Rubriek: Reportage

It’s Art in the Game, maar zien we het ook?Deze donderdag is er in Museum Hilversum het mini-symposium It’s Design in the Game. De focus ligt op kunst en games, en het symposium hangt samen met de al enige tijd lopende expositie It’s Art in the Game in hetzelfde museum. De getoonde werken gaan verder op het pad dat Submarine Channel afgelopen jaar insloeg met haar eerste expositie in het Stedelijk Museum. Ik ging net als toen kijken om een nieuwe blik te werpen op games en de schone kunsten.

Lees de rest van ‘It’s Art in the Game, maar zien we het ook?’

2 reacties

Gamen in het Oostblok: Wachten op Diablo III in SkopjeHalsreikend werd er naar uitgekeken door miljoenen fans over de hele wereld; Diablo III was eindelijk daar! Blizzard organiseerde zelf launch events in elf verschillende wereldsteden, waaronder Parijs en Berlijn. Maar daar bleef het natuurlijk niet bij; talloze winkels gingen ook elders in Europa om middernacht open, om zo de horde Diablo-fans van hun langverwachte game te voorzien. Een van die feestelijke bijeenkomsten vond plaats in Skopje, de grijze hoofdstad van Macedonië, waar gamen voor velen de uitweg vormt in een verder kleurloos bestaan. Een verslag van een buitenstaander.

Lees de rest van ‘Gamen in het Oostblok: Wachten op Diablo III in Skopje’

8 reacties

Cultureel en kindvriendelijk gamen onder kermislichtHet Tweetakt-festivalterrein. Foto door Adriaan Wormgoor

Wie nu langs de Neude loopt kan het niet ontgaan, theaterfestival Tweetakt is afgelopen vrijdag weer begonnen. Nu hoor ik jullie denken: wat heeft dat met mij te maken? Nou, naast dat je je jonge broertje, zusje, neefje, nichtje of het innerlijke kind in jezelf mee kan nemen naar een gave jeugdtheatervoorstelling, kun je er gamen.

Lees de rest van ‘Cultureel en kindvriendelijk gamen onder kermislicht’

Reageer

HKU Showcase + vanavond Control GamelabAan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) was er donderdag 19 januari een ‘showcase’ van de Creative Design Studios van de faculteit Kunst, Media & Technologie. Wat dat inhoudt? Dat gemixte teams van studenten in media, muziek, game- en interactieontwerp laten zien wat ze in een klein half jaar gemaakt hebben voor verschillende opdrachtgevers. Een mooi moment om te kijken wat Nederlands toekomstige game-ontwerpers in huis hebben. Dus heb ik er de opmerkelijkste projecten uit gepikt en de ontwerpers bestookt met vragen.

Lees de rest van ‘HKU Showcase + vanavond Control Gamelab’

1 reactie

Mijn Global Game Jam 2012-postmortem: The Making of AFTERDit jaar was mijn tweede keer Global Game Jam. Ik weet nog goed dat ik het vorig jaar doodeng vond: een vreemd gebouw, allemaal vreemde mensen, ikzelf die niet meer kon dan een beetje 3D-modelleren en wat verzinnen. En je dan nog houden aan een vast thema ook. Ik scheet in mijn broek, maar uiteindelijk vond ik toen een fantastisch team en hebben we een leuke game neergezet. Dit jaar was het anders. De HKU is inmiddels mijn wekelijkse verblijfplaats voor de ochtend en middag geworden, er waren meer bekende gezichten en ik ben na vorig jaar ook bekend met hoe de Global Game Jam in z’n werk gaat.

Lees de rest van ‘Mijn Global Game Jam 2012-postmortem: The Making of AFTER’

2 reacties

Mijn Global Game Jam 2012-postmortem: The Making of Nakatomi RiderIk zie een wolkenkrabber voor me, oneindig hoog. Twee stoere mannen werken zich een weg omhoog door liftschachten, ventilatiebuizen en trappenhuizen. Onderweg werken ze elkaar tegen, maar moeten ze elkaar ook helpen. En het beste van alles: ze kunnen gaten in muren slaan om verder te komen.

