Rubriek: Kaal & Kahl

Gerthein Boersma of Rogier Kahlmann maakt je vrijdagmiddag onveilig.

De grote Helghast-designfoutEen Helghast-soldaat wordt eropuit gestuurd om een einde te maken aan de opmars van de ISA. Qua aantallen, wapentuig en intelligentie zou dit een routineklusje moeten zijn. Zijn peloton stormt het slagveld op en de krijgers openen het vuur. De ISA zou kansloos moeten zijn tegenover dit machtige leger. Maar toch, door de rook heen, ziet de Helghast zijn collega’s een voor een door de kop geschoten worden. Zijn beste vriend flankeert slim een haast stilstaande vijand, maar het mag niet baten. Ook hij krijgt een ISA-kogel door de kop gejaagd…

Lees de rest van ‘De grote Helghast-designfout’

11 reacties

De Opwindvogelkronieken – Ligt lekker in de handGerthein Boersma en Rogier Kahlmann maken je vrijdag onveilig met hun columns.

De Opwindvogelkronieken van Haruki Murakami valt in het genre ‘boek’, en dat betekent dat we te maken hebben met een ingebonden stapel papier waarop tekst gedrukt staat. Gelukkig weet Murakami zijn ‘boek’ wel te onderscheiden van de vele andere boeken die er al zijn. Dat is ook wel nodig want de afgelopen jaren zijn er wel al erg veel uitgekomen.

Lees de rest van ‘De Opwindvogelkronieken – Ligt lekker in de hand’

31 reacties

Een writers block, resulterend in een column vol clichésGerthein Boersma en Rogier Kahlmann maken je vrijdag onveilig met hun columns.

Soms weet ik het ook allemaal niet meer. Waar het nu weer over te hebben als ‘columnist voor een gamesblog’? Onderwerpen die ik probeer (wat soms niet lukt) te vermijden zijn legio. De onzin van controverses, zeggen dat games wel of niet als kunst gezien moeten worden, zeuren over de hoeveelheid shooters en ja, zelfs zeuren over gamejournalistiek is een cliché geworden. Maar meestal, zoals ook nu, dient er na wat slokken wijn en wezenloos staren toch wel weer iets aan. Vannacht (het is inmiddels twee uur) komt het onderwerp dankzij mijn eigen writers block tot mij, en vraag ik mij hardop af of gamedesigners ook weleens een blokkade hebben.

Lees de rest van ‘Een writers block, resulterend in een column vol clichés’

3 reacties

Spelregel #3: Neem games serieus, jezelf nietGerthein Boersma en Rogier Kahlmann maken om beurten je vrijdag onveilig met hun columns.

btw wats ur fav ep of buffy the vampire slayer?

Spelregel #3: De volgende zaken staan op volgorde, van ‘graag serieus nemen’ tot ‘graag niet te serieus nemen’: A) Het medium games. B) Discussie over het medium games. C) Discussie over discussie over het medium games. D) Jezelf.

Bashers ziet zichzelf graag als een site met een missie. Deel van die missie is het verhogen van het niveau waarop er in ons taalgebied over games gepraat wordt. We zullen je zo snel mogelijk laten weten hoe het daarmee gaat, zodra we zijn uitgepraat over de mensen die over games praten. En dát gesprek kunnen we gaan afronden zodra we uitgepraat zijn over de mensen die praten over de mensen die praten over games.

Lees de rest van ‘Spelregel #3: Neem games serieus, jezelf niet’

18 reacties

Double XP weekend – Een reden om hem een trap te verkopenSorry schat, maar ik kan dit weekend niet met je mee naar je ouders…waarom?…Nou, er is een double XP weekend voor Call of Duty. Zouden er vrouwen zijn die van hun man deze zin, of een variatie daarop, te horen hebben gekregen? Zo ja, dan staan zij in mijn ogen volkomen in hun recht hem een welgemikte trap in de ballen te verkopen.

Lees de rest van ‘Double XP weekend – Een reden om hem een trap te verkopen’

14 reacties

Bellen met de biz: Jan MeijroosGerthein Boersma en Rogier Kahlmann maken je vrijdag onveilig met hun columns.

Daar is-ie dan eindelijk, de langverwachte nieuwe aflevering van ‘Bellen met de biz’ (en dan gebruik ik de term ‘langverwacht’ in de obscure, wat in onbruik geraakte betekenis van ‘rot op met die onzin’). Noem het de The Godfather II van de flauwe-nepgesprekjes-met-slecht-geïmiteerde-semi-bekendheden-uit-de-vaderlandse-gamebusiness.

Ditmaal spreek ik met een van de bekendere figuren uit het wereldje, de lentebloem onder de voorjaarsflora: Jan Meijroos. De sympathieke Gameking die ook bij Power Unlimited een behoorlijke vinger in de melk te brokkelen heeft, gooit de boel naar eigen zeggen altijd net even over een andere bocht en verdient daar al sinds dag en dauw een ruiterlijk belegde boterham mee.

