Rubriek: Speelhal

Sander van der Vegte zet vijf gratis creatieve games op een rijtje. Allemaal nieuw, vaak heel indie.

De 10 beste gratis games van het afgelopen jaarElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje. Dit zijn Sanders 10 hoogtepunten van het afgelopen jaar.

10. Ivory Springs

Het is nog een beetje buggy wat resolutie-instellingen betreft, het is nog niet af en het is in slechts een halfuur uit te spelen. Toch vind ik Ivory Springs deze tiende plek waard. Klassieke platformgames die visueel zo aantrekkelijk zijn als deze zie je steeds vaker, en dat is goed nieuws. De besturing is soepel en de actie heerlijk. Perfect materiaal voor tijdens je lunch. Nu maar hopen dat ze de makers zo gek kunnen krijgen om er een volwaardige consolegame van te maken.

Lees de rest van ‘De 10 beste gratis games van het afgelopen jaar’

5 reacties

Deprimerende gedachtes in Every Day the Same Dream en nog 4 gratis gamesElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Every Day the Same Dream

Velen van ons verafschuwen een monotoon bestaan. Elke dag hetzelfde, elke dag herbeleven als ware het Groundhog Day. In Every Day the Same Dream speel je een persoon die dagelijks hetzelfde meemaakt. Helaas zit het vol bekende elementen, maar het is dan ook bedoeld om je aan het denken te zetten. Een interessante poging om een bepaalde gedachte over te brengen, hoewel het misschien meer een interactief verhaal is dan een echt spel. Verwacht geen diepgaande gameplay.

Speel Every Day the Same Dream (browser)

Alsof dat nog niet genoeg is, heb ik nog 4 gratis games voor je in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Deprimerende gedachtes in Every Day the Same Dream en nog 4 gratis games’

4 reacties

Fonkelende sterren in Starlight en nog 4 gratis gamesElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Starlight

Het hoogtepunt van casual games is bereikt, en wel door Starlight. Er zit nauwelijks uitdaging in, je muis bewegen is het enige wat je moet doen, je verliest al je tijd erdoor en je houdt er een goed gevoel aan over. Een bijzondere prestatie. Met het bewegen van je muis gaan de sterren in de hemel roteren. Als alle sterren op de juiste plek staan vormen ze een afbeelding, en dat is nou precies waar je naar op zoek bent. Keer op keer. Op keer.

Speel Starlight (browser)

Alsof dat nog niet genoeg is, heb ik nog 4 gratis games voor je in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Fonkelende sterren in Starlight en nog 4 gratis games’

1 reactie

Oneindige kapiteins in Captain Forever en nog 4 gratis gamesElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Captain Forever

Het is lang geleden dat ik een browsergame speelde die even verslavend was als The Space Game. Captain Forever is misschien zelfs nóg leuker. Je kleine scheepje heeft de mogelijkheid om restanten van kapotgeschoten vijanden te gebruiken voor uitbreiding. Als je handig omgaat met aandrijving en geschut, kun je binnen de kortste keren een enorm ruimtevaartuig bouwen waarmee je alles en iedereen aankan. De besturing kan soms wat frustrerend zijn, maar dat is meteen ook alle kritiek. Dit filmpje laat in versneld tempo zien wat je allemaal kan meemaken. Overigens, de game is gratis omdat de opvolger net is uitgegeven. Vind je het spel leuk en heb je een slordige 15 euro over? Koop dan Captain Successor.

Speel Captain Forever (browser)

Alsof dat nog niet genoeg is, heb ik nog 4 gratis games voor je in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Oneindige kapiteins in Captain Forever en nog 4 gratis games’

1 reactie

Zomerse dromen in Drifting Afternoon en nog 4 gratis gamesElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Drifting Afternoon

Het is niet de eerste keer dat ik een spel beschrijf van de talentvolle Orisinal. Drifting Afternoon heeft dezelfde zomerse, dromerige stijl als al zijn andere games. Een oranje kat rent door het hoge gras en springt graag op de ballonnen die langzaam voorbij drijven. Het is haast onmogelijk om het nog dromeriger te krijgen! Spring op zoveel mogelijk ballonnen, sla er één over voor een bonus en vereeuwig jezelf in de high-scorelijst.

