Rubriek: Leuk

Artikelen waarin we je wijzen op leuke dingen, zoals gratis of goedkope games.

Sanders Speelhal: flixeleditieElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Station 38 →

De Flash-engine Flixel begint in populariteit te groeien. Het biedt een uitstekend platform om toffe 2D-retrogames te bouwen. Station 38 is daar een mooi voorbeeld van. Je bestuurt een robot met gelimiteerde springkracht. Om hem in beweging te krijgen, teken je een lijn in de richting waarin je de robot wilt laten springen. Dit werkt ook als de robot nog bezig is met vallen (of vliegen). Een zachte landing heeft de voorkeur uiteraard, dus wees niet te direct.

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog vier leuke spellen in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Sanders Speelhal: flixeleditie’

Reageer

Sanders Speelhal: Dada-editieElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

August Wind →

Kunstzinnige flierefluiter Jeremy Spillmann is aan het afstuderen aan de Zürich School of the Arts en heeft August Wind als eindproject gemaakt. In zijn eigen woorden is het een free roaming shooter. “Een shmup waarin je zelf kan kiezen hoe je je kostbare tijd invult,” legt hij uit. Dat dit automatisch uitpakt als een topdown dogfightvliegspel is geen verrassing, maar het is desondanks een leuke insteek. Gelukkig is dit niet het beste onderdeel van deze game. Vooral de visuele stijl is een feest om naar te kijken. Ik kan het beschrijven, maar van dit filmpje word je veel sneller veel wijzer.

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog vier leuke spellen in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Sanders Speelhal: Dada-editie’

Reageer

Gamescombeeld: deze knakker vond het grappig om I Am The Walrus te gruntenThe Beatles Rock Band

Eerlijk is eerlijk: het is grappig. En stoer, om op EA’s The Beatles Rock Band main stage een alternatieve versie op gutterale wijze ten gehore te brengen. I Am The Walrus was al een bizar nummer, dus dit kon er ook nog wel bij. Lennon zou het wel waarderen, gok ik.

Een paar potjes na bovenstaande vrolijke vriend was ik aan de beurt en mocht ik Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band zingen, plus With A Little Help From My Friends waarin het nummer overvloeit. Menno Schellekens deed ook mee, op gitaar. Een anonieme Duitser op drums. Harmonix-hulp op tweede stem en bas.

Tja, wat kan ik erover zeggen. Het is Guitar Freaks met een legendarische popgroep in de hoofdrol. Het ziet er extreem gelikt uit. De speciale Beatles-instrumenten voelen uitstekend aan. Het ligt over een luttele twee weken in de winkel (tegelijk met de nieuwe albumremasters op cd en wellicht ook in iTunes). En ik zette echt te hard in. Zie dan nog maar eens op een hanteerbaar niveau terug te komen.

5 reacties

Sanders Speelhal: een lange zomerlijstElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Tasty Static →

Twaalf games? Twaalf games! Gratis en voor niks, waarvan de meeste in de browser te spelen zijn. Ondanks de zomer zitten kleine ontwikkelaars niet stil, dus laat ik het beste van de afgelopen maand eens in een lange lijst douwen. Te beginnen met een remake van een vergeten klassieker.

Wie Skyroads heeft gespeeld, herkent Tasty Static direct. Vlieg over een abstract veld vol gaten en spring met hoge snelheid van plankje naar plankje. Zolang je er niet vanafvalt ben je veilig, maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog elf leuke spellen in de aanbieding. Elf!

Lees de rest van ‘Sanders Speelhal: een lange zomerlijst’

Reageer

Sanders Speelhal: Vanguard PrincessOndanks de zomerstop kon ik het toch niet laten om een verkapte versie van de speelhal te schrijven. Zoals Roland het allersaaiste spel beschreef, is dit wellicht het allerbeste spel. Ooit. In het land van de onafhankelijke ontwikkelaars dan.

Vanguard Princess is een 2D fighting game. Hij is gratis, maar kan toch met de grote jongens meedoen. Dit heeft alles te maken met de man achter het spel, Sugeno Tomoaki. Geen bekende naam, maar als je weet dat hij voorheen bij Capcom aan Mega Man en bij Sammy aan The King of Fighters heeft gewerkt, snap je direct waar de kwaliteit in Vanguard Princess vandaan komt.

Lees de rest van ‘Sanders Speelhal: Vanguard Princess’

3 reacties

Sanders Speelhal: knip-, kopieer- en plakeditieElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

CutCopyPasteGnome →

Laten we maar gelijk beginnen met een groot nadeel: dit spel werkt niet op een Mac. CutCopyPasteGnome maakt gebruik van de rechtermuisknop en kennelijk werkt dat in flash op een Apple iets anders. Voor wie het wel aan de praat krijgt is het een kwestie van de personages en de omgeving kopiëren en plakken. Manipuleer dit op een dusdanige manier dat de gnoompjes de uitgang vinden. Hoe moeten we dit categoriseren, een sandboxpuzzelgame?