Toen ik Jan sprak had hij kennelijk net een kleine neusverkoudheid te pakken, waardoor hij om onverklaarbare redenen klonk als een tekenfilmversie van zichzelf. Maar dat was zeker niet het enige bizarre aspect van dit unieke gesprek. Kortom: luister, huiver, laat het eventjes bezinken… en spreek er dan nooit, nooit meer over.

Het satirisch telefoongesprek Bellen met de biz: Jan Meijroos duurt 5 minuten. Je kunt luisteren via de onderstaande speler of los downloaden. Intro met dank aan Doeven Music.

 

68 reacties

Ik wil meer seksGerthein Boersma en Rogier Kahlmann maken je vrijdag onveilig met hun columns.

Mijn leraar Nederlands vertelde mij ooit een hartverscheurend verhaal over een man op zijn sterfbed. Hij had alles bereikt wat hij wilde bereiken. Zijn dromen waren uitgekomen en hij was daarmee nog rijk geworden ook. Zijn familie stond rond het bed en evalueerde zijn leven, een leven dat in ieders ogen geslaagd genoemd kon worden. Toen de man zelf gevraagd werd terug te kijken, opende hij zijn ogen en droge mond. Een zoon helde naar voren en hield zijn oor te luister. De man sprak zijn laatste woorden: “Ik wou dat ik iets meer gevreeën had.”

Lees de rest van ‘Ik wil meer seks’

48 reacties

Hoe de recensent uitdaging de nek omdraaitGerthein Boersma en Rogier Kahlmann maken om beurten je vrijdag zaterdag onveilig met hun columns.

Een spel recenseren kost onnoemelijk veel tijd. Ik benijd boek-, film-, en theatercritici. Even een filmpje kijken met een notitieblokje erbij, een paar alinea’s erover op papier kwakken en klaar. De geoefende lezer heeft een gemiddeld boek ook binnen een paar uur wel uit. Maar die arme gamerecensent moet avonden achtereen door blijven spelen, vrij nemen, zich opsluiten.

Lees de rest van ‘Hoe de recensent uitdaging de nek omdraait’

26 reacties

Kaal & Kahl hebben een lekker wijf over de vloerGerthein Boersma en Rogier Kahlmann maken om beurten (en soms samen) je vrijdag onveilig.

De heren Kaal en Kahl zagen nieuwe mogelijkheden voor video en komen met de nieuwe rubriek Uitgespeeld! na het zien van deze fantastische video van Insidegamer (verplichte kost voor het bekijken van deze aflevering!). Hierop gebaseerd hebben ze een lekker wijf uitgenodigd in de studio, dat ook nog eens games speelt! Komt dat zien, komt dat zien…

Aan tafel: Julia Jaymes, Rogier Kahlmann en Gerthein Boersma
Scenario: Rogier Kahlmann
Camera en geluid: Noël Hamer en Roland van Hek
Regie en montage: Noël Hamer

77 reacties

De heerlijke onwetendheidGerthein Boersma en Rogier Kahlmann maken om beurten je vrijdag onveilig met hun columns.

Ik heb twee vrienden die pas net begonnen zijn met gamen. Ik vertel ze weleens over Bashers, over gamen en dat ik schrijvers zoeken voor recensies. Ze hebben er beide wel oren naar. De een heeft onlangs een Playstation 3 gekocht en had daarvoor nog geen enkel idee van wat er al speelde en hoe ver de techniek gevorderd is. Hij kocht er twee spellen bij: The Godfather 2 en GTA 4.

Lees de rest van ‘De heerlijke onwetendheid’

1 reactie

Toen de geest van Kerstmis Toekomst mij bezochtGerthein Boersma en Rogier Kahlmann maken om beurten je vrijdag onveilig met hun columns.

Kerstavond 1993. Buiten is het koud, maar binnen haast bedwelmend warm. Mijn vader heeft net nieuw hout op de open haard gegooid en mijn moeder zoekt kerstliedjes uit. Zelf zit ik in de hoek op de bank Gargoyle’s Quest te spelen op mijn grote witte Game Boy. Ik heb net een enorme kerker bedwongen en koers nu door een uitgestrekt landschap naar de boze tovenaar die mijn volk onderwerpt aan zijn terreur.

Lees de rest van ‘Toen de geest van Kerstmis Toekomst mij bezocht’

7 reacties

Spelregel #2: Een criticus zwijgt over ‘de doelgroep’Gerthein Boersma en Rogier Kahlmann maken om beurten je vrijdag onveilig met hun columns.

Spelregel #2: De zinsnede “Voor de doelgroep is dit wél leuk” mag alleen worden gebezigd door mensen die a) tot de doelgroep behoren en het b) inderdaad leuk vinden.

Samuel L. Jackson zei het al in het erkende meesterwerk The Long Kiss Goodnight: ‘Everyone knows, when you make an assumption, you make an ass out of ‘u’ and ‘umption’.’ Helaas lijken deze wijze woorden niet besteed aan de gemiddelde gamejournalist, die doorgaans meer twijfelachtige aannames verzorgt dan de volledige Ajax-voorhoede. En dus moet je tegenwoordig, als je mededeelt een bepaalde game kut te vinden, regelmatig een wijsneuzerige respons aanhoren met de strekking dat het logisch is dat jij die game niet leuk vindt, want die game is niet voor jou bedoeld. Denk toch eens aan de doelgroep!