Speel Drifting Afternoon (browser)

Alsof dat nog niet genoeg is, heb ik nog 4 gratis games voor je in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Zomerse dromen in Drifting Afternoon en nog 4 gratis games’

1 reactie

Hacking-game Exoriare en nog 4 gratis gamesElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Exoriare

Laat ik duidelijk zijn door te beginnen met een waarschuwing. Exoriare is niet bepaald een spel wat je even snel doorspeelt. Het vergt zelfs flink wat informatie vóór je eraan begint. Althans, als je er optimaal van wilt genieten. Deze vreemde mix van text adventure en hacking spionage wordt ondersteund door een prachtig digitaal stripboek. Zeker de moeite waard om te bekijken, ook al speel je het spel zelf niet. Een aantal ontwikkelaars van Smoking Gun Interactive hebben aan Exoriare meegewerkt, wat aangeeft dat dit niet zomaar een game is.

Speel Exoriare (browser)

Alsof dat nog niet genoeg is, heb ik nog 4 gratis games voor je in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Hacking-game Exoriare en nog 4 gratis games’

Reageer

Biggengame ButaVX en nog 4 gratis gamesElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

ButaVX: Justice Fighter

Voel je die titel? Mijn testosteron begint gelijk te borrelen als ik Justice Fighter hoor. Actie, ontploffingen en stukgetrokken vlees verwacht ik! Helaas gaat het hier om een kinderlijk ogende RPG die er, ondanks dat het zwart-wit is, verdomd schattig uitziet. Het verhaal gaat over een biggetje dat zijn bal verliest. Een zeer pijnlijke ervaring waarbij je alles op alles moet zetten om dit weer recht te breien.

Speel ButaVX: Justice Fighter (Windows)

Alsof dat nog niet genoeg is, heb ik nog 4 gratis games voor je in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Biggengame ButaVX en nog 4 gratis games’

2 reacties

Springverengame SpringyTurret en nog 4 gratis gamesElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

SpringyTurret

Spellenverzamelwebsite Muse Games heeft tienduizend dollar over voor een leuk werkend prototype. Een mooie methode om goedkoop je website te vullen, maar het levert ook iets goeds op! Namelijk: de prototypes. Deze week bestaat de lijst uit de vijf leukste inzendingen. Te beginnen met: SpringyTurret.

Springende en klevende robotten die vaker mis dan raak schieten zijn niet de beste keus als je de aanval wilt openen. Toch zul je het ermee moeten doen. Trek aan hun haar in de richting waar je ze op wilt laten springen, en ze wiebelen zo de goede kant op. Omdat deze vorm van besturing nogal ongebruikelijk is, is het wel even wennen…

Speel SpringyTurret (browser)

Alsof dat nog niet genoeg is, heb ik nog 4 gratis games voor je in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Springverengame SpringyTurret en nog 4 gratis games’

Reageer

On-rails shooter Graveyard Shift en nog 4 gratis gamesElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Graveyard Shift

Om de edele on-rails shooter nieuw leven in te blazen, heeft Nitrome een 2D-variant gemaakt genaamd Graveyard Shift. Echt origineel is het niet te noemen, maar dat is in dit genre niet geheel onverwacht. In een duister gebied van ondoden en gemuteerde planten rolt de camera van links naar rechts met een snelheid die te vergelijken is met flanerende amigos op een drukke boulevard. Schiet alles wat beweegt kapot, zet een ijzeren schermpje op tegen tegemoetkomende snotballen. Dat is het wel zo’n beetje.

Speel Graveyard Shift (Browser)

Alsof dat nog niet genoeg is, heb ik nog 4 gratis games voor je in de aanbieding.

