Rubriek: Nieuws

Artikelen waarin over nieuwe ontwikkelingen wordt bericht.

Bashers stopt, bedankt allemaal!Na 6 jaar en 8 maanden Bashers is het tijd om te stoppen.

Wat begon als een snel gameblog, werd vervolgens een experiment in gamejournalistiek, en eindigde als onvervulde belofte. Uiteindelijk was het te lastig om Bashers in zijn huidige vorm te combineren met andere bezigheden, en daarbij het niveau te bereiken dat we eigenlijk ambieerden.

Bovendien is er de afgelopen jaren juist ook buiten Bashers steeds beter en anders over games geschreven: voor een deel zit onze taak erop. Lees meer over mijn visie hierop op mijn persoonlijke website (in het Engels).

Bedankt allemaal!

Verder wil ik iedereen vooral bedanken voor het lezen, kijken, luisteren, reageren en natuurlijk meewerken aan het succes van Bashers.

Speciale dank aan: True, dat Bashers al die tijd vrijblijvend heeft gehost. Zonder True was Bashers een duur avontuur geweest.

Ook speciale dank aan mede-oprichters en bloggers van het eerste uur: Bart Breij, Debby Rijnbeek en Vincent Leeuw, zonder wie Bashers nooit had bestaan.

Dat geldt ook voor de mensen van Small Media Group: Michiel Frackers, Stef Dol en Godfried de Vries.

Voor het ontwerp: Sigfrid van Driel en Fredo Houben.

Voor het mede verder uitbouwen van Bashers, zowel inhoudelijk als zakelijk: Robert Gaal en David Nieborg.

Voor de onvolprezen podcast: Menno Schellekens en Samuel Hubner Casado, en SonicPicnic voor de tune.

Voor de Bashers Gameclub: Rik Nieuwdorp van Claynote, Martijn Frazer en de Dutch Game Garden.

Voor de (soms meer dan) wekelijkse bijdrages: Harry Hol, Rogier Kahlmann, Jeroen Bos, Gillian de Nooijer, Robert August de Meijer, Sander van der Vegte, Ellen de Lange-Ros, Luke van Velthoven, Niels Peuchen, Maarten Brands, Guan van Zoggel, Stefan Popa, Wesley Akkerman, Thom Stokkel, Roland van Hek, Peter Dijkstra, Joshua van Middelkoop, Laura Kempenaar, Maarten Broekhof, Ronn Perdok, Erwin Vogelaar, Bas Vroegop, Karsten Fouquaet, Nicolas van Hoorde en Claire Donkersloot.

Voor de onregelmatige, maar net zo belangrijke bijdrages: Jordy Keupink, Martijn van Best, Nick Kivits, Nikki Kuppens, Kars Alfrink, Noël Hamer, Eline Muijres, Frans Coehoorn, Gerthein Boersma, Herman Dijkstra, Hein Baks, Jaap Olsthoorn, Jerry Vermanen, Jesse Zuurmond, Joe van Burik, Joost Rietveld, Joost Schellevis, Laurens Naudts, Maarten de Koning, Marijn van Herpt, Philip Vincent Fokker, Rainier Jaarsma, Roy Swiers, Vlad Micu, Arjen de Jong, Alper Çuğun, Arjan Punter, David van der Lof, Emile Schrijvers, Erik Welleweerd, Francis Doornaert, Geert Oosterwijk, Matthijs Dierckx, Guus Valk, Jan Wicher Emmens, Jan Willem Nijman, Jan Willem Rozema, Jochen Meischke, Jurjen Tiersma, Robert Hoogendoorn, Olivier Oosterbaan, Peter Koelewijn, Reinier Kist, Ruben Meintema, Seth van der Meer, Stijn Roelofs, Thalia Verkade, Tuur Hendrikx, Walter van den Berg, Yarno Ritzen en Dirk-Jan Hoeks.

Tot slot nog wat éxtra speciale dank: als eindredacteur maakte Stefan Keerssemeeckers jarenlang de artikelen klaar voor de site. Waarschijnlijk is er niemand behalve ikzelf die meer uren in Bashers heeft gestoken.

