SamenGezond: Menzis & GamificationEn toen kwam zorgverzekeraar Menzis met haar SamenGezond spaarprogramma op de proppen. Het eerste wat ik dacht: Hè hè, eindelijk! Ik heb de Foodzy-app waarmee ik kan bijhouden wat ik eet, hoe ik gezonder kan eten en of ik dat beter doe dan mijn vrienden. Sporten zonder apps, daar ben ik mee gestopt, het voelt als tijdverspilling. Als ik ren zet ik de Zombies, Run!-app aan en verzamel ik punten om mijn virtuele dorp te beschermen tegen, jawel, hordes zombies.

Al deze speelse apps hebben als doel het sturen van gedrag door daar al dan niet virtuele beloningen of straffen tegenover te stellen. Het is een thematiek die game-ontwikkelaars nimmer loslaat. Want als je gedrag stuurt, wat is dan goed gedrag? Hoe koppel je dat terug? En hoe ver laat je gamers gaan voor een beloning? Met het implementeren van spelelementen in de fysieke wereld, wat we gamification noemen, worden deze vragen nog urgenter.

Menzis geeft een hele eigen draai aan deze discussie en probeert klanten aan zich te binden door hen bewust te belonen voor het hebben van een ‘gezond leven’. Wat is dan gezond leven? Nou, je krijgt punten als je aangeeft dat je mantelzorger bent. Of orgaan- of bloeddonor. Of wanneer je een beweegprogramma volgt.

Voor mij mag SamenGezond nog wel wat verder gaan. Nu is het ontworpen als een singleplayergame, heel erg ‘samen’ is het niet. Wat zou het mooi zijn om met of tegen anderen opdrachten te kunnen uitvoeren om gezonder te leven. Bijvoorbeeld als gezin, voetbalteam, of een groep collega’s.

Het mag duidelijk zijn, ik werd meteen enthousiast van het plan van Menzis. Overal verzamel ik punten, maar ik kan ze nergens inwisselen. En toegegeven, door al dat rennen ben ik kerngezond.

Blijkbaar deelt niet iedereen mijn aangeboren behoefte aan (virtuele) beloningen, want op de opiniepagina van deze krant werd SamenGezond afgeschoten. Want wat kan je dan met al die SamenGezondpunten? Je kan ze inwisselen bij de online webshop voor korting op een weegschaal of op een abonnement voor nieuwe tandenborstels. Of je kan je punten inzetten voor een donatie aan een goed doel, zoals KWF Kankerbestrijding. Wat een stel onethische boeven bij Menzis.

Next Level staat wekelijks in nrc.next.

3 reacties

 1. Rick · 24-9-2012 · 14.01 uur

  Ik dacht inderdaad ook dat je korting kon verdienen op je zorgpremie/eigen risico. Dat zou het pas echt interessant maken.

 2. Gunstar · 24-9-2012 · 23.00 uur

  “En toegegeven, door al dat rennen ben ik kerngezond.”

  Grapje, neem ik aan?

  Anyway, in de huidige vorm kan dit weinig kwaad, maar als dit gebruikt gaat worden om mensen te straffen voor hun levensstijl dmv hogere premie/eigen risico ben ik er op tegen.

 3. Rick · 25-9-2012 · 9.08 uur

  Ik vind dat mensen die moedwillig hun gezondheid achteruit helpen daar best extra voor mogen betalen. Als ik gevaarlijke dingen ga doen op vakantie moet ik ook meer premie betalen, omdat de kans dat me iets overkomt groter is. Als je allerlei teringzooi naar binnen werkt en alleen maar zit te vegeteren op de bank is de kans dat je iets overkomt ook groter, dus daar mag best een hogere premie tegenover staan.

  Probleem is alleen dat het wat lastig bepalen/meten/controleren is wie er gezond of ongezond leeft.

  Hoewel… mensen met een ongezonde levensstijl gaan over het algemeen eerder dood, dus zijn ze netto gezien misschien wel een mindere last vor de samenleving dan mensen die tot hun 100ste doorleven :P

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>