Lees de rest van ‘On-rails shooter Graveyard Shift en nog 4 gratis games’

Reageer

Postbodeplatformer Finwick en nog 4 gratis gamesElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Finwick

finwick

Geen idee wat er zo aantrekkelijk aan is, maar de hoofdrolspeler in Finwick wil dolgraag postbezorger worden in een levensgevaarlijke omgeving. Het levert wel een prettig ogend spel op en het bestuurt ook nog eens goed. Het is je conventionele 2D-platformgame met bewegende platformen en stekels die je niet mag aanraken. Je kent het inmiddels wel. Wat maakt dit spel dan leuk, hoor ik je vragen? Nou, precies het feit dat het een conventionele 2D-platformgame is.

Speel Finwick (browser)

Alsof dat nog niet genoeg is, heb ik nog 4 gratis games voor je in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Postbodeplatformer Finwick en nog 4 gratis games’

Reageer

Sanders Speelhal: nog een sloopeditieElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Knight of the Living Dead →

Zombies en twin stick shooters, het blijkt een onuitputtelijke combinatie. In Knight of the Living Dead mag je het weer opnemen tegen ontelbaar veel levende doden, ditmaal meer dan ooit tevoren. Met slechts een zwaard en wat kundig voetenwerk kun je op zeer effectieve manier de massa afslachten. Het klinkt niet echt bijzonder, maar als je het filmpje bekijkt, snap je waarom dit spel extra aandacht verdient.

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog vier leuke spellen in de aanbieding. (En als je benieuwd bent naar de eerste sloopeditie, die stond in januari online.)

Lees de rest van ‘Sanders Speelhal: nog een sloopeditie’

1 reactie

Sanders Speelhal: flixeleditieElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Station 38 →

De Flash-engine Flixel begint in populariteit te groeien. Het biedt een uitstekend platform om toffe 2D-retrogames te bouwen. Station 38 is daar een mooi voorbeeld van. Je bestuurt een robot met gelimiteerde springkracht. Om hem in beweging te krijgen, teken je een lijn in de richting waarin je de robot wilt laten springen. Dit werkt ook als de robot nog bezig is met vallen (of vliegen). Een zachte landing heeft de voorkeur uiteraard, dus wees niet te direct.

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog vier leuke spellen in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Sanders Speelhal: flixeleditie’

Reageer

Sanders Speelhal: Dada-editieElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

August Wind →

Kunstzinnige flierefluiter Jeremy Spillmann is aan het afstuderen aan de Zürich School of the Arts en heeft August Wind als eindproject gemaakt. In zijn eigen woorden is het een free roaming shooter. “Een shmup waarin je zelf kan kiezen hoe je je kostbare tijd invult,” legt hij uit. Dat dit automatisch uitpakt als een topdown dogfightvliegspel is geen verrassing, maar het is desondanks een leuke insteek. Gelukkig is dit niet het beste onderdeel van deze game. Vooral de visuele stijl is een feest om naar te kijken. Ik kan het beschrijven, maar van dit filmpje word je veel sneller veel wijzer.

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog vier leuke spellen in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Sanders Speelhal: Dada-editie’

Reageer

Sanders Speelhal: een lange zomerlijstElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Tasty Static →

Twaalf games? Twaalf games! Gratis en voor niks, waarvan de meeste in de browser te spelen zijn. Ondanks de zomer zitten kleine ontwikkelaars niet stil, dus laat ik het beste van de afgelopen maand eens in een lange lijst douwen. Te beginnen met een remake van een vergeten klassieker.

Wie Skyroads heeft gespeeld, herkent Tasty Static direct. Vlieg over een abstract veld vol gaten en spring met hoge snelheid van plankje naar plankje. Zolang je er niet vanafvalt ben je veilig, maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog elf leuke spellen in de aanbieding. Elf!

Lees de rest van ‘Sanders Speelhal: een lange zomerlijst’

Reageer

Sanders Speelhal: Vanguard PrincessOndanks de zomerstop kon ik het toch niet laten om een verkapte versie van de speelhal te schrijven. Zoals Roland het allersaaiste spel beschreef, is dit wellicht het allerbeste spel. Ooit. In het land van de onafhankelijke ontwikkelaars dan.