34 reacties

Welkom op Bashers, seizoen 2012-2013Vandaag is de eerste maandag van september, de zomermodus is voorbij, en we gaan weer aan de slag met Bashers! Het is een soft launch, wat betekent dat we de productie van artikelen langzaam maar zeker weer gaan opvoeren. Een nieuwe versie van de website komt later, net als het vervolg van de Bashers Gameclub.

Lees de rest van ‘Welkom op Bashers, seizoen 2012-2013’

11 reacties

Vervroegde zomermodus: denk mee over de toekomst van BashersIn voorgaande jaren was Bashers in juli en augustus in zomermodus, met minder (regelmaat in de) posts. Zo kon de redactie even op adem komen, terwijl er door het lekkere weer toch al wat minder mensen op de site kwamen.

Dit jaar doen we het een maandje langer, om precies te zijn vanaf vandaag. Dat heeft een speciale reden: we zijn achter de schermen hard aan het nadenken over de toekomst. Het afgelopen seizoen hebben we zwaar ingezet op dagelijkse columns, Bashers Beat en de Bashers Gameclub – die aanpak is zeker niet mislukt, maar we denken dat er meer in Bashers zit. Daarom gaan we deze zomer terug naar de tekentafel en ons buigen over vragen als: Wat is Bashers? Wat zou het moeten zijn? Hoe kan de redactie zich beter organiseren? Hoe ziet de volgende versie van de site eruit?

Lees de rest van ‘Vervroegde zomermodus: denk mee over de toekomst van Bashers’

34 reacties

Win een kaart voor de Max Payne-comedynight in Tivoli op 6 juniKomende woensdag 6 juni gaat het dak eraf in de Spiegelbar van Tivoli te Utrecht: dan organiseert onze eigen Roland van Hek samen met Het Comedyhuis en Rockstar Games een comedynight rond het thema games, specifiek: Max Payne 3. Meer info via het Facebook-event, kaarten kopen kan via de Tivoli-pagina.

De avond begint om 19.30 uur, kost 8 euro, en bestaat uit optredens van zes comedians, waaronder Arie Koomen en Bob MacLaren, maar ook Bashers-veteraan Gerthein Boersma en mijn favoriete GMR-eindredacteur ooit, Eric van der Woude. Je leest het goed: grappige gamejournalisten!

De eerste twee lezers die hieronder op overtuigende wijze duidelijk maken waarom het hoog tijd is voor een game-comedyavond (met een geldig e-mailadres in het daarvoor bestemde veld), winnen bovendien een gratis kaart.

5 reacties

Donderdag vanaf 20.00 uur – Bashers Gameclub over FezDonderdag is voor de vijfde keer de Bashers Gameclub: een uur lang praten over een interessante game met deskundigen en publiek. Dit keer: Fez, de Xbox Live Arcade-puzzelplatformgame van Polytron, met Hessel Bonenkamp (Two Tribes) en Rami Ismail (Vlambeer) als speciale gasten.

Er is nog ruimte, dus kom ook! De Gameclub vindt plaats in de Dutch Game Garden in Utrecht. De deuren openen om 19.30, stipt om 20.00 uur beginnen we. Geef je op via Facebook of lees meer op de Gameclub-pagina. Kun je er niet bij zijn, stem dan af (en chat mee) op de livestream via Ustream. En anders kun je vrijdag altijd nog de podcast downloaden.

Reageer

Donderdag vanaf 20.00 uur – Bashers Gameclub over The Witcher 2Donderdag is voor de vierde keer de Bashers Gameclub: een uur lang praten over een interessante game met deskundigen en publiek. Dit keer: The Witcher 2, de fantasy-RPG voor pc en Xbox 360 van Poolse makelij, met gamedeveloper Thijmen Bink (Digital Dreams) als speciale gast.

