Sanders Speelhal: flixeleditieElke donderdag zet Sander van der Vegte de leukste gratis games op een rijtje.

Station 38 →

De Flash-engine Flixel begint in populariteit te groeien. Het biedt een uitstekend platform om toffe 2D-retrogames te bouwen. Station 38 is daar een mooi voorbeeld van. Je bestuurt een robot met gelimiteerde springkracht. Om hem in beweging te krijgen, teken je een lijn in de richting waarin je de robot wilt laten springen. Dit werkt ook als de robot nog bezig is met vallen (of vliegen). Een zachte landing heeft de voorkeur uiteraard, dus wees niet te direct.

Alsof dat niet genoeg is, heb ik nog vier leuke spellen in de aanbieding.

Canabalt →

Nog een game gemaakt in Flixel. Ik had dit spel al een tijdje geleden gespeeld, maar vond het niet zo speciaal. Toch heeft het veel aandacht gekregen en heb ik een paar keer de link naar Canabalt in mijn mailbox ontvangen. Het spel is te besturen met één knop. Je personage rent graag, maar moet een handje geholpen worden zodat hij niet in een gat valt. Spring op het juiste moment en je legt meer afstand af. Dat is eigenlijk alles. Voor de fans is er overigens goed nieuws. Canabalt komt over een tijdje ook op de iPhone uit.

Trapdoor Below →

Klassieke games gaan terug naar de oorsprong, bewijst Trapdoor Below. De beste omschrijving is een typische roguelike, wat niet meer inhoudt dan in een grot rondlopen en toevallig passerende engerds de nek omdraaien. Door het spel tot op het bot uit te kleden is het duidelijk waar de populariteit van games is begonnen. Verwacht geen spannende animaties, het is vooral lopen, verzamelen en nuttig je gevonden voorwerpen gebruiken.

Trashman →

Hoewel er (voor zover ik weet) nooit de officiële verklaring is geweest dat Trashman geïnspireerd is op MegaMan, druipt dit er wel vanaf. Het 2D-ren/spring/schietspel ziet er fraai uit. Verwacht geen volledige game, dit is puur een methode om aandacht te genereren. Het is namelijk de bedoeling om het spel uiteindelijk op de Xbox 360 uit te brengen. De controls mogen wat beter, maar ondanks dat mag het er best wezen.

Higher! →

Hoe dit gesponsorde spel tot stand is gekomen weet ik niet precies, maar het is een mooie afsluiter voor deze week. Higher! is een simpel spel met mijnen, ballonnen en een huis. Mix deze vreemde combinatie en je komt in een situatie waar het aan jou de taak is om ballonnen aan een huis te binden en deze zo hoog mogelijk te laten vliegen. Sleep een aantal mijnen tegen elkaar zodat ze geen schade doen, meer hoeft er eigenlijk niet te gebeuren.

De games in deze rubriek vormen een kleine selectie van wat er wekelijks wordt uitgebracht. Ben je nu alweer uitgekeken op deze spellen? Bezoek dan de sites waar ik de bovenstaande titels gevonden heb, zoals: TIGSource, Casual Gameplay en Indiegames. Ben je zelf nog een leuke gratis game tegengekomen? Laat van je horen in de reacties hieronder.

Volg de reacties op deze post via RSS

Plaats een reactie

Registreer je als vaste gebruiker. Heb je dit al eens gedaan, log dan in.

Hou de discussie menselijk en inhoudelijk. Reageer bij voorkeur onder je echte naam, met je foto als avatar (via Gravatar).

Toegestane HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>