Deze cultuurrelativistische predikers richten hun waarschuwende woorden in de regel op één specifieke categorie aan games en gamers: zij die aangeduid worden met het ‘C’-woord. Nee, niet dat C-woord. Ook die niet, viespeuk. Ik heb het over ‘Casual’.

Lees de rest van ‘Spelregel #2: Een criticus zwijgt over ‘de doelgroep’’

9 reacties

De Special, Collector’s, And All That Crap editionGerthein Boersma en Rogier Kahlmann maken om beurten je vrijdag onveilig met hun columns.

Een paar dagen terug heb ik iets gedaan wat ik normaliter nooit doe. Ik heb een special edition gekocht van een spel. Het was die van Bioshock 2. Niet eens omdat ik Bioshock nou zo geweldig vind. De box zag er gewoon mooi uit. Er zat een boek en een plaat in, en - niet geheel onbelangrijk - hij kostte maar 20 euro.

Lees de rest van ‘De Special, Collector’s, And All That Crap edition’

27 reacties

Spelregel #1: Over potten en ketelsGerthein Boersma of Rogier Kahlmann maakt je vrijdagmiddag onveilig. Vandaag trapt Gerthein zijn ‘spelregels’ af, met do’s en dont’s voor deze bizarre biz.

Spelregel #1: Je mag een bepaald gamesbedrijf niet bestempelen als het schoolvoorbeeld van uitmelkerij en creatieve metaalmoeheid, als jouw eigen bedrijf dit najaar voornamelijk rekent op spelconcepten die direct gekopieerd zijn van precies dat gamesbedrijf.

U kunt zich wellicht herinneren dat er bij de vorige podcast met publiek, een discussie ontstond over de nieuwe Call of Duty, waarin notoir Call of Duty-hater Maarten Morshuis (hij gaf het spel in zijn review op de gezellige hobbysite Gamert.nl een vernietigende 8 uit 10) stelde dat je toch echt niet steeds maar hetzelfde spel kunt blijven uitbrengen.

Lees de rest van ‘Spelregel #1: Over potten en ketels’

13 reacties

Mijn gamejournalistieke dogmaGerthein Boersma en Rogier Kahlmann maken om beurten je vrijdag onveilig met hun columns.

De gamejournalist geeft niet om het heden. Hij heeft een diepe minachting voor het nu. Als het voetvolk zich buigt over spellen die net in de winkel zijn komen te liggen, buigt de gamejournalist zich alweer over de eerste screenshots van het vervolg.

Lees de rest van ‘Mijn gamejournalistieke dogma’

25 reacties

Bellen met de biz: Paul NaberVanaf vandaag maakt Gerthein Boersma of Rogier Kahlmann - je zag ze al samen in hun First Look-verslag - je vrijdagmiddag onveilig met een nieuwe column.

Als het een van de doelstellingen van deze column is om de vinger aan de pols van de gamebiz te houden - en dat is het! - dan vrees ik dat af en toe een cynisch stukje tikken niet voldoende zal zijn. Geen zorgen: 9 van de 10 keer doe ik exact dat. Maar eens in de zoveel tijd zal ik me genoodzaakt voelen de telefoon te pakken om contact te leggen met spraakmakende figuren in de spellenbranche… in een onderdeel dat ik graag noem: Bellen met de biz.

Deze eerste column is daarvoor een mooie gelegenheid. Die greep ik aan om even bij te praten met een man die trouwe Bashers-bezoekers goed kennen: Paul Naber, country manager van de Microsoft-divisie Entertainment & Devices. Oftewel dé Xbox-bobo van Nederland.

Hoe zat het ook alweer? Enkele maanden geleden spraken mijn collega-Bashers uitvoerig met deze man over het heden en de toekomst van de Xbox 360 in het algemeen en de bewegingsgevoelige Kinect in het bijzonder. In dat gesprek, op deze site gepubliceerd als speciale podcast, deed Naber een aantal uitspraken - met name over Sony’s Kinect-concurrent Move - die nogal wat stof deden opwaaien en wenkbrauwen deden fronsen. Binnen de kortste keren vloog de headline ‘Dutch Microsoft Exec: Sony Doesn’t Give a Sh*t About Move’ het internet over, samen met de bijbehorende samenzweringstheorie dat Sony de Move alleen bedacht zou hebben om Microsoft en Kinect de wind uit de zeilen te nemen.

Inmiddels zijn we bijna een halfjaar verder en is de Kinect-hype in volle gang: afgelopen week was de launch in de VS, komende week is Nederland aan de beurt. Een prima aanleiding om bij te babbelen met Paul Naber. En die deed, zo verklap ik vast, weer menig opvallende uitspraak. Je hoort het zelf in deze allereerste aflevering van Bellen met de biz (4 minuten), die je kunt luisteren via de onderstaande speler of los kunt downloaden. Enjoy!

 

22 reacties