Er is nog ruimte, dus kom ook! De Gameclub vindt plaats in de Dutch Game Garden in Utrecht. De deuren openen om 19.30, stipt om 20.00 uur beginnen we. Geef je op via Facebook of lees meer op de Gameclub-pagina. Kun je er niet bij zijn, stem dan af (en chat mee) op de livestream via Ustream. En anders kun je vrijdag altijd nog de podcast downloaden.

Reageer

Donderdag vanaf 20.00 uur – Bashers Gameclub over JourneyDonderdag, tijdens de derde Bashers Gameclub, praten Niels en Menno met gamedesigner Richard Boeser (Ibb & Obb) en gamejournalist Rogier Kahlmann, en het aanwezige publiek, over Journey. We gaan het hebben over de gameplay (of het gebrek daaraan) van Thatgamecompany’s nieuwste PS3-download, en de mogelijk transcendente ervaring die deze oproept.

Er is nog ruimte, dus kom ook! De Gameclub vindt plaats in de Dutch Game Garden in Utrecht. De deuren openen om 19.30, stipt om 20.00 uur beginnen we. Geef je op via Facebook of lees meer op de Gameclub-pagina. Kun je er niet bij zijn, stem dan af (en chat mee) op de livestream via Ustream. En anders kun je vrijdag altijd nog de podcast downloaden.

Wil je je inlezen, bekijk dan de column van Erwin Vogelaar, de column van Robert August de Meijer, ons interview met ontwerper Jenova Chen, of een van de Bashers Beat-links met de tag Journey.

Reageer

Vanavond vanaf 20.00 uur – Bashers Gameclub over SSXVanavond, tijdens de tweede Bashers Gameclub, praten Niels en Menno met gamedesigner Sander van der Vegte en gamejournalist Rogier Kahlmann, en het aanwezige publiek, over SSX. We gaan het hebben over de verborgen mechanismes die een sportgame kunnen maken en breken, en meer.

Er is nog ruimte, dus kom ook! De Gameclub vindt plaats in de Dutch Game Garden in Utrecht. De deuren openen om 19.30, stipt om 20.00 uur beginnen we. Meer info op de Gameclub-pagina.

Kun je er niet bij zijn, stem dan af (en chat mee) op de livestream via Ustream. En anders kun je vrijdag altijd nog de podcast downloaden.

Reageer

Vandaag vanaf 20.00 uur – Bashers Gameclub over Zelda: Skyward SwordVanavond, tijdens de allereerste Bashers Gameclub praten Niels ’t Hooft, Menno Schellekens en Rogier Kahlmann met gamewetenschapper Joris Dormans en gamejournalist Gerthein Boersma, en met het aanwezige publiek, over de nieuwste Zelda-game voor de Wii, Skyward Sword.

Er is nog ruimte, dus kom ook! De Gameclub vindt plaats in de Dutch Game Garden in Utrecht. De deuren openen om 19.30, stipt om 20.00 uur beginnen we. Meer info op de Gameclub-pagina.

Kun je er niet bij zijn, stem dan vanaf 20.00 uur af (en chat mee) op de livestream via Ustream. En anders kun je morgen ook nog de podcast downloaden.

3 reacties

BREKEND: Rogier Kahlmann verlaat BashersUtrecht - Volgende week vrijdag verschijnt de laatste videocolumn van Rogier Kahlmann op Bashers.nl. De populaire satirist vertrekt naar maandblad Power Unlimited, dat al maanden om zijn overname vecht met tv-show Gamekings. Volgens anonieme insiders gaat Kahlmann bij PU ‘de grapjes van Ed verbeteren’. Het vertrek komt op een zeer slecht moment voor de kritische weblog.

Lees de rest van ‘BREKEND: Rogier Kahlmann verlaat Bashers’

11 reacties

Speel mee met de Bashers Gameclub, te beginnen met Skyward Sword op 5 aprilVanaf 5 april komt de Bashers Podcast terug, in geheel vernieuwde vorm. Vanuit de Dutch Game Garden in Utrecht praten we tweewekelijks over een bijzonder spel. De eerste keer is dat Zelda: Skyward Sword. Ons doel: een goed gesprek over een game!

