLaunchball is uitgebracht door het Science Museum in Londen en draait om het vernuftig inzetten van zaken als water, vuur, electriciteit, turbines of lopende banden. De puzzelgame bestaat uit een flink aantal levels die je oplost door een balletje naar de uitgang te loodsen. Daarbij maak je gebruik van hulpmiddelen die in elk level anders zijn. De ene keer gebruik je springkussentjes combineerd met een magneet, terwijl je in een volgend level via een vergrootglas met een lichtbundel water verhit. De stoom drijft dan een turbine aan, waardoor een propeller gaat draaien die je balletje naar de uitgang blaast. Simpel, toch?

Lees de rest van ‘Launchball: een knutseldoos vol technische uitdagingen’

4 reacties