Sanders Speelhal: Dada-editieElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

August Wind →

Kunstzinnige flierefluiter Jeremy Spillmann is aan het afstuderen aan de Zürich School of the Arts en heeft August Wind als eindproject gemaakt. In zijn eigen woorden is het een free roaming shooter. “Een shmup waarin je zelf kan kiezen hoe je je kostbare tijd invult,” legt hij uit. Dat dit automatisch uitpakt als een topdown dogfightvliegspel is geen verrassing, maar het is desondanks een leuke insteek. Gelukkig is dit niet het beste onderdeel van deze game. Vooral de visuele stijl is een feest om naar te kijken. Ik kan het beschrijven, maar van dit filmpje word je veel sneller veel wijzer.

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog vier leuke spellen in de aanbieding.

Vox Populi, Vox Dei →

Waar de titel op slaat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat Vox Populi, Vox Dei een aardig gewelddadig spel is. Deze platformgame plaatst je in de huid van een persoon die zijn vriendin wil redden. Kennelijk zijn er nog een aantal onuitgesproken kwellingen, gezien de agressieve aard van het beestje. Met een simpele knoppencombinatie ga je de vijand te lijf om hem vervolgens net iets te lang aan stukken te krabben. Bloederig en eigenlijk een beetje vreemd. Het verdere platformelement is wel goed uitgewerkt overigens.

Time Donkey →

De heren van Blurst brengen ons alweer hun negende spel. Ditmaal heeft een ezel de hoofdrol, die eerlijkheidshalve net niet lekker bestuurd. Het idee achter Time Donkey is wel interessant. Een niet al te grote afgesloten omgeving is gevuld met taco’s. Precies wat de ezel graag eet. Het probleem is echter dat al die taco’s verzamelen een tijdje duurt en dat je niet overal bijkomt. De tikkende klok in beeld zorgt echter voor uitkomst. Iedere 30 seconden word je weer terug bij de start gezet. Doordat je steeds dezelfde halve minuut beleeft, zie je ook je oude pogingen rondlopen. Maak hier gebruik van door voor het muurtje te gaan staan waar je net niet opkomt. Zo kun je met je tijdkloon op je eigen rug springen om zo die hooggelegen taco te eten. Het is niet moeilijk, wel tijdrovend.

Skipmore →

Het is niet gebruikelijk om de naam van de site te noemen, in plaats van de titel van het spel, maar dit is een geval apart. Drie kleine en vooral leuke games worden tegelijkertijd aangeboden. In Tower Climber (hierboven afgebeeld) moet je zo lang mogelijk omhoog klimmen. Labyrinth Hero laat je in kleine doolhofjes zoeken naar schatkisten en trappen. En in de laatste, Synopsis Quest (vind ik zelf een leuk gevonden titel), moet je allerlei kleine taken volbrengen die gebaseerd zijn op bekende onderdelen in rollenspellen.

78641 - A Targ Adventure →

Als je al begonnen bent met spelen voordat je dit leest, verwelkom ik je terug. Het ligt niet aan jou, er is inderdaad niets logisch aan dit spel. In 78641 - A Targ Adventure speel je als lopende steelpan en verken je volkomen willekeurige omgevingen, zo lijkt het. Gelukkig zit er ook een hoop humor in, dus het is zeker de moeite waard om flink wat rond te klikken en te hopen op het beste. Misschien zullen we ooit terugkijken op dit spel als de eerste dadaïstische game.

Nog een kleine toegift zonder afbeelding. Mine Tower is het bekende Mine Sweeper, maar met de twist dat het oneindig lange veld langzaam naar beneden scrolt. Leuk als je moe bent en er vervolgens de hele nacht over gaat dromen.

De games in deze rubriek vormen een kleine selectie van wat er wekelijks wordt uitgebracht. Ben je nu alweer uitgekeken op deze spellen? Bezoek dan de sites waar ik de bovenstaande titels gevonden heb, zoals: TIGSource, Casual Gameplay en Indiegames. Ben je zelf nog een leuke gratis game tegengekomen? Laat van je horen in de reacties hieronder.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>