De vierde editie van de Global Game Jam is net begonnen. Meer dan 11.000 personen doen mee, op 246 locaties in 48 landen. In teams van ongeveer 5 man krijgen ze 48 uur de tijd om een spel te verzinnen, ontwerpen en programmeren rond een bepaald thema, dat pas op vrijdagavond wordt bekendgemaakt, vlak voordat de jam begint.

Lees de rest van ‘Mijn Global Game Jam 2012-postmortem: The Making of Nakatomi Rider’

Reageer

Global Game Jam 2012: Dag 3De Global Game Jam sloopt je. Een dag zonder slaap is nog te doen, maar twee dagen lang minder dan vier uur slapen breekt je op. Fouten worden minder snel opgemerkt, woordgrappen dringen minder snel door. De laatste dag is daarom ook een zware voor de deelnemers.

Lees de rest van ‘Global Game Jam 2012: Dag 3’

9 reacties

Thai Game Jam 2012: FIRST!Waar is Vlad?

Terwijl mijn vrolijke mede-Bashers in het Westen met de laatste loodjes bezig zijn, schrijf ik dit temidden van de inpakkende mensen, hier op de Thai Game Jam 2012 op de Rangsit University-campus in Thailand. Met 180 deelnemers is het de op vijf na grootste locatie dit jaar. Na drie keer de Global Game Jam in Nederland meegemaakt te hebben, was dit weer eens iets helemaal anders. Een welkome afwisseling dus, met vele verrassingen.

Lees de rest van ‘Thai Game Jam 2012: FIRST!’

4 reacties

Global Game Jam 2012: Dag 2De tweede dag van de Global Game Jam 2012 is aangebroken. De nacht gaat rustig voorbij. Veel teams hebben een paar uur slaap gepakt, maar er zijn er ook die het helemaal zonder doen. Vandaag worden er prototypes gemaakt en getest. Hoe ver de teams zijn, verschilt: een team heeft vooral veel sprites maar nog geen speelbaar prototype, een ander team heeft juist de gameplay uitgewerkt, maar de graphics ontbreken: ze moeten het voorlopig doen met blokjes die iets representeren.

Lees de rest van ‘Global Game Jam 2012: Dag 2’

Reageer

Global Game Jam 2012: Dag 1De Global Game Jam 2012 is begonnen! In 48 uur maken teams in landen over de hele wereld een game. Net als andere jaren wordt de Jam ingeleid met een keynote-video die de deelnemers van tips voorziet, maar vooral enthousiast maakt. Onder andere Will Wright, Brenda Garno Brathwaite en John Romero zijn aan het woord.

Lees de rest van ‘Global Game Jam 2012: Dag 1’

1 reactie

Dutch Game Awards – laat livebloggenIk ben hier al de hele dag, op Game in the City in Amersoort. Vanaf negen uur in de ochtend. Het is nu negen uur in de avond. Alle Nederlandse ontwikkelaars zitten aan ronde tafels. Straks worden de Dutch Game Awards uitgereikt, iets waar ik nog nooit bij ben geweest. Voor hen niets nieuws. Ik probeer mijn vreugde en dankbaarheid weg te stoppen.

Lees de rest van ‘Dutch Game Awards – laat livebloggen’

4 reacties

The games business making money, or the money business making games: mijn bezoek aan Game in the City 2011Het begon allemaal met een slide van een vrouw geflankeerd door een ridder en tovenaar. De ridder in zware bepantsering, de tovenaar in gewaden, en de vrouw getooid in een bikini. Peter Warman had meteen de toon gezet met zijn presentatie. Schaamteloos vertelde hij hoe zwaar zijn werk was, door foto’s te laten zien van de boothbabes van al die conferenties waar hij naar toe gaat. Vervolgens vertelt hij zonder blikken of blozen hoe zijn dochter de hele dag gamet: ‘s ochtends in bed met een Playstation Portable, later in de dag met haar broertje achter de Playstation 3. Ik merk een bepaalde trots wanneer hij vertelt dat zijn vrouw nu ook van spelletjes geniet op de iPad.