Vanguard Princess is een 2D fighting game. Hij is gratis, maar kan toch met de grote jongens meedoen. Dit heeft alles te maken met de man achter het spel, Sugeno Tomoaki. Geen bekende naam, maar als je weet dat hij voorheen bij Capcom aan Mega Man en bij Sammy aan The King of Fighters heeft gewerkt, snap je direct waar de kwaliteit in Vanguard Princess vandaan komt.

Lees de rest van ‘Sanders Speelhal: Vanguard Princess’

3 reacties

Sanders Speelhal: knip-, kopieer- en plakeditieElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

CutCopyPasteGnome →

Laten we maar gelijk beginnen met een groot nadeel: dit spel werkt niet op een Mac. CutCopyPasteGnome maakt gebruik van de rechtermuisknop en kennelijk werkt dat in flash op een Apple iets anders. Voor wie het wel aan de praat krijgt is het een kwestie van de personages en de omgeving kopiëren en plakken. Manipuleer dit op een dusdanige manier dat de gnoompjes de uitgang vinden. Hoe moeten we dit categoriseren, een sandboxpuzzelgame?

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog vier leuke spellen in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Sanders Speelhal: knip-, kopieer- en plakeditie’

Reageer

Sanders Speelhal: deel-twee-editieElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Double Edged →

Niet deel twee, maar wel dubbel. Snap je? Los van de slechte grappen is Double Edged wel degelijk een spel waar een tweede deel van gaat kopen, puur gebaseerd op de kwaliteit dan hè. Je kan zelfs met twee spelers spelen. Een hack-‘n’-slash-game met ridders, zwaarden en bijlen. Origineel is het niet, maar wel erg vermakelijk.

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog vier leuke spellen in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Sanders Speelhal: deel-twee-editie’

Reageer

Sanders Speelhal: wat doe je hier nog-editieElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Somnia →

Zit ik potverdrie op de dag dat Rocket Riot uitkomt nog het Speelhal-artikel eruit te haasten. Maar genoeg zelfbevlekking. Ik heb een lijst kutgames bij elkaar verzameld, zodat je binnen vijf minuten achter je Xbox zit. Het enige wat écht de moeite waard is, is Somnia. Het is zelfs zo bijzonder dat ik niks verklap, behalve dat het om een first-person game gaat waarin schaduw een belangrijke rol speelt. En dat zodra je ‘het’ begrijpt je van je stoel zal glijden van verbazing.

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog vier leuke spellen in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Sanders Speelhal: wat doe je hier nog-editie’

Reageer

Sanders Speelhal: geenstroomeditieElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Little Wheel →

Het lekker deuntje is een goede start voor Little Wheel. Dit adventure laat je in de huid kruipen van een robot die is uitgezet. Niet een erg boeiend personage zul je misschien denken, maar je wordt al snel weer tot leven gewekt door de enige robot in de wijde omtrek die nog aan staat. Het blijkt dat de hele stad zonder stroom zit, tijd om daar verandering in te brengen. Het spel is net aan de korte kant, maar daarom zeker niet minder leuk. Door de sfeer en stijl verdient het een dikke pluim en een sticker.

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog vier leuke spellen in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Sanders Speelhal: geenstroomeditie’

1 reactie

Sanders Speelhal: oud maar leuk-editieElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

GeneRally →

Een gouwe ouwe die ik nog maar net heb ontdekt. De laatste update mag dan vijf en een half jaar geleden zijn uitgebracht, GeneRally doet nog steeds mee als het gaat om uitgeklede racegames. Of moet ik partyrally zeggen? Je kunt namelijk met tot zes mensen achter de computer zitten voor flink wat plezier. Op een korte racebaan moet je logischerwijs als eerste over de streep komen. Je leert de bochten snel, kan er lekker doorheen slippen en met een beetje geluk ram je de tegenstander zo van de baan.

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog vier leuke spellen in de aanbieding.

Lees de rest van ‘Sanders Speelhal: oud maar leuk-editie’

Reageer