We moedigen iedereen (die dat nog niet gedaan heeft) aan om Skyward Sword ter voorbereiding (uit) te spelen: luisteraars, publiek, gasten, en wij zelf natuurlijk.

Vervolgens komen we op donderdagavond 5 april samen voor de eerste editie van wat we de Bashers Gameclub noemen. Kun je er niet bij aanwezig zijn, luister dan (live) de stream of (achteraf) de podcast.

Datum: donderdag 5 april 2012
Tijdstip: 19.30 uur deuren open, 20.00 uur (stipt) beginnen
Locatie: Dutch Game Garden, Neude 5, Utrecht
Opgeven: stuur ons een e-mail als je erbij wilt zijn (beperkte ruimte!)

12 reacties

De beste wensen van BashersLezer! Namens alle medewerkers van Bashers wil ik je een goed 2012 toewensen. We zijn blij en trots dat je ons in 2011 bezocht en hopen dat je dit in het nieuwe jaar blijft doen; er zijn veel mooie plannen waarvan we hopen dat we die de komende tijd kunnen uitvoeren. De komende week hebben we nog even een korte vakantie: van dinsdag tot en met zaterdag verschijnen er geen nieuwe artikelen verschijnt er alleen een verdwaalde new age-recensie. Vanaf zondag worden de dagcolumns weer voortgezet. Bashers Beat gaat wel gewoon door. Nu met reactiemogelijkheid!

4 reacties

Vanaf morgen: alle Bashers-columnisten een eigen pixel-avatarEen maand geleden begonnen we met een nieuw columnrooster op Bashers: iedere ochtend, inclusief het weekend, een vaste columnist. Een mooie line-up van bekende Bashers-namen en vers talent, met een lekker uiteenlopende smaak en onderwerpkeuze. Inmiddels zijn we 28 columns verder en afgaand op reacties (zowel positief als frequent!) en pageviews (solide!) is de nieuwe opzet een groot succes.

Tijd om de columns nog een graadje prominenter te maken op de site, met een eigen sausje. Vanaf morgen herken je de columns aan bovenstaande kleurrijke illustraties gemaakt door pixelkoning Paul Veer, onder andere bekend van zijn bijdrage aan de games van Vlambeer en Celestial Mechanica. Wij vinden Pauls avatars te gek, en jij hopelijk ook.

7 reacties

Nieuw linkblog: Bashers BeatVanaf vandaag hebben we er op Bashers een ‘satellietblog’ bij: Bashers Beat. Met links naar belangrijk nieuws, interessante artikelen en mooi beeld. Wij filteren het gamedeel van het internet, zodat jij dat niet meer hoeft te doen. Ga er snel heen – of klik verder voor de toelichting.

Lees de rest van ‘Nieuw linkblog: Bashers Beat’

6 reacties

Briljante programmeur ontwikkelt technologie voor oneindig gedetailleerde werelden (of niet)Het verhaal is voor programmeurs ‘too good to be true’, voor journalisten te goed om te laten liggen: een briljante programmeur ontwikkelt een revolutionair algoritme, dat de techniek achter games voor eeuwig zal veranderen. Het idee dat één man met een goed idee de wereld kan veranderen spreekt tot de verbeelding. Dat blijkt wel uit het gegeven dat de media wereldwijd op het verhaal van Bruce Robert Dell sprongen, een Australische programmeur, en zijn bedrijf Euclideon.

Dell beweert een methode te hebben gevonden om oneindig gedetailleerde gamewerelden op tv-schermen te toveren met bestaande technologie. Hij demonstreert zijn technologie in het bovenstaande filmpje. Niet iedereen is echter overtuigd door Dell, vooral omdat hij niet prijsgeeft hoe zijn techniek werkt. Zijn verdediging is natuurlijk dat hij dat niet doet omdat het een bedrijfsgeheim is.

Lees de rest van ‘Briljante programmeur ontwikkelt technologie voor oneindig gedetailleerde werelden (of niet)’

14 reacties

Gfk-cijfers voor 14 mei
Bekijk de top tien meest verkochte games in Nederland (of een van de platformspecifieke lijsten) bij Dutchcharts, klik verder voor onze analyse.