Lees de rest van ‘The games business making money, or the money business making games: mijn bezoek aan Game in the City 2011’

10 reacties

De nieuwe punkhelden maken games: in het voetspoor van VlambeerVandaag bestaat Super Crate Box-maker Vlambeer 1 jaar. Om dat te vieren posten we de lange reportage die Niels ’t Hooft schreef nadat hij de oprichters eerder dit jaar een week lang volgde in San Francisco. Het stuk is niet eerder gepubliceerd.

Er komen twee robots op me af. Jongens in robotpakken. Ze maken trage, gearticuleerde bewegingen. Als een van hen dichtbij genoeg is, zie ik dat zijn pak bestaat uit kartonnen dozen, plastic bekertjes en bierdoppen. Ze worden mooi uitgelicht door kleurige discolampen.

Het is begin maart. Ik bevind me in een loods in het Mission District, San Francisco. Te ver van het centrale Union Square om te lopen, ik heb een taxi moeten nemen om hier te komen.

Op de muur worden kleurrijke, blokkerige games geprojecteerd. Achter de robotjongens: wilde bewegingen van mensen met gekleurde keppeltjes op het hoofd en witte afstandsbedieningen in de hand. Er is gratis bier en sterkedrank. De muziek staat hard. Her en der wordt gedanst.

Lees de rest van ‘De nieuwe punkhelden maken games: in het voetspoor van Vlambeer’

7 reacties

13 bijzondere games van Indigo 2011Delen van dit artikel verschenen afgelopen vrijdag in nrc.next. Met extra bijdrages van Eline Muijres en Jesse Zuurmond.


Foto door Zuraida Buter. Meer foto’s op Flickr.

Afgelopen weekend vond de tweede editie van Indigo plaats in de Dutch Game Garden, te Utrecht. Net als vorig jaar konden er weer veel opvallende, kleine producties van onafhankelijke Nederlandse makers geprobeerd worden. In totaal een kleine 30 titels, waar onder veel studentengames. Wij waren erbij tonen een greep uit het assortiment. Zodat je weet wat je gemist hebt.

Lees de rest van ‘13 bijzondere games van Indigo 2011’

8 reacties

Boze vogels worden stinkend rijk: de ontwikkelaar over het megasucces van Angry BirdsDit artikel is eerder verschenen in Nieuwe Revu.

Het was in 2010 dé grote hit voor mobiele telefoons. Inmiddels is Angry Birds meer dan 100 miljoen keer gedownload en is er 42 miljoen dollar extra in geïnvesteerd. En dat is nog maar het begin. Ontwikkelaar Peter Vesterbacka: “Het moet uiteindelijk een multimiljardenhandel worden.”

Lees de rest van ‘Boze vogels worden stinkend rijk: de ontwikkelaar over het megasucces van Angry Birds’

4 reacties

Testing Killzone: hoe usertesting de nieuwste van Guerrilla beter maakteDit artikel verscheen eerder in beknopte vorm in Bright.

Precies twee jaar geleden kwam Killzone 2 uit. De kroon op jaren doorbikkelen bij de grootste gamestudio van het land, Guerrilla Games. Vier jaar eerder was de sciencefictiongame onthuld met een spectaculaire computer-geanimeerde trailer - zo mooi dat het onwaarschijnlijk leek dat de uiteindelijke game ook maar in de buurt zou komen. Maar het eindresultaat mocht er wezen. Recensenten gaven gemiddeld een 9,1 (volgens Metacritic.com) en de game verkocht meer dan 2,5 miljoen stuks.

Maar toen kwamen de cijfertjes binnen, die lieten zien tot waar gamers speelden. De statistieken waren grillig. Gedurende de eerste helft van het spel haakte een grote groep af. “Mogelijk omdat dit zich helemaal in een stad afspeelde, met weinig variatie,” zegt game director Mathijs de Jonge. “Zodra er meer afwisseling in de setting kwam, bleven mensen hangen. Misschien ook omdat ze toen toch al zo lang hadden gespeeld.”