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog vier leuke spellen in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Sanders Speelhal: knip-, kopieer- en plakeditie’

Reageer

Sanders Speelhal: deel-twee-editieElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Double Edged →

Niet deel twee, maar wel dubbel. Snap je? Los van de slechte grappen is Double Edged wel degelijk een spel waar een tweede deel van gaat kopen, puur gebaseerd op de kwaliteit dan hè. Je kan zelfs met twee spelers spelen. Een hack-‘n’-slash-game met ridders, zwaarden en bijlen. Origineel is het niet, maar wel erg vermakelijk.

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog vier leuke spellen in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Sanders Speelhal: deel-twee-editie’

Reageer

Sanders Speelhal: wat doe je hier nog-editieElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Somnia →

Zit ik potverdrie op de dag dat Rocket Riot uitkomt nog het Speelhal-artikel eruit te haasten. Maar genoeg zelfbevlekking. Ik heb een lijst kutgames bij elkaar verzameld, zodat je binnen vijf minuten achter je Xbox zit. Het enige wat écht de moeite waard is, is Somnia. Het is zelfs zo bijzonder dat ik niks verklap, behalve dat het om een first-person game gaat waarin schaduw een belangrijke rol speelt. En dat zodra je ‘het’ begrijpt je van je stoel zal glijden van verbazing.

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog vier leuke spellen in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Sanders Speelhal: wat doe je hier nog-editie’

Reageer

Sanders Speelhal: geenstroomeditieElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Little Wheel →

Het lekker deuntje is een goede start voor Little Wheel. Dit adventure laat je in de huid kruipen van een robot die is uitgezet. Niet een erg boeiend personage zul je misschien denken, maar je wordt al snel weer tot leven gewekt door de enige robot in de wijde omtrek die nog aan staat. Het blijkt dat de hele stad zonder stroom zit, tijd om daar verandering in te brengen. Het spel is net aan de korte kant, maar daarom zeker niet minder leuk. Door de sfeer en stijl verdient het een dikke pluim en een sticker.

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog vier leuke spellen in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Sanders Speelhal: geenstroomeditie’

1 reactie

Beeld: de nieuwe achtergrond van The Tonight Show is een ode aan Marioseriouslunch_conan

Het populaire Amerikaanse tv-programma The Tonight Show heeft op 1 juni niet alleen een nieuwe presentator gekregen (Conan O’Brien), maar ook een nieuwe set. En een deel daarvan is verrassend genoeg een ode aan ‘s wereld bekendste loodgieter. Als je het niet ziet, kun je op het plaatje klikken voor een verhelderende afbeelding.

6 reacties

Sanders Speelhal: oud maar leuk-editieElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

GeneRally →

Een gouwe ouwe die ik nog maar net heb ontdekt. De laatste update mag dan vijf en een half jaar geleden zijn uitgebracht, GeneRally doet nog steeds mee als het gaat om uitgeklede racegames. Of moet ik partyrally zeggen? Je kunt namelijk met tot zes mensen achter de computer zitten voor flink wat plezier. Op een korte racebaan moet je logischerwijs als eerste over de streep komen. Je leert de bochten snel, kan er lekker doorheen slippen en met een beetje geluk ram je de tegenstander zo van de baan.

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog vier leuke spellen in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Sanders Speelhal: oud maar leuk-editie’

Reageer

Beeld: de Nintendo-persconferentie in een strippennyarcade

De jongens van Penny Arcade slaan weer eens de spijker op zijn kop.

8 reacties

Gaarheid op de E3: snacks en fitnesse3-d2_20090602_6327aa

Vlad is onze man ter plekke. Hij doet verslag vanaf de E3 in Los Angeles.

Naar aanleiding van de E3 loopt m’n inbox vol met de raarste persberichten. Tijd om twee van de opmerkelijkste exemplaren op te zoeken en uit te proberen. Eén vertegenwoordigt de eeuwige eetlust tijdens het gamen, de ander biedt een potentieel alternatief voor de sportschool.

Ik begin met het eetlustprobleem. Immers: snacks eten tijdens het gamen is moeilijk en irritant. Vette vingers en kruimels teisteren immers je toetsenbord of controller. Maar ziedaar: het peperdure Gamergrub. Deze zakjes kosten vier dollar en zijn handig en smaakvol genoeg om tijdens het gamen te nuttigen. Mijn voorstel? Vul een langwerpig glas met borrelnoten of M&M’s en je hebt je eigen handige cilindrische gamerhap.

Lees de rest van ‘Gaarheid op de E3: snacks en fitness’

5 reacties

Beeld: vragen aan James Cameron? Dan moet je op het damestoilet zijnVlad is onze man ter plekke. Hij doet verslag vanaf de E3 in Los Angeles.

James Cameron

Echt te gek dat regisseur James Cameron aanwezig was bij de Ubisoft-persconferentie. Hij vertelde hoe de game gebaseerd op zijn nieuwe film Avatar geen enkele spoiler zal bevatten en dat er meer dan honderd shots in de film zitten die gebruikmaken van Ubisoft-technologie. Na afloop waren er in het klassieke Los Angeles Theater mogelijkheden om de beste man te spreken. Voor een interview met de beroemde regisseur moest je echter wel het originele damestoilet van het theater induiken. Fraai, die oude bordjes.