Lees de rest van ‘Gfk-cijfers voor 14 mei’

Reageer

Nordic scoop: Prince of Persia-bedenker toont zijn allereerste gameOp de tweede dag van Nordic Game 2011 (dat ik momenteel bijwoon) werden bezoekers getrakteerd op een emotionele keynote van Jordan Mechner, de bedenker van Prince of Persia. Mechner vertelde hoe hij de inspiratie voor zijn games zowel uit films als games haalde en dook terug in de tijd; hij toonde jeugdfoto’s van zichzelf en zijn Apple II, en liet (voor het eerst!) beelden zien van zijn allereerste game uit 1982, Deathbounce. Tot slot ging hij verder in op het avontuur dat hij persoonlijk beleefde dankzij de groei van de Prince of Persia-franchise, totdat zijn droom om aan een film te werken vorig jaar uitkwam, toen de game op het witte doek verscheen.

Een maand geleden gaf Mechner op de GDC in San Francisco een postmortempresentatie over het ontstaan van Prince of Persia. Deze is gratis te bekijken in de GDC Vault.

Reageer

Games zijn kunst, Rayman Origins gaat retail en Microsoft koopt SkypeGames zijn kunst in Amerika
Games zijn nu officieel kunst! Althans, in de Verenigde Staten dan. Dat betekent dat gamekunstenaars subsidie kunnen aanvragen, uit hetzelfde potje als filmmakers en schilders.

Rayman Origins wordt retail, wellicht ook voor 3DS
Het was een lange tijd stil rond de downloadgame Rayman Origins, maar nu is bekend geworden dat het spel als Xbox 360- en PS3-schijf zal uitkomen. Mogelijk komt de nieuwe Rayman-game, maar ook Sonic Generations, ook naar de Nintendo 3DS.

Microsoft koopt Skype, mogelijk Paypal op XBLA
Microsoft heeft vandaag bekend gemaakt Skype te hebben gekocht voor een dikke 8,5 miljard dollar. Skype zal daarmee ook op de Xbox 360 verschijnen.

PSN voor 31 mei online
Hoewel Sony vorige week nog meldde dat het Playstation Network diezelfde week nog stapsgewijs online zou zijn, zegt het bedrijf nu dat het plan is om het voor 31 mei weer online te hebben. Dit geld ook voor muziekservice Qriocity.

Tips? Mail ze naar tips@bashers.nl.

4 reacties

Nintendo bevestigt Project CaféOp Tweede Paasdag is de kogel door de kerk: Nintendo heeft officieel bevestigd dat de opvolger van de Wii, codenaam Project Café, in 2012 uitkomt. Op de E3 van dit jaar wordt de console aangekondigd. Volgens de laatste geruchten gaat ‘Project Café’ Nintendo Stream heten en komt hij er uit te zien als een moderne SNES.

Omdat Nintendo deze aankondiging als speciale notitie had meegeleverd in hun fiscaal jaarrapport en hun winstverwachting voor april 2011 tot eind maart 2012 niet heeft bijgesteld, is het aannemelijk dat de Stream pas na april 2012 op de markt komt. Eigenlijk had Nintendo vorig jaar al met deze aankondiging moeten komen, aangezien de Wii pijnlijk aan het doodbloeden is. Desondanks is het nog redelijk vlot, daar Sony en Microsoft stiekem onderling zouden hebben afgesproken niet voor 2014 (heel misschien 2013) met een nieuwe console over de brug komen.

Lees de rest van ‘Nintendo bevestigt Project Café’

4 reacties

Homefront: een overhaaste launch?Homefront ligt sinds deze week in Nederland in de winkels (terwijl hij officieel pas vrijdag uitkomt). Maar de launch gaat gepaard met ernstige problemen op de Xbox 360. Hoewel de multiplayer volgens veel reviewers het sterkste deel van het spel is, zit er een ernstige bug in.

Lees de rest van ‘Homefront: een overhaaste launch?’

15 reacties