Vervolgens de echte shocker: van alle spelers die bijna tot het einde kwamen, zag maar een klein deel de aftiteling. “Onze game bleek een enorme difficulty spike te hebben.”

Lees de rest van ‘Testing Killzone: hoe usertesting de nieuwste van Guerrilla beter maakte’

6 reacties

Gamestormen op de Dag van de Ambtenaar 2.0Woensdag 16 februari was de Dag van de Ambtenaar 2.0. Een dag die draaide om de overheid meer 2.0 te maken: open, sociaal en de mens als centraal punt. In het Meeting Plaza in Maarssen kwamen allerlei ambtenaren bijeen om te praten en te leren over nieuwe mogelijkheden. SETUP organiseerde op deze dag de Gamestorm om ambtenaren in contact te brengen met games en spelconcepten. De naam van Gamestorm verklapt de inhoud al een beetje: tijdens deze workshop gingen gameontwikkelaars (vooral HKU-studenten) en ambtenaren samen brainstormen over probleemoplossende gameconcepten.

Lees de rest van ‘Gamestormen op de Dag van de Ambtenaar 2.0’

3 reacties

Mijn Global Game Jam 2011-postmortem: The Making of Boom Boom BunniesDit artikel verscheen eerder in beknopte vorm in NRC Handelsblad.

Wat kan allemaal uitsterven? We mijmeren erover bij het eten op vrijdagavond: patat met kipschnitzels. “Taal”, zegt iemand, “we kunnen een strategisch spel maken waarin je Esperanto over de wereld moet verspreiden, met als doel alle andere talen uit te roeien.”

Zojuist hebben we de instructies gekregen voor de derde editie van de Global Game Jam. Gedurende één weekend worden er games gemaakt – dit jaar op maar liefst 170 locaties, in 44 landen. 6500 deelnemers zullen de komende 48 uur bijna 1500 spellen voortbrengen. Allemaal hebben ze het verplichte thema extinction: uitsterving.

Lees de rest van ‘Mijn Global Game Jam 2011-postmortem: The Making of Boom Boom Bunnies’

3 reacties

Mijn Global Game Jam 2011-postmortem: The Making of The LoadEen game maken is een interessante bezigheid. Het is geen lineair geheel zoals het maken van een film, waarin het uiteindelijke product maar één kant op gaat door middel van beeld en geluid, en het is ook geen computerprogramma waarin de nadruk ligt op functionaliteit. Bij een game ligt de functionaliteit - ook wel gameplay genoemd -  natuurlijk wel voorop maar zonder beeld en geluid ben je ook nergens. Games zijn, wat mij betreft, de meest complete vorm van creatie: het bevat namelijk alles; beeld, geluid en functionaliteit. Gek genoeg vind ik dit ook makkelijker te overzien dan het maken van een film. Het hele creatieproces van een spel vind ik leuk, en tegelijkertijd fascinerend. Net zoals mijn Global Game Jam-weekend dat eigenlijk was.

Lees de rest van ‘Mijn Global Game Jam 2011-postmortem: The Making of The Load’

5 reacties

Global Game Jam 2011: dag 3Eline sloot zichzelf 48 uur op met 142 gamemakers en bracht verslag uit. Lees ook haar reportages over dag 1 en dag 2.

Dag 3 van de Global Game Jam. Als ik dit weekend iets geleerd heb, dan is het wel dat een game nooit af is. Elk team is nog aan het werk en waar het bij de een stressen is om iets speelbaars af te leveren, is de ander bezig met kleinere aanpassingen. “Eigenlijk zijn we al klaar, maar we zijn nog wat dingen aan het verbeteren”, is een veelgehoorde reactie wanneer ik vraag hoe het gaat. Bij een team gaat niet alles volgens plan. Ze hebben zich allemaal verslapen en worden vier uur later wakker dan de bedoeling is. Er moeten nu belangrijke keuzes worden gemaakt.

Lees de rest van ‘Global Game Jam 2011: dag 3’

4 reacties