Rubriek: Onderzoek

Wie is de Nederlandse gamejournalist?Stijn Roelofs doet voor zijn opleiding onderzoek naar gamejournalisten. Op verzoek van Bashers publiceert hij hier de resultaten van een enquête.

Ze zeggen het zelf: het is de beste baan ter wereld en als er dan toch een puntje van kritiek moet zijn: het mag best wat meer verdienen. De gemiddelde gamejournalist in Nederland is een man, eind 20 met een freelance contract die van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt.

Statistisch gelul

Net voor de E3 heb ik alle gamejournalisten in Nederland proberen te bereiken. Maar wie zijn er eigenlijk ‘gamejournalist’? Is dat ook de puber die Tiger Woods 2010 opgestuurd krijgt met de vraag om binnen een week een stukje van 500 woorden in te leveren? En zijn het ook de mensen die van zichzelf eigenlijk niet vinden dat ze ‘journalist’ zijn? Ja. Voor dit onderzoek wel. In feite heb ik iedereen benaderd die min of meer als vaste (bij)baan heeft om te publiceren over games. Uiteindelijk vulden 34 mensen de enquête geheel in. Geen groot aantal, maar ik vermoed dat ik hiermee zeker de helft heb bereikt van de mensen die voldeden aan het criterium om überhaupt mee te doen.

Lees de rest van ‘Wie is de Nederlandse gamejournalist?’

7 reacties

David Edery over digitale distributiekanalen op gameconsoles: Small games, big market?Eind september vond in Melbourne, Australië, de Digital Distribution Summit 2009 plaats. Een evenement gericht op mensen die actief zijn in de gamesindustrie; een sector die steeds meer geconfronteerd wordt met het fenomeen digitale distributie. Vooral kleinere, onafhankelijke gameontwikkelaars zouden enorm kunnen profiteren van digitale distributiekanalen zoals Wiiware, XBLA, PSN en Steam. Op deze groep was het evenement dan ook voornamelijk gericht. De tagline van het evenement ‘Small games, big market’ benadrukte dit nog eens. De bijeenkomst wekte mijn interesse, gezien mijn aanstelling bij een kleine videogameontwikkelaar en mijn afstudeeronderwerp (de implicaties van digitale distributie in de videogamesindustrie). Wat heeft de toekomst voor ons in petto wat betreft digitale verspreiding van games?

Lees de rest van ‘David Edery over digitale distributiekanalen op gameconsoles: Small games, big market?’

Reageer

Negen miljoen gamers, die laat je in hun waarde: het gameonderzoek van Newzoo en TNS NIPONewzoo oz

Nog niet zo lang geleden werden games vooral gezien als speelgoed voor puisterige puberjongens en nerds. Inmiddels is de wereld veranderd: iedereen speelt op zijn tijd een spelletje. Recent onderzoek van Newzoo en TNS NIPO toont dat ruim 9 miljoen Nederlanders wel eens een game spelen. Games blijken een breed geaccepteerd medium te zijn; dit stelt de industrie echter ook voor uitdagingen.

Lees de rest van ‘Negen miljoen gamers, die laat je in hun waarde: het gameonderzoek van Newzoo en TNS NIPO’

6 reacties