Sanders Speelhal: een lange zomerlijstElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Tasty Static →

Twaalf games? Twaalf games! Gratis en voor niks, waarvan de meeste in de browser te spelen zijn. Ondanks de zomer zitten kleine ontwikkelaars niet stil, dus laat ik het beste van de afgelopen maand eens in een lange lijst douwen. Te beginnen met een remake van een vergeten klassieker.

Wie Skyroads heeft gespeeld, herkent Tasty Static direct. Vlieg over een abstract veld vol gaten en spring met hoge snelheid van plankje naar plankje. Zolang je er niet vanafvalt ben je veilig, maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog elf leuke spellen in de aanbieding. Elf!

Robokill →

Een oudje, maar omdat Niels me er laatst weer op wees, neem ik ‘m voor deze megaronde toch mee. Robokill lijkt op je gemiddelde twinstickshooter, maar dan voor de pc. Het is een mooi voorbeeld van wat je met Actionscript 3 kunt doen, als je dat überhaupt interessant vindt. Loop door verschillende kamers en schiet voor het gemak alles naar de klote. Met het geld dat je daarmee verdient, kun je je arsenaal vergroten. Het spel ziet er prachtig uit, speelt soepel en bevat veel content. Van dit zie ik graag meer.

Knightfall 2 →

Het makkelijk op te pakken Robokill staat in schril contrast met Knightfall 2. Hoewel ze zich wat kwaliteit betreft zeker met elkaar kunnen meten, duurt het bij deze game te lang voordat je doorhebt wat er gaande is. Het is een vreemde mix van zoek-de-sleutelpuzzels, match three en RPG-elementen. Als je het speelt zie je dat dit leuk kan zijn, ware het niet dat je er echt in moet verdiepen voordat je er plezier aan beleeft.

A Cold Heart →

Als je aan rondzwemmen met een zeemeermin denkt, verwacht je niet dat haar missie het vermoorden van alle waterwezens is. Met zang nota bene! A Cold Heart is daarom de juiste titel voor dit spel. De gestileerde omgeving laat je een interessante sfeer ervaren. Een mooie combinatie van relaxte actie, hoewel sommige mensen het einde wat suf vinden.

Fallover →

Deze lijst zit vol met varianten van klassieke platformgames zoals Fallover. Het lijkt in eerste instantie op een normale 2D-platformgame, totdat je je hoofd stoot op iets scheefs en onhandig op je smoel valt. Het droge gescheld dat daarmee gepaard gaat is erg grappig. Haal het eind zonder al te veel te vallen.

You Only Live Once →

Deze game neemt de artyfarty indieontwikkelaars aardig op de hak. De filosofische kwestie van hoe een spel eruit zou zien als je slechts één leven hebt, wordt hier op komische wijze geschetst. Zoals de titel doet vermoeden ga je dood bij de eerste fout. Maar dan kun je kiezen voor een continue, waarna het alleen maar grappiger wordt.

Pixus →

Leuk bedacht, maar niet interessant genoeg uitgevoerd. Pixus is een puzzelspel waarin je een serie blokken moet wegpoetsen door er gelijkkleurige blokken tegenaan te smijten. Waar je tekent, ontstaan omhoog bewegende blokken. De enige reden om vooruit te denken is je score, maar dat is net niet genoeg om dit een blijvertje te maken.

Roll Roll Pirate →

Zelfs als piraten rond zijn en een slechte coördinatie hebben, willen ze nog steeds schatten stelen. Kijk maar naar Roll Roll Pirate. Deze game biedt een vreemde mix van 2D-bewegingen op een cirkelvormig eiland. Rol naar de schat en keer weer terug. Het is niet moeilijk, als je het maar rustig aan doet.

The Beggar →

Een zeer kort spel, maar met vier verschillende eindes interessant genoeg om het een aantal keer opnieuw te spelen. The Beggar gaat om een persoon die uit een kasteel wordt gesmeten. Door te bedelen voor geld kun je sparen voor een uitweg. Maar let wel dat de politie je niet pakt.

Disk Field →

In een veld vol pijltjes beweegt een donut in de aangewezen richting. Het doel is simpelweg de uitgang aanraken. Je kunt de pijlen beïnvloeden, maar ze reageren niet allemaal hetzelfde. Hierdoor krijg je ontzettend veel informatie te verwerken en moet je nog eens snel reageren ook. Gelukkig kan het nooit écht mis gaan, dus genoeg tijd om gewoon wat te proberen.

Wonder Bounce →

Daar sta je dan, hulpeloos in het midden van een kamer, terwijl vreemde figuren langzaam op je afkomen. Terwijl je lichaam angstig stilstaat, kun je wel je geest bewegen. Hiermee kun je dwars door vijanden heen springen zonder dat dit schade veroorzaakt. Stamp ze allemaal op hun hoofd, in ieder geval voordat ze je lichaam aanraken. De eindeloze stoet vijanden vormt een interessante trap, waar je in theorie oneindig op kunt stuiteren. Probeer het goed te timen, want de vijanden ontploffen ook nog eens, waarbij ze collega’s boven en onder zich uitschakelen.

Boxgame →

Het is 3D, maar ook weer niet. Boxgame is een platform/puzzelgame die plaatsvindt op kubusvormige levels. Ren de hoek om en het geheel beweegt netjes met je mee. Als je een afgrond inspringt, kun je nooit van de wereld vallen. Net als in Super Mario Galaxy zeg maar. De kubus draait tot je weer voet aan de grond zet. Maak hier gebruik van en zoek de uitgang. Latere levels hebben minder inventieve toevoegingen zoals sleutels voor deuren en je in de juiste kleur laten spuiten zodat je door het poortje in dezelfde kleur kan. Dat de nieuwe twist is uitgebreid met conventionele platformaspecten vind ik jammer, maar desondanks is het een leuke game.

De games in deze rubriek vormen een kleine selectie van wat er wekelijks wordt uitgebracht. Ben je nu alweer uitgekeken op deze spellen? Bezoek dan de sites waar ik de bovenstaande titels gevonden heb, zoals: TIGSource, Casual Gameplay en Indiegames. Ben je zelf nog een leuke gratis game tegengekomen? Laat van je horen in de reacties hieronder.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>