2 reacties

Sanders Speelhal: klassiekereditieElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Ivory Springs →

Het is nog een beetje buggy wat resolutie-instellingen betreft, het is nog niet af en het is in slechts een halfuur uit te spelen. Toch vind ik Ivory Springs het beste dat de afgelopen week is uitgebracht. Klassieke platformgames die visueel zo aantrekkelijk zijn als deze zie je steeds vaker, en dat is goed nieuws. De besturing is soepel en de actie heerlijk. Perfect materiaal voor tijdens je lunch. Nu maar hopen dat ze de makers zo gek kunnen krijgen om er een volwaardige consolegame van te maken.

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog vier leuke spellen in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Sanders Speelhal: klassiekereditie’

4 reacties

Sanders Speelhal: nog-een-inktviseditieElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Squid Yes, Not So Octopus 2: Squid Harder →

In januari dit jaar schreef ik nog over Squid Yes, Not So Octopus!. Een ongebruikelijke titel die beschrijft hoe een atoombom de oorzaak is van iets wat lijkt op een inktvis, maar niet zo erg op een octopus (ik herhaal gewoon exact mijn eerdere uitleg). Nu is er een vervolg met een nog net iets belachelijkere titel. Voor een game die het hele arenashootergenre op de hak neemt is het alleen maar beter geworden. Je schiet nog steeds automatisch, maar de visuele effecten zijn te gek. Je waant je in een disco acid trip waar menig hippie nog voor opstaat. Nou heb ik laatst paddo’s gegeten, en ik kan je vertellen dat dit aardig in de buurt komt.

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog vier leuke spellen in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Sanders Speelhal: nog-een-inktviseditie’

1 reactie

Sanders Speelhal: nodeloos-lange-titeleditieElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

AaaaaAAaaaAAAaaAAAAaAAAAA!!! — A Reckless Disregard for Gravity →

Herinner je je Screwjumper! op Xbox Live Arcade nog? Waarschijnlijk niet. De game verkocht niet goed, wat vooral te danken was aan het achterlijke spelconcept en de vreselijke uitvoering. In een diepe put springen voor je lol, ik snap het niet. We spoelen door naar het heden en verrassend genoeg is er nog een spel gemaakt. vanuit hetzelfde perspectief, met nagenoeg dezelfde doelen. Het grootste verschil is dat alleen de titel achterlijk is en de rest nog best aangenaam. Spring van een gebouw, hoor hoe tof je bent en land veilig.

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog vier leuke spellen in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Sanders Speelhal: nodeloos-lange-titeleditie’

2 reacties

Sanders Speelhal: lieflijke editieElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Windosill →

Het was vorige week al een twijfelgeval, maar door het enthousiasme van Niels in zowel mijn mailbox als de podcast kan ik dit spel niet negeren. Ook niet als de volledige versie eigenlijk niet gratis is. Windosill is een lieflijk puzzelspel met een klein vierkant locomotiefje in de hoofdrol. Elk scherm is een puzzel met hetzelfde doel. Namelijk: zoek een wit blokje dat in het gat boven de rechterdeur past en eigenlijk als sleutel naar het volgende level dient. De animaties en gebeurtenissen in het spel zijn even vreemd als briljant. Er is veel aandacht besteed aan de stijl en hoe dingen bewegen. Je wordt er helemaal rustig van. Zo kun je in het level dat is afgebeeld de letters van de titel omverduwen, waarna een hand ze netjes rechtzet. Als ik het zo teruglees klinkt het saai, maar geloof me, het is bijzonder.

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog vier leuke spellen in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Sanders Speelhal: lieflijke editie’

1 reactie

A Life Well Wasted: goede journalistiek in audiovormimage

Tot nu toe zijn podcasts, inclusief die van onszelf, gebruikt als een blog in audiovorm. Met enige regelmaat onvoorbereid rapporteren over je eigen ervaring. Dat is zeker waardevol, maar journalist Robert Ashley doet iets nieuws met A Life Well Wasted: een goed onderzochte podcast met veel verschillende perspectieven. Hij zoekt mensen op die iets interessants te zeggen te hebben over een (gamegerelateerd) onderwerp en interviewt ze ter plekke. Hij verzamelt interessante quotes uit zijn interviews, bewerkt ze en praat ze aan elkaar. Het resultaat is een geweldige reportage in audioformaat die zeker het luisteren waard is.

3 reacties

Sanders Speelhal: hagel-editieElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Effing Hail →

Een zonnige Koninginnedag is niet het beste moment om te vertellen dat de Speelhal voortaan op donderdag verschijnt, maar zo gaan die dingen. En dan ook nog met een spel openen waarin hagel de hoofdrol speelt! Effing Hail is daarentegen wel een mooie tijdverkwister. Blaas een van de vele hagelsteentjes omhoog, zodat dit in formaat groeit. Afhankelijk van je doel kun je de steen op een gebouw, op mensen of op een vliegtuig laten vallen. Dingen slopen met natuurgeweld is natuurlijk te gek, ook al is het een tikkeltje abstract.

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog vier leuke spellen in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Sanders Speelhal: hagel-editie’

1 reactie